Ντέρμπι - σημείο καμπής για Τερίμ και Καρβαλιάλ

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ντέρμπι - σημείο καμπής για Τερίμ και Καρβαλιάλ

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού πριν από ένα εντελώς απρόβλεπτο ντέρμπι

Στο δικό μου μυαλό κυρίως η εμφάνιση, αλλά και, δευτερευόντως, το αποτέλεσμα του ντέρμπι της Κυριακής θα αποτελέσει, στην περίπτωση που υπάρξει νικητής, σημείο καμπής στην ιστορία που γράφουν ο Φατίχ Τερίμ στον πάγκο του Παναθηναϊκού και ο Κάρλος Καρβαλιάλ στον πάγκο του Ολυμπιακού. Με άλλα λόγια, η νίκη μπορεί να σημαδέψει την ανοδική πορεία ενός προπονητή και η ήττα την πορεία ενός προπονητή προς την έξοδο. Τέτοια είναι η σημασία αυτού του παιχνιδιού, κι ας γράφει “3 βαθμοί” η ετικέτα της συσκευασίας. Γι’ αυτό και είμαι ανυπόμονος να δω πώς θα το ετοιμάσουν αυτό το παιχνίδι οι δύο προπονητές. Η στρατηγική, η τακτική, αλλά και η ψυχική και πνευματική προετοιμασία σε αυτό το ντέρμπι είναι στοιχεία ντοκιμαντέρ για τον τρόπο που ετοιμάζει ένας προπονητής ένα ματς που αισθάνεται ότι μπορεί να κρίνει κατά ένα σημαντικό μέρος την τύχη του.

Η σύγκριση της φόρμας των ομάδων μέσα από το Comparisonator, όπως αυτή ορίζεται από την σύγκριση των στοιχείων απόδοσης των δύο ομάδων στους 5 τελευταίους αγώνες πρωταθλήματος δείχνει ότι ο Παναθηναϊκός αμύνεται καλύτερα και ο Ολυμπιακός έχει ως δυνατό στοιχείο την απόδοσή του στις μονομαχίες. Ο Παναθηναϊκός του Τερίμ είναι μια ομάδα που πρεσάρει ψηλότερα στο τερέν και αποτελεσματικότερα συγκριτικά με τον Ολυμπιακό του Καρβαλιάλ. Στο επιθετικό κομμάτι. οι ομάδες έχουν πετύχει ίσο αριθμό γκολ, με τον Ολυμπιακό να δημιουργεί μεγαλύτερης ποιότητας ευκαιρίες κατά 40%.

σύγκριση Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού

Αυτή η σύγκριση, δεδομένου ότι ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός δεν αντιμετώπισαν τους ίδιους αντιπάλους στα τελευταία 5 ματς, δεν δημιουργεί παρά μόνο μια αίσθηση σχετικά με την αγωνιστική δυναμική και τους συσχετισμούς. Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι ένα απρόβλεπτο παιχνίδι επειδή συζητάμε για δύο ολοκαίνουργιες ομάδες, δεδομένου ότι και οι δύο έχουν αλλάξει προπονητή και πήραν ένα σωρό ποδοσφαιρσιτές στην τελευταία μεταγραφική περίοδο.

Με όσα έχουμε δει μέχρι εδώ από τον Τερίμ, είναι εύκολο να μαντέψεις την στρατηγική του. Θα βάλει τον Παναθηναϊκό με επιθετική νοοτροπία και υψηλή ένταση από το πρώτο λεπτό, θα τον τοποθετήσει πολύ ψηλά στο τερέν για να πιέσει στην μπάλα κατά το χτίσιμο των επιθέσεων του Ολυμπιακού. Και θα ελπίζει ότι τόσο με τις αλλαγές όσο και λόγω τις εξοικείωσης που αρχίζουν να αποκτούν οι ποδοσφαιριστές του με το δικό του τέμπο θα καταφέρει να παρουσιάσει έναν Παναθηναϊκό που δεν θα “σβήνει” στα τελευταία 20’ λεπτά των δύο ημιχρόνων και θα μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τις “ανάσες” του.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΠΡΑΚΟΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΠΕΡΣΙ ΜΕ ΤΟ ΦΕΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΕΚ

Με όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα από τον Κάρλος Καρβαλιάλ, δεν μπορεί κάποιος εύκολα να υποθέσει ότι ο Πορτογάλος θα ανεβάσει τον Ολυμπιακό ψηλά στο γήπεδο κατά την φάση άμυνας - δηλαδή ότι θα αλλάξει την τοποθέτηση της ομάδας του. Δεν το έχει κάνει στα προηγούμενα ντέρμπι, άρα θα είναι έκπληξη. Ποιος όμως μπορεί να το αποκλείσει αυτό - δηλαδή το να προσπαθήσει ο Ολυμπιακός να δημιουργήσει μια έκπληξη προς τον αντίπαλο με την αμυντική συμπεριφορά του. Ένας προπονητής στη θέση του Καρβαλιάλ θα μπορούσε στρατηγικά να τα “ποντάρει” όλα στο προβάδισμα στο σκορ, κάνοντας την προεκτίμηση ότι αυτή η εξέλιξη θα ανάγκαζε τον Παναθηναϊκό, μια ομάδα που έχει δείξει αδυναμία στην αμυντική μετάβαση, να κάνει επιθέσεις με ρίσκο και άρα να γίνει ευάλωτος σε μια γρήγορη αντεπίθεση.

Μελετώντας τα δεδομένα, αντιλαμβάνεσαι ότι πρόκειται για πολύ καινούργιες ομάδες και γι’ αυτό με ομάδες που έχουν ελλείμματα. Γι’ αυτό και είναι πολύ πιθανό να καθοριστεί η μοίρα αυτού του ντέρμπι από την ατομική απόδοση. Και οι δύο ομάδες έχουν ποδοσφαιριστές με τα χαρακτηριστικά και την ποιότητα που τους επιτρέπει να καλύψουν, με την ατομική απόδοση, ένα μέρος του ομαδικού ελλείμματος.

Μελετώντας σκέφτεσαι ότι είναι πιθανό να εμφανιστούν ποδοσφαιριστές που δεν έχουν ξαναπαίξει, δηλαδή μεταγραφές. Και αντιλαμβάνεσαι ότι είναι πιθανό το αποτέλεσμα να κριθεί από μια έκπληξη - θετική ή αρνητική, δηλαδή είτε από μια πολύ καλή ενέργεια είτε από ένα λάθος που θα οφείλεται στην έλλειψη εξοικείωσης και προσαρμογής. Όλα τα ντέρμπι είναι απρόβλεπτα, αλλά το συγκεκριμένο ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.