Ο τρόπος να πάρει αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός από τον ΠΑΟΚ είναι μάλλον ένας. Και δεν είναι εύκολος…
Πρώτο παιχνίδι λοιπόν του Μεντιλίμπαρ στον πάγκο του Ολυμπιακού και για το πρωτάθλημα.
Ο Βάσκος έκανε νικηφόρο ντεμπούτο στην Ευρώπη (στο 1-0 με τη Φέρεντσβαρος), όπως είχαν κάνει νικηφόρο ντεμπούτο, κι εκείνοι σε ευρωπαϊκά παιχνίδια στο Καραϊσκάκη, τόσο ο Μαρτίνεθ (1-0 την Γκενκ), όσο κι ο Καρβαλιάλ (5-2 την Τόπολα). Η διαφορά είναι ότι οι προηγούμενοι έπαιξαν για πρώτη φορά παιχνίδι πρωταθλήματος κόντρα στον Πανσερραϊκό, κερδίζοντας με μεγάλη δυσκολία μάλιστα (2-0 ο Ισπανός με γκολ στο β΄ημίχρονο, ενώ οι Σέρρες έπαιζαν με 10 παίκτες από το 3ο λεπτό και 1-0 ο Πορτογάλος με πέναλτι), ενώ ο Μεντιλίμπαρ θα παίξει για πρώτη φορά παιχνίδι πρωταθλήματος στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ και δη ενδιάμεσα των δύο νοκ άουτ αγώνων για το Κόνφερενς Λιγκ.
Ατυχώς μάλιστα δεν βλέπω πολλούς τρόπους για να πάρει ο Ολυμπιακός αποτέλεσμα στη Θεσσαλονίκη απόψε: πρέπει να κρατήσει πίσω το μηδέν, κάτι που δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα, ειδικά αν σκεφθούμε ότι στον Πειραιά από την ίδια ομάδα οι «ερυθρόλευκοι» είχαν φάει τέσσερα γκολ στο παιχνίδι του α΄ γύρου…
Τα ίδια, όμως, τα αποτελέσματα του ΠΑΟΚ κατά τη φετινή σεζόν, εκεί οδηγούν: Ψάχνοντας να βρω τις απώλειες του, σε Ελλάδα (πρωτάθλημα-Κύπελλο) κι Ευρώπη και διαπίστωσα ότι υπάρχουν μόνο όταν δεν σκοράρει. Βλέπε τις ήττες 0-1 από τον ΠΑΟ στο Κύπελλο εντός έδρας, 0-2 από την ΑΕΚ στο πρωτάθλημα εκτός έδρας και 0-1 από τον ΟΦΗ στο πρωτάθλημα εκτός έδρας. Και βλέπε και τις ισοπαλίες 0-0 με τον Άρη εντός έδρας για το πρωτάθλημα και με την Χάιντουκ εκτός έδρας για το Κόνφερενς Λιγκ, αλλά και με την Μπεϊτάρ εντός έδρας επίσης για το Κόνφερενς Λιγκ. Η δε μόνη εξαίρεση που υπάρχει απλά για να επιβεβαιώσει τον κανόνα, δεν είναι και…τόσο εξαίρεση, η ήττα 1-2 εκτός έδρας από τον Άρη, με τον ΠΑΟΚ πάντως να βάζει το μοναδικό του γκολ προς το τέλος του αγώνα και αφού πρώτα είχε δεχθεί δύο.
Ασφαλώς δεν είναι και το πιο απλό πράγμα να σταματήσεις τον φετινό ΠΑΟΚ από το να σκοράρει, και δη μέσα στο σπίτι του, καθότι μιλάμε για μία ομάδα των 100 γκολ στο ενεργητικό της. Απλά, ας λάβουμε υπόψιν μας και το άλλο, ότι ο Ολυμπιακός έχει την μακράν καλύτερη άμυνα στους εκτός έδρας αγώνες πρωταθλήματος, με παθητικό εννιά γκολ (και μάλιστα με πέναλτι) σε 11 αγώνες. Ο δε Πασχαλάκης πέρυσι στο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 0-0 είχε κάνει μία άριστη εμφάνιση. Όπως και τη μόνη άλλη φορά που είχε πάει στην Τούμπα ως αντίπαλος του ΠΑΟΚ και δη γκολκίπερ του ΠΑΣ (ΠΑΟΚ-ΠΑΣ 0-1)…
Τι συμβαίνει όταν ο ΠΑΟΚ σκοράρει; Κερδίζει άνω του 90% % των αγώνων του σε όλες τις διοργανώσεις και φέρνει τρεις ισοπαλίες όλες κι όλες: με τον ΠΑΟ στη Λεωφόρο 2-2, με την Άμπερντιν στην Τούμπα 2-2 και με την ΑΕΚ στην Τούμπα 1-1.
Εκεί, όμως, που ο ΠΑΟΚ δείχνει πραγματικά ανίκητος είναι όταν καταφέρνει και ανοίγει ο ίδιος το σκορ στα παιχνίδια του. Το έχει κάνει σε 25 παιχνίδια φέτος και έχει 24 νίκες (!) και μόλις μία ισοπαλία, εκείνο το 2-2 στη Λεωφόρο, όταν ισοφαρίστηκε με γκολ στο 96’. Μέσα στις 24 νίκες είναι και οι δύο επί της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, το 4-2 στο Καραϊσκάκη, το 2-1 επί του ΠΑΟ στην Τούμπα, το 3-0 επί της Χάιντουκ. Οπότε, το χρήσιμο συμπέρασμα είναι ότι καλύτερα να μην φας πρώτος γκολ από την ομάδα του Λουτσέσκου.
Έστω κι αν είναι αλήθεια ότι ο Ολυμπιακός στο πρόσφατο παρελθόν έχει «γυρίσει» παιχνίδια του στη Θεσσαλονίκη, όταν ο ΠΑΟΚ του προηγήθηκε: Δύο φορές πήρε ισοπαλίες 1-1 με κεφαλιές των Τικίνιο και Μπα και μία φορά το ανέτρεψε και το έκανε 2-1 με σκόρερ τους Λόπες και Ρέαμπτσιουκ. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρα καλύτερο για τον Ολυμπιακό όταν ο ίδιος ανοίγει το σκορ στην Τούμπα: έτσι κέρδισε τέσσερα παιχνίδια του, τα τρία 1-0 με σκόρερ τους Σαμασέκου, Ελ Αράμπι, Ραντζέλοβιτς και το ένα 2-0 με σκόρερ τους Ιντέγε και Μιλιβόγεβιτς.
Γενικά ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια έχει πραγματικά καλή παράδοση στην Τούμπα, με τέσσερις νίκες, τρεις ισοπαλίες και μόλις μία ήττα στις οκτώ τελευταίες επισκέψεις του στο πρωτάθλημα. Οι δε τελευταίες νίκες του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα επί του Ολυμπιακού έχουν την ίδια βάση: έχουν επιτευχθεί είτε με γκολ στα πρώτα λεπτά του β΄ ημιχρόνου (2-0 και 2-0), είτε με γκολ στα πρώτα λεπτά του αγώνα (3-1).
Παρεμπιπτόντως, έχει ενδιαφέρον αυτή η αδυναμία που έχει καταγραφεί στον ΠΑΟΚ, να δέχεται γκολ στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου σε σημαντικά παιχνίδια του: δύο από τον Άρη (46’ και 59’) στην ήττα του 1-2 στο Χαριλάου για το πρωτάθλημα, ένα από τον ΠΑΟ (53΄) στην εντός έδρας ήττα του 0-1 για το Κύπελλο, ένα από την ΑΕΚ (47’) στην εντός έδρας ισοπαλία του 1-1 με την ΑΕΚ στο πρωτάθλημα, ένα πάλι από τον ΠΑΟ (51΄) στη νίκη του εντός έδρας 2-1 για το πρωτάθλημα και δύο από την Άμπερντιν (50’ και 58’) στην εκτός έδρας νίκη του 3-2 στο Κόνφερενς Λιγκ. Τα εφτά γκολ από το 46’ έως το 59’ είναι πολλά, καλά θα κάνει ο Ολυμπιακός να επιχειρήσει να το εκμεταλλευθεί αυτό το κομμάτι, αλλά είμαι βέβαιος ότι και στον ΠΑΟΚ θα έχουν ρίξει πλέον περισσότερο βάρος.
Από εκεί και πέρα, ο Μεντιλίμπαρ, για τον οποίο περιμένουμε όλοι με μεγάλο ενδιαφέρον απόψε, για τις επιλογές και το κουτσάρισμα του, επέλεξε να κάνει ροτέϊσον. Εάν είναι σε ένα όριο, δεν μπορείς να του κάνεις κριτική. Υπάρχει η ρεβάνς στη Βουδαπέστη, που θα είναι δύσκολη. Τρία μεγάλα παιχνίδια μέσα σε οκτώ ημέρες αυτή την εποχή δεν βγαίνουν με 11 παίκτες. Χρειάζονται φρέσκα πόδια. Και ίσως 14-15 παίκτες σε επίπεδο αρχικής ενδεκάδας.
Θα είναι και σήμερα στον πάγκο ο Συλαϊδόπουλος, για να βοηθήσει τον Βάσκο προπονητή σε θέματα ανάλυσης του ΠΑΟΚ και προσαρμογής στην Τούμπα.
Άσχετο: Για τον ορισμό του διαιτητή του αγώνα, τον Ντίνγκερτ, μπορώ να σχολιάσω κάτι που δεν αφορά τον ίδιο τον Γερμανό, που είναι έμπειρος και καλός ρέφερι. Αφορά την ΚΕΔ: Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 2-4 με γερμανό διαιτητή (Σλάγκερ), ΠΑΟ-Ολυμπιακός 2-0 με Γερμανό διαιτητή (Γιαμπλόνσκι), ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός πάλι Γερμανός διαιτητής (Ντίνγκερτ). Όταν δηλαδή χάνει ο Ολυμπιακός τα ντέρμπι με Γερμανούς, του βάζουμε συνέχεια Γερμανούς!!!
Η φωτογραφία της ημέρας:
Από τους πιο αθόρυβους παίκτες του Ολυμπιακού ο Ντόη, κέρδισε με το σπαθί του μία θέση στην ενδεκάδα εδώ και κάμποσο καιρό. Την Πέμπτη έκανε άλλη μία σπουδαία εμφάνιση στο πρώτο ματς με τους Ούγγρους, καθαρίζοντας πολλές επιθέσεις χαμηλά και στον αέρα, βγαίνοντας πρώτος στην μπάλα, κάνοντας τάκλιν και θα άγγιζε το τέλειο αν δεν είχε ένα τσαφ προς το τέλος. Κάπως έτσι, ο Μεντιλίμπαρ προτίμησε να τον προφυλάξει για το δεύτερο παιχνίδι με την πρωταθλήτρια Ουγγαρίας, κάτι που αποτελεί παράλληλα κι ένα εύσημο για τον πιο νεαρό ενδεκαδάτο «ερυθρόλευκο».
Κι επειδή η αναφορά στον προπονητή του Ολυμπιακού. Λογικά είναι τα εγκώμια προς το πρόσωπο του, αφού έκανε ένα πολύ καλό πρώτο παιχνίδι. Απλά να κάνουμε διαπιστώσεις που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα, τον Καρβάλιο ως κεντρικό χαφ δίπλα στον Έσε και πίσω από τον Αλεξανδρόπουλο, δεν τον ανακάλυψε ο Μεντιλίμπαρ. Ακριβώς αυτή την τριάδα έβαζε ο Καρβαλιάλ και με τον ΠΑΟ στη Λεωφόρο για το Κύπελλο (1-1) και με τον Άρη στο Χαριλάου για το πρωτάθλημα (2-1). Εκεί το είδε ο Βάσκος και έξυπνα το έκανε και με τη Φέρεντσβαρος…
Για δε τον Καρβάλιο να ξέρει κάτι ο κόσμος: πάντα στην αρχή κερδίζει τους προπονητές που έρχονται στον Ολυμπιακό! Γιατί είναι εκπληκτικός στην προπόνηση! Τον βλέπουν οι προπονητές και λένε «τι τεφαρίκι είναι αυτό», καθώς έχει ποιότητα με την μπάλα στα πόδια, πάσα ασφαλείας, αλλά και καλά τελειώματα-συν τη διάθεση να τρέξει και να αμυνθεί. Γιατί, όμως, εξίσου γρήγορα χάνει την εμπιστοσύνη των προπονητών ο Πορτογάλος; Γιατί μέσα στα παιχνίδια, για κάποιο λόγο, δεν βγάζει το ίδιο καλό πρόσωπο που έχει στις προπονήσεις! Ίσως δεν αντέχει το βάρος, ίσως δεν έχει την προσωπικότητα να αντεπεξέλθει, δεν ξέρω. Εξ ου, άλλωστε, και ήταν τραγική η απόφαση του Καρβαλιάλ να τον ορίσει ως τελευταίο εκτελεστή στα πέναλτι του αγώνα με τον ΠΑΟ στο Κύπελλο στο Καραϊσκάκη…
Και για το τέλος ένα για τρεις πρώην της Σεβίλλης
Por Dios esta gente debe ganar la Conference... pic.twitter.com/tCC8K6aRlC
— Vela (@vela__02) February 15, 2024
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.