Ολυμπιακός: Ο διαιτητής του ματς με τον Ολυμπιακό είναι ο μόνος χωρίς διπλό στη Super League 1!

Ολυμπιακός: Ο διαιτητής του ματς με τον Ολυμπιακό είναι ο μόνος χωρίς διπλό στη Super League 1!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος προσπαθεί μέσα από το blog του στο gazzetta να βρει πώς προέκυψε ο ορισμός του άπειρου διαιτητή Πολυχρόνη στο πολύ κρίσιμο βαθμολογικά σημερινό παιχνίδι του Ολυμπιακού στο Αγρίνιο.

Το παιχνίδι του Παναιτωλικού με τον Ολυμπιακό είναι κατά την άποψη μου το πιο σημαντικό της προτελευταίας αγωνιστικής της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, διότι παίζουν ο 11ος της βαθμολογίας, ευρισκόμενος μόλις δύο πόντους πάνω από την επικίνδυνη ζώνη με τον 4ο της βαθμολογίας ευρισκόμενος πέντε πόντους κάτω από την πρώτη θέση.

Υπό αυτές τις συνθήκες, θα περίμενε κανείς η ΚΕΔ της ΕΠΟ να επιλέξει έναν διεθνή διαιτητή η, τέλος πάντων έναν έμπειρο διαιτητή που έχει παίξει τέτοια κρίσιμα παιχνίδια. Αντιθέτως, προχώρησε σε μία επιλογή που με μεγάλη επιείκεια μπορείς να την χαρακτηρίσεις ως έκπληξη, με τον ορισμό του Φώτη Πολυχρόνη, ο οποίος το μεγαλύτερο παιχνίδι που έχει σφυρίξει με μεγάλη ομάδα είναι το ΑΕΚ-Πανσερραϊκός 3-0 πέρυσι για το Κύπελλο.

Να ξεκαθαρίσω κάτι: δεν υποστηρίζω ότι ο Πολυχρόνης είναι κακός διαιτητής. Δεν τον ξέρω, γιατί δεν έτυχε να έχω παρακολουθήσει κάποιο από τα παιχνίδια που έχει παίξει. Μάλιστα, έχω διαβάσει ότι είναι «αθόρυβος, ποιοτικός και ευγενής» και δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω. Παραμένει, όμως, ένας διαιτητής που δεν έχει σφυρίξει ούτε ένα σημαντικό αγώνα μίας μεγάλης ομάδας. Μόνο ως VAR έχει υπάρξει σε παιχνίδια μεγάλων ομάδων (Λαμία-ΠΑΟ, ΠΑΟΚ-Πανσερραϊκός, Ατρόμητος-ΑΕΚ), ποτέ πάντως του Ολυμπιακού.

Ένα ερώτημα που μπορεί να τεθεί είναι πώς προέκυψε αυτός ο ορισμός για το Παναιτωλικός-Ολυμπιακός. Τα κριτήρια του δηλαδή.

Μήπως γιατί είναι ο μοναδικός διαιτητής της Super League 1, που δεν έχει φέρει διπλό στα 12 παιχνίδια του με ομάδες Α΄Εθνικής (οκτώ άσοι και τέσσερα Χ); Ζητώ συγνώμη αν υπάρχει άλλος-αν πάντως υπάρχει θα είναι κάποιος που έχει παίξει δύο-τρία όλα κι όλα παιχνίδια.

Μήπως γιατί έχει παίξει δύο φορές πέρυσι και φέτος τον Παναιτωλικό και δη στο Αγρίνιο κι ο Παναιτωλικός έχει δύο νίκες, 1-0 τον Ιωνικό και 3-1 τον ΟΦΗ, στην πρόκριση του στα ημιτελικά του Κυπέλλου, στις 27 Ιανουαρίου, τελευταίο παιχνίδι στο οποίο έχει σφυρίξει ο Πολυχρόνης;

Μήπως γιατί έχει παίξει δύο φορές τον Ολυμπιακό Β και σε αυτά τα δύο παιχνίδια έχει μία ήττα (0-1 στη Βέροια) και μία ισοπαλία (1-1 με την Ξάνθη στο Ρέντη);

Μήπως γιατί έχει μέχρι τώρα φέτος τόσο καλή παρουσία για να διευθύνει ένα τόσο σημαντικό βαθμολογικά παιχνίδι;

διαιτητής

Έχοντας καλή θέληση, εγώ θα πάω με την τελευταία εκδοχή. Και ελπίζω ο διαιτητής από την Πιερία να δικαιώσει τον ορισμό του από την ΚΕΔ κάνοντας μία αντικειμενική διαιτησία. Όπως ελπίζω ο VAR Γκάμαρης αν χρειαστεί να τον βοηθήσει και να διορθώσει τα λάθη του. Ο Γκάμαρης που ήταν VAR και στο Λαμία-Ολυμπιακός 1-0…

Παρεμπιπτόντως, ο Ολυμπιακός έχει σωθεί εσχάτως από τις σωστές υποδείξεις του VAR, που αποκατέστησαν αδικίες της διαιτητικής ομάδας τελευταίων αγώνων του: έτσι ακυρώθηκε το γκολ οφσάιντ της Φέρεντσβαρος στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού στο Καραϊσκάκη, έτσι υποδείχθηκε πέναλτι εις βάρος των Ούγγρων στη ρεβάνς, έτσι υποδείχθηκε πέναλτι και στο παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης.

