«Θα μας αξιώσει, άραγε, ο Θεός να δούμε και πάλι αυτή την ΑΕΚ;»…

«Θα μας αξιώσει, άραγε, ο Θεός να δούμε και πάλι αυτή την ΑΕΚ;»…

Ανδρέας Δημάτος Ανδρέας Δημάτος
«Θα μας αξιώσει, άραγε, ο Θεός να δούμε και πάλι αυτή την ΑΕΚ;»…

bet365

Ο Ανδρέας Δημάτος αποκαλύπτει το ερώτημα της μεγάλης αγωνίας που είχε κάνει ο Δημήτρης Μελισσανίδης το Πάσχα του 2016, πριν από τη μετακόμιση στα νέα γραφεία. Μετά από 16 αλλαγές προπονητών μέσα σε επτά χρόνια, διατυπώνει πλέον την απάντηση!

Ηταν Απρίλιος του 2016, λίγο πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, η ΑΕΚ ολοκλήρωνε με όχι επιτυχημένο τρόπο, παρά την μετέπειτα κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας, την πρώτη της σεζόν στη Super League μετά την επιστροφή της και την περιπέτεια του υποβιβασμού, άλλαξε τέσσερις προπονητές σε αυτή την πρώτη χρονιά (Δέλλας, Πογέτ, Μανωλάς, Παναγιωτάρας) και ετοιμαζόταν να μετακομίσει στα νέα της πολυτελή γραφεία, απέναντι από το Ολυμπιακό Στάδιο.

Ηταν στην ουσία το πρώτο έργο υποδομής του Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος ανέλαβε την ΑΕΚ στεγασμένη σε κάποια διάσπαρτα γραφεία μέσα στο ΟΑΚΑ και για όσους θυμούνται ακόμα τα… παλιά είχε δεχθεί σφοδρή κριτική γιατί τα νέα γραφεία στο Μαρούσι, μαζί με τα έργα ανακατασκευής του χλοοτάπητα στο ΟΑΚΑ, είχαν ερμηνευτεί ως δήλωση αδυναμίας κατασκευής του νέου γηπέδου!

«Πώς είναι δυνατόν να φτιάχνει το χορτάρι στο ΟΑΚΑ και να δημιουργεί γραφεία μακριά από τη Νέα Φιλαδέλφεια, αν όντως σκοπεύει να φτιάξει γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια;» ήταν η απορία πολλών, όπως εκφραζόταν τότε στα social media με τη δεδομένη σιγουριά αποκάλυψη της… σκευωρίας και της κοροϊδίας. Αλλά αυτά είναι μακρινό παρελθόν για την ΑΕΚ του σήμερα…

Εκείνη την περίοδο ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε αποκλειστικά αφοσιωθεί, όπως το κάνει πάντα, στη δημιουργία των νέων γραφείων, την οποία είχε επιβλέψει προσωπικά σε κάθε λεπτομέρεια, ακόμα και στο που θα τοποθετηθούν τα γραφεία και οι… ζαρντινιέρες σε κάθε όροφο. Είχε προσωπικά επιβλέψει, με ατελείωτες διορθώσεις και επεμβάσεις, το time line της κιτρινόμαυρης ιστορίας, που τοποθετήθηκε σε έναν από τους τοίχους στο ισόγειο των γραφείων και ξεκινούσε από την Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη και την ίδρυση της ομάδας, περιείχε όλες τις μεγάλες στιγμές της ιστορίας της και κατέληγε στη μακέτα της νέας Αγιά Σοφιάς στη Νέα Φιλαδέλφεια, που τότε ήταν ακόμα στα σχέδια και στην αναμονή της έκδοσης της οικοδομικής άδειας.

 

Παρασκευή βράδυ, πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα του 2016, στη διάρκεια της οποίας θα ολοκληρωνόταν η μετακόμιση και η παρουσίαση των νέων γραφείων, ο Δημήτρης Μελισσανίδης πραγματοποίησε μία από τις συνηθισμένες αιφνιδιαστικές του επισκέψεις προκειμένου να επιθεωρήσει ιδίοις όμμασι, αν όλα ήταν οκ. Εντελώς μόνος του περιηγήθηκε σε όλους τους ορόφους, τσέκαρε αν ήταν όλα τακτοποιημένα όπως τα ήθελε, κανόνισε πότε θα γίνει ο τελευταίος καθαρισμός και στη συνέχεια κάθισε στον καναπέ απέναντι από το time line της κιτρινόμαυρης ιστορίας για να κάνει τα τελευταία του τηλέφωνα.

Είδε όλες τις λεπτομέρειες του δημιουργικού, μπροστά στο οποίο φωτογραφήθηκαν όλοι οι νέοι παίκτες της ΑΕΚ από το καλοκαίρι του 2016 μέχρι και το καλοκαίρι του 2022, και στάθηκε στα τελευταία του καρέ, εκεί όπου κυριαρχούσαν λογικά οι τρεις συνεχόμενοι τίτλοι πρωταθλήματος της ομάδας του Ντούσαν Μπάγεβιτς με την απόλυτη κυριαρχία από το 1991 έως και το 1994, σε μία από τις χρυσές περιόδους της κιτρινόμαυρης ιστορίας, που συνδυάστηκε με την πρώτη διοικητική θητεία του Δημήτρη Μελισσανίδη.

Με απόλυτη επίγνωση ότι η τότε ΑΕΚ, που μόλις είχε επιστρέψει στη Super League, απείχε πολύ από το να βρει το δρόμο της και σίγουρα δεν είχε καμία σχέση με την ομάδα των τριών σερί πρωταθλημάτων, ο Δημήτρης Μελισσανίδης γύρισε προς τους συνεργάτες του, αλλά στην ουσία ρωτούσε τον ίδιο τον εαυτό του: «Αραγε θα μας αξιώσει ο Θεός να δούμε και πάλι αυτή την ΑΕΚ; Θα μπορέσουμε ποτέ να φτιάξουμε και πάλι μία τέτοια ομάδα;»… Απάντηση δεν έδωσε και λίγο μετά αποχώρησε βιαστικά από τα νέα γραφεία!

Από τότε ήξερε καλά ότι αυτή η προσπάθεια θα περνούσε μέσα από τη διαδικασία εύρεσης του νέου Μπάγεβιτς. Είχε πιστέψει πολύ στο ξεκίνημα της νέας προσπάθειας από τη Γ΄ Εθνική το εγχείρημα με τον Τραϊανό Δέλλα και τον Ντούσαν Μπάγεβιτς από τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή σε συμβουλευτικό ρόλο δίπλα του, αλλά πολύ νωρίς στην πρώτη σεζόν στη Super League εγκατέλειψε το σχέδιο.

Σε αυτά τα πρώτα επτά χρόνια μετά την επιστροφή, ο Δημήτρης Μελισσανίδης, δεν έπαψε ποτέ να αναζητά τον κατάλληλο για να του δώσει τα κλειδιά και να μην ασχολείται καθόλου με το ποδοσφαιρικό τμήμα, όπως στην πρώτη του διοικητική θητεία με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, αλλά ουδέποτε πίστεψε ότι τα είχε καταφέρει. Σε όλη αυτή την πρώτη άκαρπη 7ετία μόνο μια σεζόν η ΑΕΚ ξεκίνησε και τελείωσε με τον ίδιο προπονητή, με τον Μανόλο Χιμένεθ τη σεζόν 2017-18 και η ομάδα κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 24 χρόνια, αλλά ο Ισπανός τεχνικός ποτέ δεν κέρδισε ολοκληρωτικά την εμπιστοσύνη τον Δημήτρη Μελισσανίδη, έστω και αν από τότε έκανε ακόμα δύο προπονητικές θητείες.

Από τις υπόλοιπες σεζόν, μέχρι και την άφιξη του Ματίας Αλμέιδα, η καλύτερη επίδοση της ΑΕΚ ήταν να βγάλει σεζόν με δύο προπονητές (Ουζουνίδης-Χιμένεθ το 2018-19 και Καρέρα-Χιμένεθ την περίοδο 2020-21), σε τρεις σεζόν χρησιμοποίησε τρεις (Κετσπάγια-Μοράις-Χιμένεθ το 2016-17, Καρντόσο-Κωστένογλου-Καρέρα το 2019-20 και Μιλόγεβιτς-Γιαννίκης-Οφρυδόπουλος το 2021-22) και την πρώτη σεζόν, τέσσερις, όπως προαναφέραμε.

Από αυτούς τους 14 προπονητές που ο Δημήτρης Μελισσανίδης είδε στον πάγκο της ΑΕΚ από το 2015 έως και την έλευση Αλμέιδα, ο μόνος με τον οποίο ήρθε σχετικά κοντά και πίστεψε ότι μπορεί να δώσει οριστική λύση σε αυτό που αναζητούσε ήταν ο Ιταλός Μάσιμο Καρέρα, μετά το πρώτο μισό της θητείας του στον κιτρινόμαυρο πάγκο που ολοκληρώθηκε την περίοδο του κορονοϊού.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου δύσκολο να εξηγηθεί η σχέση του με τον Ματίας Αλμέιδα και η ευγνωμοσύνη που εκφράζει στο πρόσωπό του σε κάθε ευκαιρία. Το έκανε δημόσια δύο φορές μέσα σε μια εβδομάδα, την περασμένη Δευτέρα στην τελετή των Gazzetta Awards και χθες στη γιορτή των Παλαιμάχων της ΑΕΚ.

Μετά από 16 αλλαγές προπονητών μέσα στα επτά πρώτα χρόνια της δεύτερης διοικητικής του θητείας (στην πρώτη του θητεία δεν ασχολήθηκε ποτέ με θέμα προπονητή…), βλέπει την ομάδα στα σίγουρα χέρια του Ματίας Αλμέιδα για τα επόμενα δύο και φυσικά επιθυμεί να μην ασχοληθεί ξανά με το θέμα…Ταυτόχρονα έχει δώσει και στον εαυτό του την απάντηση για το ερώτημα που διατύπωσε, λίγο πριν από το Πάσχα του 2016!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Ανδρέας Δημάτος
Ανδρέας Δημάτος

Από το πρώτο έτος ως φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών εκπλήρωσε το πάθος του για τη δημοσιογραφία. Στις αρχές του 1989 πέρασε την πόρτα της Αθλητικής Ηχούς και λίγο αργότερα εντάχθηκε στο αθλητικό τμήμα της τηλεόρασης του ΑΝΤ-1. Από τότε μέχρι σήμερα συνεργάστηκε με πολλές ακόμα εφημερίδες (Ωρα, Sportime, Αδέσμευτο Τύπο, Πρωταθλητή), ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΑΝΤ-1, ΣΠΟΡ ΦΜ, Σέντρα ΦΜ) και διετέλεσε αρχισυντάκτης και διευθυντής της εφημερίδας Goal News μέχρι το 2015, οπότε και για δεύτερη φορά ανέλαβε διευθυντής επικοινωνίας της ΑΕΚ για τα επόμενα επτά χρόνια. Εδώ και ένα χρόνο εργάζεται στην UEFA ως media consultant και advisor στο executive office στα γραφεία της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας στη Νιόν.