Η εξήγηση της απόδοσης του Ολυμπιακού και η ανεξήγητη απόδοση του ΠΑΟΚ
Είναι σχετικά εύκολο να εξηγήσεις και γι’ αυτό να κατανοήσεις τις επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στο ντέρμπι της Τούμπας. Ένας πολύ έμπειρος προπονητής κατανόησε σε πολύ σύντομο χρόνο ότι η ομάδα του δεν έχει μεγάλη ισορροπία στις δύο φάσεις του παιχνιδιού όταν έχει στο τερέν ποδοσφαιριστές που δεν είναι ενεργητικοί στην φάση της άμυνας. Εκτίμησε λοιπόν ότι προκειμένου να πάρει τη συνεισφορά των Ποντένσε και Φορτούνη στο επιθετικό κομμάτι θα έπρεπε να τους υποστηρίξει με ποδοσφαιριστές που θα καλύψουν ένα μέρος του ελλείμματος που δημιουργεί στο αμυντικό κομμάτι η δική τους παρουσία. Έβαλε τρεις κεντρικούς χάφ που είναι ενεργητικοί στην φάση άμυνας (Εσε, Τσικίνιο, Ορτα) και βελτίωσε τον Ολυμπιακό στην άμυνα.
Δεν είναι εύκολο να εξηγήσεις γιατί δεν επέμεινε ο ΠΑΟΚ να κάνει επιθετική ανάπτυξη από τις πτέρυγες και να επιτεθεί στους Ποντένσε και Φορτούνη, που είναι αδύναμοι στην άμυνα.
Είναι σχετικά εύκολο να κατανοήσεις την επιλογή του Μεντιλίμπαρ να βάλει τον Ολυμπιακό να ανεβεί ψηλά στο τερέν για να πιέσει τον ΠΑΟΚ προκειμένου να μην του επιτρέψει να φτάνει εύκολα και με πολλούς ποδοσφαιριστές στο δεύτερο στάδιο της επιθετικής ανάπτυξης. Και ήταν εύκολο να καταλάβεις από την αρχή ότι ο Ολυμπιακός είχε αποφασίσει να επιμείνει και στο άμεσο πρέσινγκ κάθε φορά που έχανε την μπάλα στο αντίπαλο μισό του τερέν.
Δεν είναι εύκολο να εξηγήσεις πώς φάνηκε τόσο απροετοίμαστος ψυχολογικά, πνευματικά και τακτικά ο ΠΑΟΚ για αυτό που παρουσίασε ο Ολυμπιακός. Ήταν λες και δεν περίμενε ότι θα δεχθεί πίεση από τον Ολυμπιακό. Ήταν σαν να ξέχασε τι πρέπει να κάνει, πώς πρέπει να λειτουργήσει για να κυκλοφορήσει υπό πίεση την μπάλα στο δικό του μισό του γηπέδου.
Κυρίως όμως δεν είναι εύκολο να εξηγήσεις την επιλογή του ΠΑΟΚ να μην πιέσει τον Ολυμπιακό ψηλά στο γήπεδο. Ο ΠΑΟΚ, μια ομάδα που το έκανε αυτό πολύ καλά απέναντι στην ΑΕΚ μια εβδομάδα νωρίτερα, επέλεξε να μη το κάνει απέναντι στον Ολυμπιακό. Κι ας είχε δει την Φερεντσβάρος να προβληματίζει τον Ολυμπιακό την περασμένη Πέμπτη όσο άντεξε να τον πιέσει ψηλά.
Η απόδοση του Ολυμπιακού είχε εξήγηση: ένας έμπειρος και ικανός προπονητής διέγνωσε εγκαίρως τις βασικές αδυναμίες της νέας του ομάδας και προσπάθησε να τις βελτιώσει. Χρησιμοποίησε τους αξιόλογους ποδοσφαιριστές που επέλεξε ο προκάτοχός του, και τους προετοίμασε καλά ψυχοπνευματικά σε σχέση με το πώς να διαχειριστούν ένα “ζω - πεθαίνω” ντέρμπι στην Τούμπα.
Η απόδοση του ΠΑΟΚ και ειδικά η αγωνιστική νοοτροπία και η ψυχολογία του, δεν έχουν εύκολη εξήγηση. Πώς να εξηγήσεις τον χώρο που αφήνει ο ΠΑΟΚ έξω από την μεγάλη περιοχή του για να οδηγήσει ανεμπόδιστος την μπάλα ο Ποντένσε και να περάσει την κάθετη πάσα στον Τσικίνιο; Δεν μπορείς να εξηγήσεις πώς γίνεται να εκτελεί φάουλ ο Ολυμπιακός και οι 7 εκ των 10 ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ να έχουν γυρίσει πλάτη στην μπάλα την ώρα της εκτέλεσης του φάουλ με συνέπεια να βρει όλον αυτόν τον χώρο ο Ποντένσε για να οδηγήσει την μπάλα και να εκτελέσει για το 1-2. Και δεν μπορείς να εξηγήσεις εύκολα ούτε το πώς οι 6 αμυνόμενοι δέχονται γκολ σε μια επίθεση από 4 επιτιθέμενους στην φάση του 3ου γκολ του Ολυμπιακού.
Αν έκανες συζήτηση μόνο για το τελικό σκορ, θα έλεγες ότι του Ολυμπιακού “του έπιασε” ότι προσπάθησε στην επίθεση. Έβαλε 4 γκολ σε 10 τελικές προσπάθειες. Αυτή η συζήτηση όμως “αδικεί” αυτό που έγινε στο τερέν - δεν λέει την αλήθεια. Η αλήθεια της σύγκρισης της απόδοσης λέει ότι ο Ολυμπιακός έκανε πολλά πράγματα καλά ενώ ο ΠΑΟΚ έκανε πολλά πράγματα λάθος.
Αυτό είναι ένα ματς που έδειξε στον Ολυμπιακό ότι μπορεί να “σώσει” τη σεζόν και στον ΠΑΟΚ ότι αν αυτή δεν ήταν η χειρότερη παρένθεση στην απόδοσή του τότε θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να πετύχει τους στόχους του.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.