Ολυμπιακός: Πότε έφαγε 14 φάσεις στα 7 τελευταία παιχνίδια του!

Ολυμπιακός: Πότε έφαγε 14 φάσεις στα 7 τελευταία παιχνίδια του!

Ολυμπιακός: Πότε έφαγε 14 φάσεις στα 7 τελευταία παιχνίδια του!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο Gazzetta ένα σημαντικό αγωνιστικό θέμα του Ολυμπιακού σε όλα τα τελευταία παιχνίδια του.

Αντί προλόγου: Το χειρότερο για έναν προπονητή και την ομάδα του είναι να δέχεται το ίδιο ακριβώς γκολ στο πρώτο και στο τελευταίο παιχνίδι του. Στο 5-2 με την Τόπολα ένας Σέρβος παίκτης έτρεξε όλο το γήπεδο σε αντεπίθεση και σκόραρε. Στο 3-1 με τον ΠΑΣ ένας παίκτης των Ιωαννίνων έτρεξε όλο το γήπεδο σε αντεπίθεση και κέρδισε πέναλτι. Και στις δύο περιπτώσεις ουδείς παίκτης του Ολυμπιακού πρόλαβε να τον ανακόψει, έστω με φάουλ.

Σε γενικές γραμμές ο Ολυμπιακός έχει εμφανίσει βελτίωση τον τελευταίο καιρό. Εξ ου και έχει καλύτερα αποτελέσματα απ΄ ότι είχε. Υπάρχουν, όμως, διάφορα κομμάτια του παιχνιδιού του, που χρειάζονται καλύτερη αντιμετώπιση εκ μέρους της ομάδας. Κατά την γνώμη μου, ένα από τα κυριότερα, η εικόνα στα τελευταία λεπτά των αγώνων!

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που υπήρχε σε ένα μεγάλο βαθμό από την αρχή της σεζόν, για να αποδειχθεί ίσως πώς όταν κάτι σε μία ομάδα ξεκινήσει στραβά, έτσι πάει ως το τέλος, ακόμη κι αν ενδιάμεσα αλλάξει προπονητές και παίκτες. Να θυμηθούμε, χοντρά χοντρά, το δοκάρι της Γκενκ στο 96’ στο 1-0 Καραϊσκάκη, το νικητήριο γκολ (3-2) της Φράιμπουργκ στο 86’ επίσης στο Καραϊσκάκη, την ισοφάριση (2-2) της Τόπολα στο 90’ στη Σερβία, το γκολ της Γουέστ Χαμ στο 87’ στο 2-1 στο Καραϊσκάκη.

Η κατάσταση με τον Καρβαλιάλ δεν άλλαξε καθόλου σε αυτό το κομμάτι. Κατά τη δική μου μάλιστα ανάλυση επιδεινώθηκε, ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων. Γιατί το να μην φας κάποια γκολ μπορεί να είναι και θέμα τύχης. Αυτό που εγώ έχω καταγράψει είναι.

 

Στην ήττα (0-1) του Ολυμπιακού στη Λαμία, η τοπική ομάδα είχε τρεις σπουδαίες ευκαιρίες από το 91’ έως το 95’…

Στην ήττα (1-2) του Ολυμπιακού από την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη, η ΑΕΚ από το 87’ έως το 94’ είχε κι αυτή τρεις καθαρές ευκαιρίες για γκολ…

Στην ισοπαλία (1-1) του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟ στη Λεωφόρο, ο ΠΑΟ στο 91’ και στο 93’ είχε δύο μεγάλες ευκαιρίες για γκολ…

Στη νίκη (3-2) του Ολυμπιακού στην Κηφισιά, οι γηπεδούχοι έχασαν στο 91’ την ευκαιρία του αγώνα για να κάνουν το 3-3…

Στην ισοπαλία (0-0) του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟ στο Καραϊσκάκη, ο Πασχαλάκης έκανε στις καθυστερήσεις σωτήρια επέμβαση στο σουτ του Βέρμπιτς…

Στη νίκη (2-1) του Ολυμπιακού στο Χαριλάου, ο Άρης μείωσε στο 90’ κι είχε και στο 89’ σημαντική ευκαιρία να σκοράρει…

Στη νίκη (3-1) του Ολυμπιακού επί του ΠΑΣ, οι φιλοξενούμενοι είχαν ευκαιρίες για ισοφάριση (2-2) στο 89’ και στο 91’…

Καρβαλιάλ

Προσέξτε, μιλάμε για εφτά συνεχόμενα παιχνίδια του Ολυμπιακού, στα οποία οι αντίπαλοι του μπόρεσαν και του δημιούργησαν 14 ευκαιρίες για γκολ από το 87’ έως το σφύριγμα της λήξης, δηλαδή επί της ουσίας στο τελευταίο οκτάλεπτο του αγώνα, αφού γύρω στο 95’ σφυρίζουν τη λήξη οι διαιτητές κατά μέσο όρο!!! Προσέξτε, μιλάμε για δύο ευκαιρίες ανά παιχνίδι στο τελευταίο οκτάλεπτο! Σε εφτά σερί παιχνίδια.