Η μεγάλη «πλάκα», πάντως, είναι άλλη: όποιος διαιτητής σφυρίζει πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού, δεν ξαναορίζεται σε αγώνα του Ολυμπιακού!!! Έγινε με τον Κατοίκο (Ολυμπιακός-Κηφισιά), τον Αλ Χακίμ (Ολυμπιακός-Άρης), τον Τσαγγαράκη (Πανσερραϊκός-Ολυμπιακός), τον Κρογκ (Άρης-Ολυμπιακός) και τώρα θα δούμε και τι θα γίνει με τον Φωτιά (Ολυμπιακός-Αστέρας). Κάποιοι άλλοι διαιτητές το είδαν αλλιώς και όταν έδωσαν πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού, έδωσαν στο ίδιο παιχνίδι και εναντίον του, ενίοτε όχι απλά ένα, αλλά και δύο! Βλέπε Παπαδόπουλο (Ολυμπιακός-Πανσερραϊκός), Παπαπέτρου (Βόλος-Ολυμπιακός), Μανούχο (Κηφισιά-Ολυμπιακός).

Ποντένσε

Ο δε διαιτητής του αγώνα με τον Αστέρα, ο Φωτιάς , δεν είναι η πρώτη φορά που δεν σφυρίζει καθαρό πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού και τον βγάζει από τη δύσκολη θέση ο VAR-το είχε κάνει και σε μία νίκη του Ολυμπιακού με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο, σε μία εξόφθαλμη περίπτωση στην οποία ο αντίπαλος γκολκίπερ είχε γκρεμίσει τον Βαλμπουενά. Κατά την κρίση μου οι «ερυθρόλευκοι» στάθηκαν τυχεροί που VAR στον αγώνα με την Τρίπολη ήταν ο Ζαμπαλάς, για τον απλούστατο λόγο ότι ήταν ο διαιτητής του ματς Ατρόμητος-Ολυμπιακός 0-0 και δεν είχε δώσει ένα καθαρό πέναλτι υπέρ του Ποντένσε, στην ίδια θέση που και την Κυριακή ανατράπηκε ο Πορτογάλος! Οπότε θα ήταν too much να αδικούσε ξανά τον Ολυμπιακό για φάση καρμπόν.

Εξυπακούεται ότι όλοι οι σχολιαστές διαιτησίας (Κουτσιαύτης, Βαρούχας, Σπάθας, Φινοκαλιώτης) δεν είχαν την παραμικρή αμφιβολία, ότι ήταν πέναλτι αυτό που έγινε πάνω στον Ποντένσε.

Αυτό που είχε…γούστο, πάντως, στον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Αστέρα είναι ότι οι δύο σέντερ φορ της ομάδας του Μεντιλίμπαρ έβαλαν…πέντε γκολ, τρία ο Ελ Κααμπί και δύο ο Ναβάρο, για να μετρήσουν τελικά τα δύο! Βλέπετε, ακυρώθηκαν τα τρία γκολ, τα δύο (από ένα των Ελ Κααμπί και Ναβάρο) για οφσάιντ και το ένα του Ναβάρο για χέρι, έστω ακούσιο του Ιμπόρα. Δεν ήταν λάθος αποφάσεις η ακύρωση των τριών γκολ, αλλά μου έκανε δε εντύπωση πώς ο β΄ βοηθός Νικολακάκης υπέδειξε οφσάιντ τον Ελ Κααμπί και σε μία άλλη φάση, που αστόχησε σε κεφαλιά από καλή θέση σε σέντρα του Ρόντινεί, ενώ δεν νομίζω να ήταν.

Επειδή αναφέρθηκα στον Ναβάρο: ήταν δραστήριος και κινητικός στον αγώνα με την Τρίπολη, αλλά άστοχος και άτυχος. Άστοχος γιατί η καλύτερη κεφαλιά που πήρε έστειλε την μπάλα λίγο άουτ από σέντρα του Ρόντινεϊ και γιατί στην καλύτερη ευκαιρία που είχε να σκοράρει, πάλι με κεφαλιά, δεν βρήκε γεμάτα την μπάλα σε άριστη θέση για γκολ πάλι σε μία φαρμακερή σέντρα του Ρόντινεϊ. Άτυχος γιατί έστειλε δύο φορές την μπάλα στα δίκτυα, όμως τα γκολ του ακυρώθηκαν, στην πρώτη περίπτωση γιατί ήταν οριακά οφσάιντ στην κεφαλιά του από την καλή πάσα του Όρτα και στη δεύτερη γιατί η μπάλα στο (όχι καλό πάντως) σουτ που επιχείρησε βρήκε το χέρι του Ιμπόρα και υποδείχθηκε φάουλ.

Ναβάρο-Χριστόπουλος

Γενικά το πάλεψε ο Ναβάρο, ειδικά στο ψηλό παιχνίδι, το οποίο δεν φημίζεται να είναι το πιο δυνατό του σημείο, πήρε δύο ακόμη κεφαλιές, αλλά όχι επικίνδυνες από σέντρες του Φορτούνη και του Βέζο, είχε κάποιες καλές κινήσεις και πάσες, αλλά του έλειψε αυτό το κάτι παραπάνω που πρέπει να έχει ο σέντερ φορ στον Ολυμπιακό.

Άσχετο: Για τον Ολυμπιακό διαχρονικά τα πιο δύσκολα παιχνίδια είναι με τις ομάδες που έχει καλές σχέσεις! Στο φετινό πρωτάθλημα έχασε τέσσερις βαθμούς στο Περιστέρι (0-0) και στο Βόλο (2-2), ενώ τις πιο δύσκολες νίκες του τις σημείωσε επί του Αστέρα (2-1 τώρα με γκολ στο 89’ και 2-0 στην Τρίπολη με γκολ πάλι στο τέλος)…Πέρυσι ο Ολυμπιακός είχε χάσει άλλους οκτώ βαθμούς στο Περιστέρι (1-1), στην Τρίπολη (0-0) και στα Γιάννινα (2-2), συν το 1-1 με το Βόλο στο Καραϊσκάκη. Και βέβαια άλλους οκτώ βαθμούς από τον Άρη (2-2 εντός, 1-2 και 1-2 εκτός)…

Η φωτογραφία της ημέρας:

Σε πλήρη αντίθεση με προηγούμενα παιχνίδια, στα οποία είχαμε δει και ωραίες κομπίνες, ο Ολυμπιακός ήταν απογοητευτικός στις στατικές φάσεις στον αγώνα του με τον Αστέρα. Να κερδίζεις 11 (!) κόρνερ και να μην κάνεις μία έστω ευκαιρία από αυτά, δεν λέει με τίποτα. Μάλιστα, αυτή τη φορά ήταν και πιο ψηλή η ενδεκάδα με την παρουσία και του Ιμπόρα, συν των Κάρμο και Μπιανκόν (Βέζο). Εν τέλει, ο Βέζο ήταν αυτός που πήρε μία κεφαλιά σε κόρνερ κι ο Μπιανκόν που είχε μία προβολή, αλλά δύσκολη, καθότι το σουτ του Καμπράλ προς το μέρος του ήταν πολύ δυνατό και άστοχο-αντιθέτως με δύο άλλα σουτ του βραχύσωμου εξτρέμ που ήταν καλύτερα.

Κι ένα δεύτερο κομμάτι που χρήζει ανάλυσης έχει να κάνει με την ευκολία με την οποία πολύ συχνά οι παίκτες του Ολυμπιακού έχαναν τις δεύτερες μπάλες. Υπερβολικά πολλές φορές ο Κάρμο πήρε τις κεφαλιές, αλλά την μπάλα την έπαιρναν τελικά οι παίκτες του Αστέρα για να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κι άλλη επίθεση.

Από την άλλη, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν στιγμές με καλή κυκλοφορία και μία από αυτές έφερε την μπούκα του Ποντένσε και το πέναλτι στο 1-1. Σε μία επίθεση που ξετυλίχθηκε μέσα σε 27 δευτερόλεπτα, με την μπάλα να μεταφέρεται από τον Πασχαλάκη στον Βέζο κι από εκεί σε Κάρμο, Τσικίνιο, Ρίτσαρντς, Ποντένσε, πάλι Τσικίνιο, Ποντένσε και στο πέναλτι.

Πρέπει δε να λάβουμε υπόψιν μας και το χάντικαπ της έλλειψης κόσμου, που σε κάτι τέτοια ματς θα μπορούσε με τη συμπαράσταση του να περιορίσει σε ένα βαθμό το μειονέκτημα της κούρασης που έβγαλε η ομάδα. Μία κούραση που δημιούργησε άλλες συνθήκες το παιχνίδι, σε συνδυασμό με την παρουσία του Ρίτσαρντς για πρώτη φορά σε επίπεδο αρχικής ενδεκάδας στη θέση του αριστερού μπακ, του Καμπράλ για πρώτη φορά ως βασικού από την αρχή και του Ιμπόρα για πρώτη φορά ως βασικού μετά από τρεις μήνες.

Ρίτσαρντς

Ειδικά για τον Ρίτσαρντς, μπορούμε να καταγράψουμε ότι έπαιξε για πρώτη φορά σε ολόκληρο 90λεπτο μετά από 2,5 χρόνια!!! Από ένα παιχνίδι της Μπάγερν στις 23 Οκτωβρίου του 2021 με την Χόφενχαϊμ (4-0) για την Μπουντεσλίγκα.

Και για το τέλος ένα Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.