Ο Μεντιλίμπαρ έπεισε, ο Τερίμ;

Ο Μεντιλίμπαρ έπεισε, ο Τερίμ;

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την σημασία του Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός και για τον Ισπανό προπονητή που πήρε νέο συμβόλαιο σε 27 ημέρες, την ώρα που δεν έχει αποσαφηνιστεί το ζήτημα σχετικά με το μέλλον του Τούρκου προπονητή στον Παναθηναϊκό.

Πριν από 27 ημέρες, στις 11 Φεβρουαρίου, ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την πρόσληψη του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, και μας έκανε γνωστό ότι ο Ισπανός προπονητής προτίμησε να δεσμευτεί για συνεργασία μόνο μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι παρόλο που η διοίκηση του πρόσφερε συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2025.

Πριν από 73 ημέρες, στις 26 Δεκεμβρίου, ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την πρόσληψη του Φατίχ Τερίμ δίχως να δώσει επίσημη πληροφόρηση σχετικά με την χρονική διάρκεια του συμβολαίου του. Οι Τούρκοι έγραψαν ότι υπέγραψε για 1.5 χρόνο, ο Παναθηναϊκός του άνοιξε πριν από δεκαπέντε ημέρες συζήτηση σχετικά με την οργάνωση της θερινής προετοιμασίας της ομάδας, αλλά ποτέ δεν μάθαμε αν έχει ή όχι συμφωνήσει με τον Τούρκο προπονητή για την επόμενη σεζόν.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΠΡΑΚΟΣ ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΩΝ PLAY OFF

 

Παραμονές του Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός, ενός πολύ καθοριστικού ντέρμπι για την έκβαση της προσπάθειας και των δύο ομάδων να διεκδικήσουν τον τίτλο, ο Ολυμπιακός έκανε γνωστή τη συμφωνία του με τον Μεντιλίμπαρ για την επέκταση της συνεργασίας τους. Πιθανόν η δημοσιοποίηση της συμφωνίας να έχει την σημασία της “ψήφου εμπιστοσύνης” προς τον προπονητή την επομένη μιας βαριάς ήττας στην Ευρώπη. Το γεγονός πάντως είναι ότι με όσα έδειξε σε διάστημα 27 ημερών ο Μεντιλίμπαρ έπεισαν τον Ολυμπιακό ότι πρέπει να επιμείνει στην προσπάθεια να τον δεσμεύσει από τώρα για την επέκταση του συμβολαίου συνεργασίας.

Κάποιος μπορεί να την αντιλαμβάνεται ως βιαστική την απόφαση του Ολυμπιακού. Ο ίδιος ο Ολυμπιακός όμως όχι. Διότι αυτή ήταν εξαρχής η επιθυμία της διοίκησης του Ολυμπιακού - να υπογράψει για 1,5 χρόνο με τον Μεντιλίμπαρ. Και προφανώς τα όσα πρόλαβε να αντιληφθεί για την ποιότητα της δουλειάς που κάνει ο Ισπανός προπονητής τον έπεισαν τον Ολυμπιακό ότι πρέπει να επιμείνει.

Σε ένα αποφασιστικό ντέρμπι, όπως και γενικότερα στα Play Off ο Ολυμπιακός μπαίνει με τους ποδοσφαιριστές του να γνωρίζουν ότι ο Μεντιλίμπαρ θα είναι ο προπονητής και στην επόμενη σεζόν - άρα αυτός που ορίζει το μέλλον τους και καθορίζει το ρόστερ της επόμενης σεζόν. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει δημιουργήσει αυτή τη συνείδηση στους ποδοσφαιριστές του, αρκετοί εκ των οποίων σκέφτονται ότι στην περίπτωση που δεν κατακτήσουν τον τίτλο ο Τερίμ δεν θα βρίσκεται εκεί στην επόμενη σεζόν.

Όσοι είμαστε απέξω δεν μπορούμε να γνωρίζουμε για ποιο λόγο δεν έχει αποσαφηνιστεί το καθεστώς της συνεργασίας και ειδικά η χρονική διάρκεια του συμβολαίου του Τερίμ με τον Παναθηναϊκό. Υπάρχουν όμως και δύο αντικειμενικές σημαντικές παράμετροι: Στην μετά Ιβάν Γιοβάνοβιτς εποχή ο κόσμος του Παναθηναϊκού δεν έχει ακόμη πειστεί ότι έπρεπε να αλλάξει ο προπονητής και ότι ο Τερίμ ήταν η καλύτερη επιλογή. Τουλάχιστον αυτό δείχνει η στάση όσων βρίσκονται στις κερκίδες της Λεωφόρου. Και με όσα έχει δείξει σε 17 παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό ο Τερίμ έχει πείσει λιγότερο από όσο έχουν πείσει τα όσα έχει δείξει στα δικά του 7 παιχνίδια με τον Ολυμπιακό ο Μεντιλίμπαρ.

Το βράδυ της Κυριακής οι δύο προπονητές θα συναντηθούν στο ντέρμπι. Μάθαμε ήδη ότι ο Μεντιλίμπαρ δεν παίζει σε καμιά περίπτωση τη θέση του σε αυτό το ματς, ούτε στη συνέχεια των Play off. Η ιστορία θα μας δείξει αν αυτό ισχύει για τον Τερίμ στην περίπτωση που δεν καταφέρει να πετύχει αυτό που υποσχέθηκε κατά την άφιξή του στην Ελλάδα - το να κάνει “με την πρώτη” πρωταθλητή τον Παναθηναϊκό.

Θεωρητικά, αυτό το ντέρμπι έχει οριακό χαρακτήρα και για τους δύο - δεδομένου ότι ουδείς θέλει να απομακρυνθεί από την κορυφή. Έτσι όπως έχουν όμως κυλήσει τα πράγματα στην διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, στο μυαλό κάποιου που επεξεργάζεται και ερμηνεύει τις πληροφορίες των ρεπορτάζ ο Τερίμ παίζει περισσότερα από τον Μεντιλίμπαρ στο Καραϊσκάκη, διότι το αποτέλεσμα επηρεάζει το μέλλον του στον Παναθηναϊκό.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.