Ντεμπούτο Τερίμ στον Παναθηναϊκό: Στόχευση στον άξονα, εντονότερη πίεση, μεγαλύτερα ρίσκα και ρόλοι

Ντεμπούτο Τερίμ στον Παναθηναϊκό: Στόχευση στον άξονα, εντονότερη πίεση, μεγαλύτερα ρίσκα και ρόλοι

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Ντεμπούτο Τερίμ στον Παναθηναϊκό: Στόχευση στον άξονα, εντονότερη πίεση, μεγαλύτερα ρίσκα και ρόλοι

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει με την βοήθεια του Wyscout για όσα έκανε ο Παναθηναϊκός στο χορτάρι στο πρώτο παιχνίδι του Τούρκου προπονητή στον πάγκο της ομάδας.

Ο Παναθηναϊκός έκανε ποδαρικό με το δεξί στο 2024, ο Φατίχ Τερίμ ξεκίνησε με νίκη στον πάγκο του «τριφυλλιού» και στο σημερινό σημείωμα θα αναφερθούμε σε κάποια από τα τακτικά ζητούμενα του Τούρκου προπονητή, όπως αυτά εμφανίστηκαν στον αγωνιστικό χώρο της Λεωφόρου. Προσοχή! Κανένα κείμενο δεν έχει στόχο την σύγκριση με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, κανένα ποδοσφαιρικό κείμενο δεν είναι στη λογική «ο νέος τα κάνει καλύτερα από τον παλιό». Έτσι κι αλλιώς και δίχως καμία αμφιβολία, ο Σέρβος προπονητής άφησε πίσω του μία πολύ καλά δουλεμένη ομάδα. Δεν υπάρχει σύγκριση, ούτε και λόγος να συμβεί αυτό.

Αυτά τα πράγματα ρίζωσαν ως νοοτροπία στο ελληνικό ποδοσφαιρικό κοινό από την πλειοψηφία των αθλητικών μέσων και της νοοτροπίας που υπήρχε τις προηγούμενες δεκαετίες. Λογικές και νοοτροπίες εντελώς μακρινές από το κανονικό ποδόσφαιρο που είχαν ως «μνημείο» τα «έβαλε σφραγίδα ο τάδε προπονητής», χωρίς να έχουν περάσει ούτε δέκα ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου τεχνικού.

Για να φανεί η δήθεν αλλαγή, να αποθεωθεί ο καινούριος, να χρεωθεί κάθε αρνητικό ο παλιός. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, κάποια ακόμα λειτουργούν με τον ίδιο άμπαλο τρόπο.

Κάθε προπονητής, λοιπόν, χρειάζεται χρόνο για να περάσει την δική του φιλοσοφία, για να την φτάσει σε ένα καλό επίπεδο λειτουργίας στο σύνολο. Από την άλλη κάποια πράγματα όσον αφορά στις στοχεύσεις κατά την διάρκεια του παιχνιδιού γίνονται ξεκάθαρες από το πρώτο κιόλας παιχνίδι, όπως αυτό του Τριφυλλιού με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Και οι τροποποιήσεις στο τακτικό κομμάτι και κάποια πράγματα που θέλει να γίνονται διαφορετικά. Δεν μιλάμε για καλύτερο ή χειρότερο αλλά διαφορετικό. Πάμε να δούμε κάποια από αυτά με την βοήθεια του Wyscout.

 

Έμφαση στον άξονα και στις κεντρικές υπεραριθμίες

Στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα ο Παναθηναϊκός του Τερίμ προσπάθησε να περάσει την μπάλα από το μεσαίο στο επιθετικό τρίτο από τον κεντρικό άξονα.

Εκεί η τοποθέτηση του Μαντσίνι και του Αϊτόρ περιφερειακά του Ιωαννίδη, η χρησιμοποίηση του Μπερνάρντ πιο κοντά στον σέντερ φορ του «τριφυλλιού» και τα ανεβάσματα του Βιλένα είχαν ως στόχο την διάσπαση των αντίπαλων γραμμών από τον άξονα. Με ταχύτητα στις συνεργασίες. Το 1-0 ήρθε με αυτόν ακριβώς τον τρόπο, έναν τρόπο που ο Τούρκος προπονητής εμπιστεύεται σε κάθε του ομάδα. Ρούμπεν κάθετα στον Μπερνάρντ, ο Βραζιλιάνος κάθετα στον Ιωαννίδη και η μπάλα στο πλεκτό.

lll

Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε το παιχνίδι έχοντας στις οργανωμένες επιθέσεις: 10 από αριστερά, 12 από δεξιά και 15 από τον άξονα, δείγμα της στόχευσης που υπήρχε, με τους δύο ακραίους μπακ, τον Μλαντένοβιτς και τον Βαγιαννίδη να προσφέρουν το πλάτος στις επιθέσεις.

aatt

ξξξ

Το heatmap του Αϊτόρ στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα

λλλ

Το heatmap του Μαντσίνι στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα

Πιο πιεστικός και με διάθεση για πιο γρήγορο τέμπο

Στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα, οι «πράσινοι» εμφάνισαν μία διάθεση να παίξουν πιο γρήγορα, σε πιο υψηλό τέμπο όταν έχουν την μπάλα και να γίνουν πιο πιεστικοί στον αντίπαλο. Είτε όταν εκείνος προσπαθεί να «χτίσει» τις επιθέσεις του είτε σε καταστάσεις πρέσινγκ για άμεση επανάκτηση της κατοχής.

