Παναθηναϊκός: Οι στατικές φάσεις τον «ανεβάζουν»

Παναθηναϊκός: Οι στατικές φάσεις τον «ανεβάζουν»

αράο αεκ γκολ στατικές φάσεις

bet365

Τα 3+1 τέρματα από τις στατικές φάσεις, η πρώτη φετινή ανατροπή του Παναθηναϊκού, που δεν την καρπώθηκε και ο «άχαστος» Φατίχ Τερίμ.

Ο Παναθηναϊκός έφτασε στην... πηγή, αλλά δεν μπόρεσε να πιει νερό στην «OPAP Arena», αφού έκανε μία αρκετά καλή εμφάνιση, αντέδρασε στο γκολ που δέχθηκε, πραγματοποιώντας την πρώτη του φετινή ανατροπή, αλλά τελικά έφυγε με το 2-2 εξαιτίας του πέναλτι του Λιβάι στο φινάλε και παρέμεινε για 12ο σερί ντέρμπι χωρίς νίκη (εξαιρουμένου εκείνου με τον Ολυμπιακού, που δεν κρίθηκε στο γήπεδο).

Οι «πράσινοι» σκόραραν τα πρώτα τους τέρματα στην «OPAP Arena», αφού πέρυσι σε δύο παιχνίδια που έδωσαν εκεί (υπήρχε βέβαια κόσμο στις εξέδρες, που δυσκολεύει τις συνθήκες για τον αντίπαλο) έχασαν με 1-0 στην κανονικά διάρκεια και έμειναν στο 0-0 στα Play-offs. Για να καταφέρει το «τριφύλλι» να βγάλει την αντίδραση που είδαμε χρησιμοποίησε το νέο του... όπλο, όπως φαίνεται, επί Φατίχ Τερίμ, που είναι οι στατικές φάσεις.

Το 15,1% του πρώτου μισού της σεζόν που έγινε 57,1%

jedvaj_intime

Από τότε που ήρθε ο Τούρκος τεχνικός, ο Παναθηναϊκός έχει σκοράρει επτά τέρματα εκ των οποίων τα δύο προήλθαν από κόρνερ (Ιωαννίδης με Ολυμπιακό Γεντβάι με ΑΕΚ) και το ένα από φάουλ (του Αράο με την ΑΕΚ) αντίστοιχα και ένα τέταρτο από τα... απόνερα ενός κόρνερ (Βιλένα με ΠΑΣ Γιάννινα).

 

Ουσιαστικά το 57,1% των γκολ των «πρασίνων» είναι παράγωγο, άμεσα ή έμμεσα, στατικών φάσεων στο πρώτο αυτό διάστημα του ξεκινήματος του Φατίχ Τέριμ. Σίγουρα ως ένα βαθμό βοηθάει και η τύχη, όμως ο Τούρκος προπονητής έχει επιφέρει κάποιες αλλαγές στον τρόπο εκτέλεσης των φάσεων αυτών, όπως το γεγονός ότι τα κόρνερ δεν πηγαίνουν πλέον στο πρώτο δοκάρι, αλλά στην καρδιά της περιοχής του αντιπάλου, από κει που σκόραρε τόσο ο Γεντβάι χθες όσο και ο Ιωαννίδης με τον Ολυμπιακό.

Τα γκολ από στατικές φάσεις επί Τερίμ:

  • Με τον ΠΑΣ Γιάννινα και το σουτ του Βιλένα στην κίνηση έπειτα από απομάκρυνση από κόρνερ
  • Η κεφαλιά του Ιωαννίδη κόντρα στον Ολυμπιακό στο 1-1 του Κυπέλλου
  • Η κεφαλιά του Γεντβάι στο 2-2 με την ΑΕΚ
  • Το τελείωμα του Αράο στο 2-2 με την ΑΕΚ

Κάπως έτσι βλέπουμε τον Παναθηναϊκό να ενεργοποιεί περισσότερο τις στατικές φάσεις, οι οποίες αποτελούν μία βασική πηγή γκολ για τις ομάδες. Από το ξεκίνημα της φετινής σεζόν μέχρι και πριν τον ερχομό του Φατίχ Τερίμ οι «πράσινοι» είχαν σκοράρει 53 τέρματα εκ των οποίων μόλις τα οκτώ (έξι με γκολ και δύο με πέναλτι που προήλθαν από τέτοιες φάσεις) είχαν προέλθει από στατικές φάσεις. Ήτοι μόλις το 15,1% το γκολ τους.

