Ολυμπιακός: Όταν η UEFA γίνεται… ΚΕΔ της ΕΠΟ στο πιο σημαντικό παιχνίδι των ερυθρόλευκων

Ολυμπιακός: Όταν η UEFA γίνεται… ΚΕΔ της ΕΠΟ στο πιο σημαντικό παιχνίδι των ερυθρόλευκων

Ολυμπιακός: Όταν η UEFA γίνεται… ΚΕΔ της ΕΠΟ στο πιο σημαντικό παιχνίδι των ερυθρόλευκων

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο Gazzetta δέκα πράγματα με αφορμή τους ορισμούς διαιτητών του πρώτου αγώνα του Ολυμπιακού με τη Φενέρμπαχτσε.

Ο Ολυμπιακός έφτασε για πρώτη φορά στα χρονικά να παίξει Απρίλιο μήνα στα Κύπελλα Ευρώπης τη φετινή σεζόν, προσπαθεί να γράψει ιστορία ξεπερνώντας την πολύ ισχυρή Φενέρμπαχτσε και χθες μαθαίνουμε τον ορισμό του διαιτητή του πρώτου αγώνα από την UEFA, τον Ελβετό Sandro Scharer.

Και το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό με αυτό το διαιτητή είναι ότι πιθανόν πρόκειται για ανθέλληνα! Με βάση, βεβαίως, το πώς έχει παίξει τις ελληνικές ομάδες αυτά τα τελευταία χρόνια, που ορίζεται σε παιχνίδια τους. Δεν είναι δε μόνο ότι στα τρία παιχνίδια οι ομάδες μας έχουν δύο ήττες και μία ισοπαλία (απέναντι σε αντίπαλο από την Κύπρο και δη εδώ). Είναι και ότι σε αυτούς τους τρεις αγώνες έχει…προλάβει να αποβάλλει δύο παίκτες ομάδων μας και να σφυρίξει κι ένα πέναλτι εις βάρος τους. Με τον Ολυμπιακό να είναι δύο φορές άτυχος και την ΑΕΚ άλλη μία.

Αταλάντα-Ολυμπιακός 2-1. Αντιγράφω από τις σημειώσεις μου: «Μετά το γρήγορο γκολ του Τσικίνιο, έσπρωχνε συνεχώς τους Ιταλούς και ειδικά στο β΄ ημίχρονο».

Ολυμπιακός-Απόλλωνας Λεμεσού 1-1. Με αποβολή του Μπα, 20 λεπτά πριν το φινάλε της παράτασης. Οι σημειώσεις μου λένε: «Πολύ σκληρή η διαιτησία του για τον Ολυμπιακό».

 

ΑΕΚ-Μπράϊτον 0-1. Με πέναλτι υπέρ των Άγγλων στο 55’ κι αποβολή του Γκατσίνοβιτς στο 65’.

Να πάμε παρακάτω: ο ίδιος διαιτητής, ο Scharer, έχει αντιθέτως, σφυρίξει τέσσερα παιχνίδια τουρκικών ομάδων, στα οποία δεν έχουν χάσει κανένα (δύο νίκες και δύο ισοπαλίες): Σίβασπορ-Γκαραμπάγκ 2-0, Βόλφεσμπεργκερ-Μπασάκσεχιρ 0-3, Γαλατασαράι-Λοκομοτίβ Μόσχας 1-1, Γαλατασαράι-Σεν Τζόνστον 1-1. Μόλις δε στις αρχές της φετινής σεζόν ένας άλλος Ελβετός διαιτητής, ο Fahndrich, σφύριξε και μία άλλη νίκη τουρκικής ομάδας, το Νέφτσι-Μπεσίκτας 1-3. Κι ένας άλλος Ελβετός, ο Tschudi, είχε σφυρίξει και το Άρης-Κόλος Ουκρανίας 1-2. Βλέπουμε, δηλαδή, ότι με τους Ελβετούς διαιτητές οι ομάδες μας έχουν καταστροφικά αποτελέσματα.

Κι έχει κι άλλο…Ας δούμε τα αποτελέσματα του Ολυμπιακού όταν τον έπαιξαν Ελβετοί διαιτητές στο ελληνικό πρωτάθλημα: Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 0-1 (Σαν), Ολυμπιακός-ΠΑΟ 1-1 (Γιάκοτετ), Ατρόμητος-Ολυμπιακός 0-1 με αποβολή του Ομάρ 23 λεπτά πριν τη λήξη και το γκολ στο 90’!

Ολυμπιακός

Ξέρετε, η επιτροπή ορισμών της UEFA του Rosetti μου θύμισε τώρα λίγο…ΚΕΔ/ΕΠΟ! Γιατί με πολλούς από τους ορισμούς της στα ντέρμπι του Ολυμπιακού, η ΚΕΔ σου δίνει την εντύπωση ότι είναι λες και…ψάχνει και βάζει διαιτητές με τους οποίους ο Ολυμπιακός έχει τα χειρότερα αποτελέσματα. Όπως ο Σλοβένος Γιούγκ (ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-0), όπως διαιτητές από την Ανατολική Ευρώπη (βλέπε τον Σλοβάκο στο φετινό Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-2, τον Λευκορώσο στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-2, τον Μαυροβούνιο στο ΑΕΚ-Ολυμπιακός 3-0, τον Ούγγρο στο Άρης-Ολυμπιακός 2-1 κ.α).

Τέλος πάντων, ας θεωρήσουμε ότι όλα μα όλα αυτά είναι μία συγκυρία, ότι μπορεί εγώ να βλέπω φαντάσματα κι ας ελπίσουμε ο Scharer να αποδειχθεί μία τίμια επιλογή.

Κατά τα άλλα, πάντως, VAR ορίστηκε ο Γερμανός Bastian Dankert, που είναι έμπειρος κι η UEFA τον εμπιστεύεται ως Varista σε πάρα πολλά παιχνίδια της, κάτι που λογικά είναι καλό. Ως πρώτος διαιτητής δεν έχει σφυρίξει ποτέ ούτε Ολυμπιακό, ούτε Φενέρμπαχτσε. Όμως, όλοι ξέρουμε ότι Γερμανία και Τουρκία έχουν άριστες σχέσεις πολυεπίπεδα και κατ΄ επέκταση και στο ποδόσφαιρο. Δεν είναι ίσως τυχαίο, ότι με Γερμανούς διαιτητές οι τρεις μεγάλες ομάδες της Κωνσταντινούπολης έχουν σε έξι παιχνίδια τα τελευταία χρόνια τέσσερις νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα…

Παρεμπιπτόντως, ο ΠΑΟΚ μοιάζει πιο τυχερός με τον ορισμό του Γερμανού Siebert στον αγώνα του με την Κλαμπ Μπριζ στην Τούμπα. Με τον Γερμανό είχε κερδίσει 1-2 στο Βέλγιο την Γκεντ, αλλά και τις προάλλες τον ΠΑΟ 2-1 μέσα στη Λεωφόρο για το Κύπελλο. Η δε Κλαμπ Μπριζ με τον ίδιο Γερμανό ρέφερι έχει σε δύο παιχνίδια δύο ήττες με γκολ 0-9 (0-4 εκτός έδρας από τη Ζάλτσμπουργκ και 0-5 εντός έδρας από την Παρί Σεν Ζερμέν)!

Μακάρι να του πάει πάλι καλά του ΠΑΟΚ.

Άσχετο:

Έχει προκαλέσει απορία η επιλογή του Μεντιλίμπαρ να μην πει στον Τσικίνιο να πάρει (3η) κίτρινη στον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Άρη. Υπό την έννοια ότι ο Βάσκος τον απέκλεισε από το αμέσως επόμενο παιχνίδι με τη Λαμία. Μάλιστα, έτσι ακριβώς πήρε 3η κίτρινη ο Ποντένσε με τον Άρη και ξεχρέωσε με τη Λαμία. Ενώ τώρα, ο Τσικίνιο έχει μείνει στο όριο καρτών, όπερ σημαίνει ότι αν στο επόμενο παιχνίδι, με τον ΠΑΟΚ, πάρει μία κίτρινη, θα χάσει τον αμέσως επόμενο αγώνα με τον Άρη στο Χαριλάου.

Τσικίνιο

Ρώτησα σχετικά γιατί έγινε αυτή η διαχείριση και η απάντηση που πήρα είναι ότι πολύ απλά ο Μεντιλίμπαρ αποφάσισε να τον αφήσει εκτός αποστολής από τον αγώνα με τη Λαμία ΜΕΤΑ το ματς με τον Άρη. Προφανώς, θα είδε ότι οι μετρήσεις του Πορτογάλου τον έδειχναν κουρασμένο και επειδή έρχεται το παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε επέλεξε να του δώσει ανάσες. Η, θα μίλησε μαζί του και θα του είπε ο παίκτης ότι δεν νιώθει στο 100%. Κάπως έτσι προέκυψε η συγκεκριμένη εξέλιξη.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Αυτή τη φορά, στη Λαμία, δεν πήγε ανάλογα καλά ο Ρίτσαρντς, σε σχέση με την παρουσία του στο παιχνίδι με τον Άρη. Φάνηκε ίσως από την αρχή ότι δεν ήταν στην καλύτερη του ημέρα, όταν ο γρήγορος εξτρέμ Λέικ βγήκε στην πλάτη του, τον άφησε πίσω και σούταρε επικίνδυνα. Κι άλλη μία φορά του ξέφυγε αντίπαλος του Άγγλου αριστερού μπακ και δύο φορές του πέρασαν σέντρες και τουλαχιστον τέσσερις πάσες του ήταν από επιπόλαιες έως κακές, ενώ σε δύο περιπτώσεις ακόμη κινδύνευσε, αλλά τα κατάφερε: στη μία του έκλεψαν την μπάλα έξω από την περιοχή, όμως είχε καλή επιστροφή και έκοψε. Και στην άλλη έχασε την κόντρα, όμως ξανά γύρισε και έδιωξε σε κόρνερ.

Είχε και τις καλές στιγμές του ανασταλτικά ο Ρίτσαρντς, κυρίως με πέντε καλές επεμβάσεις, ενώ μπροστά πέρασε μία καλή πάσα, γενικά ωστόσο ήταν χαμηλών στροφών η εμφάνιση του, κάτι που φάνηκε πολύ στο επιθετικό κομμάτι, αφού δεν έβγαινε καλά μπροστά. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η εικόνα του είχε να κάνει με την αδυναμία, ακόμη, να ανταποκριθεί σε δύο 90λεπτα μέσα σε τέσσερις ημέρες, καθώς είχε μείνει υπερβολικά μεγάλο διάστημα εκτός δράσης.

Ρίτσαρντς

Ο έτερος αμυντικός της αριστερής πλευράς, ο στόπερ Άμπι, ήταν καλύτερος, πιο ζωντανός θα έλεγα, αλλά σίγουρα θέλει δουλειά για να μπει και να παίξει βασικός, ιδιαίτερα στη λήψη αποφάσεων. Είδαμε ότι δύο φορές έφαγε ήττες από τον Τσιλούλη κι ότι στη φάση του γκολ δεν μπόρεσε να κόψει την κάθετη πάσα. Και σε μία ακόμη στιγμή έχασε τον Μαρτίνεθ, αλλά επέστρεψε δυναμικά στη φάση και τον εκτόπισε με επιτυχία.

Βλέπουμε, όμως, πραγματικά έναν αριστερό στόπερ που δείχνει να έχει «κάτι». Ήταν δυναμικός στις επεμβάσεις του και παρότι όχι πολύ ψηλός καθάρισε (πλην μίας) όλες τις μονομαχίες στον αέρα, ακόμη και σε επίπεδο να διώξει σέντρες, έβγαλε κι άμυνες με καλές τοποθετήσεις κι έδειξε κι αυτοπεποίθηση όταν σε μία στιγμή σταμάτησε αντίπαλη επίθεση με το στήθος παρακαλώ. Σίγουρα πρέπει να δουλέψει περισσότερο στις πάσες του, μοιάζει όμως να έχει μέλλον αυτό το παιδί.

Να διευκρινίσω δε κάτι: στη φάση του μοναδικού γκολ της Λαμίας, την κύρια ευθύνη δεν φέρει ο Άμπι, αλλά ο Έσε, που έχασε την μπάλα, ενώ την έλεγχε, ένα μέτρο έξω από την περιοχή του Τζολάκη.

Και για το τέλος ένα Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.