Ο Παναθηναϊκός μέχρι πρότινος είχε στο πρωτάθλημα 17.82 στον δείκτη Match Tempo και χθες ανέβηκε στο 20.26 ενώ στο PPDA για την πίεση από το 6.76 που αποτελεί την δεύτερη καλύτερη επίδοση στο πρωτάθλημα πίσω από την ΑΕΚ, έφτασε στο 5.92! Φυσικά καμία ομάδα δεν μπορεί να πιέζει ασταμάτητα για ενενήντα λεπτά, ούτε να κρατά το ίδιο τέμπο σε όλο το παιχνίδι.

Ο Τερίμ σύμφωνα με τα λεγόμενά του αλλά και σύμφωνα με την εβδομάδα των προπονήσεων στο... κόκκινο, θέλει να παρουσιάζει έναν Παναθηναϊκό που θα «πνίγει» τον αντίπαλο με την ένταση που θα βάζει επιθετικά και αμυντικά στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού.

λλ

Όταν ο ΠΑΣ προσπάθησε να φτιάξει επιθέσεις από πίσω, ο Παναθηναϊκός με ένα 4-4-2 έφτανε να πιέζει τους στόπερ και τον τερματοφύλακα. Ιωαννίδης και Μπερνάρντ ήταν στην πρώτη γραμμή άμυνας, κάθε παίκτης «μάτσαρε» έναν αντίπαλο στα υπόλοιπα μέτρα. Το «τριφύλλι» έκλεψε κάποιες μπάλες ψηλά και έβγαλε μεγαλύτερη διάθεση στο κόντρα πρέσινγκ με δύο και τρεις παίκτες να πέφτουν πάνω στην μπάλα για να κλέψουν και να επιτεθούν ξανά.

κκκ

Η λογική στο build up και ο Ρούμπεν

Ο Παναθηναϊκός τελείωσε το ματς με 68% κατοχή μπάλας, είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό της πρότερης με την σημερινή κατάσταση. Ο Τερίμ ήθελε πάντα οι ομάδες του να έχουν την μπάλα, σε ένα διαφορετικό τέμπο, όμως.

Στο «χτίσιμο» των επιθέσεων στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ χρησιμοποίησε τον Ρούμπεν Πέρεθ ως τρίτο στόπερ, ανάμεσα σε Γεντβάι και Αράο για να σπάει εύκολα τις καταστάσεις πρέσινγκ του ΠΑΣ με τρεις παίκτες στην αρχή της επίθεσης και φυσικά για να εκμεταλλευθεί την εξαιρετική πρώτη πάσα του Ισπανού αμυντικού μέσου, ο οποίος έκανε ένα πάρα πολύ καλό παιχνίδι.

φφφ

Σε κάποιες άλλες στιγμές ο Βιλένα ήταν αυτός που «χαμήλωνε» στα αριστερά για να πάρει την μπάλα και να ξεκινήσει την διαδικασία ανάπτυξης της ομάδας.

Μεγαλύτερη επιθετικότητα και πιο έντονη πίεση σημαίνει και ρίσκο

Ο Τερίμ θέλει να παρουσιάσει έναν απόλυτα επιθετικό και πιεστικό Παναθηναϊκό πάνω στο χορτάρι και αυτό φυσικά σημαίνει και ρίσκο. Δεν μπορείς να είσαι μία ομάδα φουλ επιθετική χωρίς να παίρνεις ρίσκα. Ρίσκο στο ποδόσφαιρο δεν είναι να παίζεις με 2 ή 3 επιθετικούς. Για παράδειγμα η τελευταία γραμμή άμυνας του Παναθηναϊκού όταν ξεκινούσε επιθέσεις ο ΠΑΣ Γιάννινα ήταν στην μεσαία γραμμή.

Ο χθεσινός αντίπαλος δεν είναι μια ομάδα με επιθετικές αρετές και ποιότητα και απέναντι σε δύσκολους αντιπάλους, όπως για παράδειγμα στα ντέρμπι, οι «πράσινοι» θα πρέπει να φτάσουν σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο αμυντικού τρανζίσιον για να μειώσουν το ήδη σημαντικό ρίσκο.

γγγ

Επίσης σε κάποιες επιθέσεις, ο Παναθηναϊκός είχε και τους στόπερ(Αράο-Γεντβάι) πάνω από την μεσαία γραμμή, πιέζοντας ασφυκτικά τον αντίπαλο. Σε καταστάσεις απώλειας μπάλας είναι κομβικό να βρει το σύνολο τις σωστές λύσεις, τις κατάλληλες αποφάσεις και λειτουργίες για να μπορέσει αυτό το στοιχείο να μην γυρίσει... μπούμερανγκ.

Είπαμε και παραπάνω. Επιθετικό ποδόσφαιρο χωρίς ρίσκο δεν υπάρχει και αυτό το γνωρίζει καλύτερα από όλους ο Τερίμ. Στη συνέντευξη Τύπου, εξάλλου, ήταν ξεκάθαρος, στέλνοντας το μήνυμα ενόψει της συνέχειας:

''Δεν έχω κανένα θέμα να δίνουμε ευκαιρίες στους αντιπάλους όσο κάνουμε περισσότερες φάσεις. Επειδή θα παίξουμε και πολύ επιθετικά, καμιά φορά να δώσουμε και καμία ευκαιρία, το καταλαβαίνω''.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.