ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός: Η μηχανή γκολ, ο κόμπος του Αρη στο λαιμό και το ντεπόζιτο του Τερίμ

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός: Η μηχανή γκολ, ο κόμπος του Αρη στο λαιμό και το ντεπόζιτο του Τερίμ

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για ένα ντέρμπι τροχιοδεικτικό και όχι καθοριστικό, εστιάζοντας στα βασικά ερωτηματικά που καλούνται να απαντήσουν ο Ραζβάν Λουτσέσκκου και ο Φατίχ Τερίμ απόψε στην Τούμπα.

Ο ΠΑΟΚ έχει τη χημεία που λείπει από τον Παναθηναϊκό. Ο ΠΑΟΚ έχει την ταυτότητα που λείπει από τον Παναθηναϊκό. Ο ΠΑΟΚ έχει τη φρεσκάδα στο ρόστερ και τις επιλογές στον πάγκο (απών μόνο ο Βιεϊρίνια) που λείπουν από τον Παναθηναϊκό. Όχι, ο ΠΑΟΚ δεν έχει την έδρα! Και προσοχή: από όλα τα ντέρμπι που διεξήχθησαν σε κενές εξέδρες μεταξύ όλων των ομάδων στο Κύπελλο και στο πρωτάθλημα, αρχής γενομένης από την 14η αγωνιστική, μόνο ένας γηπεδούχος νίκησε στο άδειο σπίτι του: ο Αρης τον ΠΑΟΚ! Ο Παναθηναϊκός έφυγε αήττητος από OPAP Arena και «Γ. Καραϊσκάκης”, ο Ολυμπιακός έφυγε αήττητος από τη Λεωφόρο, μόνο ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε 2-1 στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Στο μοναδικό ντέρμπι που έδωσε μετά την εκκωφαντική τεσσάρα του επί του Ολυμπιακού στο Φάληρο! Eκτοτε μετράει οκτώ νίκες και αυτή την ήττα από τον Αρη με συνολικό απολογισμό 34-5! Στα τελευταία δέκα παιχνίδια του αυτή η εντυπωσιακή μηχανή γκολ έχει πετύχει 38 γκολ, 3,8 ανά ματς, όμως στο μοναδικό ντέρμπι ηττήθηκε.

Οι φίλοι του ΠΑΟΚ περιμένουν πώς και πώς την ομάδα τους στα τρία ντέρμπι. Ο Δικέφαλος που έχει φλομώσει στα γκολ όλους τους «μικρομεσαίους» εκτός από τον Παναιτωλικό (2-1) έχει το δυσκολότερο πρόγραμμα από τους τέσσερις ανταγωνιστές μέχρι το τέλος της regular season. Σερί Παναθηναϊκός, Περιστέρι, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, προτού ελαφρύνει το φινάλε με Παναιτωλικό, Πανσερραϊκό, Λαμία. Και έχει κι αυτόν τον κόμπο του Αρη στο λαιμό: πέντε ντέρμπι εφέτος, μία νίκη. Μία και… καλή επί του Ολυμπιακού, φτωχή η συγκομιδή, πέντε «χαμένοι» πόντοι μόνο από τον συμπολίτη.


Αλλά σάμπως ο Παναθηναϊκός πήγε καλύτερα; Μηδέν νίκες! Το τρίποντο στο «Γ. Καραϊσκάκης» μπήκε στο σακούλι λόγω της κροτίδας, με τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο έχασε ένα τσουβάλι ευκαιρίες και έσωσε τον βαθμό από το πουθενά με τον Γερεμέγεφ, με την ΑΕΚ το νόμισμα γύρισε ανάποδα στο τέλος. Όμως οι Πράσινοι πήραν τα πάνω τους με την εμφάνισή τους στην OPAP Arena και τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού με μισή ομάδα! Ισως, μάλιστα, να το… παραπήραν πάνω τους – ο Τερίμ εννοούμε – κάνοντας οικειοθελείς και όχι υποχρεωτικούς λόγω απωλειών πειραματισμούς στο ματς Κυπέλλου με τον Ατρόμητο.

To βασικό ερωτηματικό για την αρχική (τουλάχιστον) ροή του αγώνα εστιάζεται στην τακτική που θα επιλέξει απόψε ο Τούρκος κόουτς. Θα επιμείνει στην εν μέρει ρισκαδόρικη επιλογή που εφάρμοσε με την ΑΕΚ στην OPAP Arena και με τον Ολυμπιακό στο 1-1 της Λεωφόρου; Με πίεση αρκετά ψηλά, ανεβασμένη όλη την ομάδα και προσπάθεια για κλεψίματα και ώθηση του αντιπάλου σε λάθη; Η’ θα αποφασίσει να παρατάξει τον Παναθηναϊκό, όπως στη ρεβάνς Κυπέλλου εναντίον του Ολυμπιακού (0-0 και δραματική πρόκριση στα πέναλτι) όταν δίχως εννέα παίκτες είχε αποφασίσει να στήσει την ομάδα του αρκετά μέτρα πιο πίσω από το συνηθισμένο και να χτυπήσει σε κόντρα επιθέσεις; Είχε, τότε, παρά τις πάμπολλες απουσίες του, τέσσερις ωραίες φάσεις για το 0-1 και δεν δέχθηκε ούτε μία καθαρή ευκαιρία στα 90 λεπτά από τους Ερυθρόλευκους, προτού καταρρεύσει στην παράταση όταν κρατήθηκε με νύχια και με δόντια μέχρι το 120’…

Στην πρώτη περίπτωση ενδεχομένως να αιφνιδιάσει τον ΠΑΟΚ που δεν είναι… συνηθισμένος σε τέτοιου είδους αντιμετώπιση από τους αντιπάλους του, πλην ΑΕΚ. Ομως ταυτόχρονα, ακόμα κι αν χρησιμοποιήσει τον ταχύ και δυναμικό Αράο μαζί με τον Γεντβάι στο κέντρο της άμυνας, θα πάρει ένα τεράστιο ρίσκο. Διότι ο γηπεδούχος είναι με μεγάλη διαφορά η πιο δουλεμένη και αποτελεσματική ομάδα στο επιθετικό transition, δημιουργώντας καταπληκτικές σε ορισμένες περιπτώσεις συνεργασίες που φέρνουν τους φορ και τους μεσοεπιθετικούς (ή ακόμα και τους ακραίους μπακ εσχάτως) σε θέσεις βολής με πολύ αυξημένες πιθανότητες ευστοχίας εντός περιοχής.
Είναι μια καθοριστική για την αρχική εξέλιξη του αγώνα και δύσκολη απόφαση για τον Τερίμ, ο οποίος δεν αποκλείεται να περιμένει για να «διαβάσει» και τις προθέσεις του αντιπάλου από την εικόνα του στο πρώτο 15λεπτο, προκειμένου να δώσει εν συνεχεία την τελική εντολή στους παίκτες για το πώς θα συνεχίσουν στο ματς.

Από την πλευρά του ο ΠΑΟΚ δεν έχει λόγο να αλλάξει. Εχει συγκεκριμένο στυλ. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο θα μπορέσει να το υπηρετήσει και ποιες εναλλακτικές επιλογές θα έχει σχεδιάσει ο Λουτσέσκου αν ο Παναθηναϊκός του το σαμποτάρει σωστά το παιχνίδι του. Σε κάθε περίπτωση, θα είναι πολύ πιο παθιασμένος και συγκεντρωμένος συγκριτικά με τα 75 λεπτά… απραξίας στο «Κλεάνθης Βικελίδης».

Μπακασέτας και Ιωαννίδης πανηγυρίζουν επί της Γαλλίας

Επίσης σε κάθε περίπτωση θα παίξει ρόλο το «ντεπόζιτο». Αν ο Τερίμ δεν προσέξει τη διαχείριση του ρόστερ του, ο Παναθηναϊκός θα χάσει ένα σημαντικό έξτρα πλεονέκτημα: σήμερα του λείπουν πάλι οι δυο Σλοβένοι, ο Παλάσιος και ο Χουάνκαρ, όμως λύσεις έχει αρκετές: και Τσέριν και Τζούρισιτς και δυο (νέους) στόπερ και τον Γερεμέγεφ. Και ασφαλώς τον Μπακασέτα που θα παίξει για πρώτη φορά μαζί με τον Ιωαννίδη. Την προηγούμενη Τετάρτη ο ένας αντικατέστησε τον άλλο στο 71’. Σήμερα ο ΠΑΟΚ θα είναι η πρώτη ομάδα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το καλύτερο ελληνικό «δεκάρι – φορ» δίδυμο της πιάτσας, μέχρι να περάσουν ένα – δυο χρόνια και να καθιερωθεί το Κωνσταντέλιας – Τζίμας. Σίγουρα θα τους δούμε κι αυτούς κάποια στιγμή, σ’ αυτό το σούπερ ενδιαφέρον, όχι όμως και καθοριστικό ματς.

Είναι περισσότερο «τροχιοδεικτικό» το αποψινό ντέρμπι. Όχι μόνο βάσει αποτελέσματος, αλλά και βάσει απόδοσης. Ένα σημαντικό κριτήριο για την επόμενη μέρα των αντιπάλων, μέχρι το φινάλε της regular season, όπου αμφότεροι θα τον διεκδικήσουν αυτόν τον τίτλο, ό,τι κι αν συμβεί σήμερα. Και οπωσδήποτε ένα από τα ματς για τα οποία λες ότι με την ισοπαλία δεν θα κλάψει κανείς...

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...