Λοντίγκιν: Όταν η σκληρή δουλειά και η υπομονή ανταμείβονται
- Η πρώτη σεζόν με τις έξι συμμετοχές, η υπόσχεση του Ιβάν και ο Τεριμ
- Τα -3,6 γκολ λιγότερα, η ασίστ και τα υψηλά ποσοστά στις μακρινές μεταβιβάσεις
Ο Γιούρι Λοντίγκιν κλήθηκε επίσημα το απόγευμα της Τρίτης (12/03) στην εθνική Ρωσίας μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια και θα δώσει έτσι το παρών στα διεθνή φιλικά που θα παίξει κόντρα σε Σερβία (21/03) και Παραγουάη (25/03).
Η είδηση αυτή αποτελεί μία πραγματική δικαίωση για τον Ελληνορώσο τερματοφύλακα, ο οποίος μην ξεχνάμε πως πέτυχε κάτι τέτοιο χωρίς καν να έχει καθιερωθεί ως πρώτος στην ιεραρχία των κίπερ στον Παναθηναϊκό στον δεύτερο χρόνο που βρίσκεται στην ομάδα.
Αυτό όμως είναι και το ιδιαίτερο της όλης αυτής συνθήκης, το πως δηλαδή κατάφερε ο 33χρονος τερματοφύλακας των «πρασίνων» να συνεχίζει να δουλεύει απερίσπαστος καθ' όλη αυτή τη διάρκεια του ενάμιση έτους που βρίσκεται στην ομάδα ενώ δεν πήρε τις ευκαιρίες που δικαιούταν, καταφέροντας ταυτόχρονα αυτό να μην τον επηρεάζει και να δίνει το 100% του όποτε η ομάδα τον είχε ανάγκη είτε για λόγους ξεκούρασης του εκάστοτε βασικού κίπερ είτε εξαιτίας τραυματισμού που τυχόν είχε εκείνος.
Όλη αυτή η συμπεριφορά του εκτιμήθηκε τόσο από τους ανθρώπους της ομάδας, γι' αυτό και ανταμείφθηκε μ' ένα νέο συμβόλαιο τον περασμένο Οκτώβριο, όσο και από τον κόσμο από τον οποίο γίνεται αποδέκτης ιδιαίτερης αγάπης.
Η πρώτη σεζόν με τις έξι συμμετοχές, η υπόσχεση του Ιβάν και ο Τεριμ
Ο Γιούρι Λοντίγκιν ήρθε στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2022 ως ελεύθερος από τον ΠΑΣ Γιάννινα για να πλαισιώσει τον Αλμπέρτο Μπρινιόλι, που ήταν τότε το αδιαφιλονίκητο Νο.1 κάτω από τα «πράσινα» γκολποστ.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο Ελληνορώσος κίπερ να κάνει μόλις έξι συμμετοχές σε ολόκληρη την περσινή σεζόν, τέσσερις στο Κύπελλο και δύο στα Play Off του πρωταθλήματος. Ο λιγοστός αυτός χρόνος συμμετοχής προκάλεσε ένα μικρό προβληματισμό στον ίδιο, ο οποίος ήθελε αδιαμφισβήτητα να βρίσκεται σε μία μεγάλη ομάδα, όμως το τίμημα του χρόνου συμμετοχής που πλήρωσε τον πρώτο χρόνο του φάνηκε αρκετά... υψηλό.
Κάπως έτσι άρχισαν το καλοκαίρι να κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για την αποχώρησή του από την ομάδα, παρ' ότι είχε συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2024, όμως μετά από μία συζήτηση που έγινε με τον τότε τεχνικό της ομάδας, Ιβάν Γιοβάνοβιτς όπου πήρε διαβεβαιώσεις πως θα έχει περισσότερο χρόνο συμμετοχής, όλες οι αμφιβολίες σβήστηκαν μονομιάς από το μυαλό του.
Μέχρι και τα τέλη του Δεκεμβρίου οπότε και απομακρύνθηκε ο Σέρβος τεχνικός από τον πάγκο της ομάδας, είχε πραγματοποιήσει ήδη επτά συμμετοχές, έξι στο πρωτάθλημα και μία στον «τελικό» με την Μακάμπι Χάιφα στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Europa League στην Λεωφόρο. Δηλαδή μία περισσότερη απ' ότι έκανε πέρυσι σε ολόκληρη τη σεζόν.
Σ' αυτές είχε αρκετά καλή εικόνα, κάτι που σίγουρα συνεισέφερε και στην πρόωρη ανανέωση του συμβολαίου του που πήρε... σάρκα και οστά στα τέλη του Οκτωβρίου. Ο 33χρονος κίπερ από το Βλάντιμιρ της Ρωσίας επέκτεινε την συνεργασία του με το «τριφύλλι» μέχρι το καλοκαίρι του 2026.
Σίγουρα ρόλο σε όλα αυτά έπαιξε και το πρόβλημα που είχε ήδη αρχίσει να παρουσιάζεται με την ανανέωση του Αλμπέρτο Μπρινιόλι, αλλά οι βασικοί λόγοι που συνέβη αυτό ήταν ο επαγγελματισμός του και η εικόνα που έβγαζε στο χορτάρι όποτε καλούταν να αγωνιστεί, δείχνοντας στους ανθρώπους της ομάδας πως μπορούν να στηρίζονται πάνω του και ότι διαθέτουν έναν εξαιρετικό δεύτερο τερματοφύλακα, που θα μπορεί να «πονοκεφαλιάζει» οποιονδήποτε πρώτο κάνοντάς τον να δουλεύει ακόμα σκληρότερα.
Με την έλευση του Τερίμ, η οποία συνδυάστηκε με την οριστική ρήξη των «πρασίνων» με τον Αλμπέρτο Μπρινιόλι και την απόκτηση του Ντραγκόφκσι, ο Λοντίγκιν είδε τον δρόμο του προς την θέση του βασικού να «φράζετε» ξανά.
Ο Τούρκος τεχνικός έριξε κατευθείαν στα βαθιά τον Ντραγκόφσκι, που ανταποκρίθηκε εξαιρετικά με αποκορύφωμα την επική εμφάνιση του στον δεύτερο προημιτελικό του Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ στην Λεωφόρο, όπου έπιασε τρία ματς μπολ πέναλτι χαρίζοντας στους «πράσινους» την πρόκριση στον τελικό.
Παρ' όλα αυτά ο Λοντίγκιν δεν πτοήθηκε και πάλι και συνέχισε να δουλεύει σκληρά, χωρίς ίχνος γκρίνιας και να δίνει το 110% όποτε τον χρειαζόταν η ομάδα. Έπαιξε σε πέντε παιχνίδια της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, δύο του Κυπέλλου, αυτά της φάσης των «16» με τον Ολυμπιακό κι ένα και πάλι με τον «αιώνιο» αντίπαλο στην πρεμιέρα των Play Off, όταν τραυματίστηκε ο Ντραγκόφκσι κι έγινε αναγκαστική αλλαγή.
Κορυφαία στιγμή του για φέτος είναι δεδομένα η εμφάνισή του στο δεύτερο παιχνίδι του Κυπέλλου στο «Γ. Καραϊσκάκης», όπου παρ' ότι χτύπησε το κεφάλι του μετά από μία σύγκρουση με τον Βαγιαννίδη, έβγαλε κανονικά όλο το παιχνίδι, την παράταση ενώ ήταν και πρωταγωνιστής στην διαδικασία των πέναλτι αποκρούοντας το πέμπτο του Καρβάλιο, όταν ακριβώς πριν το είχε χάσει ο Μλαντένοβιτς, κρατώντας έτσι μέσα στο παιχνίδι τον Παναθηναϊκό.
Τα -3,6 γκολ λιγότερα, η ασίστ και τα υψηλά ποσοστά στις μακρινές μεταβιβάσεις
Ας μην μείνουμε όμως μόνο στα λόγια και ας ρίξουμε, με την βοήθεια του Wyscout, μια πιο αναλυτική ματιά στα φετινά του πεπραγμένα, όταν πατάει στον χορτάρι. Ο Ελληνορώσος τερματοφύλακας έχει αγωνιστεί συνολικά σε 15 παιχνίδια φτάνοντας συνολικά τα 1,517 λεπτά.
Σ' αυτά τα ματς έχει δεχθεί συνολικά εννέα γκολ, κοινώς η εστία του παραβιαζόταν 0,6 φορές ανά αγώνα. Σύμφωνα με τον δείκτη xCG, που δείχνει την αξία των ευκαιριών που δέχεται ένας τερματοφύλακας, η εστία του 33χρονου πορτιέρε θα έπρεπε να είχε παραβιαστεί 12,6 φορές αναφορικά με τα σουτ που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, κάτι που σημαίνει πως ο ίδιος δέχθηκε 3,6 τέρματα λιγότερα του αναμενομένου.
Συνολικά στα παιχνίδια αυτά έγιναν εναντίον του 46 σουτ, με τον ίδιο να προβαίνει σε 37 αποκρούσεις, το 64,9% των οποίων έγινε από κοντινή απόσταση αναγκάζοντάς τον να επιδείξει τα ρεφλέξ του.
Όμως δεν είναι μόνο η εικόνα του κάτω από την εστία που ικανοποιεί. Ο Λοντίγκιν βοηθάει την ομάδα και με το παιχνίδι του με τα πόδια εκεί όπου μετράει 15,66 κοντινές πάσες ανά παιχνίδι με ποσοστό επιτυχίας που αγγίζει το 98,1% (!!). Στις δε μακρινές μεταβιβάσεις έχει επίσης εξαιρετικά νούμερα. Πραγματοποιεί 7,06 τέτοιες ανά παιχνίδι έχοντας ποσοστό επιτυχίας 70,6%, δηλαδή πετυχαίνει κάτι περισσότερο από 7/10.
Μάλιστα, φέτος έχει καταφέρει να κάνει και ασίστ, αφού στο εντός έδρας παιχνίδι με τον ΟΦΗ στην Λεωφόρο έβγαλε με δικό του βολέ τετ α τετ τον Φώτη Ιωαννίδη, ο οποίος τελείωσε ιδανικά την φάση για να γράψει το τελικό 4-0.
Μπορεί ο Γιούρι Λοντίγκιν να μην έχει την απήχηση που έχει π.χ. ένας παίκτης σαν τον Φώτη Ιωαννίδη στους φίλους του Παναθηναϊκού, κάτι που είναι λογικό να συμβαίνει λόγω και της διαφοράς της συνεισφοράς, της θέση, αλλά και του ρόλου των δύο ποδοσφαιριστών, ωστόσο ο Ελληνορώσος κίπερ τυγχάνει ιδιαίτερου σεβασμού απ' τον κόσμο της ομάδας.
Κι αυτό οφείλεται σε μικρά και απλά πράγματα που κάνει, τα οποία όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Το χειροκρότημα που δίνει προς τον κόσμο την στιγμή που μπαίνει για ζέσταμα, που είναι πάντα το πρώτο πράγμα που κάνει όταν εισέρχεται στο γήπεδο, η μαχητικότητά του όταν αγωνίζεται, ο επαγγελματισμός του, ο τρόπος δουλειάς του και ο σεβασμός του προς τον σύλλογο και τους ίδιους του τους συμπαίκτες του, οι οποίοι κάνουν λόγο για έναν εξαιρετικό χαρακτήρα με μπόλικο χιούμορ, κάτι που... αντιβαίνει στο αυστηρό παρουσιαστικό του.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.