Ολυμπιακός: Ο Ποντένσε ανεβάζει στροφές, ο Ρίτσαρντς το παλεύει να «επιστρέψει»!

Ολυμπιακός: Ο Ποντένσε ανεβάζει στροφές, ο Ρίτσαρντς το παλεύει να «επιστρέψει»!

Ολυμπιακός: Ο Ποντένσε ανεβάζει στροφές, ο Ρίτσαρντς το παλεύει να «επιστρέψει»!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta δέκα πράγματα για τον Ποντένσε, τον Ρίτσαρντς και τον Ορτέγκα.

Αντί προλόγου: Δεν ήταν…προφητεία ο τίτλος «η Λαμία αν ανοίξει το σκορ κερδίζει», ανήμερα του αγώνα με τον Ολυμπιακό. Ήταν μία διαπίστωση την οποία είχα κάνει από την ανάλυση της Λαμίας και την οποία έπρεπε να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους στον Ολυμπιακό, κάτι που δεν συνέβη, με το γνωστό αποτέλεσμα.

Ήταν μοιραίος παίκτης του Ολυμπιακού στο Περιστέρι, με τις δύο σπουδαίες ευκαιρίες που έχασε στο τέλος του αγώνα (0-0) με τον Ατρόμητο. Δεν μπόρεσε να κάνει τη διαφορά ούτε στην ήττα (0-1) στη Λαμία. Αλλά εγώ είδα τον Ποντένσε να έχει ανεβάσει στροφές σε αυτά τα δύο τελευταία παιχνίδια.

Νομίζω ότι δεν κάνω λάθος, μου φαίνεται ότι ο Πορτογάλος κυνηγός ξεπέρασε μία «κοιλιά» που είχε κάνει στην απόδοση του. Δεν λέω ότι μας «βγάζει τα μάτια» με την απόδοση του, λέω ότι έχει αρχίσει και κινείται η μηχανή του σε πιο υψηλές στροφές. Απλά δεν του «κάθονται» οι φάσεις-και δεν εννοώ μόνο τις ευκαιρίες που έχει ο ίδιος να σκοράρει, όπως τις δύο στο Περιστέρι η, εκείνο το καλό σουτ που είχε στη Λαμία και το έβγαλε δύσκολα ο αντίπαλος γκολκίπερ. Εννοώ ότι π.χ. την Τετάρτη πέρασε μία έξοχη πάσα στον Μασούρα, βγάζοντας τον απέναντι από τον τερματοφύλακα της Λαμίας. Η πάσα ήταν για να γίνει γκολ, αλλά ο Έλληνας άσος σούταρε πάνω στον γκολκίπερ.

Το καλό είναι ότι ο Ποντένσε «δεν κάθισε στα αβγά του» σε ένα παιχνίδι στο οποίο έκαιγε η μπάλα και ο Ολυμπιακός χρειάζονταν κάποιους παίκτες με προσωπικότητα να τραβήξουν το κάρο. Ο Φορτούνης ήταν στη χειρότερη του ημέρα από το πρώτο φιλικό της σεζόν κι ο Πορτογάλος εξτρέμ προσπάθησε να το πάρει πάνω του. Πήρε μπάλες, έκανε πολλές επιθέσεις, πλαγιοκόπησε, είχε καλές συνεργασίες και από αριστερά στο α΄ ημίχρονο με τον Ορτέγκα και από δεξιά στο β΄ ημίχρονο με τον Ρόντινεϊ, σέντραρε, σούταρε, αλλά δεν του «βγήκε».

Η αλήθεια είναι ότι έκανε και λάθη σε ενέργειες του, κάποιες φορές κόπηκε εκεί που δεν το περιμέναμε, πάνω στην αντεπίθεση η, σε καλή θέση, όπως είναι αλήθεια ότι το παρατράβηξε σε ορισμένες ατομικές προσπάθειες του. Δεν είχε νόημα αυτό το πράγμα, να περνάς και να ξαναπερνάς και να προσπαθείς να ξαναπερνάς και δη χωρίς ουσία. Δώσε μία πάσα, γιατί έτσι δημιουργείται και εκνευρισμός στην ομάδα.

