Μακάνα Μπάκου: Πήρε το όνομά του από τον Ρούντι Φέλερ και ο δίδυμος αδερφός του διαπρέπει στην Μπουντελίγκα (vids)

Μακάνα Μπάκου: Πήρε το όνομά του από τον Ρούντι Φέλερ και ο δίδυμος αδερφός του διαπρέπει στην Μπουντελίγκα (vids)

Γιώργος Ντυμένος
makana_baku

bet365

Ο Μακάνα Μπάκου που θα συνεχίσει στον ΟΦΗ έχει κάτι που τον «συνδέει» με τον Ρούντι Φέλερ, ενώ μαζί με τον δίδυμο αδερφό του, διεθνή Γερμανό μεσοεπιθετικό Μπότε Μπάκου της Βόλφσμπουργκ, «αποβλήθηκαν», τρόπο τινά, από την ακαδημία ποδοσφαίρου που ξεκίνησαν.

Στο ποδοσφαιρικό «γίγνεσθαι» του ΟΦΗ βρίσκεται πλέον ο Μακάνα Μπάκου, καθώς ο νεαρός ακραίος αναμένεται σήμερα (14/1) στην Κρήτη για λογαριασμό του.

Πρόκειται για ένα «τελειωμένο» deal αφού υπάρχει συμφωνία τόσο μαζί του όσο και με την Λέγκια Βαρσοβίας που ανήκει και έτσι ο 26χρονος μεσοεπιθετικός θα συνεχίσει στο «Γεντί Κουλέ» με τη μορφή του δανεισμού από το club της Πολωνίας.

Πλέον το ερώτημα είναι πώς θα τον αποκαλούμε, Μακάνα ή Ρούντι; Βλέπετε η λατρεία του πατέρα του για το γερμανικό ποδόσφαιρο προσέθεσε από ένα όνομα σε εκείνον και τους δύο του αδερφούς, σε μία ιστορία που αποτυπώνει το πόσο επιδραστικό είναι το άθλημα στον απλό κόσμο.

Οι γονείς του πήγαν το 1992 από το Ζαΐρ στη Γερμανία

Η καταγωγή του Μπάκου είναι από το Ζαΐρ και το 1992 οι γονείς του μετανάστευσαν στην Γερμανία και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Μάιντζ, με σκοπό να αναζητήσουν μία καλύτερη ζωή. Λίγο αργότερα γεννήθηκε ο πρωτότοκος της οικογένειας και 4,5 χρόνια μετά, το 1998, εκείνος και ο δίδυμος αδερφός του. Ο πατέρας τους Λουτούμπα λατρεύει την Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας που εκείνον τον καιρό μεσουρανούσε στο παγκόσμιο football και το πλήρες όνομα του νέου παίκτη του ΟΦΗ είναι Μακάνα Νσίμπα «Ρούντι» Μπάκου, προς τιμήν του Ρούντι Φέλερ που εκείνη την εποχή ήταν από τα κορυφαία «κανόνια» του κόσμου και φυσικά ξεχώριζε με τα «πάντσερ» σε Μουντιάλ και EURO.

Με γνώμονα αυτό ήταν απολύτως λογικό που εκείνος, όπως φυσικά και τα δύο του αδέρφια, έγιναν ποδοσφαιριστές, αφού από πολύ μικροί ήταν συνεχώς σε ένα γήπεδο. Οχι απλά μεταφορικά αλλά κυριολεκτικά, αφού στο σπίτι τους υπήρχαν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι ώστε να προπονούνται από νήπια! Ετσι μεγάλωσαν, με μία μπάλα στα πόδια.

Ο μεγαλύτερος της φαμίλιας, ο Κοκόλο, είναι επιθετικός και ξεκίνησε από την Ντάρμασταντ, όμως δεν μπόρεσε να κάνει ουσιαστική καριέρα αν και παραμένει στο χώρο και αγωνίζεται στην Μπισχοφσέιμ των μικρών κατηγοριών. Πάντως αποτέλεσε τον «μέντορα» των δύο μικρών, αφού έπαιζαν μαζί του και τους φίλους του και έτσι «σκληραγωγήθηκαν», αφού κοντράρονταν με παιδιά που ήταν 4-5 χρόνια πάνω από εκείνους και διέθεταν εντελώς διαφορετική σωματοδομή.

Αντίθετα με τον Κοκόλο οι δίδυμοι διαθέτουν μεγαλύτερο ταλέντο και έκαναν αισθητή την παρουσία τους, κυρίως φυσικά ο Μπότε Νζούζι «Ριντλε» Μπάκου που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις αφού πρόκειται για τον διεθνή με την ανδρών της Γερμανίας μεσοεπιθετικό της Βόλφσμπουργκ. Ομως και ο έτερος που έρχεται στα μέρη μας φαίνεται πως ξέρει αρκετά από τα... μυστικά της «στρογγυλής θεάς». Είναι χαρακτηριστική δε μία ιστορία που δημοσιεύτηκε στα εκεί media πριν από αρκετό καιρό.

Η πρώτη σχολή ποδοσφαίρου που τους έγραψε ο πατέρας τους βρίσκονταν στο Χοχέιμ και αρχικά τα πάντα κυλούσαν ήρεμα, όμως μερικές ημέρες μετά ο εκεί προπονητής τους ζήτησε να του μιλήσει. Στη συνάντηση που είχαν τον άκουσε έκπληκτος να του λέει πως θα είναι καλύτερο να τους σταματήσει από εκεί επειδή ήταν πάρα πολύ καλοί και τα άλλα παιδιά δεν ήθελαν να παίζουν μαζί τους! «Πήγαινέ τους αμέσως στην Μάιντζ», τον παρότρυνε αφού ήταν η «μεγάλη» ομάδα της περιοχής, όπερ και τελικά εγένετο.

Οι δίδυμοι που ήταν μαζί στην U21 της Γερμανίας

Μάλιστα οι δυο τους έγιναν το 2019 μόλις τα τρίτα δίδυμα στην ιστορία της «Mannschaft» που αγωνίστηκαν ταυτόχρονα στην U21, μεταξύ άλλων και κόντρα στην αντίστοιχη της Ελλάδος σε ένα φιλικό που διεξήχθη στο Τσβίκαου και τα «πάντσερ» επικράτησαν 2-0. Ο Μακάνα δεν «μονιμοποιήθηκε», σε αντίθεση με τον Μπότε που ήταν μέλος της αποστολής της που κατέκτησε το αντίστοιχο EURO που έγινε λίγο αργότερα σε Σλοβενία και Ουγγαρία.

Ο «ήρωας» της ιστορίας μας «ανδρώθηκε», όπως αναφέραμε παραπάνω, στη Μάιντζ, συνέχισε σε άλλες ομάδες της χώρας και τη διετία 2019-2021 που ήταν στο Κίελο «έχτισε» ένα πολύ καλό όνομα.

Εκείνο το διάστημα βρέθηκε για πρώτη φορά στην Πολωνία, για λογαριασμό τότε της Βάρτα Πόζναν, ακολούθησε η Γκεζτέπε της Τουρκίας και το καλοκαίρι του 2022 η Λέγκια Βαρσοβίας δαπάνησε περίπου 350.000 ευρώ ώστε να τον αποκτήσει. Στο «Stadion Wojska Polskiego» κατάκτησε τίτλους, όμως σταδιακά μειώθηκε ο χρόνος συμμετοχής του και για αυτό κρίθηκε σκόπιμο να πάει δανεικός.

Αλλωστε δεν είναι παίκτης για να μην παίζει και πλέον θα τεθεί άμεσα στη διάθεση του Πέπε Μελ. Η κλασική του θέση είναι αριστερά, όμως πολλάκις περνά δεξιά όπως και στην κορυφή της επίθεσης. Τα υπόλοιπα στο γήπεδο.

Ο Μακάνα Νσίμπα «Ρούντι» Μπάκου με αριθμούς

Σόνενχοφ: 72 αγώνες/6 γκολ/12 ασίστ
Λέγκια Βαρσοβίας: 40 αγώνες/1 γκολ/2 ασίστ
Μάιντζ: 22 αγώνες/4 γκολ/4 ασίστ
Γκεζτέπε: 22 αγώνες/3 γκολ/1 ασίστ
Κίελο: 22 αγώνες/7 γκολ/1 ασίστ
Βάρτα Πόζναν: 13 αγώνες/6 γκολ/1 ασίστ
Γκονσεχάιμ: 7 αγώνες/1 γκολ
Κύπελλα Πολωνίας: 1
Σούπερ Καπ Πολωνίας: 1

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα