Ο κίνδυνος οριστικού εκτροχιασμού των «αιωνίων», η χαμένη φλόγα της ΑΕΚ και οι «αόρατοι» κίνδυνοι για τον ΠΑΟΚ

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Ο κίνδυνος οριστικού εκτροχιασμού των «αιωνίων», η χαμένη φλόγα της ΑΕΚ και οι «αόρατοι» κίνδυνοι για τον ΠΑΟΚ

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για το «στιγμιότυπο» των τεσσάρων «ευρωπαίων», τις μεταγραφικές ανάγκες τους και τον καθοριστικό για όλους Ιανουάριο, προφανώς με διαφορετικούς κινδύνους για τον καθένα.

Μπήκε ο Γενάρης, όλοι είναι εν αναμονή των μεταγραφών. Πιο δραστήριοι φαίνεται πως θα είναι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός. Λογικό για τους Ερυθρόλευκους που απέτυχαν σε πολλές κινήσεις του καλοκαιριού, αλλά ταυτόχρονα κατάφεραν και να «κάψουν» παίκτες όπως ο Σολμπάκεν που ασφαλώς δεν είναι του… πεταματού. Λογικό και για τον Παναθηναϊκό που κατάφερε πέντε μέρες πριν από το ματς Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό και εννιά μέρες πριν από την OPAP Arena να μην έχει πάρει κεντρικό αμυντικό αν και ο Μάγκνουσον είναι νοκ άουτ εδώ και τέσσερις μήνες (βλέπετε, δεν αργεί μόνο ο Ιβάν...).

Οι Πράσινοι που καλώς απέκτησαν τον Δημήτρη Λημνιό στα 25 του χρειάζονται όχι μόνο βασικότατο στόπερ (ο Σένκεφελντ δεν είναι πλέον στο επίπεδο που θέλει να φτάσει η ομάδα) και ένα καλύτερο οκτάρι από τους Βιλένα – Τσέριν, αλλά άγνωστο παραμένει τι θα κάνει ο απρόβλεπτος Τερίμ: μπορεί να καθιερώσει τον Αράο στόπερ και να πάει να πάρει αμυντικό χαφ, ποιος ξέρει… Η ΑΕΚ σωστά ψάχνει μόνο για ακραίο μπακ αφού κατόρθωσε να αποκλειστεί από την Ευρώπη όπως και ο Παναθηναϊκός με 4/4 ήττες στα τελευταία παιχνίδια της: ό,τι περισσότερο πάρει - αν πάρει, θα είναι ωφέλιμο για την Ενωση και προφανώς με μακρόπνοη προοπτική.

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι ο ΠΑΟΚ για τον οποίο το μόνο που δεν έχει γραφτεί τον τελευταίο μήνα είναι πως πρόκειται για μίξη Σίτι – Ρεάλ με ολίγον από Λίβερπουλ και μια τζούρα από τον αύρα σίφουνα της Τζιρόνα. Ο ΠΑΟΚ στο δικό μου μυαλό πρέπει οπωσδήποτε να πάρει στοχευμένα βασικό στόπερ, δεξιό μπακ και φορ, αλλά προφανώς εκείνος ξέρει καλύτερα. Πάντα «εκείνοι», στις ομάδες, ξέρουν καλύτερα. Όμως ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει είναι τριπλός: α) να μην ενισχυθεί καθόλου επειδή τώρα «κερδίζει» παίκτες που δεν είχαν προσφέρει στο πρώτο μισό του α’ γύρου β) να πιστέψει ότι έγινε ομάδα με μέταλλο πρωταθλητή σαν του αήττητου 2019 επειδή ρίχνει 4-5-6άρες και έχει κάνει του κόσμου τις ανατροπές εφέτος γ) να θεωρήσει ότι ο Λουτσέσκου δεν είναι απλώς ο καλύτερος προπονητής της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Ευρώπης αλλά ίσως και του γαλαξία μας και του σύμπαντος.

Το «πρέπει» που τώρα αρχίζει για τον ΠΑΟΚ

Τέταρτος και εξίσου βαρύνουσας σημασίας παράγοντας : ο ΠΑΟΚ μέχρι τώρα ήταν ο μοναδικός που δεν είχε το «πρέπει» για το πρωτάθλημα. Η ΑΕΚ ξεκίνησε ως νταμπλούχος, άρα τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται. Ο Τερίμ πρέπει να έχει πει τη λέξη «πρωτάθλημα» περισσότερες φορές από τη λέξη «Παναθηναϊκός» από τη μέρα που ήρθε στην Ελλάδα. Ο Ολυμπιακός είχε αφόρητη πίεση για τίτλο ακόμα και το 1988, όταν τερμάτισε όγδοος, αν και ήταν πρωταθλητής την αμέσως προηγούμενη σεζόν. Ο ΠΑΟΚ, όμως, ξεκίνησε αλλιώς. Με τον πήχη πάρα πολύ χαμηλά. Πάρα πολύ καλά έκανε! Και είδαμε πού έχει φτάσει χάρη στη δουλειά του προπονητικού τιμ και των παικτών, το management των διοικούντων και του Σαββίδη, την ψυχραιμία στις στραβές.

Τώρα, όμως, το πράγμα αλλάζει. Το άλλαξε η ίδια η ομάδα, το υπερμεγεθύνουν τα media και οι οπαδοί. Τώρα… great expectations! Είναι πρώτος, παίζει αναμφισβήτητα καλύτερα απ΄ όλους, αλλά το πρώτο must win ντέρμπι του είναι το κυριακάτικο στο «Κλεάνθης Βικλελίδης». Το πρώτο αφού σκαρφάλωσε στην κορυφή, το πρώτο ως «η ομάδα που παίζει την καλύτερη μπάλα στην Ελλάδα» όπως λένε όλοι. Θα είναι καθοριστικός ο Ιανουάριος και για τον ΠΑΟΚ: κυρίως για το αν θα ενισχυθεί, όχι για τα αποτελέσματά του με τον Αρη εκτός έδρας και με τον Παναθηναϊκό στην άδεια Τούμπα: ακόμα κι αν είναι αρνητικά (που δεν το βλέπω...) δεν αρκούν για να τον θέσουν νοκ άουτ. Αλλά για το αν θα κάνει το ίδιο λάθος που έκαναν στην περυσινή χειμερινή μεταγραφική περίοδο οι Πράσινοι που χρειάζονταν οπωσδήποτε κλασάτο οκτάρι και εξτρέμ που θα βρει έστω τα μισά γκολ/ασίστ του Αϊτόρ, μα τελικά πήραν τον Κλεϊνχέισλερ και τον Μαντσίνι…

Οι «αιώνιοι» σε μεγάλο κίνδυνο με τις αλλαγές προπονητών

Πιο καθοριστικός, όμως, θα είναι ο Ιανουάριος για τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό! Η ατμόσφαιρα σ’ αυτές τις δύο ομάδες, τα αποτελέσματά τους και οι (αργοπορημένες) μεταγραφές τους ενδέχεται να τους εκτροχιάσουν οριστικά και αμετάκλητα από τη διεκδίκηση του τίτλου, να τους απομακρύνουν ανεπανόρθωτα από τους Δικέφαλους. Ειδικά τον πάρα πολύ εύθραυστο Ολυμπιακό που τα παίρνει όλα πολύ «βαριά»: πανηγυρίζει ανεξήγητα υπερβολικά στις νίκες, βυθίζεται ακόμα περισσότερο στις ήττες. Αλλά και τον Παναθηναϊκό, ο οποίος αποτελεί τεράστιο ερωτηματικό με Τερίμ και είναι πολύ αμφίβολο αν θα αντέξει τους τριγμούς αν αποκλειστεί στο Κύπελλο από (αυτόν) τον Ολυμπιακό και έχει αρνητικά αποτελέσματα σε OPAP Arena και Τούμπα που θα τον απομακρύνουν πολύ από την κορυφή.

Aν η ΑΕΚ βρει τη φλόγα για... back to back double, θα είναι πρώτο φαβορί

Οσο για την ΑΕΚ; Στο δικό μου μυαλό το βασικότερο πρόβλημα στο οποίο καλείται να βρει τη λύση ο Αλμέιδα είναι η φλόγα! Μέχρι τώρα δεν έχει στα ματς πρωταθλήματος – πλην των ντέρμπι – την ίδια κά..ψα για την κούπα όπως πέρυσι. Η κάψα μεταφράζεται σε πολλά: συγκέντρωση, πάθος, σοβαρότητα, συνέπεια, σε πάρα πολλά! Στα δικά μου μάτια όλα αυτά τα έδειξε η ΑΕΚ στα ματς του ευρωπαϊκού ομίλου της. Εχανε ή κέρδιζε, όσοι έπαιζαν έδιναν το 100%! Το δικό του 100% ο καθένας, που όπως αποδείχθηκε δεν ήταν επαρκές γι' αυτό το επίπεδο. Όμως όλα αυτά δεν ήταν αρκετά λόγω ατυχίας σε ορισμένα ματς, λόγω τραυματισμών με heavy metal προπόνηση σε μεγάλα παιδιά άνω των 30 ετών και σαφώς λόγω έλλειψης ποιοτικού βάθους στην αμυντική γραμμή της ειδικά στον πιο δύσκολο όμιλο του Europa League στον οποίο την έστειλε η κληρωτίδα.

Αν η Ενωση βρει αυτή τη φλόγα, θα είναι και πάλι πρώτο φαβορί, δεδομένου και ότι δεν έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Όμως δεν είναι καθόλου εύκολο: το 95% των παικτών της σήκωσαν πέρυσι και τις δύο κούπες. Hταν λογικό (και για τον Αλμέιδα), αλλά και κοστοβόρο στο πρώτο μισό της σεζόν να έχουν πολύ μεγαλύτερο ενθουσιασμό στα ματς με τον Αγιαξ, τη Μαρσέιγ και την Μπράιτον και όχι στα ματς με τον Πανσερραϊκό, τον ΟΦΗ και την Κηφισιά. Όμως από ‘δω και πέρα η ευθύνη τους θα είναι τεράστια. Και των παικτών που αποδεδειγμένα «το έχουν» και του προπονητή ο οποίος επίσης αποδεδειγμένα «το έχει». Ειδικά στα ντέρμπι, όπου θα κριθεί και το πρωτάθλημα - στα play offs. Αν δεν τα καταφέρει η Ενωση, η ευθύνη θα είναι ολόδική της.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...