Ολυμπιακός

Δεν ξέρω αν ο Καρβαλιάλ τον άλλαξε στο 80΄γι΄ αυτό το λόγο, επειδή το παρατράβαγε στις ντρίμπλες η, γιατί τον είδε κουρασμένο από τις πολλές ενέργειες που πήρε. Ξέρω σίγουρα ότι ατύχησε στην αλλαγή, μόνο και μόνο γιατί έβαλε τον Μπιέλ, που σε πέντε λεπτά ζήτησε αλλαγή λόγω τραυματισμού, με συνέπεια η ομάδα να παίξει με παίκτη λιγότερο στα τελευταία λεπτά…Γενικά δε ο Ολυμπιακός με το που βγήκε ο Ποντένσε έγινε ακόμη πιο φτωχός επιθετικά και σίγουρα αν έπρεπε να μπει ο Μπιέλ μήπως έδινε μία φρεσκάδα, αυτός που έπρεπε να βγει ήταν ο Φορτούνης, που ήταν φανερό ότι δεν ήταν στα καλά του, αλλά και είχε κουραστεί.

Τέλος πάντων, ο Ποντένσε με τις όποιες επιπολαιότητες και μειονεκτήματα του, μας έδειξε στη Λαμία ότι ανεβαίνει και ότι μπορεί να αποτελέσει σημαντικό όπλο του Ολυμπιακού ενόψει των επικείμενων ντέρμπι. Απλά νομίζω ότι πρέπει κάποιες φορές να παίρνει πιο γρήγορες αποφάσεις, γιατί δεν σουτάρει σχεδόν ποτέ με τη μία-κι έτσι δίνει τη δυνατότητα στους αμυντικούς να τον μπλοκάρουν.

Βεβαίως, αρκετά γκολ τα έχει βάλει ακριβώς με αυτό τον τρόπο, κάνοντας προσποίηση και μετά σουτ. Με τη διαφορά ότι πλέον έχει γίνει…ευρέως αντιληπτή αυτή η κίνηση από τους αντίπαλους αμυνόμενους και την έχουν υπόψιν τους, αντιμετωπίζοντας την με καλύτερη επιτυχία απ΄ ότι σε προηγούμενα παιχνίδια.

Άσχετο:

Ο Ολυμπιακός είχε υποστεί και στο πρόσφατο παρελθόν ήττα σοκ από τη Λαμία, έχοντας αποκλειστεί μάλιστα από το Κύπελλο και δη μέσα στο Καραϊσκάκη. Και τότε με Πορτογάλο προπονητή, τον Πέδρο Μαρτίνς στην πρώτη του σεζόν στον πάγκο του Ολυμπιακού.

Ολυμπιακός

Μόνο που τότε είχε 30 τελικές ο Ολυμπιακός και δύο η Λαμία. Είχε συμβεί αυτό που ποδοσφαιρικά λέμε, «δεν έμπαινε μέσα η μπάλα», με τον γκολκίπερ της Λαμίας να κατεβάζει τα ρολά. Αυτό που είδαμε την Τετάρτη στη Λαμία ήταν ένα εντελώς διαφορετικό πράγμα, με τη Λαμία να έχει περισσότερες τελικές από τον Ολυμπιακό και τον γκολκίπερ του Ολυμπιακού να έχει έξι σωτήριες επεμβάσεις.

Αυτό δεν ήταν μία κακή ημέρα στη δουλειά. Ήταν μία εικόνα ομάδας για να παίρνει ο προπονητής το δίπλωμα του και να το σκίζει και για να βγαίνουν μετά οι παίκτες να ζητάνε από το κλαμπ οι ίδιοι πρόστιμο. Ήταν η εμφάνιση λόγος δήλωσης παραίτησης προπονητή και λόγος δήλωσης παραίτησης παικτών από τα συμβόλαια τους για τη δόση που έχουν να λάβουν τώρα.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Ολυμπιακός

Είδαμε λοιπόν 25 λεπτά τον Ρίτσαρντς στη Λαμία. Κι έχουμε μία κάποια εικόνα του Άγγλου αριστερού μπακ, καθότι στις Σέρρες είχε μπει στο 89’ και με την Τόπολα στο 86’. Καθαρά ποδοσφαιρικά δεν το λες και το πιο έξυπνο να βάζεις ένα παίκτη μετά από αποχή 1,5 χρόνου, σε ένα τέτοιο παιχνίδι με το σκορ 0-1 και τον Ολυμπιακό σερνόμενο. Αλλά κάποιες φορές ο προπονητής πρέπει να κάνει κάτι, έστω υπό τη μορφή λύσης απόγνωσης, όταν βλέπει ότι δεν μπορεί η ομάδα του να αλλάξει το ματς.

Ο δε Ορτέγκα δραστήριος ήταν, όμως μέχρι εκεί, ανούσιος συνήθως-πραγματικά κρίμα να κάνει τόσες κούρσες και την κρίσιμη στιγμή, της σέντρας, της πάσας, να έχει τόσο κακές επιλογές. Ακόμη κι η σέντρα από την οποία κέρδισε το πέναλτι, δεν ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη, απλά ο αμυνόμενος έβαλε λανθασμένα το χέρι του. Το δε πιο επώδυνο; Είναι σαν να μην υπάρχει χημεία μεταξύ των κινήσεων του Αργεντίνου με τους άλλους παίκτες. Για παράδειγμα επανειλημμένως έχει μπουκάρει καλά και έχει γυρίσει την μπάλα προς τα πίσω, όπως πρέπει να κάνει ο μπακ σε τέτοιες περιπτώσεις-μόνο που εκεί που γυρίζει την μπάλα δεν βρίσκεται ποτέ παίκτης του Ολυμπιακού! Είτε γιατί κακώς δεν βρίσκεται, είτε γιατί ο Ορτέγκα δεν γυρίζει όπως πρέπει την μπάλα, η ουσία δεν αλλάζει. Λες και δεν υπάρχει συνεννόηση, λες και δεν δουλεύεται κάτι στην προπόνηση.

Να επιστρέψω στον Ρίτσαρντς-αυτός έχει καλή σέντρα, ακριβείας, βρήκε έξοχα με μία τέτοια τον Ναβάρο στην περιοχή της Λαμίας. Αρχίζει και έχει συνεργασίες, τον είδαμε σε μία φάση να κοντράρει γερά βάζοντας τα πόδια στη φωτιά όπως λέμε, έκλεψε μία μπάλα, δεν ήταν κακός. Τώρα, οι αμυντικές του δυνατότητες είναι ένα ερωτηματικό, δεν έχουμε μπορέσει να τον τσεκάρουμε. Όπως και η κατάσταση του για να σπριντάρει με το φόβο κάποιας θλάσης μετά από τόσο μεγάλη αποχή. Και φυσικά πόση ώρα μπορεί να παίξει σε ένα καλό επίπεδο. Ποιότητα βλέπω, συμπέρασμα σοβαρό δεν μπορώ να βγάλω.

Ο Ορτέγκα έχει ένα σημαντικό προσόν, την ταχύτητα. Και να του φύγει ο εξτρέμ, μπορεί με ένα σπριντ να τον πιάσει και να κάνει καλή κάλυψη. Ωστόσο, οι τοποθετήσεις του στις σέντρες από πλάγια δεν είναι καθόλου καλές, αφήνει τον παίκτη του να τελειώσει φάσεις, δεν τον μαρκάρει στενά, από κοντά. Δεν παίζει για μεταγραφή 4,5 εκ. Ευρώ. Βγάζει μία προοπτική, ότι μπορεί να σου γίνει ένας καλός αριστερός μπακ, αλλά πρέπει 100% να βελτιώσει την εικόνα του.

Για το τέλος ένα Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.