ΟΦΗ: Πώς ένα σουτ του Σκόκο άλλαξε για πάντα τη ζωή του Μπρεσάν (vids)

ΟΦΗ: Πώς ένα σουτ του Σκόκο άλλαξε για πάντα τη ζωή του Μπρεσάν (vids)

Γιώργος Ντυμένος
bressan_getty.

bet365

Ο Μπρεσάν που υπέγραψε στον ΟΦΗ βίωσε από πρώτο χέρι την «ανθρωποφαγία» και στην Γκρέμιο ανέβηκε ένα... βουνό όταν σε ημιτελικό του Λιμπερταδόρες έκανε πέναλτι και αποβλήθηκε ύστερα από προσπάθεια του γνώριμού μας Νάτσο Σκόκο. Εβαλε τα κλάματα μπροστά σε εκατοντάδες χιλιάδες ζευγάρια μάτια και είδε τη γυναίκα του να κάνει το ίδιο στα αποδυτήρια.

Στη Βραζιλία, όπως άλλωστε και στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, το ποδόσφαιρο δεν είναι απλά ένα άθλημα. Εκπροσωπεύει πολλά περισσότερα και αγγίζει, όσο υπερβολικό ή και ασεβές και αν ακούγεται, τα όρια της ιεροτελεστίας. Ισως εμείς εδώ, όσο και αν το αγαπάμε, να μην είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε στο έπακρο τι ακριβώς σημαίνει για την πλειονότητα των ανθρώπων πέρα από τον Ατλαντικό.

Αυτό όμως οδηγεί και σε ακραίες αντιδράσεις που πολλές φορές είναι υπερβολικές, αφού στην περίπτωση που πετύχεις κάποιο κρίσιμο γκολ ή πάρεις αποτέλεσμα αντιμετωπίζεσαι ως «επίγειος θεός» ή σαν ανώτερο ον, αλλά στην ο μη γένοιτο «στραβή» παραδίδεσαι, τρόπο τινά, «βορά στα θηρία» και οι αντιδράσεις προς το πρόσωπό σου «φλερτάρουν» με την «ανθρωποφαγία», πάντα βέβαια μεταφορικά.

Στη δεύτερη περίπτωση είναι που σε απλά ελληνικά απαιτείται να διαθέτεις «συκώτια». Να αντέξεις δηλαδή το ψυχολογικό βάρος όλων όσων σου καταλογιστούν και να σταθείς όρθιος μπροστά σε ένα σταυροδρόμι αποφάσεων, όπου μεταξύ άλλων θα ελοχεύει ο κίνδυνος να βροντοφωνάξεις πως «δεν πάει άλλο βρε αδερφέ, ως εδώ» και αμέσως μετά θα αποσυρθείς στο βάθος της σκηνής, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Κανείς δεν θα σε κατηγορήσει.

....

 

Ηταν διακοπές όταν έμαθε πως θα πάει στην Γκρέμιο

Ο Μπρεσάν όμως που υπέγραψε πρόσφατα στον ΟΦΗ αποφάσισε να διαβεί τον έτερο και μάλλον πιο δύσκολο, αφού δεν τα παράτησε, ηρέμησε μέσα του, «καθάρισε» το μυαλό του και σήμερα, αρκετά χρόνια μετά την 31η Οκτωβρίου του 2018, παραμένει σε top επίπεδο και συνεχίζει την καριέρα του στο χώρο.

Βλέπετε εκείνη τη νύχτα στο «Arena Gremio» βρέθηκε στο... απόσπασμα και αν «λύγιζε» ίσως τώρα να ασχολούνταν με τη Διοίκηση Επιχειρήσεων που έχει σπουδάσει ή τα νομικά όπως και η μητέρα του και τα οποία δεν έχει κρύψει πως του αρέσουν αρκετά. «Πάντα μου έλεγε να διαβάζω. Από όταν έπαιζα ποδόσφαιρο σε ηλικία 14 ετών και πιο μικρός, ξενυχτούσα για να τελειώσω τα μαθήματά μου», σχολίασε μεταγενέστερα για εκείνα τα χρόνια.

Γλωσσομαθής και με καταγωγή από την Ιταλία που του επιτρέπει να κατέχει κοινοτικό διαβατήριο (σ.σ. για αυτό ίσως και του «έμεινε» το Μπρεσάν που παραπέμπει στην περιοχή της Λομβαρδίας, ενώ το πλήρες όνομά του είναι Ματέους Σιμονέτε Μπρεσανέλι), ας δούμε όμως από την αρχή το ρου της ιστορίας μας.

..

Γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1993 στην πόλη Καχίας και ξεκίνησε από την Χουβεντούδε, όπου και έγινε επαγγελματίας. Με την μπάλα ασχολούνταν και ο μικρότερος αδερφός του (σ.σ. επίσης στόπερ), αλλά εκείνος έγινε το μεγάλο «όνομα» της οικογένειας.

Παράλληλα κλήθηκε στην U20 της Βραζιλίας και τον Δεκέμβριο του 2012 πήρε μεταγραφή για την Γκρέμιο, σε ένα από τα πολλά «δαιδαλώδη» deals που πραγματοποιούνται συχνά στη χώρα του καφέ, αφού τα δικαιώματά του «έσπασαν» στα τρία. Μάλιστα ήταν διακοπές με τους γονείς του Ντοριβάλντο, Μαρίλντα, την κοπέλα του και τον brother του Γκάμπριελ όταν τον ενημέρωσαν πως διεξάγονται οι σχετικές διαπραγματεύσεις και λίγες ημέρες μετά έπεσαν οι υπογραφές .

Επαιξε υπό τις οδηγίες των Λουξεμπούργκο, Σκολάρι και πήρε Λιμπερταδόρες ως βασικός στον τελικό

Ετσι έφτασε στο Πόρτο Αλέγκρε και άρχισε να παίρνει χρόνο συμμετοχής, υπό τις οδηγίες μάλιστα προπονητών όπως ο Βαλντερέι Λουξεμπούργκο και ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι. Συν τοις άλλοις ο Αλεχάντρε Γκάλο τον κάλεσε στην Ολυμπιακή Ομάδα της «Σελεσάο» και όλα τα άνωθεν τον έφεραν μια ανάσα από την ΚΠΡ, όμως η πρόταση των λονδρέζων έγινε λίγες ώρες πριν πέσει η αυλαία της μεταγραφικής περιόδου και στο... παρά ένα δεν επετεύχθη συμφωνία, αφού οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τα διαδικαστικά.

Στη συνέχεια απώλεσε τη θέση του στην ομάδα και ακολούθησαν οι δανεισμοί του σε Φλαμένγκο και Πενιαρόλ της Ουρουγουάης, όμως επέστρεψε τον Ιανουάριο του 2017 και με τον Ρενάτο Γκαούτσο στα «ηνία» μπήκε για τα καλά στην αγωνιστική της «εξίσωση». Δεν είναι τυχαίο πως μερικούς μήνες μετά, τον Νοέμβριο, ήταν βασικός στον τελικό του Λιμπερταδόρες όπου η Γκρέμιο επικράτησε 2-1 της Λανούς και σε ηλικία 23-24 ετών ζούσε και δικαίως το όνειρό του.

Η νύχτα της 31ης Οκτωβρίου 2018 που τον «σημάδεψε» για πάντα

Η επόμενη σεζόν ξεκίνησε σε ανάλογο τέμπο, μέχρι όμως τη στιγμή που φτάσαμε στην ημερομηνία που σας αναφέραμε παραπάνω. Ηταν λοιπόν 31 Οκτωβρίου του 2018 όταν η Γκρέμιο υποδέχθηκε τη Ρίβερ Πλέιτ για τα ημιτελικά του Λιμπερταδόρες και στη ρεβάνς του 1-0 που είχε κερδίσει στο «Monumental».

Πλέον όδευε σε ένα ιστορικό back to back και ο Μπρεσάν πέρασε ως αλλαγή στο 71' του αγώνα, αντί του τραυματία Πάολο Μιράντα. Ο αγώνας κυλούσε στην κόψη του ξυραφιού και λίγο πριν το φινάλε του παρέμενε «καθηλωμένος» στο 1-1, σκορ που την έστελνε στον τελικό. Τότε όμως ο ρέφερι Αντρες Κούνα κλήθηκε από το VAR να εξετάσει μία φάση, όπου σε σουτ του γνώριμου μας «υδραυλικού» Νάτσο Σκόκο η μπάλα βρήκε στο χέρι του.

Μόλις την είδε υπέδειξε το σημείο του πέναλτι και τον απέβαλε με 2η κίτρινη κάρτα, παρότι άπαντες στην ομάδα διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Οι αντιδράσεις του Βραζιλιάνου κεντρικού αμυντικού ήταν χαρακτηριστικές, ενώ έβαλε και τα κλάματα. Μερικά λεπτά μετά ο Πίνι Μαρτίνεζ ευστόχησε από τα 11 βήματα, το 1-2 παρέμεινε ως το τέλος και έστειλε τους «εκατομμυριούχους» στον τελικό, όπου μάλιστα επικράτησαν της Μπόκα Τζούνιορς και πήραν το βαρύτιμο τρόπαιο.

Συμπαίκτες και αντίπαλοι βρέθηκαν στο πλευρό του και το ιστορικό πλακάτ συμπαράστασης από έναν 11χρονο!

Την ίδια στιγμή η εξέδρα, ευρύτερα ο κόσμος και τα media του «χρέωσαν» τον αποκλεισμό. Ο κόσμος τον αποδοκίμασε και το «βαρύ κλίμα» τον οδήγησε εκτός ομάδας. Η κατάσταση έδειχνε να ξεφεύγει και όλα συνηγορούσαν πως δεν είχε πια μέλλον στο club, παρότι παρατηρήθηκαν και εξαιρέσεις. Σε έναν αγώνα με τη Βάσκο Ντε Γκάμα ο τηλεοπτικός φακός έδειξε έναν πιτσιρικά, τον Φραντσίσκο τότε 11 ετών, να κρατά ένα υπέρ του πλακάτ που έγραφε: «Forza Bressan. Είμαστε μαζί σου».

Η εικόνα του έκανε τον γύρο της Βραζιλίας και ο πατέρας του μικρού δήλωσε στις τηλεοπτικές κάμερες. «Ηθελα να διδάξω αξίες στον γιο μου». Σε κάποια άλλη περίπτωση μία γυναίκα «χτύπησε» στο πόδι της ένα τατουάζ που έγραφε «Συγνώμη Μπρεσάν», αλλά η γενική αίσθηση ήταν πως το πλήθος... διψούσε για αίμα.

Παρότι οι συμπαίκτες του έκαναν το προφανές και τον στήριξαν δημόσια, αφού μεταξύ άλλων τόνιζαν ότι «δεν φταίει μόνο αυτός. Ψυχραιμία». Συν τοις άλλοις θύμιζαν συνεχώς πως αν οι διαιτητές παρατηρούσαν πως το πρώτο γκολ της Ρίβερ δεν έπρεπε να μετρήσει (σ.σ. ισχυρίζονται πως μπήκε με το χέρι), τότε η Γκρέμιο θα είχε προκριθεί.

Παράλληλα ποδοσφαιριστές και πολλών άλλων ομάδων βρέθηκαν στο πλευρό του, όπως π.χ. ο παλαίμαχος πλέον διεθνής μεσοεπιθετικός Τιάγκο Νέβες που εκείνο το διάστημα αγωνίζονταν στην Κρουζέιρο, αλλά κυρίως στα social media ήταν ο Νο1 «στόχος». «Ξέθαβαν» μάλιστα και παλαιότερα λάθη του, όπως π.χ. σε ματς του 2013. Επικρατούσε ένας «πανικός». Πώς να παίξεις μπάλα έτσι; Ηταν αδύνατο! Και πώς φυσικά να τον χρησιμοποιούσε ο προπονητής του; Ο Μπρεσάν βίωσε τρομακτικές στιγμές πίεσης και άλλοι στη θέση του θα είχαν καταρρεύσει. Οχι όμως εκείνος.

Από εκείνη την αναμέτρηση δεν έπαιξε ξανά με τη φανέλα της Γκρέμιο, ωστόσο παρέμενε ένας καλός παίκτης και η... μπογιά του δεν μπορούσε να ξεθωριάσει λόγω μίας άτυχης στιγμής. Στα τέλη του 2018 έφυγε μεν από την ομάδα αλλά της έφερε στα ταμεία της ένα σεβαστό ποσό, αφού το Ντάλας του MLS έκανε πρόταση για την απόκτησή του που έγινε αποδεκτή.

Για να αντιληφθείτε το μέγεθος του βάρους που «κουβαλούσε» στους ώμους του, με τη μετακίνησή του ασχολήθηκαν μέχρι και στην Αργεντινή αλλά με σκοπό να «πικάρουν τους Βραζιλιάνους. Στα εκεί media γράφονταν ότι «ο Μπρεσάν, που στον ημιτελικό Γκρέμιο-Ρίβερ Πλέιτ είχε κάνει αυτό και αυτό κτλ...θα συνεχίσει εκεί κτλ». Το όλο ζήτημα είχε ξεφύγει εντελώς...

Στις ΗΠΑ βρήκε την ηρεμία του, ενώ πολλάκις στο εκεί πρωτάθλημα αγωνίστηκε και ως δεξί μπακ, μέχρι που τον Μάρτιο του 2022 επέστρεψε στα πάτρια εδάφη για την Αβάι, το 2023 συνέχισε στην Κίνα για λογαριασμό της Ναντόνγκ Ζιγιούν και τώρα ήρθε στα μέρη μας για τον ΟΦΗ.

«Καταλαβαίνω τον κόσμο, ίσως σε 20 χρόνια η ιστορία να λέγεται διαφορετικά»

Μετά από χρόνια, το 2020, ο Μπρεσάν μίλησε για τα όσα συνέβησαν και έδειξε να τα έχει ήδη τοποθετήσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Δεν κρατούσε κακία σε κανέναν, αν και δεν έκρυψε πως τον ενοχλεί που όλοι θυμούνται εκείνη τη φάση και όχι πως μερικούς μήνες πριν συνέβαλε ώστε η ομάδα να πάρει το Λιμπερταδόρες. «Αισθάνθηκα πως η μπάλα χτύπησε το χέρι μου, αλλά κανείς δεν είπε κάτι. Οι παίκτες της Ρίβερ έτρεξαν να εκτελέσουν το κόρνερ, αλλά ο ρέφερι τους είπε να περιμένουν. Ηταν η εποχή που είχε αρχίσει να χρησιμοποιείται το VAR. Αν δεν υπήρχε, κανείς δεν θα το πρόσεχε. Είχα νιώσει την μπάλα στο χέρι μου, αλλά δεν γνώριζα τη γωνία που είχε και πόσο θα πίστευε ο διαιτητής ότι επηρεάζει. Θυμάμαι πως του πήρε αρκετή ώρα μέχρι να αποφασίσει. Αν μπορούσα να ξαναγράψω την ιστορία φυσικά και θα το έκανα. Θα τα άλλαζα όλα στη φάση. Φαντάζεσαι να φτάναμε ξανά στον τελικό και να γινόμασταν ξανά πρωταθλητές; Ομως στην μπάλα γίνονται πράγματα που δεν μπορούν να εξηγηθούν», σχολίασε αρχικά.

Και συνέχισε για τις αντιδράσεις του κόσμου. «Εγώ προσωπικά δεν ήμουν ενεργός στα social media, όμως καταλάβαινα τι συνέβαινε και πώς το διαχειρίζονταν οι δικοί μου άνθρωποι. Είδα τη γυναίκα μου στα αποδυτήρια να κλαίει. Θα ήθελα τα πράγματα να είχαν συμβεί αλλιώς. Ηρθα στην Γκρέμιο 19 ετών και έφυγα 24. Θυμάμαι την υποδοχή μετά την κατάκτηση του Λιμπερταδόρες. Δεν θα ξεχάσω τον κόσμο. Παρακολουθώ και υποστηρίζω την Γκρέμιο. Τους καταλαβαίνω. Φυσικά και η βία δεν αποτελεί τη λύση, αλλά το να νιώθουν έτσι οι φίλαθλοι αποτελεί μέρος του παιχνιδιού. Νεότερος υπήρξα και εγώ οπαδός και ξέρω πως είναι να μην μπορείς να πας στο σχολείο με τη φανέλα της ομάδας σου επειδή έχει χάσει και την ίδια στιγμή να βλέπεις τον συμμαθητή σου να τραγουδάει για τη δική του. Αν πριν από χρόνια μου έλεγαν τι θα συνέβαινε εφόσον πήγαινα στην Γκρέμιο θα υπέγραφα ξανά».

Μεταξύ άλλων έκανε και μία ευχή. «Ισως σε 20 χρόνια η ιστορία να λέγεται διαφορετικά και να θυμόμαστε περισσότερο τον θρίαμβο της κατάκτησης παρά την απώλεια της επόμενης σεζόν. Είμαι ευγνώμων που υπήρξα μέρος αυτής της μεγάλης επιτυχίας για το club. Πέτυχα ένα όνειρό μου με την κατάκτηση του Λιμπερταδόρες. Μαζί με την οικογένειά μου και όσους με αγαπούν. Αυτό με κάνει να κοιμάμαι με ήσυχη τη συνείδησή μου και να έχω προχωρήσει στη ζωή μου».

@Photo credits: eurokinissi, Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα