Τάσος Μπακασέτας: Του αρέσει να βρίσκεται πάντα στην αρχή!

Τάσος Μπακασέτας: Του αρέσει να βρίσκεται πάντα στην αρχή!

Ανδρέας Δημάτος Ανδρέας Δημάτος
Τάσος Μπακασέτας: Του αρέσει να βρίσκεται πάντα στην αρχή!

bet365

Ο Ανδρέας Δημάτος γράφει για τη διαχρονική ικανότητα του Τάσου Μπακασέτα να αντιλαμβάνεται το πότε χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα, για τη συνέπεια στις αποφάσεις του αλλά και για το τι κερδίζει ο Παναθηναϊκός με την δική του παρουσία στα «πράσινα» αποδυτήρια

Για νέα πρόκληση μίλησε ο Τάσος Μπακασέτας και για την ανάγκη μίας νέας σελίδας στην καριέρα του και η αλήθεια είναι ότι ως ποδοσφαιριστής αλλά και ως άνθρωπος δεν επαναπαύτηκε ποτέ στα κεκτημένα. Eίναι απόλυτα συνεπής σε αυτό. Αισθάνεται την ανάγκη να βρίσκεται πάντα στην αρχή, νιώθει πρώτος απ’ όλους ότι είναι κακό να μένει στα ίδια…

Και η αλήθεια είναι ότι αυτό το νέο ξεκίνημα στα τριάντα του χρόνια με την φανέλα του Παναθηναϊκού γίνεται με πολύ πιο ασφαλείς συνθήκες σε σχέση με εκείνο του 2019, όταν αποχαιρέτησε την Ελλάδα και την ΑΕΚ για να συνεχίσει την καριέρα του στην άγνωστη τότε σε όλους μας Αλάνιασπορ, στην παραθαλάσσια Αλάνια, στην απομακρυσμένη περιοχή της Αττάλειας.

Λίγοι ίσως θυμούνται ότι τα πράγματα ήταν σε εκείνη την περίπτωση πολύ διαφορετικά σε σχέση με τώρα που το συμβόλαιό του με την Τράμπζοσπορ έληγε το καλοκαίρι. Και τότε και τώρα είχε γίνει σίριαλ η ανανέωση του συμβολαίου του, στην περίπτωση των συζητήσεων με την ΑΕΚ είχαν πάρει μάλιστα και άσχημη τροπή, αλλά τότε ο Τάσος Μπακασέτας είχε τελικά ανανεώσει -έστω και με κάποια… καθυστέρηση- και είχε την ασφάλεια του συμβολαίου με την Ενωση μέχρι το καλοκαίρι του 2022…

Ηταν τότε που θυμάμαι πολύ καλά την… απόγνωση του Βασίλη Δημητριάδη να περπατάει στα Σπάτα και να λέει στον τότε τεχνικό διευθυντή της ομάδας, Νίκο Λυμπερόπουλο, ότι «δεν μπορώ να φανταστώ ποτέ ότι θα αφήσουμε έναν ποδοσφαιριστή με το συνολικό προφίλ του Τάσου Μπακασέτα εκτός του ρόστερ της ΑΕΚ. Δεν γίνεται ο Μπακασέτας να μην είναι μέλος αυτής της ομάδας. Να αναβαθμίσουμε τόσο πολύ το ρόστερ και να μην είναι βασική επιλογή 11άδας, οκ, αλλά να μην βρίσκεται εδώ μου φαίνεται αδιανόητο»… Και βεβαίως επαναλάμβανε με πάθος την άποψή του απέναντι στον Νίκο Λυμπερόπουλο, που εκτιμούσε το ίδιο τον Μπακασέτα και δεν είχε την παραμικρή διαφωνία μαζί του.

Τελικά ο Μπακασέτας ανανέωσε, ευχαρίστησε μάλιστα στις δηλώσεις του τον Βασίλη Δημητριάδη για τη στήριξή του στον πρώτο του χρόνο στην ΑΕΚ, όταν δεν είχε βρει τα
πατήματά του και πολλά χρόνια μετά ο ίδιος μας αποκάλυψε τον Γολγοθά που ανέβαινε κόντρα στο τέρας της κατάθλιψης. Χαμπάρι τότε όλοι εμείς, απλώς απορούσαμε πού είναι ο Μπακασέτας, ένας από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές του πρωταθλήματος τις προηγούμενες χρονιές με τη φανέλα του Πανιωνίου.

Σε εκείνη την πρώτη χρονιά πάλι θα ανατρέξω στη βεβαιότητα του Βασίλη Δημητριάδη ότι δεν θα αργούσε η μέρα που θα βλέπαμε τον πραγματικό Μπακασέτα: «Με τον Μπακασέτα μην ασχολείστε. Δείτε τα υπόλοιπα προβλήματα που έχουμε. Ποδοσφαιριστής με την αξία του Μπακασέτα, που δουλεύει τόσο πολύ και πλησιάζει τα ωράρια του Τσιγκρίνσκι στα Σπάτα (πάντα ο Ουκρανός ήταν το μέτρο σύγκρισης… δουλειάς στο προπονητικό της ΑΕΚ), αποκλείεται να μην βρει τα πατήματά του κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα»… Οπερ και εγένετο από την επόμενη κιόλας χρονιά με την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 2018.

Ένα μόλις χρόνο μετά και αφού είχε τελικά ανανεώσει το συμβόλαιό του με την ΑΕΚ ο Τάσος Μπακασέτας είχε καταλήξει στο ίδιο ακριβώς συμπέρασμα, όπως τώρα με την
Τράμπζονσπορ. «Ηρθε η ώρα να αλλάξω περιβάλλον. Εκτιμώ ότι δεν έχω να δώσω κάτι περισσότερο στην ΑΕΚ»… Είχε τους λόγους του και το χειρίστηκε με απόλυτα τίμιο τρόπο. Ηταν, άλλωστε, κάτι που το είχε συζητήσει με τον Δημήτρη Μελισσανίδη όταν έδιναν τα χέρια για την ανανέωση, η ΑΕΚ τον διευκόλυνε αποδεχόμενη την μάλλον χαμηλή προσφορά της Αλάνια, υπήρξαν κάποιες… προστριβές λίγο πριν από την επίτευξη της συμφωνίας, που δεν έχουν σήμερα την παραμικρή σημασία, και ένα σαββατιάτικο μεσημέρι η τουρκική ομάδα έσπευσε γρήγορα να τον ανακοινώσει, χωρίς καν να τον… φωτογραφίσει, αλλά με τη φανέλα της ΑΕΚ στο δημιουργικό της.

Για τον Τάσο Μπακασέτα ήταν ένα βήμα με αρκετό ρίσκο. Δεν είναι ότι η ΑΕΚ ήθελε να τον παραχωρήσει. Ηταν η δική του συνειδητή επιλογή ότι χρειαζόταν αλλαγή περιβάλλοντος. Και όση αυτοπεποίθηση και πίστη στις δυνατότητές του και στη δουλειά του κι αν διαθέτει -που διαθέτει- ο διεθνής μεσοεπιθετικός σίγουρα δεν θα περίμενε εκείνη τη στιγμή ότι η μετακίνησή του στο τουρκικό πρωτάθλημα θα απογείωνε την καριέρα του σε τέτοιο βαθμό. Εφυγε για την Τουρκία με αρκετή… εγχώρια αμφισβήτηση για την ποδοσφαιρική του αξία και επιστρέφει από την Τουρκία ως αρχηγός της εθνικής ομάδας και με το υψηλότερο συμβόλαιο Ελληνα ποδοσφαιριστή στη δική μας Super League. H -μέσω… Ανατολής- παράκαμψη που έκανε, δεδομένα τον δικαίωσε.

Ο Μπακασέτας ποτέ δεν πήγε στα… σίγουρα αλλά οι προκλήσεις που πάντα αναζητούσε τον δικαίωσαν. Με την ΑΕΚ πανηγύρισε το πρώτο πρωτάθλημα του συλλόγου μετά από 24 χρόνια, με την Τράμπζονσπορ το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 38 χρόνια. Ο Παναθηναϊκός στον οποίο συνεχίζει την καριέρα του δεν έχει τόσο μεγάλη αποχή, αλλά δεν παύει το τελευταίο του πρωτάθλημα να έχει κατακτηθεί πριν από 14 χρόνια…Το τρόπαιο του πρωταθλήματος του 2010 ήταν ακριβώς πίσω του στις παραδοσιακές φωτογραφίες υπογραφής του συμβολαίου του με τη νέα του ομάδα.

Τι κερδίζει ο Παναθηναϊκός με την απόκτηση του Τάσου Μπακασέτα; Αγωνιστικά γνωρίζει καλύτερα ο Φατίχ Τερίμ. Αν δεν είχε αναλάβει αιφνιδιαστικά μέσα στα Χριστούγεννα το τιμόνι του Παναθηναϊκού θα τον ήθελε στην αγαπημένη του Γαλατασαράι, η οποία προσπάθησε μέχρι και την τελευταία στιγμή να σταματήσει το ταξίδι του από την Αλάνια στην Κωνσταντινούπολη αποτρέποντας τη συνέχεια μέχρι την Αθήνα και το «Ελευθέριος Βενιζέλος»!

Από εκεί και πέρα ο Παναθηναϊκός βάζει στα αποδυτήρια του έναν από τους πιο υγιείς πνευματικά Ελληνες ποδοσφαιριστές-ηγέτες, που θα μπορούσε να βρει. Η συνολική
συγκρότηση του Τάσου Μπακασέτα είναι η πληρέστερη, αν όχι η πιο πλήρης που προσωπικά έχω συναντήσει σε αθλητή. Με σωστό και πάντα ψύχραιμο τρόπο σκέψης, με ενδιαφέρον για την ομάδα μεγαλύτερο απ’ ότι για τον εαυτό του, με εύστοχη τοποθέτηση για κάθε πρόβλημα που μπορεί να προκύψει μέσα στα αποδυτήρια ανά πάσα στιγμή, με απόλυτα μετριοπαθή στάση και στα πάνω αλλά και στα κάτω μιας ποδοσφαιρικής ομάδας.

Ενας πραγματικός αρχηγός, περισσότερο εγκεφαλικός απ΄ ότι ποδοσφαιρικός όσο κάποιος τον έχει δει να ηγείται εντός αγωνιστικού χώρου, τον οποίο ο Φατίχ Τερίμ, νέος και αυτός στα πράσινα αποδυτήρια, τον είχε ανάγκη τόσο εντός αλλά και εκτός γηπέδου. Όπως και ο Παναθηναϊκός βέβαια έχοντας πάρει την απόφαση να διευρύνει το ελληνικό του στοιχείο. Στο πρόσωπο του Τάσου Μπακασέτα βρήκε τον ιδανικό καθοδηγητή, τον τέλειο συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε Ελληνες και ξένους μέσα στα αποδυτήρια.

Ο ίδιος ο Μπακασέτας; Όπως φάνηκε και στις χθεσινές του δηλώσεις, είναι ξεκάθαρο ότι στο μυαλό του ξεκινάει και πάλι από το μηδέν, χωρίς να θεωρεί τίποτα δεδομένο. Γιατί του αρέσει να βρίσκεται πάντα στην αρχή. Και καταλαβαίνει μάλλον πιο ορθά από όλους εμάς, και το πότε έρχεται το τέλος σε κάθε του νέο εγχείρημα.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Ανδρέας Δημάτος
Ανδρέας Δημάτος

Από το πρώτο έτος ως φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών εκπλήρωσε το πάθος του για τη δημοσιογραφία. Στις αρχές του 1989 πέρασε την πόρτα της Αθλητικής Ηχούς και λίγο αργότερα εντάχθηκε στο αθλητικό τμήμα της τηλεόρασης του ΑΝΤ-1. Από τότε μέχρι σήμερα συνεργάστηκε με πολλές ακόμα εφημερίδες (Ωρα, Sportime, Αδέσμευτο Τύπο, Πρωταθλητή), ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΑΝΤ-1, ΣΠΟΡ ΦΜ, Σέντρα ΦΜ) και διετέλεσε αρχισυντάκτης και διευθυντής της εφημερίδας Goal News μέχρι το 2015, οπότε και για δεύτερη φορά ανέλαβε διευθυντής επικοινωνίας της ΑΕΚ για τα επόμενα επτά χρόνια. Εδώ και ένα χρόνο εργάζεται στην UEFA ως media consultant και advisor στο executive office στα γραφεία της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας στη Νιόν.