Είναι καθαρά θέμα τύχης ότι ο Ολυμπιακός σε αυτά τα εφτά σερί παιχνίδια δέχθηκε μόλις ένα γκολ από αυτές τις 14 ευκαιρίες που έφαγε, εκ των οποίων οι 12-13 ήταν ξεκάθαρες φάσεις για γκολ. τεράστια τύχη του Ολυμπιακού, που μάλιστα αυτό το ένα γκολ το έφαγε σε ματς που κέρδιζε 2-0 κι έτσι δεν του προκάλεσε ζημιά.

Το πρόβλημα ατυχώς είναι απολύτως υπαρκτό και πρακτικά είναι αδύνατο να μην το έχει παρατηρήσει ο προπονητής του Ολυμπιακού και το επιτελείο του. Το ερώτημα είναι γιατί ακόμη δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Μπορώ να κατανοήσω ότι έχει να κάνει και με την ψυχολογία της ομάδας που δεν είναι καλή, όμως ασφαλώς και υπάρχουν και αγωνιστικά αίτια σε αυτό το πρόβλημα που φέρνει τον Ολυμπιακό να ρισκάρει να χάσει νίκες του ακόμη και επί μικρομεσαίων ομάδων (όπως θα μπορούσε να συμβεί με την Κηφισιά και με τον ΠΑΣ), να ρισκάρει να χάσει ματς στα οποία φέρνει ισοπαλία (βλέπε τα δύο με τον ΠΑΟ) και ακόμη και να ρισκάρει να ταπεινωθεί με πιο βαριές ήττες σε ματς που χάνει (βλέπε με ΑΕΚ και Λαμία).

Έχω δε μία επιπλέον παρατήρηση: νομίζω ότι ένα κομμάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει τον Ολυμπιακό στο συγκεκριμένο φαινόμενο είναι οι αλλαγές. Βλέπουμε για παράδειγμα παιχνίδια στα οποία ο Καρβαλιάλ δεν εξαντλεί τις πέντε αλλαγές που έχει δικαίωμα να κάνει. Πολλά παιχνίδια, στα οποία κάνει τρεις η, τέσσερις αλλαγές-στο Περιστέρι, στη λευκή ισοπαλία με τον Ατρόμητο είχε κάνει μία. Τα φρέσκα πόδια ίσως έδιναν μία βοήθεια εκεί που οι στροφές πέφτουν. Γιατί η λογική λέει ότι ένας λόγος εξαιτίας του οποίου η ομάδα τρώει φάσεις στα τελευταία λεπτά είναι ότι πέφτουν οι στροφές των παικτών λόγω της κόπωσης.

Ποντένσε

Για να είμαι βέβαια δίκαιος, ακόμη πιο μεγάλη σημασία από την επιλογή των αλλαγών από τον προπονητή, έχει η απόδοση των παικτών που μπαίνουν ως αλλαγή. Για παράδειγμα, ο Ποντένσε στα τέσσερα από τα πέντε τελευταία παιχνίδια του Ολυμπιακού έχει μπει ως αλλαγή, χάνοντας τη θέση του στην ενδεκάδα, κάτι που δεν το λες κι αδικαιολόγητο με βάση τις εμφανίσεις του.

Ο Πορτογάλος λοιπόν με την εικόνα που έχει (επιπόλαια λάθη, έλλειψη ομαδικότητας και ελάχιστη αμυντική βοήθεια) όταν μπαίνει ως αλλαγή είναι σαν να λέει στον προπονητή του, «εγώ δεν θέλω να παίζω αλλαγή…μόνο βασικός…μην με βάζεις αλλαγή»! Τουλάχιστον εγώ αυτό βλέπω και μακάρι να πέφτω έξω, γιατί άλλωστε είμαι fun του Ντανιέλ. Αλλά αυτό που βλέπουμε όταν παίζει αλλαγή, συγνώμη είναι μη αποδεκτό.

Καλύτερα να μην τον έχει στον πάγκο. Η, να τον έχει βασικό, στην αρχική ενδεκάδα η, να μην τον έχει καθόλου στην 20άδα!

Άσχετο:

Για να μην λέμε μόνο τα στραβά της ΚΕΔ. Είναι μία επιλογή δικαιοσύνης ότι σε τρεις σερί αγωνιστικές δεν δίνει ορισμούς στον Ι. Παπαδόπουλο και στον Ψάρρη, τον VAR και AVAR αντίστοιχα του αγώνα Κηφισιά-Ολυμπιακός, με τους δύο να κάνουν τραγικά λάθη και όλα εις βάρος του Ολυμπιακού. για δύο αγωνιστικές δεν ορίστηκε και ο Μανούχος, πρώτος διαιτητής σε εκείνο το παιχνίδι, επίσης με λάθη κατά του Ολυμπιακού.

Κατά τα άλλα, διαβάζω ότι ο Ολυμπιακός διαμαρτύρεται για τον ορισμό ως…4ου του Ζαμπάλα στο παιχνίδι της Κυριακής με τον Ολυμπιακό, γιατί, λέει, τον αδίκησε στο ματς Κυπέλλου με τον Ατρόμητο την Τετάρτη. Δηλαδή, τι να πει ο Ολυμπιακός που με διαιτητή τον Ζαμπάλα έχασε δύο βαθμούς (επίσης) στο Περιστέρι από τον Ατρόμητο (0-0) επειδή δεν του έδωσε το πέναλτι του Τζαβέλα στον Ποντένσε;…

Ρέτσος

Ο δε ορισμός Γερμανού διαιτητή στο ΠΑΟ-Ολυμπιακός θα έδινε σε κάποιον κακόπιστο την αίσθηση ότι έχει να κάνει με το ότι με Γερμανό πάλι διαιτητή παίχτηκε το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ το φθινόπωρο, στην πιο βαριά, επί της ουσίας, ήττα του Ολυμπιακού σε ντέρμπι στο Καραϊσκάκη.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Πιθανότατα είναι και η αρχή του τέλους της σχέσης Ολυμπιακού-Μπιέλ αυτός ο δανεισμός του στην Άουγκσμπουργκ μέχρι το καλοκαίρι, με οψιόν αγοράς 6 εκ. Ευρώ κι όχι 5 εκ. Ευρώ όπως γράφει ο γερμανικός Τύπος. Φαίνεται κι από μία ανάρτηση που έκανε ο Ισπανός, λέγοντας «δεν ξέρω αν θα ξαναβρεθούν οι δρόμοι μας» η, κάτι τέτοιο τέλος πάντων.

Περίπτωση περίεργη ο Μπιέλ. Ισπανός και δεν μπόρεσε στην πραγματικότητα να προσαρμοστεί με τρεις Ισπανούς προπονητές στον Ολυμπιακό (Κορμπεράν, Μίτσελ, Μαρτίνεθ)-δεν το λες και…σύνηθες. Δεν ξέρω αν έχει να κάνει με το ότι δεν έπαιξε πολύ (γιατί κατά καιρούς τον έβαλαν κι εκεί) στην ιδανική του θέση, δεύτερος φορ, όμως σχεδόν ποτέ δεν ήταν πειστικός, ως ένας κυνηγός που ήρθε για να κάνει τη διαφορά με μεταγραφή 6 εκ. Ευρώ.

Όσο δε περνούσε ο καιρός, τόσο και έμοιαζε να «απομακρύνεται» από την ομάδα. Σα να είχε χάσει το ηθικό του από πολλές σπουδαίες χαμένες ευκαιρίες και να μην τον ξαναβρήκε ποτέ! Έβλεπες ακόμη κι από τον τηλεοπτικό φακό έναν παίκτη που δεν ήταν χαρούμενος-με το σύλλογο να είναι ακόμη λιγότερο χαρούμενος για όσα δεν έπαιρνε από αυτόν, σε σχέση και με τους ψιθύρους για την εξωγηπεδική του ζωή. Η εντύπωση μου είναι ότι κάθε μήνα ο Μπιέλ ήταν και πιο μακριά από τον Ολυμπιακό, οπότε εύλογα προέκυψε η αποχώρηση.

Μπιέλ

Μακάρι να πάει καλά στη Γερμανία, με τον ίδιο προπονητή που είχε και στην Κοπεγχάγη, μπας και πάρει κι ο Ολυμπιακός πίσω τα λεφτά του, γιατί το να «αναστηθεί» κάποια στιγμή ο Μπιέλ με τα «ερυθρόλευκα» δεν θα το έβλεπα εύκολο. Θα τον θυμόμαστε για τα γκολ στη Λεωφόρο επί του ΠΑΟ (1-1) και στη Φιλαδέλφεια επί της ΑΕΚ (3-1), και τις δύο φορές πάντως με την μπάλα να κοντράρει σε αμυντικούς, ενώ στο παιχνίδι με την ΑΕΚ είχε αφήσει την ομάδα με 10 παίκτες από το 70’ λόγω αδικαιολόγητης αποβολής του.

Τα στατιστικά του στον Ολυμπιακό δεν τα λες και απογοητευτικά (12 γκολ και 8 ασίστ σε 59 παιχνίδια), αλλά αυτά τα δύο είναι τα μόνα σημαντικά παιχνίδια στα οποία σκόραρε στην Ελλάδα (και με την ΑΕΚ δεν του το μέτρησε κιόλας το γκολ, κακώς, η στατιστική υπηρεσία), ενώ στην Ευρώπη ο απολογισμός του ήταν ένα γκολ στην Τσουκάριτσκι…

Και για το τέλος ένα Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.