Ολα τα βλέμματα στο Φάληρο, αλλά αν ο ΠΑΟΚ περάσει από το «Βικελίδης» άντε πιάστε τον...

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Ολα τα βλέμματα στο Φάληρο, αλλά αν ο ΠΑΟΚ περάσει από το «Βικελίδης» άντε πιάστε τον...

bet365

O Γιάννης Σερέτης γράφει για τα δυο ντέρμπι της 17ης αγωνιστικής και αναλύει πώς ο ΠΑΟΚ μπορεί να εδραιωθεί στην κορυφή τουλάχιστον μέχρι το τέλος ολόκληρης της regular season αν πάρει τρίποντο επί του Αρη.

Προφανώς όλοι θα βλέπουν αύριο... Ολυμπιακός – ΑΕΚ. Με νίκη της Ενωσης οι Ερυθρόλευκοι που είναι ήδη στο -6 από την κορυφή μπλέκουν άσχημα. Εχουν ήδη μπλέξει με τους επτά χαμένους βαθμούς με Βόλο, Ατρόμητο, Λαμία (που θα ήταν πιθανώς περισσότεροι αν ο γαλαντόμος Αχιλλέας Μπέος δεν είχε λήξει φιλικά το ματς μετά το ντου και τη διακοπή του) και αν απόψε ηττηθούν, το comeback με τρεις ομάδες από πάνω τους, θα μοιάζει απίθανο, αν και ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς.

Αν η ΑΕΚ ήταν πλήρης, θα ήταν το απόλυτο φαβορί. Ομως με Πήλιο αντί Χατζισαφί/Μοχαμάντι και Κάλενς αντί Μουκουντί, δεν είναι το ίδιο. Οταν σου λείπουν οι δυο από τους τέσσερις της άμυνας και ταυτόχρονα ο μεγάλος σου αντίπαλος είναι πληγωμένος και έχει μπόλικο ταλέντο μεσοεπιθετικά (που δεν το δείχνει στα τελευταία ματς, αλλά είναι αναμφισβήτητο), υπάρχει θέμα. Δεν είναι εύκολο να πει κάποιος αν είναι... τυχερή ή άτυχη η ΑΕΚ που... πετυχαίνει τον Ολυμπιακό στα χειρότερά του και σε άδειο «Γ. Καραϊσκάκης». Υπάρχουν ουκ ολίγα ντέρμπι (με πιο πρόσφατο το περυσινό 1-0 επί του Παναθηναϊκού) που έχουν κερδίσει οι Ερυθρόλευκοι σε κενές εξέδρες, υπάρχουν ακόμα περισσότερα στα οποία έχουν ηττηθεί παρά την παρουσία των οπαδών τους: πιο πρόσφατο το εκκωφαντικό 2-4 από τον ΠΑΟΚ. Συνεπώς, αυτή η συζήτηση είναι τελείως θεωρητική και... όλα είναι σχετικά.

Ομως δεν είναι θεωρητικό ότι πρόκειται για μια τεράστια ευκαιρία της Ενωσης να ρίξει σχεδόν νοκ ντάουν έναν από τους τρεις αντιπάλους της. Ο Λιβάι βροντοφωνάζει ότι είναι εδώ, αυτοί οι παίκτες της ΑΕΚ δεν έχουν κανενός είδους κόμπλεξ απέναντι στον Ολυμπιακό μέσα στο Φάληρο, οι επιλογές και οι λύσεις μεσοεπιθετικά είναι πάμπολλες, η πίεση στον αντίπαλο είναι τεράστια. Αυτό ακριβώς το «πρέπει» του Ολυμπιακού καλείται να μην υποτιμήσει η Ενωση. Την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία βρίσκεται ο αντίπαλός της, ο οποίος θα έπρεπε να έχει ήδη αποκτήσει στόπερ για τα ντέρμπι του Γενάρη, μα (όπως και ο Παναθηναϊκός) θα πάει να παίξει με τους ίδιους αμυντικούς στα πρώτα μεγάλα ματς του 2024.

Κι ενώ λογικά αυτό το ντέρμπι είναι το πλέον ελκυστικό ματς της ημέρας, μάλλον πιο σημαντικό για τη μάχη του πρωταθλήματος είναι το Αρης – ΠΑΟΚ. Διότι αν ο σούπερ φορμαρισμένος Δικέφαλος περάσει νικηφόρα και από το «Κλέανθης Βικελίδης»... άντε πιάστε τον! Είναι το δυσκολότερο εκτός έδρας παιχνίδι του εκτός έδρας σε ολόκληρο το β' γύρο. Αντιμετωπίζει μια ομάδα λαβωμένη από το 3-2 της Τρίπολης που παίζει σχεδόν όλη τη σεζόν της στα δυο ματς Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ και η οποία σε συγκεκριμένες θέσεις είτε δεν έχει... καθόλου λύσεις (Μορόν στη θέση του φορ), είτε έχει απουσίες.

\«Rotation» δεν πρόκειται να κάνει ο Αρης αύριο. Ούτε οικονομία δυνάμεων ενόψει ΑΕΚ, επειδή το Κύπελλο είναι ο μοναδικός εφικτός και ορατός δρόμος διάκρισης στην εφετινή σεζόν. Μάνου Γκαρθία, Ρόουζ και «Φέτφα» του παρέχουν ωραίες επιλογές από τον πάγκο, το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ είναι πάντα «ιδιαίτερο», όλοι θα τα δώσουν όλα για να πάρουν και τα πάνω τους ενόψει ΑΕΚ. Αν όμως ο ΠΑΟΚ πάρει το τρίποντο, αρκεί μια ματιά στο πρόγραμμα του Ιανουαρίου για να αντιληφθεί κάποιος πόσο ωραία είναι στρωμένος ο δρόμος του Δικέφαλου ώστε να εδραιωθεί ως οδηγός της κούρσας μέχρι το τέλος της regular season...

  • 18η Αγωνιστική: ΠΑΟΚ – ΠΑΣ Γιάννινα, ΑΕΚ – Παναθηναϊκός, Kηφισιά – Ολυμπιακός
  • 19η Αγωνιστική: Βόλος – ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός – Αστέρας, Ατρόμητος – ΑΕΚ, Αρης – Ολυμπιακός.
  • 20η Αγωνιστική: ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός, ΑΕΚ – ΟΦΗ, Ολυμπιακός – ΠΑΣ Γιάννινα
  • Κύπελλο: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός και ΑΕΚ – Αρης εντός – εκτός, πριν και μετά τη 18η αγωνιστική. Ενώ ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει την προσεχή Τετάρτη το Βόλο, στη ρεβάνς του 2-1 στην Τούμπα...

Κι όλα αυτά για τον Δικέφαλο πολύ προτού ξεκινήσει την προσπάθειά του για νέα διάκριση στο Conference League και προτού φιλοξενήσει στην Τούμπα και την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό στον β' γύρο! Γι' αυτό λέμε ότι το αυριανό ματς, που είναι και το πρώτο πολύ «βαρύ» στη σεζόν για τον ΠΑΟΚ ως υποψήφιο πρωταθλητή και όχι ως ένα σύνολο που ξεκίνησε με τον πήχη χαμηλά και το «πάμε να χτίσουμε την ομάδα και βλέπουμε», είναι καθοριστικό ώστε να ρίξει... μπετά πρωτιάς μέχρι και το τέλος της regular season.


Υ.Γ. Το «κενό εξουσίας» στη Superleague μετά την παραίτηση του Βαγγέλη Μαρινάκη μέχρι και την εκλογή του Μηνά Λυσάνδρου σε συνδυασμό με το... εορταστικό δεκαήμερο έχει αφήσει πάρα πολλά «κενά» ως προς τα «πρέπει» για να ανοίξουν και πάλι τα γήπεδα μετά τις 12 Φεβρουαρίου, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά από την κυβέρνηση μετά τη δολοφονία του 31χρονου αστυνομικού, Γιώργου Λυγγερίδη, έξω από το κλειστό του Ρέντη. Γι' αυτό, ας κρατήσουμε μικρό καλάθι ως προς το αν όντως τα γήπεδα θα ανοίξουν εκ νέου μετά τις 12 Φεβρουαρίου. Δεν είναι καθόλου δύσκολο για την κυβέρνηση να παρατείνει το μέτρο κι ας γκρινιάζουν οι ΠΑΕ. Με κεκλεισμένων των θυρών 11 (!!!) ντέρμπι εντός των επόμενων 35 ημερών οι κυβερνώντες έχουν ήσυχο το κεφάλι τους ότι (εκτός απροόπτου βέβαια, στην Ελλάδα τα πάντα μπορεί να συμβούν) δεν θα προκύψει κάποιο πρόβλημα στα γήπεδα, όμως αν δεν γίνουν πράξη όσα θέλει τουλάχιστον για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, την ταυτοποίηση των θεατών και τις κάμερες παντού, δεν θα ανάψει το πράσινο φως για την επιστροφή των φιλάθλων μετά τις 12 Φεβρουαρίου.

Ο Λυσάνδρου που ανέλαβε την προεδρία μέχρι το τέλος της σεζόν σχεδόν παμψηφεί καλείται να αναλάβει στο επόμενο διάστημα το βάρος των επαφών με τους κυβερνώντες για την υλοποίηση όσων είχαν ανακοινωθεί ως «μέτρα», αλλά στη Λίγκα - τουλάχιστον προς το παρόν - δεν φαίνεται να έχουν αντιληφθεί το μέγεθος των πιθανοτήτων για παράταση του lockdown των γηπέδων. Και ειδικά σ' αυτό το θέμα – ειδικά μετά το θάνατο του άτυχου αστυνομικού – η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κάνει «εκπτώσεις», όσο κι αν είναι πασιφανές πως η βία δεν πηγάζει από τα γήπεδα. Για να μην αναμασάμε και την καραμέλα, όμως, ναι, γίνονται και εντός γηπέδων περιστατικά: εκτός κι αν το «ντου» στο Βόλο και η κροτίδα που προκάλεσε πρόβλημα στον Χουάνκαρ ήταν έξω από τα γήπεδα και καταλάβαμε λάθος...

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...