Wyscout Analysis - Ολυμπιακός: Οι επιθετικές αρετές του Ομάρ Ρίτσαρντς έκαναν τον Μεντιλίμπαρ να τρίβει τα... χέρια του (vid)

Wyscout Analysis - Ολυμπιακός: Οι επιθετικές αρετές του Ομάρ Ρίτσαρντς έκαναν τον Μεντιλίμπαρ να τρίβει τα... χέρια του (vid)

ελλαδα

bet365

Ο Ομάρ Ρίτσαρντς ήταν από τους παίκτες κόντρα στον Άρη που έκαναν τον Μεντιλίμπαρ να... χαμογελάσει με την απόδοση του και το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout, σας εξηγεί τι πρόσφερε στον αγωνιστικό χώρο.

Το πρόβλημα τραυματισμού του Φρανσίσκο Ορτέγα έφερε έναν... πονοκέφαλο στον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για ποιος παίκτης θα πάρει τη θέση του στο παιχνίδι με τον Άρη αλλά και για το ματς της Κυριακής (07/04) με τη Λαμία.

Ο Κίνι έχει χρησιμοποιηθεί ξανά στο αριστερό άκρο της άμυνας παρότι είναι δεξί μπακ ωστόσο ο Ισπανός κόουτς θεώρησε ότι είχε έρθει η στιγμή ο Ομάρ Ρίτσαρντς να δηλώσει... παρών στο ρόστερ των «ερυθρολεύκων».

Ο 26χρονος ακραίος μπακ έχει παίξει μόλις ένα ματς σε ολόκληρο το παιχνίδι και αυτό ήταν υπό τις οδηγίες του Ισπανού τεχνικού κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης (2-1). Αυτή τη φορά όμως, ο Βρετανός αμυντικός χάρισε αρκετά χαμόγελα στους ανθρώπους των Πειραιωτών μέσα από την εμφάνιση που πραγματοποίησε κόντρα στον Άρη.

Δεν είναι μόνο η ασίστ για να διαμορφωθεί το τελικό 3-0 αλλά και η συνολική προσφορά του στον αγωνιστικό χώρο, κάνοντας τον έναν εκ των πρωταγωνιστών της αναμέτρησης μαζί με τον Στέφαν Γιόβετιτς.

Το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout, σας δίνει στο... πιάτο την προσφορά του Ομάρ Ρίτσαρντς στο συγκεκριμένο παιχνίδι αλλά και τους εξαιρετικούς αριθμούς στο επιθετικό σκέλος.

Πηγή κινδύνου για την αντίπαλη άμυνα και η σύγκριση με τους... εξτρέμ

Η βοήθεια που προσφέρουν τα ακραία μπακ στο επιθετικό κομμάτι, είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που χρειάζονται οι ομάδες στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και ένα γκολ, μία ασίστ ή μία τελική προσπάθεια που μπορεί να δημιουργήσει ένας παίκτης σε αυτή τη θέση, προσφέρει σε μεγάλο βαθμό βοήθεια στην ομάδα του.

Μία τέτοια περίπτωση ήταν ο Ομάρ Ρίτσαρντς στο παιχνίδι του Ολυμπιακού κόντρα στον Άρη. Ο 26χρονος μπακ είχε εξαιρετικούς αριθμούς στο επιθετικό παιχνίδι των Πειραιωτών από την αριστερή πλευρά, σε βαθμό να ξεπερνάει και τους εξτρέμ της ομάδας.

Αποκορύφωμα, μεταξύ άλλων, είναι οι σέντρες που έκανε στην αντίπαλη περιοχή ο Ρίτσαρντς, καθώς είχε συνολικά έξι γεμίσματα, με πέντε από αυτά να καταλήγουν σε συμπαίκτη του (!).

ελλάδα
Οι σέντρες του Ομάρ Ρίτσαρντς προς την περιοχή του Άρη

Μία γρήγορη ματιά στους αριθμούς των συμπαικτών του σε αυτή την κατηγορία, επιβεβαιώνει το παραπάνω:

  • Φορτούνης (δεξί εξτρέμ, βγήκε στο 71'): 3/6 γεμίσματα
  • Ποντένσε (αριστερό εξτρέμ, βγήκε στο 71'): 0/1 γεμίσματα
  • Ροντινέι (δεξί μπακ, βγήκε στο 86'): 2/8 γεμίσματα
  • Μασούρας (δεξί εξτρέμ, μπήκε στο 71'): 1/2 γεμίσματα
  • Ζέλσον Μαρτίνς (αριστερό εξτρέμ, μπήκε στο 71'): 1/1 γεμίσματα

Από εκεί και πέρα, ο Βρετανός ποδοσφαιριστής έκανε συνολικά έξι ντρίμπλες, με τις μισές (3) να είναι εύστοχες, δίνοντας προσπάθειες στον Ολυμπιακό στο τρίτο μισό του αντιπάλου.

Φυσικά, το... κερασάκι στην εμφάνιση που είχε όσον αφορά το επιθετικό κομμάτι, είναι η ασίστ που κάνει στον Καρβάλιο για το 3-0 στο 89', σε μία φάση που ξεκινά από εκείνον, καθώς άνοιξε στα αριστερά την μπάλα στον Μαρτίνς, έκανε την κίνηση να πάρει ξανά την μπάλα, πέρασε τον Φαμπιάνο εξαιρετικά και με ωραίο γύρισμα, υπέγραψε το τελικό σκορ με ασίστ.

ελλάδα
Το heatmap του Ρίτσαρντς κόντρα στον Άρη

Οι εντυπωσιακοί αριθμοί στις πάσες που στόχευαν κυρίως το αντίπαλο μισό

Όπως είχατε διαβάσει στο Gazzetta σε παρόμοια ανάλυση με το Wyscout για τον Ντέιβιντ Κάρμο, ο Μεντιλίμπαρ ζητάει από τους παίκτες του να περνούν την μπάλα στο αντίπαλο μισό και να μεταφέρουν την πίεση τους εκεί.

Ο Ομάρ Ρίτσαρντς, λοιπόν, υπηρέτησε με τη σειρά του το συγκεκριμένο πλάνο, κοιτώντας τις περισσότερες φορές που είχε την μπάλα, προς το μισό του Άρη προκειμένου να προωθήσει τους συμπαίκτες του.

Αρχικά, το ποσοστό επιτυχίας στις πάσες άγγιξε το 88% με τον ίδιο να έχει 38 στις 43 προσπάθειες, δείγμα της συγκέντρωσης αλλά και του «καθαρού μυαλού» που είχε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα παρά τον λίγο χρόνο που έχει αγωνιστεί.

ελλάδα
Οι πάσες του Ομάρ Ρίτσαρντς κόντρα στον Άρη

Πάμε τώρα σε αυτό που είπαμε πιο πάνω για το πλάνο του 62χρονου προπονητή. Ο Ρίτσαρντς είχε 3/4 πάσες προς το επιθετικό μισό και συνολικά 4/6 πάσες προς την αντίπαλη περιοχή ενώ συνολικά είχε 7/10 προωθημένες πάσες.

Παράλληλα, ο 26χρονος αμυντικός έλαβε την μπάλα συνολικά 36 φορές κατά τη διάρκεια του αγώνα και το γεγονός ότι 25 φορές ήταν στο μισό του Άρη, δείχνει το πόσο ψηλά αγωνιζόταν, βοηθώντας στην πίεση αλλά και στην επιθετική λειτουργία.

Τέλος, ο ίδιος συνεργάστηκε ουκ ολίγες φορές με τους παίκτες που είχε κοντά του, είτε στη μεσαία γραμμή, είτε μπροστά του στην αριστερή πλευρά. Συγκεκριμένα, μετά τον Κάρμο με τον οποίο συνεργάστηκε 23 φορές, ο Ρίτσαρντς είχε 15 συνεργασίες με τον Τσικίνιο, 10 συνεργασίες με τον Ποντένσε ενώ πρόλαβε να κάνει 4 συνεργασίες με τον Μαρτινς που μπήκε στο 71' και από εκεί προέκυψε και η ασίστ για το 3-0.

ελλάδα
Οι προωθημένες πάσες του Ομάρ Ρίτσαρντς κόντρα στον Άρη

Αμυντική προσήλωση που... εξαφάνισε τον Σουλεϊμάνοφ

Στο επιθετικό σκέλος ο Ρίτσαρντς παίρνει έναν πολύ καλό βαθμό στο ματς κόντρα στον Άρη, όμως ένα ακραίο μπακ πρέπει να συνδυάζει και την αμυντική προσήλωση.

Στον συγκεκριμένο αγώνα, ο Βρετανός ποδοσφαιριστής ήταν αρκετά καλός και σε αυτό το κομμάτι, κάτι που το μαρτυρά το κακό παιχνίδι που παρουσίασε ο Σουλεϊμάνοφ που ήταν στην πλευρά του.

Στο κομμάτι των αριθμών, ο Ρίτσαρντς κέρδισε τις 3 από τις 5 μονομαχίες που έδωσε, κατάφερε να ανακτήσει την κατοχή συνολικά επτά φορές ενώ «καθάρισε» δύο φάσεις όπου ο Άρης έδειξε επικίνδυνος.

ελλάδα
Τα σημεία όπου πήρε μπάλα ο Ομάρ Ρίτσαρντς κόντρα στον Άρη

Παρότι έχασε επτά φορές την μπάλα, μόλις μία φορά αυτό συνέβη στο μισό του Ολυμπιακού και μάλιστα κοντά στη μεσαία γραμμή.

Να πούμε εδώ, ότι ο Άγγλος αμυντικός είχε να αντιμετωπίσει και τον Οντουμπάτζο (τον έχασε μία φορά στο 2ο λεπτό από όπου ήρθε και η πρώτη τελική του Άρη) αλλά και τον Φετφατζίδη όταν μπήκε ως αλλαγή στο ματς.

Στο διά ταύτα λοιπόν, ο Ομάρ Ρίτσαρντς ήταν ανάμεσα στους παίκτες που άρπαξαν την ευκαιρία τους στο παιχνίδι κόντρα στον Άρη. Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ χαμόγελασε βλέποντας την εμφάνιση του 26χρονου ακραίου μπακ και ειδικά τη δεδομένη στιγμή που ο Ορτέγα δεν είναι άμεσα διαθέσιμος.

@Photo credits: Christos Zoidis

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα