Κατάλαβαν τη μεγάλη ευκαιρία για τις ομάδες μας!
«Εκτιμώ ότι παρουσιάζεται μία πολύ σημαντική ευκαιρία για τις ελληνικές ομάδες, μία ευκαιρία που καλείστε να εκμεταλλευτείτε. Οι ελληνικές ομάδες θα πρέπει να επενδύσουν στο μέλλον στην πολύ καλή εφετινή ευρωπαϊκή σεζόν, που έχετε κάνει» ήταν το μήνυμα του γενικού γραμματέα της UEFA, Θεόδωρου Θεοδωρίδη, στη διάρκεια της συνάντησης των κορυφαίων στελεχών της UEFA με τις ομάδες της Super League και στο αναλυτικό briefing που έγινε την Τρίτη για τις σημαντικές αλλαγές και το νέο φορμάτ των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων από την επόμενη σεζόν.
Αυτό ήταν και το μήνυμα σε όλα τα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν αμέσως μετά με την παρουσία και του προέδρου της ελληνικής Super League, Μηνά Λυσάνδρου, που είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τα στελέχη της UEFA. «Είναι θέμα συνειδητής απόφασης και δεν νομίζω ότι κάποια από τις ομάδες που ήταν σήμερα εδώ δεν κατάλαβε ότι ανοίγεται μπροστά μας ένας καινούργιος δρόμος» σχολίασε κάποια στιγμή ο κ. Λυσάνδρου.
Την ίδια ώρα και για να μην γκρινιάζουμε συνεχώς για το επίπεδο ή την έξωθεν καλή μαρτυρία του ποδοσφαίρου μας και τη στάση των ομάδων μας δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη από τα υψηλόβαθμα στελέχη της UEFA το επίπεδο της εκπροσώπησης των ελληνικών club, το ενδιαφέρον τους, η συμμετοχή τους και η συνολική τους στάση απέναντι στη νέα πραγματικότητα των Κυπέλλων Ευρώπης.
Σχολιάστηκε ευμενώς και η μεταξύ τους εικόνα και ανταλλαγή επιχειρημάτων και η παρουσία ενός εκ των ισχυρών ιδιοκτητών του ελληνικού ποδοσφαίρου, του κ. Γιάννη Αλαφούζου από την πλευρά του Παναθηναϊκού, αλλά και οι μεταξύ τους συνομιλίες και το εν γένει συμπέρασμα που ακούστηκε σε πηγαδάκι κορυφαίων ανταγωνιστών μέχρι… θανάτου στο ελληνικό πρωτάθλημα ότι… «αυτά εδώ είναι τα σημαντικά και όχι τόσο όσα πολύ συχνά μας χωρίζουν στην εγχώρια ποδοσφαιρική καθημερινότητα», όπως ακριβώς διατυπώθηκε.
Λίγο νωρίτερα οι εκπρόσωποι των ομάδων μας άκουσαν από τον διευθυντή ποδοσφαίρου και αναπληρωτή γενικό γραμματέα της UEFA, Τζόρτζιο Μαρκέτι αλλά και από τον επικεφαλής των διασυλλογικών διοργανώσεων, τον Γερμανό Τομπίας Χέντσουκ, να τους αναλύει εκτενώς και με συγκεκριμένα παραδείγματα πόσο πολύ ευνοεί ομάδες, όπως οι ελληνικές, το νέο φορμάτ των Κυπέλλων Ευρώπης και ως προς την πρόκριση στην πρώτη φάση με την ενιαία πλέον βαθμολογία (League Stage που αντικαθιστά το μέχρι τώρα Group Stage με τους οχτώ ομίλους των τεσσάρων ομάδων), αλλά και ως προς τη συμμετοχή σε αυτή με τους οχτώ διαφορετικούς αντιπάλους ή τους έξι στο Conference League.
Ως προς τη διαδικασία της πρόκρισης του πρωταθλητή Ελλάδας στο νέο Champions League, η επιχειρηματολογία ήταν ιδιαίτερα απλή προκειμένου να καταρριφτεί η αντίληψη ότι η νέα διοργάνωση ευνοεί κυρίως τις ομάδες του ευρωπαϊκού top-5:
Πρώτον: με την Ελλάδα να συμμετέχει του χρόνου από την 20η θέση της βαθμολογίας της UEFA (αυτή στην οποία τερματίσαμε πέρυσι) ο πρωταθλητής μας θα ξεκινούσε με τα τωρινά δεδομένα από τον πρώτο προκριματικό, ενώ τώρα από τον δεύτερο
Δεύτερον: τα εισιτήρια από το δρόμο των πρωταθλητών από τέσσερα μέχρι σήμερα, γίνονται πλέον πέντε, κάτι που διευκολύνει το δρόμο της πρόκρισης των καλών ομάδων από την 11η έως την 55η θέση του UEFA ranking
Τρίτον: η θεωρητικά πιο ισχυρή (βάσει συντελεστή 5ετίας) ομάδα από το Champions Path, φεύγει από τη… μέση (και άρα μία Σαχτάρ για παράδειγμα δεν γίνεται πιθανός αντίπαλος του πρωταθλητή Ελλάδας) και πάει απευθείας στο League Stage, αν ο νέος κάτοχος της διοργάνωσης έχει εισιτήριο και από το πρωτάθλημα της χώρας του, κάτι που συμβαίνει σχεδόν πάντα
Τέταρτον: οι δύο από τους τέσσερις συνήθεις Ευρωπαίους μας, που διεκδικούν το ελληνικό πρωτάθλημα, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός έχουν ήδη συντελεστή που θα τους επέτρεπε να εκμεταλλευτούν το… δώρο του rebalancing. Από τις ομάδες που με τα τωρινά δεδομένα εξέλιξης των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων θα συμμετείχαν στα προκριματικά του καλοκαιριού για τα πέντε εισιτήρια των πρωταθλητών, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ υστερούν σε συντελεστή μόνο από την πρωτοπόρο του ουκρανικού πρωταθλήματος Σαχτάρ και από τον Ερυθρό Αστέρα που πέρασε πρώτος στη Σερβία! Τον Αστέρα μάλιστα μπορούν να τον ξεπεράσουν σε συντελεστή με τη συμμετοχή τους στα προημιτελικά του Conference. Τι θα σήμαινε αυτό, αν κατακτήσουν το ελληνικό πρωτάθλημα; Ακόμα κι αν η Σαχτάρ θα είναι η ομάδα που θα πήγαινε απευθείας στο νέο League Stage, Oλυμπιακός και ΠΑΟΚ θα είχαν την ευκαιρία να βρεθούν από τον δεύτερο προκριματικό απευθείας στα πλέι οφ των προκριματικών του Champions League! Τόσο απλό… Την ίδια ώρα ΑΕΚ και Παναθηναϊκός μπορούν εύκολα να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικό είναι να χτίσουν τον ευρωπαϊκό τους συντελεστή στα επίπεδα του ευρωπαϊκού τους παρελθόντος.
Με παράδειγμα την περσινή πρωταθλήτρια ΑΕΚ και αν κατάφερνε να αποκλείσει την Αντβέρπ, οι ελληνικές ομάδες είδαν τον Γερμανό επικεφαλής των διασυλλογικών διοργανώσεων της UEFA, Tομπίας Χέντσουκ να αναλύει πόσο καλύτερες προϋποθέσεις θα είχε η παρουσία της στο νέο League Stage σε σχέση με το περσινό Group Stage του Champions League. Εκεί που λόγω τέταρτου γκρουπ δυναμικότητας η Ενώση θα έμπαινε σε όμιλο με τρεις πολύ καλύτερες ομάδες από τα πρώτα τρία γκρουπ δυναμικότητας. Με το νέο φορμάτ θα έπαιρνε δύο από το κάθε γκρουπ (έναν εντός και έναν εκτός έδρας), αλλά και από το δικό της και με αντιπάλους όπως οι Γιουνγκ Μπόις και η Σέλτικ θα είχε μεγαλύτερο περιθώριο για διεκδίκηση βαθμών και μίας θέσης στις πρώτες 24 της βαθμολογίας των 36 ομάδων.
Αντίστοιχα ένας Ολυμπιακός ή ΠΑΟΚ με τον συντελεστή που διαθέτουν θα είχαν ανάμεσα στους οχτώ αντιπάλους τους, δύο ομάδες από το δικό τους τρίτο γκρουπ δυναμικότητας και ακόμα δυο θεωρητικά υποδεέστερους από το τέταρτο…
Ανάλογα επιχειρήματα αναλύθηκαν και για τις άλλες δυο διοργανώσεις με τους εκπροσώπους των ελληνικών ομάδων να βλέπουν με ενδιαφέρον και τα αγωνιστικά, αλλά φυσικά και τα νέα οικονομικά δεδομένα των Κυπέλλων Ευρώπης και να καταλαβαίνουν με ευκολία ότι θα πρέπει να στοχεύσουν στη νέα πραγματικότητα των διοργανώσεων της UEFA.
Οι αξιωματούχοι της UEFA άκουσαν την παρατήρηση του Μηνά Λυσάνδρου στον σύντομο χαιρετισμό του ότι η εφετινή παρουσία των ομάδων μας στα Κύπελλα Ευρώπης ανεβάζει την 11η Ελλάδα μία ανάσα από το ευρωπαϊκό top-10 της τρέχουσας σεζόν, κάτι που πιθανότατα θα συμβεί, αφού είναι μικρή η διαφορά μας από την 10η Ολλανδία, που δεν έχει πλέον εκπρόσωπο στις 24 ομάδες της προημιτελικής φάσης, ενώ εμείς συνεχίζουμε με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό.
Οι ίδιοι βεβαίως είχαν τσεκάρει και αυτό, που αποτελεί εφετινό κεκτημένο του ποδοσφαίρου μας, αλλά και ότι μόλις πέρυσι η αντίστοιχη κατάταξη της χώρας μας ήταν στην 41η θέση, κάτω από χώρες όπως η Αρμενία, η Λιθουανία και οι νήσοι Φερόες…
Από αυτά τα δύο εντελώς διαφορετικά πρόσωπα εκπροσώπησης του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο η αίσθηση που υπάρχει στην UEFA είναι ότι η εφετινή εικόνα αποτελεί πολύ πιο αντιπροσωπευτική εικόνα της δυναμικότητας των ομάδων μας, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουμε πετύχει κάτι το εξωπραγματικό για τα δεδομένα μας.
Η περσινή 20η θέση της Ελλάδας έχει ήδη γίνει εφέτος… 17η με πολλές πιθανότητες για κατάληξη στην 16η και λιγότερες για την 15η στο τέλος της σεζόν. Αν υπάρξει επένδυση, σταθερότητα, αλλά και συνέχεια στην εφετινή σεζόν τα επόμενα χρόνια, η μονιμοποίηση της Ελλάδας κοντά στο ευρωπαϊκό top-10 δεν θα αποτελεί ουτοπία, όπως ακούγεται σήμερα. Μάλλον θα πρέπει να αποτελέσει τον αναγκαίο στόχο των ομάδων μας με κοινό προσανατολισμό, όπως τουλάχιστον παρουσιάστηκαν στη συνάντηση της περασμένης Τρίτης.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.