ΠΑΟΚ: O «Ζίλε», ο «Ντέλιας», ο «βράχος» και τ’ άλλα παιδιά…

ΠΑΟΚ: O «Ζίλε», ο «Ντέλιας», ο «βράχος» και τ’ άλλα παιδιά…

Σταύρος Σουντουλίδης Σταύρος Σουντουλίδης
ΠΑΟΚ: O «Ζίλε», ο «Ντέλιας», ο «βράχος» και τ’ άλλα παιδιά…

bet365

Ο ΠΑΟΚ μπορεί να είναι σε κακό φεγγάρι, η τύχη να του έχει γυρίσει την πλάτη, αλλά διαθέτει πολύ ποιότητα για να προσπερνάει απογεύματα όπως στο Αγρίνιο απέναντι στον μαχητικό Παναιτωλικό. Ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει…

Αν κάποιος έκανε μια «βόλτα» στα social media, όπως και στο live του Gazzetta, ειδικά αν έμπαινε στη διαδικασία να διαβάσει τα σχόλια οπαδών του ΠΑΟΚ, με το σκορ στο Αγρίνιο να είναι 1-0 υπέρ του Παναιτωλικού, θα πίστευε πως έχει έρθει η καταστροφή του σύμπαντος.

Οκ, το αντιλαμβάνομαι, οι εποχές πια, έχουν αλλάξει ανεπιστρεπτί. Άλλο αυτό κι άλλο αυτό που συμβαίνει ακόμα και την ώρα που παίζεται ένα παιγνίδι, ειδικά απέναντι σε συγκεκριμένα πρόσωπα (βλέπε Λουτσέσκου, Σαμάτα κι άλλους…) από τους ίδιους τους οπαδούς του. Λίγοι, ναι λίγοι, αρκετοί για να κάνουν ζημιά και στο τέλος απλά να εξαφανίζονται. Είναι ποδοσφαιρική αγραμματοσύνη να ψάχνει κανείς για φταίχτες και υπεύθυνους την ώρα των αγώνων ή λίγα λεπτά αφού έχει τελειώσει ένα ματς.

Η μοναδική απάντηση που χωρεί, πιστεύω πως είναι μία: ας αφήσουμε έξω (από το παιγνίδι) όλη τη γραφικότητά μας. Επί τη ευκαιρία δε, ας κρατήσουμε ως μίνιμουμ δίδαγμα, προς γνώσιν και συμμόρφωσιν, πού οδηγούν οι εύκολες και βεβιασμένες κρίσεις. Το χθεσινό Παναιτωλικός – ΠΑΟΚ του 1-0 μέχρι το 72ο λεπτό και το Παναιτωλικός - ΠΑΟΚ 1-3 στο τέλος, είναι η καλύτερη απόδειξη.

Ο «Δικέφαλος» πήγε λαβωμένος στο Αγρίνιο, με απουσίες, με προβλήματα, με καταρρακωμένη την ψυχολογία από τον αποκλεισμό-σοκ στο κύπελλο και με την περίφημη «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» έτοιμη να τον πλακώσει στην πρώτη στραβή. Ήρθε δε το γρήγορο γκολ του Χατζηθεοδωρίδη, τα δύο δοκάρια στο πρώτο ημίχρονο και ένα ακόμα γκολ που ακυρώνεται από τον VAR για κάποια εκατοστά, για να… δέσει το γλυκό.

 

Ξέρω και το έχω γράψει πως ο «Δικέφαλος» δεν έχει κερδίσει τίποτα μέχρι τώρα, ωστόσο κάλλιστα θα μπορούσε να τα χάσει όλα. Η δική μου προσέγγιση σ’ όλο αυτό το σκηνικό του παραλόγου δεν μπορεί παρά να είναι, μόνον, η αθλητική. Από αυτή την άποψη, ο ΠΑΟΚ, αφού προσπέρασε τον ψυχολογικό σκόπελο-Παναιτωλικός, πλέον έχει την πολυτέλεια να δώσει τους επόμενους αγώνες του σε Ελλάδα και Ευρώπη λίγο πιο... άνετα.

Ένα ΠΑΟΚ απελευθερωμένος. Δίχως να τον καταπλακώνει η πίεση της καταστροφολογίας. Και να ελπίζει ότι, συν τω χρόνω, με την ηρεμία θα τιθασευτεί ετούτη η απειθαρχία, η ανισορροπία, η μετάβαση απ' το ζενίθ στο ναδίρ μες στο ίδιο ενενηντάλεπτο. Ο περσινός ΠΑΟΚ, θα είχε χάσει στο Αγρίνιο. Δε θα μπορούσε να σηκώσει κεφάλι. Να αντιδράσει. Ωστόσο η εμφάνιση για 128 λεπτά στη Λεωφόρο και το τελείωμα του χθεσινού ματς δείχνουν ότι ο φετινός ΠΑΟΚ είναι άλλη ομάδα, καμία σχέση μ’ αυτή που στα περσινά play-offs κατέρρευσε μετά την εντός έδρας ήττα από την ΑΕΚ.

Η μοναδική κριτική που έχουν να κάνουν οι παίκτες του ΠΑΟΚ απέναντι στις επικρίσεις που εισπράττουν, το μοναδικό πρόσφορο όπλο τους, είναι η απόδοσή τους. Γι’ αυτό ήταν περίπου βέβαιον ότι το στοίχημα του αυτοσεβασμού δεν θα το άφηναν να χαθεί, έτσι άδοξα. Ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς, ο Μεϊτέ, ο Κεντζιόρα, ο Κωνσταντέλιας, που φέτος μας εμφανίζει μια άλλη… βερσιόν του πλούσιου ταλέντου του, μεγάλη ωριμότητα, δεν έχει καμία σχέση με τον παίκτη που πέρσι «δεν είχε τελειώματα», αντιθέτως έχει αρχίσει να κάνει απίστευτα πράγματα στο χορτάρι.

Ο «Ντέλιας» παίζει παντού. Στα άκρα, στο «δέκα», σκοράρει με άνεση, έφτασε ήδη τα 11 γκολ, ακόμα και όταν του έχουν ακυρώσει ένα γκολ και το πράγμα αρχίζει να δυσκολεύει είναι εκεί. Δεν κρύβεται.

Στα δύσκολα υπάρχει ο Σουαλιό Μεϊτέ. Βράχος στη μεσαία γραμμή, κυριαρχικός, πληθωρικός, ο παίκτης που μας περιέγραφε ένα ολόκληρο καλοκαίρι ο Λουτσέσκου στην Ολλανδία ότι του έλειπε και πόσο πολύ τον ήθελε στην ομάδα του. Δεν ξέρω τι θα γίνει στις συζητήσεις με την Μπενφίκα για τη ρήτρα του, αλλά στο τέλος αν χρειαστεί θα πρέπει ο ΠΑΟΚ να την πληρώσει ολόκληρη (4.000.000 ευρώ) για να τον κρατήσει στην Τούμπα.

Ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς ήρθε από τον πάγκο και (μας) απέδειξε πόσο κομβικός είναι για το παιγνίδι της ομάδας. Λίντερ. Ηγέτης. Μπορεί απ’ το δικό του σουτ η μπάλα να πήγε «δοκάρι και μέσα», αλλά δεν ήταν μόνο η στιγμή του γκολ, ούτε η ασίστ στον «Ντέλια» για το 1-3, που φανέρωσε την χρησιμότητα της παρουσίας του στο γήπεδο. Δεν είναι δα και λίγα τα 15 γκολ συν τις 8 ασίστ που συνοδεύουν το προσωπικό φύλλο της στατιστικής του Σέρβου μεσοεπιθετικού. Αποτελούν ρεκόρ καριέρας!

Μέχρι την Κυριακή το απόγευμα η καλύτερη σεζόν του ήταν η πρώτη με τα «ασπρόμαυρα», 2020-21, με 14 γκολ και 8 ασίστ, πλέον, η φετινή είναι και με τη βούλα η κορυφαία από άποψη απόδοσης της καριέρας του.

Και κάτι τελευταίο για τον Σαμάτα. Δεν ξέρω αν είναι «παλτό» ή παιχταράς. Οφείλω, όμως, να τον σεβαστώ και να μην τον «ακυρώσω» με χυδαία σχόλια, ούτε ο ΠΑΟΚ έχει τη δυνατότητα να ακυρώνει τους παίκτες του, κάτι που το κατάλαβε πρώτος-πρώτος ο Ιβάν Σαββίδης.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.