Ολυμπιακός: Δύο παίκτες το εξτρά κέρδος χθες

Ολυμπιακός: Δύο παίκτες το εξτρά κέρδος χθες

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος εξηγεί μέσα από το blog του στο gazzetta πώς ο Ολυμπιακός κέρδισε δύο παίκτες από το χθεσινό παιχνίδι του με τον Άρη.

Καλή βραδιά χθες για τον Ολυμπιακό στον αγώνα του κόντρα στον Άρη.

Αφενός μεν επέστρεψε στις νίκες απέναντι σε έναν αντίπαλο που έδειχνε σε πολύ καλή κατάσταση (έχοντας μόλις μία ήττα, στη Λεωφόρο, στα 13 προηγούμενα παιχνίδια του), αφετέρου δε το έκανε με μία πραγματικά καλή εμφάνιση, αφήνοντας πίσω του την τεράστια απογοήτευση από την εντελώς άδικη ήττα του στη Φιλαδέλφεια τρεις ημέρες νωρίτερα. Παράλληλα, με το αποτέλεσμα στη Λεωφόρο μειώθηκε η διαφορά του από την ΑΕΚ στους πέντε βαθμούς. Κι απλά το 0-0 να έμενε την Κυριακή στο μεταξύ τους ντέρμπι, τώρα η διαφορά τους θα ήταν μόλις στους δύο πόντους…

Επιπλέον κέρδος για την ομάδα του Μεντιλίμπαρ: δύο παίκτες, που δεν υπολογίζονταν μέχρι τώρα για την ενδεκάδα, έδειξαν ότι μπορούν να βοηθήσουν ανά πάσα στιγμή τον Ολυμπιακό. Ο λόγος για τον Ρίτσαρντς και τον Γιόβετιτς.

Ο Άγγλος αριστερός μπακ είχε να παίξει ενάμιση μήνα, από το παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης στο Καραϊσκάκη, μοναδικό στο οποίο τον είχαμε δει σε θέση αριστερού μπακ. Παρόλα αυτά φάνηκε χθες πολύ έτοιμος να μπει και να κάνει καλή δουλειά. Ξεκίνησε με μία ευκαιρία που του έκανε ο αντίπαλος δεξιός μπακ, κυρίως γιατί ο Ποντένσε μάρκαρε τον Οντουμπάτζο από τα 20 μέτρα (!), αλλά η συνέχεια είχε για τον Ρίτσαρντς ένα καλό και γεμάτο από ανασταλτικές και δημιουργικές στιγμές παιχνίδι.

 

Κατ΄ αρχάς, γίνεται πολύ σωστά τρίτος στόπερ συγκλίνοντας προς την καρδιά της άμυνας και κόβοντας-έτσι στο α΄ ημίχρονο εμπόδισε τον αντίπαλο του κυνηγό (Σουλεϊμάνοφ) να σουτάρει από πολύ επικίνδυνη θέση. Κατά δεύτερον, τον είδαμε να κερδίζει προσωπικές μονομαχίες, ενίοτε και με εντυπωσιακό τρόπο. Και κατά τρίτον, έφευγε συνεχώς μπροστά σαν εξτρέμ βγάζοντας ουκ ολίγες σέντρες, ίσως όχι όλες τόσο επιτυχημένες, αλλά δημιουργώντας καταστάσεις. Κάπως έτσι, άξιζε την ασίστ στο 3-0 του Καρβάλιο, σε μία φάση που έπαιξε άξογα το ένα-δύο με τον Ζέλσον.

Γενικά το πάλεψε, πήρε κεφαλιές, έκλεισε όπως έπρεπε και τον Οντουμπάτζο σε μία άλλη περίπτωση, πήρε κόρνερ, βγήκε ωραία και ντρίμπλαρε κερδίζοντας φάουλ και κίτρινη, έκλεψε και έφυγε μπροστά. Για παίκτη που παίζει μόλις δεύτερη φορά βασικός σε θέση αριστερού μπακ στον Ολυμπιακό, αν μη τι άλλο ήταν σαν να είπε στον προπονητή του ότι μπορεί να υπολογίζει πάνω του. Δεν ήταν…τέλειος, αλλά πώς θα μπορούσε να είχε καλύτερο ρυθμό, παίζοντας τόσο αραιά και που.

richards_intime

Ο Μαυροβούνιος μεσοεπιθετικός είχε να παίξει βασικός ακόμη περισσότερο, ακριβώς τρεις μήνες! Από την ήττα στη Λαμία, αρχές Γενάρη. Μόνο που ο Καρβαλιάλ είχε κάνει το λάθος να τον βάλει μόνο του σέντερ φορ, που δεν είναι και το καλύτερο του-στο ημίχρονο τον έκανε αλλαγή.

Ο Γιόβετιτς είναι κυρίως για να παίζει πίσω από τον φορ, ενίοτε και ως έξω αριστερά, συγκλίνοντας στον άξονα. Αυτό αποδείχθηκε και χθες, η αλήθεια είναι μέσα από ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο παιχνιδιού που έχει ο έμπειρος άσος. Είναι λίγο επιπόλαιος, ακόμη και άτσαλος, ενίοτε με πάσες χωρίς ακρίβεια (επανειλημμένως χάλασε πολύ όμορφες ενέργειες του πασάροντας λάθος), όμως με δυνατότητα να βγάλει σημαντικές στιγμές υψηλής ποιότητας, λόγω της κλάσης του. Όπως π.χ. την πάσα με τη μία στον Ελ Κααμπί στη φάση του πέναλτι. Η, τις πανέξυπνες πάσες στις χαμένες ευκαιρίες των Φορτούνη και Ποντένσε στα πρώτα λεπτά των δύο ημιχρόνων, που στέρησαν από τον Ολυμπιακό δύο γκολ κι από τον ίδιο δύο ασίστ!

Αυτό που σίγουρα του έλειψε ήταν το γκολ, παρότι το κυνήγησε πολύ. Τρεις φορές τα σουτ που έκανε κοντραρίστηκαν από τους αμυντικούς, ενώ άλλα δύο δικά του σουτ πήγαν στην αγκαλιά του Κουέστα. Ίσως πιο κοντά στο σκοράρισμα βρέθηκε μία φορά που δεν τελείωσε φάση (!), εκεί που τον πρόλαβε με έξοδο ο γκολκίπερ του Άρη, στην κάθετη του Ποντένσε-θα ήταν, ένα γκολ, το κερασάκι στην τούρτα μίας εμφάνισης πραγματικά γεμάτης από πλευράς του Γιόβετιτς, που έκανε και πράγματα τα οποία δεν μας είχε συνηθίσει, κλέβοντας μπάλες, κάνοντας φάουλ. Ήταν ένας πειστικός Γιόβετιτς σε ρόλο δεύτερου φορ, πίσω από τον Ελ Κααμπί-καμία σχέση με την εμφάνιση του Ναβάρο στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό σε ίδιο ρόλο.

Ο έμπειρος μεσοκυνηγός συνδυάζεται πολύ καλά, όπως στη φάση του 2-0, με τον Ποντένσε, και καλά με τον Ελ Κααμπί. Ανοίγει ωραίες πάσες και στα δύο ακραία μπακ, κέρδισε φάουλ σε καλή θέση, πήρε κεφαλιές κι επιχείρησε αρκετές φορές να βγάλει έξυπνες μπαλιές, έστω κι αν σε κάποιες περιπτώσεις το κάνει εξεζητημένα, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει λόγος. Αν προσέξει λίγο τις πάσες του και γίνει πιο κυνικός, νομίζω ότι ο Γιόβετιτς θα κάνει τη διαφορά, έστω τώρα στο τέλος, είτε ως βασικός όπως χθες, είτε ως αλλαγή όπως στα προηγούμενα παιχνίδια, στα οποία παίζοντας ακόμη και 15-20 λεπτά ήταν τόσο καλός, που με το σπαθί του κέρδισε θέση για την αρχική ενδεκάδα.

jovetic_intime

Ο Μεντιλίμπαρ τον σέβεται, από την στιγμή που ήρθε στον Ολυμπιακό πάντα τον χρησιμοποιεί, κάπου εσχάτως τον είχε αδικήσει ως προς τον χρόνο συμμετοχής του, αλλά χθες του τον έδωσε, δικαιώνοντας τον για την προσπάθεια του.

Άσχετο:

Στη Λεωφόρο, ο Αλμέιδα ξεκίνησε με τις αλλαγές του στο 1-0 επί του Ολυμπιακού, τον Μάνταλο, τον Ελίασον και τον Τσούμπερ, για να δικαιωθεί μόνο από τον δεύτερο. Ο Τερίμ, από την πλευρά του, είναι λες και έχει συνηθίσει να τρώει η ομάδα του πρώτη γκολ και μετά να αντεπιτίθεται! Έγινε με τον Ολυμπιακό (στο 24’), με τον ΠΑΟΚ (στο 2΄) , αλλά και χθες (στο 5’)!

Είναι εντυπωσιακό ότι και τις τρεις φορές ο Παναθηναϊκός αντέδρασε πολύ καλά, κυρίως γιατί επέμενε φουλ επιθετικά ακόμη κι όταν ισοφάρισε. Έτσι, έβαλε δύο γκολ στον Ολυμπιακό μέσα σε οκτώ λεπτά στο φινάλε του α΄ ημιχρόνου στο Καραϊσκάκη και άλλα δύο γκολ στην ΑΕΚ χθες μέσα σε τρία λεπτά (32-34!), κάνοντας με τον ίδιο τρόπο ανατροπή και στα δύο ντέρμπι, με τους ίδιους σκόρερ (Μπακασέτα, Ιωαννίδη)! Και με τον ΠΑΟΚ ο ΠΑΟ ισοφάρισε, στο 29’, αλλά εκεί την πάτησε γιατί έφαγε και δεύτερο γκολ στο 37’.

terim_almeida

Αυτό που έδειξε πάλι η ομάδα του Τερίμ, χθες, όπως και με τον Ολυμπιακό, είναι πως όταν προηγηθεί, μπορεί να αντέξει σε όλο το β΄ημίχρονο, ακόμη και με…ταμπούρι, με τρεις στόπερ (πολύ καλός σε τέτοια συνθήκη ο Ακαϊντίν) κλπ, κρατώντας μία πολύτιμη νίκη. Από την άλλη, η ΑΕΚ παίζει με την ψυχολογία της πρωταθλήτριας, αλλά η ρέντα έχει κι ένα όριο. Με τον Ολυμπιακό ξεπέρασε κάθε όριο τύχης, χθες πάλι κάποια στιγμή βρέθηκε να έχει ο ΠΑΟ δοκάρι και ακυρωθέν γκολ με οριακό οφσάιντ. Στο β΄ ημίχρονο, πάντως, πιέζοντας μπορούσε να είχε ισοφαρίσει.

Κατά την γνώμη μου, πάντως, την Κυριακή μπορεί να κριθεί επί της ουσίας ο τίτλος, με νίκη της ΑΕΚ επί του ΠΑΟΚ.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Ωραίο γκολ έβαλε πάλι ο Ποντένσε, περνώντας την μπάλα όπως την κλωστή από τη μύτη της βελόνας. Και θα έπρεπε να κάνει κι άλλο γκολ, εκεί που ο Γιόβειτς τον έβγαλε σε πλεονεκτική θέση, αλλά άργησε να σουτάρει και πήγε να πασάρει, αλλά κόπηκε. Γενικά σκοράρει ο Πορτογάλος (13 γκολ δεν τα λες λίγα) και πραγματικά η απουσία του από τα δύο επόμενα παιχνίδια λόγω καρτών (!), στη Λαμία την Κυριακή και με τη Φενέρμπαχτσε την Πέμπτη, θα είναι τεράστια. Ο Μασούρας κι ο Γιόβετιτς κι ο Ζέλσον πρέπει να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να αναπληρωθεί το κενό, του κατά κοινή ομολογία πιο φορμαρισμένου παίκτη του Ολυμπιακού σε αυτό το δίμηνο του Μεντιλίμπαρ στον πάγκο της ομάδας.

podence

Άλλωστε, δεν είναι μόνο το γκολ-ο Ποντένσε είναι και φοβερά δημιουργικός: χθες πέρασε τέσσερις πάσες για φάσεις! Άλλο τόσο δημιουργικός ήταν κι ο Φορτούνης, με συνέπεια ο Ολυμπιακός συνεχώς να απειλεί. Ο αρχηγός της ομάδας δεν είναι μόνο ότι έφτιαξε το γκολ του Ελ Κααμπί, είναι ότι πέρασε άλλες τέσσερις πάσες για φάσεις, η μία πιο ωραία από την άλλη! Για να αποδειχθεί ίσως ότι καλύτερα αποδίδει από τα πλάγια, παρά παίζοντας δεκάρι, στον άξονα.

Και για το τέλος ένα Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.