Παναθηναϊκός: Ο Σπόραρ των ντέρμπι (vids)

Παναθηναϊκός: Ο Σπόραρ των ντέρμπι (vids)

Γιώργος Ντυμένος
sporar_eurokinisi.

bet365

Ο τραυματισμός του Φώτη Ιωαννίδη ενδέχεται να αναγορεύσει τον Αντραζ Σπόραρ ως τον μόνο «κλασικό» σέντερ φορ του Παναθηναϊκού τουλάχιστον στο επερχόμενο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και ο Σλοβένος έχει αποδείξει πως... ξέρει από τα λεγόμενα μεγάλα ματς.

Χωρίς τον Φώτη Ιωαννίδη θα πορευτεί τις επόμενες ημέρες ο Παναθηναϊκός, καθώς ο Ελληνας φορ αποκόμισε ένα μυικό πρόβλημα στο πρόσφατο ντέρμπι με την ΑΕΚ (2-2) και αυτόματα τέθηκε νοκ άουτ από τα άμεσα πλάνα του Φατίχ Τερίμ.

Ο 24χρονος στράικερ θα «χάσει» σίγουρα τα επερχόμενα ματς με Ολυμπιακό και Αστέρα Τρίπολης, για το πρωτάθλημα και το Κύπελλο αντίστοιχα, ενώ είναι αμφίβολος για εκείνο της Τούμπας με τον ΠΑΟΚ που έχει οριστεί για τις 28 του μηνός. Την ίδια στιγμή το πρόβλημα για το «τριφύλλι» στη θέση «9» μεγιστοποιείται επειδή και ο Αλεξάντερ Γερεμέγεφ δεν είναι απολύτως καλά και για αυτό άλλωστε ο Σουηδός δεν ήταν καν στην αποστολή για το παιχνίδι της Νέας Φιλαδέλφειας.

Αρα οι «πράσινοι» πορεύονται πως επί του παρόντος και ενόψει των δύσκολων αναμετρήσεών τους και κυρίως του ντέρμπι με τους «ερυθρόλευκους» ενδέχεται να έχουν «ετοιμοπόλεμο» μόνο έναν καθαρόαιμο «φουνταριστό», τον Αντράζ Σπόραρ.

Ο Σλοβένος όμως δεν χρειάζεται ιδιαίτερες... συστάσεις, έχει αποδείξει πως είναι σε θέση να προσφέρει λύσεις (και) στα μεγάλα παιχνίδια και αυτό δεν το λέμε απλά για να... υπάρχει, αλλά το αποτυπώνουν οι εμφανίσεις του, όπως φυσικά και οι επιδόσεις του, κόντρα στο λεγόμενο «Big 5», δηλαδή τους άλλους τέσσερις κατά τεκμήριο εγχώριους «μεγάλους». Λένε πως τα μεγάλα ματς είναι για τους αντίστοιχους παίκτες και ο 29χρονος είναι.

Ας θυμηθούμε λοιπόν τα πεπραγμένα του κόντρα σε κατά αλφαβητική σειρά ΑΕΚ, Αρη, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, με το σκεπτικό πως ενδέχεται να είναι ο μόνος κλασικός σέντερ φορ του «Αυτοκράτορα», τουλάχιστον στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Ο Αντράζ Σπόραρ κόντρα στους άλλους 4 του Big-5

Αγώνες: 20
Λεπτά: 859'
Γκολ: 5
Ασίστ: 2
Κερδισμένο πέναλτι που έγινε γκολ και δεν εκτέλεσε ο ίδιος: 1
Αμεσα μέσα σε κάποιο τέρμα/Λεπτά: 107'

Ηταν 28 Ιουλίου του 2022 όταν ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την απόκτησή του και ο διεθνής Σλοβένος στράικερ μπήκε αυτόματα στην ποδοσφαιρική μας «πραγματικότητα». Εκτοτε στην «χοντρικά» 1,5 σεζόν που «τρέχει» το «κοντέρ» του γράφει 24 προσωπικά γκολ σε όλες τις διοργανώσεις εντός και εκτός συνόρων και αποτελεί μία πολύτιμη μονάδα του club.

Το αυριανό (17/1) ντέρμπι του Φαλήρου για το Κύπελλο που είναι η ρεβάνς του 1-1 της Λεωφόρου για τη φάση των «16» του θεσμού θα είναι το 21ο αντίστοιχο παιχνίδι της εν Ελλάδι καριέρας του, όπου μέχρι στιγμής με την πράσινη φανέλα έχει αντιμετωπίσει από πέντε φορές Αρη, ΑΕΚ, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ.

Στα προηγούμενα 20 μόνο σε τρία ήταν από την αρχή ως το τέλος στο γήπεδο, δείγμα των λύσεων αλλά και του έντονου «ανταγωνισμού» που υπάρχει στην ομάδα, ενώ στα 10 ξεκίνησε βασικός και σε ισάριθμα ήρθε από τον πάγκο. Συνολικά λοιπόν στα συγκεκριμένα σημείωσε πέντε προσωπικά τέρματα, έδωσε δύο ασίστ και συν τοις άλλοις καταλογίστηκε υπέρ του ένα πέναλτι που έγινε γκολ αλλά δεν το εκτέλεσε ο ίδιος. Δηλαδή έχει άμεση συμμετοχή σε οκτώ γκολ του «τριφυλλιού», επίδοση που... λέει πολλά για την αξία του, με γνώμονα φυσικά και το μέγεθος των αντιπάλων του.

Με αντίπαλο την ΑΕΚ ήταν εκείνος που ολοκλήρωσε από τα 11 βήματα την ανατροπή της 11ης Σεπτεμβρίου του 2022, όταν ο Παναθηναϊκός βρέθηκε να χάνει 1-0 στη Λεωφόρο αλλά επικράτησε 2-1 και ο Σπόραρ διαμόρφωσε τότε, με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στο 45', το τελικό αποτέλεσμα.



Κόντρα στον Αρη έρχεται ως τώρα πάντα από τον πάγκο (5χ5 αγώνες σαν αλλαγή) και σε κανένα παιχνίδι δεν αγωνίστηκε έστω σε ένα «γεμάτο» ημίχρονο. Ωστόσο... πρόλαβε σε αυτά τα παιχνίδια να βρει δις στόχο και μάλιστα σε αμφότερες των περιπτώσεων διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα. Στις 23 Οκτωβρίου του 2022 στη Λεωφόρο... κούνησε πλεκτό στις καθυστερήσεις και το «τριφύλλι» επικράτησε 1-0, ενώ με αυτό το σκορ κέρδισε και στις 5 Απριλίου του 2023 στο «Κλεάνθης Βικελίδης», χάρις σε γκολ που πέτυχε ξανά ο Σλοβένος στο 69'.


Στα ντέρμπι «αιωνίων» με τον Ολυμπιακό τώρα που είναι ο αυριανός αντίπαλος του «τριφυλλιού» έχει επίσης σκοράρει δύο φορές. H πρώτη σε αυτό της 6ης Νοεμβρίου του 2022, όταν διαμόρφωσε από την άσπρη βούλα το μετέπειτα τελικό 1-1, ενώ πιο πριν ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος του είπε «όχι» σε κοντινό του πλασέ. Η έτερη σε εκείνο της 9ης Απριλίου του 2023 για τα play-offs της περασμένης σεζόν, καθώς σκόραρε στο 28' και έβαλε τις βάσεις για το 2-0 των «πράσινων». Μάλιστα στη «λευκή ισοπαλία» του Φαλήρου, μερικούς μήνες πριν, είδε ένα πλασέ του να περνά εκατοστά δίπλα από την εστία του Αλέξανδρου Πασχαλάκη.



Ο ΠΑΟΚ τώρα είναι ο μόνος εκ των Big-5 που ο Σπόραρ δεν έχει βρει μέχρι στιγμής δίχτυα. Ομως και σε αρκετά ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Δικέφαλο ήταν εκ των πρωταγωνιστών, όπως για παράδειγμα στο 2-1 που επικράτησε το «τριφύλλι» στην Τούμπα τον Οκτώβριο του 2022, όταν και «κέρδισε» το πέναλτι μέσω του οποίου ο Αϊτόρ «έγραψε» το final score. Η ομάδα... έφυγε από τη Θεσσαλονίκη με το ίδιο αποτέλεσμα στις αποσκευές της και στα περσινά play-offs, όπου ο Σλοβένος έδωσε την ασίστ για το τότε 0-1 του Μπερνάρντ. Για όσους θυμούνται μάλιστα στο συγκεκριμένο παιχνίδι είδε την μπάλα να περνά «ξυστά» από το δοκάρι των γηπεδούχων, ύστερα από ένα πλασέ που επιχείρησε.

Κάτι ανάλογο έπραξε, να δώσει ασίστ δηλαδή, και μερικές ημέρες μετά στο 1-1 της Λεωφόρου στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου των play-offs, αφού χάρις στη δική του επιμονή και τελική του πάσα βρήκε δίχτυα ο Ντανιέλ Μαντσίνι στο 8', σε έναν αγώνα που δεν ανέδειξε νικητή (1-1).


Πάμε και στο δια ταύτα.

Ο Σπόραρ έχει παίξει σαν παίκτης του Παναθηναϊκού κόντρα στους εγχώριους Big-5 (παλαιότερα αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ με τη φανέλα της Σλόβαν Λίμπερετς) για 859' και σε αυτό το διάστημα σημείωσε πέντε τέρματα, «έφτιαξε» άλλα δύο, ενώ από δική του ενέργεια το «τριφύλλι» πήρε ένα πέναλτι που μέσω αυτού κάποιος συμπαίκτης του, στην προκειμένη περίπτωση ο Αϊτόρ, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Αυτό σημαίνει πως στα ντέρμπι είναι άμεσα μέσα σε κάποιο «πράσινο» γκολ κάθε 107' μαζί με τις καθυστερήσεις, που πλέον αθροιστικά και στα δύο ημίχρονα είναι μίνιμουμ 6'-7' σε κάθε αγώνα.

Αρα σε απόλυτους αριθμούς ουσιαστικά σκοράρει, άμεσα ή έμμεσα, σε κάθε μεγάλο εν Ελλάδι παιχνίδι του που παίζει από την αρχή ως το τέλος!

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα