Wyscout analysis: Ο Γιάννης Κώτσιρας παίζει παντού και... συμφέρει

Wyscout analysis: Ο Γιάννης Κώτσιρας παίζει παντού και... συμφέρει

Ο Γιάννης Κώτσιρας παίζει παντού και... συμφέρει

bet365

Η τρομερή εμφάνιση του Κώτσιρα στο «Γ. Καραϊσκάκης», το ασταμάτητο τρέξιμο, η αμυντική προσήλωση, η ασφάλεια στην κυκλοφορία και η εκπληκτική ασίστ με το τακουνάκι.

Πολλοί βιάστηκαν να πουν διάφορα όταν στα δύο πρώτα παιχνίδια του Παναθηναϊκού με τον Φατίχ Τερίμ στον πάγκο ήταν ο μοναδικός παίκτης από το ενεργό ροτέισόν της δεν πήρε ούτε λεπτό συμμετοχής. Όμως, εκείνος συνέχισε να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Να δουλεύει σκληρά και αθόρυβα αγνοώντας όσα λέγονται και γράφονται για κείνον και τελικά ήταν αυτός που κέρδισε.

Ο Τούρκος τεχνικός του έδωσε την ευκαιρία στο εντός έδρας ματς με τον Ολυμπιακό ξεκινώντας τον στην θέση του και μεταθέτοντάς τον αργότερα σε εκείνη του αμυντικού χαφ, την οποία υπηρέτησε αρκετά καλά με βάση τα χαρακτηριστικά του. Η αντίδρασή του αυτή στον πειραματισμό του Φατίχ Τερίμ επέφερε ως επιβράβευση μία θέση τόσο στην ενδεκάδα του αγώνα με την ΑΕΚ στην «OPAP Arena» όσο και κείνον με τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης» στην χθεσινή ρεβάνς του Κυπέλλου.

Οι «πράσινοι» πέρασαν με μεγάλη επιτυχία τα δύα αυτά πρώτα τεστ με τον Τούρκο προπονητή στον πάγκο τους, κάνοντας μία πολύ καλή εμφάνιση κόντρα στην ΑΕΚ, αν και έχασαν στο φινάλε τη νίκη κι έμειναν με την ισοπαλία και παίρνοντας ενάντια στον Ολυμπιακό την πρόκριση, έστω και όχι με ικανοποιητική απόδοση, πράγμα φυσιολογικό ως ένα βαθμό λόγω των προβλημάτων που είχε η ομάδα.

Η παρουσία του Γιάννη Κώτσιρα στα δύο αυτά παιχνίδια ήταν κομβική. Στον δε χθεσινό αγώνα ο Έλληνας μπακ έδωσε... ρέστα υπηρετώντας όχι μία, όχι δύο, αλλά τέσσερις διαφορετικές θέσεις.

Κώτσιρας στο κέντρο, Κώτσιρας στο δέκα, Κώτσιρας στα εξτρέμ

kotsiras_1

Η λέξη πολυεργαλείο αποδίδει καλύτερα από κάθε άλλη την εμφάνιση του Γιάννη Κώτσιρα στο Φάληρο. Ο 31χρονος Έλληνας δεξιός μπακ ξεκίνησε στην... φυσική του θέση στα τελευταία παιχνίδια, αυτή του αμυντικού χαφ και μάλιστα φορώντας και το περιβραχιόνιο του Παναθηναϊκού, κάτι που αποτελούσε τιμή, αλλά και επιβράβευση την ίδια στιγμή για όσα έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει στον σύλλογο.

Αργότερα όσο περνούσε η ώρα και λόγω των προβλημάτων που προκέκυψαν χρειάστηκε να περάσει τόσο στην θέση του δεκάριου (!!), οπότε κι έβγαλε εκείνη την τρομερή ασίστ με το τακουνάκι για τον Σπόραρ κι αν ο Πασχαλάκης δεν έκανε μία εξαιρετική επέμβαση, οι «πράσινοι» θα είχαν φύγει πιθανότατα με την πρόκριση από την κανονική κιόλας διάρκεια.

Πιο μετά πέρασε τόσο σε ρόλο δεξιού όσο και αριστερού χαφ και επέδειξε επίσης τεράστια τακτική συνέπεια και αυταπάρνηση παίζοντας στις θέσεις αυτές, δίνοντας συνεχώς πράγματα στην ομάδα του. Καταλαβαίνει κανείς πόσο χρήσιμο είναι για έναν προπονητή να υπάρχει ένας παίκτης, που να παίζει όπου και να τον βάλει, έχοντας μάλιστα και καλή απόδοση.

Μπορούμε να αντιληφθούμε ακόμα καλύτερα το πόσο έτρεξε εκείνος, αλλά και τις διαφορετικές θέσεις που αγωνίστηκε από το heatmap του από το χθεσινό παιχνίδι, όπου ουσιαστικά καταγράφονται όλα τα σημεία του γηπέδου που έκανε επαφές με την μπάλα. Οριακά δεν υπάρχει σημείο του γηπέδου που να μην έχει πατήσει.

To heatmap του Γιάννη Κώτσιρα:

epafes kotsira

Τα καλά ποσοστά του στις μονομαχίες και οι οκτώ επανακτήσεις στο αντίπαλο μισό

kotsiras_eurokinisi.

Το χθεσινό ντέρμπι των «αιωνίων» μπορεί να μην διεκδίκησε δάφνες ποιότητας, ωστόσο είχε αρκετή ένταση και πολλές μονομαχίες σε μία περίοδο που και οι δύο ομάδες έρχονται από συνεχόμενα παιχνίδια και όπως φάνηκε από τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ποδοσφαιριστές τους, μόνο απλό ζήτημα δεν είναι αυτό.

Παρά τα δύο συνεχόμενα ντέρμπι που είχε βγάλει ήδη ο Κώτσιρας κόντρα σε Ολυμπιακό (Κύπελλο) και ΑΕΚ (πρωτάθλημα), μπόρεσε και πάλι στο χθεσινό ματς να είναι στα επίπεδα ενέργειας που απαιτούνταν για να αγωνιστεί 136 λεπτά και να φέρει εις πέρας τον ρόλο του, χωρίς να υστερήσει καθόλου και χωρίς να φανεί και η συσσωρευμένη κόπωση των προηγούμενων αγώνων.

Ο Έλληνας δεξιός μπακ έδωσε 24 μονομαχίες, νούμερο που έχει ξεπεράσει μόνο μια φορά φέτος στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Βόλο στο πρωτάθλημα (30) κι έχει ισοφαρίσει άλλη μία στο ντέρμπι «αιωνίων» της περασμένης εβδομάδας στην Λεωφόρο. Συνολικά κέρδισε 13 εξ' αυτών έχοντας ποσοστό επιτυχίας 54%. Αν δε εξετάσουμε μόνο τις αμυντικές, εκεί είχε 6/11 (55% επιτυχία). Ακόμη, μέτρησε 3/3 εναέριες, αλλά και 3/5 κερδισμένες μονομαχίες για χαμένες μπάλες.

Παράλληλα, τα πήγε εξαιρετικά και το κομμάτι των επανακτήσεων, που είναι και το πιο βασικό για την θέση, που αγωνίστηκε. Είχε συνολικά 14 επανακτήσεις, εκ των οποίων οι οκτώ, ήτοι το 57,1% αυτών, έγιναν στο μισό του αντιπάλου εξυπηρετώντας σε πολύ καλό βαθμό το άμεσο πρέσινγκ που ζητούσε διαρκώς ο Φατίχ Τερίμ. Έκανε ακόμη τέσσερα κοψίματα, αλλά και μία απομάκρυνση.

Οι επανακτήσεις του Κώτσιρα:

epanaktiseis

Η εκπληκτική ασίστ με το τακουνάκι και η ασφάλεια στην ανάπτυξη της ομάδας

kotsiras_intime

Η αμυντική προσήλωση που εμφάνισε ο Κώτσιρας σίγουρα δεν προκάλεσε εντύπωση σε κάνεναν. Ωστόσο, μεγάλη ήταν η συνεισφορά του τόσο στο κομμάτι της ανάπτυξης όσο και στην επίθεση.

Βλέπετε ο Έλληνας αμυντικός μπορεί να μην είχε τις εμπνεύσεις που θα είχε ένας «βέρος» μέσος, ωστόσο μεταβίβαζε την μπάλα με τεράστια ασφάλεια αποφεύγοντας τυχόν λάθη και πουλήματα της μπάλας. Δοκίμασε συνολικά 59 πάσες από τις οποίες βρήκαν στόχο οι 54, τελειώνοντας ουσιαστικά το παιχνίδι με 92% επιτυχία. Είχε απολύτη επιτυχία στις πέντε μεταβιβάσεις με τις οποίες πέρασε την μπάλα στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, αλλά και στις δύο με τις οποίες έβαλε την μπάλα στην περιοχή του Ολυμπιακού.

Pases_kotsiras

Όταν δε του δινόταν η ευκαιρία και έκρινε ότι είναι ασφαλές να δοκιμάσει το... κάτι παραπάνω το έκανε κι αυτό. Απόδειξη η υπέροχη ασίστ που έβγαλε με το τακουνάκι στον Άντρατζ Σπόραρ, ο οποίος τελείωσε την φάση ιδανικά εκτελώντας στην κίνηση με το αριστερό, αλλά ο Πασχαλάκης ήταν εκεί για να αποκρούσει. Ακόμη, με μία από τις δύο μακρινές πάσες που δοκίμασε, έβγαλε τον Αϊτόρ στην πλάτη της άμυνας του Ολυμπιακού, όμως εκείνος δεν μπόρεσε να πάρει την μπάλα με το κεφάλι και να ξεπεράσει το εμπόδιο του Μπιανκόν βγαίνοντας απέναντι στον Πασχαλάκη.

Μάλιστα, προσπάθησε και να απειλήσει την εστία των «ερυθρολεύκων» μ' ένα μακρινό σουτ που εξαπέλυσε, όμως αυτό δεν βρήκε στόχο, με την μπάλα να περνάει άουτ. Παράλληλα, μέτρησε 1/2 ντρίμπλες ενώ έκανε και τρία progressive runs (κουβάλησε αρκετά μέτρα την μπάλα στα πόδια του περνώντας στον μισό του αντιπάλου ή κάνοντας λιγότερα μέτρα, αλλά φέρνοντάς την κοντά στην περιοχή του).

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα