Wyscout analysis: Το αψεγάδιαστο παιχνίδι του Ντραγκόφσκι στην Τούμπα
- Το -1,52 xCG και η φάση με τον Ζίβκοβιτς που δεν φαίνεται στην στατιστική
- Η συμμετοχή του στο γκολ και οι λύσεις στην απορρόφηση του πρέσινγκ του ΠΑΟΚ
Ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 1-0 του ΠΑΟΚ στην Τούμπα στον πρώτο αγώνα για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος κι έβαλε τέλος στο αρνητικό σερί των πέντε αγώνων που έτρεχε στα εν Ελλάδι εκτός έδρας μεγάλα παιχνίδια (εξαιρείται εκείνο με τον Ολυμπιακό που διεκόπη λόγω της κροτίδας στον Χουάνκαρ, το οποίο δεν κρίθηκε στο γήπεδο), όπου αγνοούσε τη νίκη από τα τέλη του περασμένου Απριλίου, όταν και είχε κερδίσει με 2-1 τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα για τα Play-offs.
Κομβικό ρόλο στην χθεσινή του επικράτηση είχε ο τερματοφύλακάς του, Μπαρτομιέι Ντραγκόφσκι, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται για ένα παιχνίδι όπου οι «πράσινοι» ήταν εκείνοι που είχαν καλύτερο πρόσωπο από τον αντίπαλό τους και δεν απειλήθηκαν τόσο πολύ.
Όμως αυτός είναι ο ρόλος που πρέπει να έχει ο τερματοφύλακας σε μία ομάδα που πρωταγωνιστεί και διεκδικεί τίτλους. Στα περισσότερα παιχνίδια εκείνος καλείται σε να δώσει το παρών λίγες φορές κατά τη διάρκειά τους κι αυτό είναι και το δύσκολο του ρόλου, αφού πρέπει να κάνει κρίσιμες και συχνά δύσκολες επεμβάσεις σε στιγμές που είναι «κρύος».
Ο Ντραγκόφσκι έκανε για ακόμη ένα παιχνίδι το καθήκον του κρατώντας το μηδέν στην εστία του για τρίτο σερί ματς. Κι αν στην ρεβάνς του Κυπέλλου με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι δεν απειλήθηκε καθόλου, στο εντός έδρας ματς με τον Ολυμπιακό για το πρωτάθλημα που ακολούθησε, έδειξε την αξία του ενώ χθες φανέρωσε πως εκείνη η εμφάνιση μόνο τυχαία δεν ήταν.
Το -1,52 xCG και η φάση με τον Ζίβκοβιτς που δεν φαίνεται στην στατιστική
Ο Πολωνός κίπερ του Παναθηναϊκού έκανε το βράδυ της Τετάρτης (14/02) την καλύτερή του εμφάνιση με τα πράσινα. Δεν υπήρξε καμία σωρεία επεμβάσεων όπως προείπαμε, υπήρχαν τρεις, που ήταν η μία πιο κρίσιμη απ' την άλλη, οι οποίες είχαν και οι τρεις υψηλό βαθμό δυσκολίας.
Η πρώτη του στιγμή να... λάμψει ήρθε στο 21ο λεπτό, όταν ο Ράφα Σοάρες έκανε το γύρισμα από το πλάι, ο Τόμας πρόλαβε τον Αράο, πετάχτηκε μπροστά του και εκτέλεσε στην κίνηση, αλλά ο Ντραγκόφσκι έδειξε τρομερά ρεφλέξ πέφτοντας με πολύ σωστό τρόπο για να καλύψει όσο μεγαλύτερος μέρος της εστίας γίνεται και αποκρούοντας με το πόδι εξ' επαφής (δείτε στο 0:19 του βίντεο με τα highlights).
Η ευκαιρία αυτή άξιζε 0,83 xCG σύμφωνα με την κορυφαία πλατφόρμα ποδοσφαιρικής ανάλυσης Wyscout, ο οποίος είναι ένας
δείκτης που φανερώνει την αξία μιας εκτέλεσης που έγινε στην κατάληξη μιας ευκαιρίας και χρησιμοποιείται κατά κόρον για την αξιολόγηση των τερματοφυλάκων.
Τι σημαίνει αυτό το 0,83; Ότι ένας μέσος τερματοφύλακας θα δεχόταν αυτό το γκολ 83 φορές στις 100 που θα γινόταν η τελική αυτή. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο δύσκολο ήταν για κείνον να αποσοβήσει το γκολ αυτό.
Η επόμενη μεγάλη στιγμή του ΠΑΟΚ όπου ο Ντραγκόφσκι κλήθηκε να βγάλει στο χορτάρι τα προσόντα του ήταν στο 75ο λεπτό, όταν ο Ζίβκοβιτς εκτέλεσε το κόρνερ, ο Σαμάτα πήδηξε ψηλότερα απ' όλους κάνοντας μία υπέροχη κεφαλιά στην ανοιχτή γωνία του Πολωνού, όμως εκείνος εκτινάχθηκε, τέντωσε το τεράστιο κορμί του και απόκρουσε την μπάλα με τα ακροδάχτυλα. Το xCG της τελικής αυτής έφτασε στο 0,69, δηλαδή η κεφαλιά αυτή κερδίζει τον τερματοφύλακα 69 στις 100 φορές.
Κοινώς οι δύο τελικές που δέχθηκε στην εστία του ο Ντραγκόφσκι έφταναν τα 1,52xCG κι εκείνος μπόρεσε με δύο τρομερές επεμβάσεις να κρατήσει το μηδέν, διατηρώντας στην πρώτη περίπτωση την ισοπαλία και στην δεύτερη το προβάδισμα της ομάδας του. Κοινώς δέχθηκε 1,52 τέρματα λιγότερα απ' ότι αναμενόταν, επίδοση που αποτελεί την καλύτερή του μέχρι στιγμής με την φανέλα του Παναθηναϊκού.
Υπάρχει όμως και μία ακόμα πολύ κρίσιμη παρέμβασή του, η οποία δεν καταμετρήθηκε ως απόκρουση στην στατιστική.
Στο 90+3' ο Μεϊτέ έκανε το σουτ λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή του Παναθηναϊκού, η μπάλα βρήκε πρώτα στο πόδι του Ρούμπεν κι έπειτα στο σώμα του Γεντβάι αλλάζοντας πορεία κι εξουδετερώνοντας τον Ντραγκόφσκι, όμως κατέληξε στο δοκάρι κι εκεί που ο Ζίβκοβιτς περίμενε απλώς να πάρει το ριμπάουντ και να την στείλει στα δίχτυα, ο Πολωνός κίπερ έδρασε ακαριαία σφαλιαρίζοντάς την με αποτέλεσμα να την βγάλει από την πορεία, που αν ακολουθούσε θα κατέληγε στον ολομόναχο Ζίβκοβιτς και να την στείλει προς το πλάι, προλαβαίνοντας μάλιστα να την μπλοκάρει στην συνέχεια.
Μπορεί να μην έχουμε τον δείκτη που είχαμε στις άλλες δύο τελικές που δέχθηκε στην εστία του ή κάποιο τρόπο να «μετρήσουμε» την συγκεκριμένη απόκρουση, όμως καμία φορά μία εικόνα, ή ένα βίντεο στην συγκεκριμένη περίπτωση, περιγράφει μια χαρά την πραγματικότητα.
Η συμμετοχή του στο γκολ και οι λύσεις στην απορρόφηση του πρέσινγκ του ΠΑΟΚ
Αν μέναμε όμως μόνο σε όσα προσέφερε ο Πολωνός τερματοφύλακας αναφορικά με τις αποκρούσεις του, θα αδικούσαμε πολύ την εικόνα του στο χθεσινό παιχνίδι. Εκείνος συνεισέφερε πάρα πολύ στην ανάπτυξη της ομάδας, ειδικότερα στιγμές, όπου φαινόταν πως δεν υπήρχε δυνατότητα να ανέβει η μπάλα μπροστά με build up κι έτσι οι μακρινές μπαλιές του έδιναν την λύση.
Το υποδειγματικό από άποψη ανάπτυξης γκολ του Παναθηναϊκού ξεκίνησε από τα δικά του πόδια, όπως συνέβη και με την ευκαιρία του Μπερνάρντ στο 35ο λεπτό. Όταν έβλεπε πως δεν υπήρχαν ασφαλείς επιλογές κοντά του για να δώσει την μπάλα, έψαχνε τους χώρους που υπήρχαν ανάμεσα στο κέντρο και την άμυνα του ΠΑΟΚ, οι οποίοι δημιουργούνταν εξαιτίας ακριβώς αυτού του πρέσινγκ που επέλεγε να κάνει ο «δικέφαλος του βορρά».
Ο Πολωνός κίπερ μέτρησε συνολικά 12/14 μακρινές πάσες έχοντας ένα εντυπωσιακό ποσοστό επιτυχίας που έφτανε στο 86%. Μάλιστα, είχε και 13/13 στις κοντινές πάσες.
Οι μακρινές μεταβιβάσεις του Ντραγκόφσκι:
Στα πέντε παιχνίδια που έχει παίξει μέχρι στιγμής με την πράσινη φανέλα σε πρωτάθλημα και Κύπελλο έχει συνολικά 34/46 μακρινές μεταβιβάσεις με ποσοστό επιτυχίας 73,9% ενώ έχει επιχειρήσει και 81 κοντινές πάσες, κατά τις οποίες έχει λαθέψει μόλις σε δύο, που σημαίνει ότι έχει ποσοστό επιτυχίας 97,5%. Άρα μόνο τυχαία δεν είναι η χθεσινή του εμφάνιση και η συνέπεια αυτή που εμφανίζει στα πρώτα αυτά παιχνίδια αρχίζει και προκαλει χαμόγελα στα χείλη όσων ανησυχούσαν πως μετά την αποχώρηση του Μπρινιόλι, δύσκολα θα βρεθεί τερματοφύλακας, που θα είναι τόσο... μπαλάτος. Βέβαια, όλα αυτά τονίζουμε και πάλι πως θα τα κρίνει η διάρκεια που θα έχει και όχι ένα δείγμα πέντε αγώνων.
Σημασία έχει πως ο Παναθηναϊκός δείχνει πως κατόρθωσε να βρει έναν κίπερ υψηλού επιπέδου μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα που είχε για να καλύψει το κενό του Ιταλού κίπερ κι αυτή είναι η εξέλιξη είναι αρκετά θετική και θα παίξει κομβικό ρόλο για την πορεία του σε πρωτάθλημα και Κύπελλο.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.