ΑΕΚ-Ολυμπιακός: Το ημίχρονο που δείχνει και το τελικό σκορ και η…συνθήκη για «πυρηνικό όπλο Ποντένσε»!

ΑΕΚ-Ολυμπιακός: Το ημίχρονο που δείχνει και το τελικό σκορ και η…συνθήκη για «πυρηνικό όπλο Ποντένσε»!

ΑΕΚ-Ολυμπιακός: Το ημίχρονο που δείχνει και το τελικό σκορ και η…συνθήκη για «πυρηνικό όπλο Ποντένσε»!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για το ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ και για τον Ποντένσε.

Έχουν μία σημαντικά ιδιαιτερότητα τα ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ αυτή τη διετία στην οποία προπονητής της ΑΕΚ είναι ο Αλμέιδα-είναι σαν να ξέρουμε το τελικό αποτέλεσμα από το ημίχρονο!

Με τον Αργεντίνο στον πάγκο της η ΑΕΚ καταφέρνει αρκετά συχνά και ανοίγει το σκορ στα παιχνίδια της με τον Ολυμπιακό, συνήθως δε μπορεί και τα διαχειρίζεται έτσι που το τέλος παίρνει τη νίκη. Κάπως έτσι, τρεις φορές πήγε στο ημίχρονο προηγούμενη στο σκορ του Ολυμπιακού και κέρδισε στο τέλος και τις τρεις: 3-0 εντός έδρας για το Κύπελλο πέρυσι (ημίχρονο 2-0), 3-1 εκτός έδρας για τα πλέι οφ πέρυσι (ημίχρονο 0-1) και 2-1 εκτός έδρας για το πρωτάθλημα φέτος (ημίχρονο 2-1).

Από την πλευρά του ο Ολυμπιακός, μία μόλις φορά με αντίπαλο τον Αλμέιδα βρέθηκε να προηγείται στο σκορ και να πηγαίνει νικητής στο ημίχρονο. Κι αυτή η φορά μάλιστα αφορά αγώνα Κυπέλλου και δη τη ρεβάνς του 3-0 στη Φιλαδέλφεια πέρυσι, με την πρόκριση δηλαδή ουσιαστικά να έχει κριθεί. Στη ρεβάνς ο Ολυμπιακός ήταν 1-0 μπροστά στο ημίχρονο και τελικά κέρδισε 2-1, χωρίς όμως αντίκρυσμα, καθώς αποκλείστηκε.

Περισσότερο, όμως, ενδιαφέρον έχει τι γίνεται στα ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ επί Αλμέιδα όταν το ημίχρονο λήγει ισόπαλο! Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά, υπό την έννοια ότι η ΑΕΚ ποτέ δεν κέρδισε τον Ολυμπιακό κάτω από τέτοια συνθήκη. Αντίθετα, ο Ολυμπιακός πέρυσι κέρδισε 3-1 εκτός έδρας την ΑΕΚ στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, με 0-0 στο ημίχρονο. Στα δε τρία άλλα παιχνίδια στα οποία είχαμε ισοπαλία στο ημίχρονο, είχαμε ισοπαλία και στο τέλος (!): 0-0 στο Καραϊσκάκη στο περσινό πρωτάθλημα, 0-0 στη Φιλαδέλφεια στα περσινά πλέι οφ και 1-1 στη Φιλαδέλφεια φέτος για το πρωτάθλημα.

Μπορούμε να προσέξουμε πως εν τέλει στα μεταξύ τους παιχνίδια με τον Αλμέιδα πάντα προπονητή στην ΑΕΚ όποιος ανοίγει το σκορ έχει τεράστιο προβάδισμα: ο Ολυμπιακός το έκανε δύο φορές και νίκησε και τις δύο (3-1 εκτός και 2-1 εντός), η δε ΑΕΚ το έκανε τέσσερις φορές και νίκησε τις τρεις (3-1 εκτός, 2-1 εκτός, 3-0 εντός) κι έφερε μία ισοπαλία (1-1 εντός).

Μαντί

Άλλη σημαντική διαπίστωση: με τον Αλμέιδα η ΑΕΚ μπαίνει πολύ καλύτερα στα παιχνίδια της με τον Ολυμπιακό, τόσο εντός, όσο κι εκτός έδρας! Δεν είναι τυχαίο ότι στο 3-0 του Κυπέλλου στη Φιλαδέλφεια είχε προηγηθεί με γκολ από το 3ο λεπτό και στο 3-1 στο Καραϊσκάκη είχε ανοίξει το σκορ μόλις στο 7’…Ακόμη και στο υπέρ της 2-1 στο Καραϊσκάκη προηγήθηκε 2-0 με γκολ στο 32΄και στο 40’! Όπως και στο 1-1 στη Φιλαδέλφεια άνοιξε το σκορ από το 22ο λεπτό.

Δεν ξέρω αν όλο αυτό το σκηνικό σχετίζεται και με τις τόσες αλλαγές προπονητών που έχει κάνει ο Ολυμπιακός μέσα στη διετία, με τον Αλμέιδα να αντιμετωπίζει άλλοτε τον Μίτσελ, άλλοτε τον Ανιγκό, άλλοτε τον Μαρτίνεθ και άλλοτε τον Καρβαλιάλ, ωστόσο αυτό ισχύει. Και ίσως δεν είναι και τυχαίο που ο Μεντιλίμπαρ ζητάει επίμονα από τους παίκτες του να μπουν δυνατά στο αυριανό ντέρμπι.

Αν και, για να είμαστε ρεαλιστές, το να ξεκινήσει καλά σε ένα ντέρμπι μία ομάδα δεν σημαίνει αυτόματα πως θα κερδίσει κιόλας, αν κρίνουμε από το πρόσφατο Ολυμπιακός-Παναθηναίκός 1-3, με τον Ολυμπιακό να προηγείται από το 24΄. Όμως, σε γενικές γραμμές ξέρουμε πολύ καλά ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των ντέρμπι, κάνει τη διαφορά όποιος ανοίγει το σκορ. Άλλωστε, κι αυτή η πρόσφατη ανατροπή του Παναθηναϊκού ήταν η πρώτη του στο Καραίσκάκη μετά τη δεκαετία του ’60!!!

Άσχετο: Από τις (όχι πολλές αλήθεια…) ευχάριστες εκπλήξεις του Ολυμπιακού Β κατά τη φετινή σεζόν είναι ο Βαγγέλης Κεραμίδας.

ολυμπιακός

Ο 21χρονος αριστερός μπακ κέρδισε τη θέση του βασικού, ανταποκρινόμενος στα θέλω του Ιμπαγάσα, τόσο ανασταλτικά, όσο και δημιουργικά κι έφτασε να κληθεί τις προάλλες και στην Εθνική ομάδα των Ελπίδων. Μία δικαίωση του παιδιού για τη δουλειά τόσων ετών στην Ακαδημία του συλλόγου.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Ο Ποντένσε αποδεικνύει εδώ και σχεδόν δύο μήνες ότι μπορεί να είναι ένα «πυρηνικό» όπλο για τον Ολυμπιακό. Με τα γκολ που βάζει (τι γκολ δηλαδή, αυτά στον ΠΑΟΚ και στον ΠΑΟ ήταν γκολάρες), με τις ασίστ που μοιράζει (κυρίως στον Ελ Κααμπί) και γενικά την όλη επιθετική του δραστηριότητα.

Μόνο που εγώ θέλω να επιμείνω σε κάτι-χρειάζεται να παίζει με πιο καθαρό μυαλό. Αν μπορέσει και το κάνει, θα είναι «πυρηνικό» όπλο! Που καθαρό μυαλό σημαίνει περισσότερη ομαδικότητα, λιγότερη επιπολαιότητα. Γιατί αυτά είναι τα δύο θέματα του Πορτογάλου κυνηγού. Αυτά, συν τη βελτιωμένη αμυντική συμπεριφορά.

Να δώσω ένα παράδειγμα. Με αυτή τη φωτογραφία.

φωτό

Είναι από το τελευταίο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Μακάμπι, στη Σερβία. Και το σκορ στο 4-1. Με το που κάνει σέντρα η Μακάμπι, ο Τσικίνιο κλέβει την μπάλα και με μία έξυπνη πάσα βγάζει μπροστά τον Ποντένσε. Ο «κοντός» φεύγει έξοχα και έχει τρεις επιλογές για πάσα. Δεξιά στον Φορτούνη, αριστερά στον Όρτα και μπροστά στον Ελ Κααμπί. Προτιμάει, τι; Να σουτάρει ο ίδιος άστοχα!

Γιατί να ενεργήσει έτσι, σε ένα ματς που ήταν τόσο ρευστό, με τον Ολυμπιακό μόλις να «ισοφαρίζει» το σκορ του πρώτου αγώνα; Και όλα να κρίνονται σε μία κλωστή. Να υπενθυμίσω ότι μόλις δέκα λεπτά μετά η Μακάμπι έχασε την ευκαιρία του αγώνα, με τον Πέρετζ να αστοχεί σε κεφαλιά από πολύ κοντά. Αν εκεί, στο 77’, γίνονταν το 2-4, ρεαλιστικά οι Ισραηλινοί θα έπαιρναν την πρόκριση…Η, στην καλύτερη για τον Ολυμπιακό θα είχε 15 λεπτά να σκοράρει και πέμπτο γκολ για να πάει την πρόκριση στην παράταση.

Ποντένσε

Ενώ θα μπορούσε ο Ολυμπιακός με μία άλλη επιλογή του Ποντένσε, του καλύτερου του παίκτη, να τελειώσει εν πολλοίς την πρόκριση από το 68’. Γιατί με το σκορ 1-5 στο 68’, κι ενώ μόλις στο 67’ είχε κάνει σέντρα η Μακάμπι για το 1-4, δεν νομίζω ότι υπήρχε επιστροφή για τους Ισραηλινούς.

Και για το τέλος ένα Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.