Παναθηναϊκός: Παίζει ψηλά και του κοστίζει

Παναθηναϊκός: Παίζει ψηλά και του κοστίζει

Ο Παναθηναϊκός παίζει ψηλά κι αυτό του κοστίζει

bet365

Ο Παναθηναϊκός έχει δεχθεί οκτώ γκολ σε ισάριθμα ματς με τον Φατίχ Τερίμ και τα πέντε εξ' αυτών έχουν προέλθει από το πόσο ψηλά στο γήπεδο παρατάσσεται η ομάδα τόσο όταν επιτίθεται όσο και όταν αμύνεται και πιέζει.

Ο Παναθηναϊκός γνώρισε την ήττα με 2-1 από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα κι έπεσε από την κορυφή της βαθμολογίας όπου συγκατοικούσε με τους Θεσσαλονικείς «πληγωμένος» από το κακό αμυντικό του transition (μετάβαση από την επίθεση στην άμυνα) εξαιτίας του οποίου προήλθαν και τα δύο γκολ του αντιπάλου του.

Αυτό ήταν ένα πρόβλημα που άρχισε να εντοπίζεται από την αρχή της φετινής σεζόν. Η απόφαση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς να μετακινήσει πιο ψηλά την ομάδα τόσο σε φάση επίθεσης όσο και σε φάση άμυνας, κυρίως, δημιούργησε προβλήματα στην αμυντική λειτουργία του «τριφυλλιού», ήταν όμως μία αναγκαία συνθήκη για να καταφέρει εκείνη να γίνει πιο παραγωγική και πιο πιεστική.

Η αλλαγή τεχνικού δεν έφερε κάποια διαφοροποίηση στον τομέα αυτό, αφού ο Φατίχ Τερίμ, ένας προπονητής με μία φιλοσοφία που επιδιώκει ακόμη περισσότερο πρέσινγκ και πιο άμεσο ποδόσφαιρο χρειάζεται κι εκείνος την ομάδα να του να παίζει σε ψηλά μέτρα.

Η διαδικασία του να μάθει μια ομάδα να αμύνεται έχοντας την άμυνά της τόσο ψηλά δεν είναι εύκολη, ειδικά αν οι περισσότεροι παίκτες έχουν συνηθίσει να παίζουν διαφορετικά. Πολλές φορές χρειάζεται και διαφορετικούς παίκτες για να παίξεις κάτι τόσο διαφορετικό.

Αυτή τη στιγμή ο Φατίχ Τερίμ έχει καθίσει στον πάγκο του Παναθηναϊκού σε οκτώ παιχνίδια κι έχει δει την εστία της ομάδας του να παραβιάζεται οκτώ φορές. Με εξαίρεση τρία απ' αυτά, δηλαδή το δεύτερο γκολ με την ΑΕΚ στην «OPAP Arena», εκείνο με τον Ολυμπιακό στην Λεωφόρο στον πρώτο αγώνα του Κυπέλλου και με τον Παναιτωλικό στο πρωτάθλημα, όπου τα πρώτα δύο ήρθαν από κόρνερ και το τελευταίο από... σετ επίθεση, τα άλλα πέντε γκολ οι «πράσινοι» τα έχουν δεχθεί με τους αντιπάλους να εκμεταλλεύονται αυτή ακριβώς την αδυναμία τους.

Τα πέντε τέρματα που δέχθηκε ο Παναθηναϊκός λόγω του τρόπου που αγωνίζεται

Στο παιχνίδι με την ΑΕΚ στην «OPAP Arena» στο πρώτο γκολ που δέχτηκε ο Παναθηναϊκός, οι παίκτες του πιέζουν ψηλά, ο Σιμάνσκι βλέπει ότι ο Λιβάι είναι μόνος του με τον Γεντβάι και πως υπάρχει χώρος να δράσει στο πεδίο αυτό, κάνει την μεγάλη μπαλιά, ο Κροάτης στόπερ προσπαθεί να τον βγάλει οφσάιντ και δεν τα καταφέρνει κι έτσι ο σέντερ φορ της «Ένωσης» βγαίνει στην κόντρα επίθεση, νικάει τον Λοντίγκιν και ανοίγει το σκορ.

Στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο στο Κύπελλο οι «πράσινοι» δέχθηκαν δύο γκολ εξαιτίας του κακού αμυντικού transition που εμφάνισαν στις συγκεκριμένες φάσεις του αγώνα, αλλά σε κάποιες ακόμη, που ευτυχώς για κείνους δεν κόστισαν είτε λόγω αστοχίας των αντιπάλων τους είτε λόγω του Ντραγκόφσκι.

paoatr

Στην φάση του 1-1 υπάρχουν πέντε παίκτες του Παναθηναϊκού που έχουν επιστρέψει και πέντε του Ατρομήτου που επιτίθενται, με τους Μλαντένοβιτς και Κώτσιρα να πλησιάζουν κι αυτοί για να ενισχύσεις, όμως η ανισορροπία που υπάρχει, η κακή συνεννόηση, αλλά και μία καλή κάθετη δίνει στον Ατρόμητο μία καθαρή ευκαιρία για γκολ που δεν την αφήνει να πάει χαμένη.

Στο δεύτερο δε τέρμα των Περιστεριωτών το «τριφύλλι» έχει κερδίσει ένα κόρνερ και γύρω από την περιοχή της ομάδας του Σάσα Ίλιτς βρίσκονται εννέα παίκτες ενώ ο τελευταίος δέκατος ποδοσφαιριστής βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από την μεγάλη του περιοχή.

paoatr

Αποτέλεσμα; Όταν γίνεται το λάθος, ο Ατρόμητο φεύγει στην αντεπίθεση, με τους Ρομπάιγ και Γιουμπιτάνα να έχουν μπροστά τους μόνο τον Μλαντένοβιτς και τους Βιλένα, Κώτσιρα και Μπακασέτα να ακολουθούν. Μία καλή κάθετη του Ρομπάιγ, τετ α τετ ο Γιουμπιτάνα και 1-2.

Πάμε τώρα στο χθεσινό παιχνίδι της Τούμπας. Στο πρώτο γκολ του «δικεφάλου του βορρά» γίνεται το κλέψιμο στην λάθος πάσα του Αϊτόρ στο 43', ο Τάισον παίρνει την μπάλα, αποφεύγει τον Αράο, που λανθασμένα δεν του κάνει φάουλ για να ανακόψει την αντεπίθεση, με αποτέλεσμα εκείνη τη στιγμή οι παίκτες του ΠΑΟΚ να βγουν τρεις εναντίον δύο, εκείνος δίνει την μπάλα στην κατάλληλη στιγμή στον Ντεσπόντοφ κι αυτός με ιδανικό τελείωμα κάνει το 1-0.

​​paokpao

Στο δεύτερο τέρμα του, ο «δικέφαλος του βορρά» σπάει ωραία το πρέσινγκ του Παναθηναϊκού και οι παίκτες του Λουτσέσκου βρίσκουν χώρο και αλλάζουν υποδειγματικά την μπάλα, ώστε να βγουν σε συνθήκη πέντε εναντίον πέντε, την οποία και εκμεταλλεύονται άψογα για να κάνουν το 2-1.

paokpao

paokpao

Βλέπουμε δηλαδή ότι στα τέσσερα απ' αυτά τα γκολ που αφορούν το κομμάτι του αμυντικού transition, το «τριφύλλι» έχει δεχθεί τα συγκεκριμένα τέρματα όχι τόσο επειδή ήταν προβληματικές οι επιστροφές του, αλλά διότι και σε συνθήκες που υπήρχε ίδιος αριθμός επιτιθέμενων και αμυνόμενων δεν μπόρεσαν οι παίκτες του να έχουν μία καλή και οργανωμένη αντίδραση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν χώροι, που ένας ποιοτικός αντίπαλος μπορεί να εκμεταλλευτεί.

Σίγουρα αυτό είναι κάτι που πρέπει να δουλέψουν περισσότερο οι «πράσινοι», αφού από την αρχή της σεζόν αποτελεί την μεγάλη «πληγή» τους. Προφανώς, δεν είναι κάτι που μπορεί να εκλείψει εντελώς, αφού απορρέει από τον τρόπο που έχουν επιλέξει να παίξουν, ωστόσο υπάρχουν τρόποι για να μπορέσουν τόσο να το περιορίσουν όσο και να έχουν καλύτερες αντιδράσεις.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα