Μας κοροϊδεύει η κυβέρνηση, ή απλώς δεν ξέρει;
Όπως έχετε διαπιστώσει όσοι διαβάζετε/ακούτε συχνά όσα έχω να πω σχετικά με το ελληνικό ποδόσφαιρο, ξέρετε καλά αν με καίει ή όχι η πάταξη της γηπεδικής βίας - δηλαδή αν με καίει ή όχι το να νιώσω ξανά ασφαλής στα ελληνικά γήπεδα. Εξ ορισμού λοιπόν είμαι κάποιος που θα ήθελε ΠΟΛΥ να πειστεί σχετικά με τις πιθανότητες αποτελεσματικότητας του σχεδίου που παρουσιάζει με στόμφο σήμερα η κυβέρνηση. Όσοι το παρουσιάζουν, το κάνουν με ένα ύφος που σου δημιουργεί την αίσθηση πως πραγματικά πιστεύουν ότι με αυτό το σχέδιο θα λύσουν το πρόβλημα. Και αυτό πραγματικά αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα: ότι νομίζουν ότι μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένα σχέδιο που βασίζεται σε μια ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ!
Όλο το σχέδιο έχει στηριχθεί στην βάση του επιχειρήματος ότι η κυβέρνηση, μέσω της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης Βίας (που υπάγεται στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού) μπορεί να τιμωρεί τις ΠΑΕ και να επιβάλει την ποινή διεξαγωγής αγώνα κεκλεισμένων των θυρών για μια σειρά από παραπτώματα. “Θα κλείνουν τα γήπεδά τους αν κάνουν αυτό, εκείνο, το άλλο”, μας λένε με στόμφο υπουργοί και κυβερνητικοί εκπρόσωποι. Τι μας λένε δηλαδή; Ότι ξαφνικά έχουν αγοράσει το προνόμιο να παρέμβουν στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου! Καλό είναι να μας πουν από πού το αγόρασαν, για να πάμε να ψωνίσουμε κι εμείς.
“Υπάρχει το πειθαρχικό δίκαιο της ΕΠΟ. Πρωτοβαθμίως ο αθλητικός δικαστής της Super League 1 και δευτεροβαθμίως από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Σύμφωνα με το καταστατικό της FIFA οι μόνες ποινές που αναγνωρίζει για ομάδες είναι οι ποινές που επιβάλλονται από την Εθνική Ομοσπονδία κάθε χώρας. Αν επιβληθεί ποινή σε ομάδα, δηλαδή, κεκλεισμένων των θυρών ή κάτι άλλο από φορέα που δεν ανήκει στην Ομοσπονδία, ακόμα και αν η Ομοσπονδία συμφωνήσει, η FIFA θα τιμωρήσει την Ομοσπονδία, θα την αποβάλει, όπως έκανε πρόσφατα με την Ινδία”.
Τα παραπάνω λόγια τα είπε αυτολεξεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά την συζήτηση επί του σχεδίου αυτού του αθλητικού νόμου, ο πρόεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος. Δηλαδή τι τους είπε ο πλέον αρμόδιος; Ότι ακόμη και αν η ΕΠΟ τους δήλωνε εγγράφως ότι συμφωνεί, η FIFA θα απέβαλε το ελληνικό ποδόσφαιρο από τις διεθνείς διοργανώσεις διότι είναι, για το ποδόσφαιρο, ΠΑΡΑΝΟΜΟ να αποφασίζει οποιοσδήποτε άλλος πλην των οργάνων του ποδοσφαίρου, για οποιαδήποτε ποινή.
Ελάτε να δούμε τι είπε στην Βουλή και ο πρόεδρος της Superleague, ο Μηνάς Λυσσάνδρου, ο οποίος είναι επίσης δικηγόρος, όπως και ο Μπαλτάκος: “Η εξουσία της ΔΕΑΒ να επιβάλλει κυρώσεις, κατά την άποψή μας, είναι προβληματική τόσο υπό το πρίσμα της θεμελιώδους Αρχής του Δικαίου καθώς και λόγω της υπέρβασης του αυτοδιοίκητου, καθώς έχουμε τα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου, τα οποία έχουν την αποκλειστική δικαιοδοσία και αρμοδιότητα για την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων και θεωρούμε και επιμένουμε ότι αυτό πρέπει να εξαντλείται εκεί.
Δεν θεωρούμε ορθό τον προσανατολισμό της τιμωρίας των ΠΑΕ από ένα όργανο διοικητικό. Έχουμε εκφράσει τις ενστάσεις μας, έχουμε καταθέσει τις παρατηρήσεις μας, είμαστε σε συνεννόηση και σε ανοιχτό διάλογο με καλή διάθεση για να βρούμε την καλύτερη δυνατή διατύπωση».
Και για να το κάνω “πενηνταράκια”, επειδή είμαι βέβαιος ότι όπου να ‘ναι θα εμφανιστούν κυβερνητικές διαρροές ότι τάχα ο Πρωθυπουργός έχει εξασφαλίσει την ανοχή της FIFA και της UEFA σε αυτό το θέμα, θα προσθέσω το εξής: ακόμη και αν δεχθούμε ότι ο Πρωθυπουργός έχει βρει όντως έναν τρόπο για να πείσει τον Ινφαντίνο και τον Τσέφεριν να κάνουν το κορόιδο και να κοιτάξουν αλλού την ώρα που θα περνάει αυτόν τον νόμο, τι θα γίνει την πρώτη φορά που μια έκθεση της ΔΕΑΒ θα φέρνει βάσει αυτού του νόμου ποινή διεξαγωγής αγώνα κεκλεισμένων των θυρών για μια ΠΑΕ; Αυτή η ΠΑΕ θα μπορεί να προσφύγει στην αθλητική δικαιοσύνη και να φτάσει μέχρι το CAS για να καταγγείλει κυβερνητική παρέμβαση στο ποδόσφαιρο και να απαιτήσει να παίξει το ματς με κόσμο. Και θα δικαιωθεί. Και την ίδια στιγμή θα ταξιδέψει σε όλον τον πλανήτη η ιστορία σχετικά με μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση που έψησε την UEFA να κάνει στραβά μάτια την ώρα που εκείνη παρενέβη στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.
Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν στην δεδομένη στιγμή: ή που μας κοροϊδεύει η κυβέρνηση ότι έφτιαξε τον νόμο που θα φέρει πίσω την τάξη και την ασφάλεια στα γήπεδα, ή που δεν καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να το κάνει με τον συγκεκριμένο τρόπο και τον συγκεκριμένο νόμο. Τι από τα δύο είναι πιο επικίνδυνο; Διαλέξτε…
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.