Τα γκολ από στατικές φάσεις επί Γιοβάνοβιτς:

  • Η κεφαλιά του Ιωαννίδη στο 3-0 επί του Βόλου στην Λεωφόρο
  • Η κεφαλιά του Αράο στην Τρίπολη στο 1-4 με τον Αστέρα
  • Το απευθείας φάουλ του Μπερνάρντ στο Αγρίνιο στο 5-0 επί του Παναιτωλικού
  • Η κεφαλιά του Μάγκνουσον με τον Παναιτωλικό στο 5-0 του Αγρινίου
  • Η κεφαλιά του Ιωαννίδη με την Μακάμπι Χάιφα στην ήττα με 2-1 στην Λεωφόρο
  • Η κεφαλιά του Αράο στο εκτός έδρας 3-0 επί του Βόλου
  • Το κερδισμένο πέναλτι στην Μασσαλία από την κεφαλιά του Γεντβάι και το χέρι του Γκεντουζί
  • Το κερδισμένο πέναλτι στο Περιστέρι από το κόρνερ του Μπερνάρντ

Η διαφορά μετά την αλλαγή της τεχνικής ηγεσίας είναι μεγάλη κι αν σίγουρα υπάρχει και η τύχη μέσα στο παιχνίδι και το ποσοστό αυτό αναμένεται να μειωθεί, τα δείγματα είναι ενθαρρυντικά για την βελτίωση των «πρασίνων» στον τομέα αυτό. Κι όλα αυτά ενώ ο σπεσιαλίστας του στις καταστάσεις αυτές, Χόρντουν Μάγκνουσον είναι απών, ένας παίκτης που μπορούσε να απειλήσει τόσο με απευθείας εκτελέσεις του όσο και με το ύψος του στην περιοχή.

Η πρώτη ανατροπή, έστω κι αν δεν την καρπώθηκε

paofc_intime

Αυτή ήταν η πρώτη φετινή ανατροπή που πέτυχε ο Παναθηναϊκός, έστω κι αν τελικά δεν πήρε τη νίκη. Μέχρι πριν το χθεσινό παιχνίδι, οι «πράσινοι» βρέθηκαν δέκα φορές πίσω στο σκορ στην φετινή σεζόν . Εννέα με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον πάγκο και μία με τον Φατίχ Τερίμ. Οι επτά ήταν στην Ευρώπη (με Μαρσέιγ εκτός, Μπράγκα μέσα και έξω, Ρεν εντός κι εκτός, Βιγιαρεάλ εκτός και Μακάμπι Χάιφα εντός), οι δύο στο πρωτάθλημα (με ΠΑΟΚ εντός και Άρη εκτός) και η μία στο Κύπελλο (με Ολυμπιακό εντός).

Χρειάστηκε το «τριφύλλι» να φτάσει στο 11ο παιχνίδι που έμεινε πίσω στο σκορ προκειμένου να μπορέσει να γυρίσει... τούμπα ένα παιχνίδι. Και μάλιστα το έκανε αυτό παίζοντας στην μοναδική έδρα που δεν έχει κερδίσει από πέρυσι που ξεκίνησε η χρήση της «OPAP Arena» από την ΑΕΚ, στην οποία δεν είχε καν σκοράρει μέχρι χθες στα δυό παιχνίδια που έδωσε εκεί.

Τα παιχνίδια που έμεινε πίσω στο σκορ και δεν μπόρεσε να επιστρέψει:

  • Μαρσέιγ - Παναθηναϊκός 2-1
  • Μπράγκα - Παναθηναϊκός 2-1
  • Παναθηναϊκός - Μπράγκα 0-1
  • Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 2-2
  • Παναθηναϊκός - Ρεν 1-2
  • Ρεν - Παναθηναϊκός 3-1
  • Άρης - Παναθηναϊκός 2-0
  • Βιγιαρεάλ - Παναθηναϊκός 3-2
  • Παναθηναϊκός - Μακάμπι Χάιφα 1-2
  • Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 1-1

Το μικρό σερί που «χτίζει» ο Φατίχ Τερίμ

terim_intime

Ο Φατίχ Τερίμ μπορεί να άγγιξε για δεύτερη φορά τη νίκη με ανατροπή σε ντέρμπι στα μόλις τέσσερα παιχνίδια που έχει δώσει στον πάγκο του Παναθηναϊκού και να μην κατάφερε και πάλι να την πάρει, ωστόσο έχει να κρατήσει μία αρκετά καλή εμφάνιση κι ένα αήττητο που διατηρεί.

Ο Τούρκος τεχνικός πήρε τα δύο εύκολα παιχνίδια με ΠΑΣ και Παναιτωλικό στην Λεωφόρο και είδε την ομάδα να δίνει δύο μεγάλες «μάχες», έχοντας και αρκετές απώλειες, κόντρα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ διεκδικώντας τη νίκη, παρ' ότι έμεινε πίσω στο σκορ για δεύτερο σερί ντέρμπι υπό την ηγεσία του.

Ουσιαστικά μ' αυτό τον τρόπο πέρασε χωρίς... ζημιά τα δύο αυτά παιχνίδια και με την χθεσινή απόδοση της ομάδας του κόντρα στην «Ένωση» δημιούργησε κι ένα θετικό κλίμα ενόψει της ρεβάνς με τον Ολυμπιακό για το Κύπελλο την Τετάρτη, όπου αν πάρει την πρόκριση, θα μπορούμε να μιλάμε για ένα άκρος θετικό ξεκίνημα στον πάγκο των «πρασίνων» και μία καλή δουλειά στο πρώτο μισό του δύσκολου προγράμματος του Γενάρη.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα