Ολυμπιακός: Η εξήγηση για την εικόνα των Έσε και Ορτέγκα

Ολυμπιακός: Η εξήγηση για την εικόνα των Έσε και Ορτέγκα

Ολυμπιακός: Η εξήγηση για την εικόνα των Έσε και Ορτέγκα

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος επιχειρεί μέσα από το blog του στο Gazzetta να εξηγήσει την τελευταία εμφάνιση των δύο Αργεντίνων του Ολυμπιακού, τονίζοντας την ανάγκη να αλλάξουν εικόνα στη ρεβάνς, λόγω Φρεντ και Ιρφάν.

Εάν υπήρχαν δύο παίκτες του Ολυμπιακού που έπαιξαν σε πιο χαμηλές στροφές από τους υπόλοιπους στο πρώτο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Φενέρμπαχτσε ήταν οι δύο Αργεντίνοι, ο Έσε, κυρίως αυτός, αλλά κι ο Ορτέγκα.

Και άλλοι «ερυθρόλευκοι» δεν έπιασαν υψηλά επίπεδα απόδοσης, όπως ο Μασούρας κι ο Ελ Κααμπί κι ο Ρόντινεϊ, αλλά έβγαλαν μία διαφορετική ένταση στο παιχνίδι τους. Ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε γιατί τα δύο παιδιά από την Αργεντινή ήταν αυτή τη φορά πίσω από τις προσδοκίες, την στιγμή μάλιστα κατά την οποία ήταν σε καλή κατάσταση, ειδικά δε ο Ορτέγκα ήταν στην καλύτερη ίσως φόρμα του από τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό.

Ένα ζητούμενο είναι μήπως επηρεάστηκαν από την τεράστια σημασία του αγώνα. Μήπως δηλαδή δεν έχουν παίξει τόσο σημαντικό παιχνίδι στην καριέρα τους. Αυτό θα μπορούσε να ισχύσει για τον Έσε, που και μικρότερος είναι ηλικιακά (22), αλλά και δεν είχε παίξει στην πατρίδα του αγώνες τόσο υψηλού επιπέδου. Αντίθετα, δεν θα μπορούσε να ισχύσει για τον Ορτέγκα, που στα 25 του έχει παίξει με τη Βέλεζ ημιτελικό τόσο Κόπα Λιμπερταδόρες κόντρα στην Φλαμένγκο, όσο και Κόπα Σουνταμερικάνα κόντρα στην Λανούς κι έχει την εμπειρία τέτοιων αγώνων.

Αναφορικά με τον Ορτέγκα, μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι επηρεάστηκε από τον τραυματισμό του στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, ο οποίος μπορεί να μην ήταν σοβαρός αλλά τον άφησε έξω δύο παιχνίδια και πιθανότατα τον έβγαλε εκτός ρυθμού. Κάπως έτσι, τον είδαμε να φεύγει σπάνια μπροστά και να συμπληρώνει ολόκληρο 90λεπτο χωρίς να βγάλει ούτε μία σέντρα η, έστω κάποια καλή πάσα μπροστά, ενώ σε μία προώθηση του τόλμησε ένα σουτ, αλλά από τα χειρότερα που έχουμε δει.

 

Ορτέγκα

Και αμυντικά, ωστόσο, δεν ήταν ασφαλής ο Αργεντίνος, καθώς δεν μπόρεσε να καλύψει στο δεύτερο γκολ των Τούρκων, του πέρασαν σέντρες από το πλευρό του, ενώ ήταν πολύ τυχερός που σε ένα λάθος του τον κάλυψε ο Κάρμο, αλλά και που ο Σιμάνσκι στην κεφαλιά που του πήρε από θέση γκολ αστόχησε. Σε μία δε άλλη στιγμή ήταν ο ίδιος ο Ορτέγκα, που διόρθωσε ένα λάθος του (του έκλεψαν την μπάλα). Κι έτσι στα θετικά του υπάρχουν στην πραγματικότητα πέντε-έξι επεμβάσεις, εκ των οποίων οι τρεις καλές, με κυριότερη εκείνη στο σουτ του Μπονούτσι στο 95’, που θα μπορούσε να φέρει ακόμη και το 3-3.

Αλλά ακόμη πιο κάτω σε απόδοση ήταν ο Έσε, θα έλεγα η αρνητική έκπληξη από πλευράς Ολυμπιακού. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι επηρεάστηκε από την πληροφορία που διέρρευσαν κάποιοι (καταλαβαίνουμε από ποια ομάδα) στον τουρκικό Τύπο ανήμερα του αγώνα, περί ενδιαφέροντος γι΄ αυτόν της…Φενέρμπαχτσε.

Αυτό που μπορώ να πιστέψω είναι ότι ξέμεινε από μπαταρία, παίζοντας τέσσερα 90λεπτα σε 12 ημέρες (!): Κυριακή με ΑΕΚ, Τετάρτη με Άρη, Κυριακή με Λαμία, Πέμπτη με Φενέρμπαχτσε. Αποδείχθηκε ότι ήταν υπερβολικά πολλά τέσσερα 90λεπτα μέσα σε 12 ημέρες, για να ανταποκριθεί σε όλα. Εναντίον των Τούρκων έμοιαζε σκασμένος. Σπάνια τον θυμάμαι τόσο υποτονικό. Καλά, για τις πάσες του δεν συζητάμε (πέντε πήγαν σε αντίπαλο)!

Έτσι, τελείωσε το ματς και μπορούσαμε να θυμηθούμε από τον Έσε κατά βάση μόνο το έξοχο τάκλιν από το οποίο προέκυψε το τρίτο γκολ του Ολυμπιακού (η μπάλα στον Ελ Κααμπί κι από εκεί στον σκόρερ Τσικίνιο). Άντε και τέσσερις-πέντε επεμβάσεις, χαμηλά και ψηλά. Η λογική λέει ότι έβγαλε την κούραση, κάτι άλλωστε που είχε αρχίσει να φαίνεται κι από το τέλος του αγώνα στη Λαμία, όπου αν θυμάστε έχασε την μπάλα μέσα από τα πόδια του στο 88’ και οι γηπεδούχοι σκόραραν το γκολ της τιμής. Είναι σαφές ότι θα έπρεπε να είχε παίξει λιγότερο με τον Άρη και με τη Λαμία ο Έσε, ώστε να είχε άλλες ανάσες στο πιο απαιτητικό παιχνίδι, με τη Φενέρμπαχτσε.

Ρέτσος

Θέλω να πιστεύω ότι οι δύο Αργεντίνοι θα είναι στα καλά τους την Πέμπτη και πανέτοιμοι για μία μεγάλη μάχη. Άλλωστε, ο Ιρφάν, παίκτης με τον οποίο κοντράρεται ο Ορτέγκα, είναι ίσως ο πιο επικίνδυνος παίκτης της Φενέρμπαχτσε, ο δε Φρεντ, με τον οποίο θα κοντραριστεί ο Έσε, είναι ίσως ο καλύτερος παίκτης της τουρκικής ομάδας.

Άσχετο: Ο Γιάννης Μπέζος στο τέλος της χθεσινοβραδινής (υπέροχης όπως πάντα) παράστασης του στο θέατρο Βεάκη (Αινιγματικές παραλλαγές), αποχαιρέτησε τον μεγάλο Γιάννη Φέρτη λέγοντας δύο λόγια με μεγάλη σημασία: «Ο Γιάννης Φέρτης ήταν η ακριβή εκδοχή της Ελλάδας, όχι η συνηθισμένη, η μέτρια…Και ήταν κι ο καλύτερος άνθρωπος που γνώρισα».

Η φωτογραφία της ημέρας:

Εν αναμονή του ορισμού αύριο Τρίτη του διαιτητή της ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε, μπορούμε να σχολιάσουμε ότι η διαιτησία του Σέρερ δεν επηρέασε την εξέλιξη του πρώτου αγώνα. Λάθη έκανε ο Ελβετός, αλλά όχι σε κρίσιμα σημεία. Περισσότερο ήταν λάθη σε φάουλ, ένθεν κι ένθεν.

Σε ό,τι αφορά τη φάση του πέναλτι του Ρέτσου, υπάρχουν δύο αλήθειες. Μία ότι ο Ρέτσος ξεκάθαρα έδωσε δικαίωμα με το τραγικό τάκλιν στην γραμμή του άουτ. Και μία ότι κάποιες φορές οι διαιτητές δεν σφυρίζουν τίποτα σε τέτοιες φάσεις, που ο επιτιθέμενος έχει καταφέρει κι έχει γυρίσει την μπάλα προς την περιοχή, με το παιχνίδι να έχει συνεχιστεί.

Γνώμη μου: ο Σέρερ μπορεί και να μην έδινε το πέναλτι, εάν μόλις τέσσερα λεπτά νωρίτερα δεν είχε προηγηθεί εκείνο το χέρι του Τσικίνιο στη σέντρα σουτ του Ιρφάν. Δεν ήταν φάση για πέναλτι, αφού ο Τσικίνιο γύρισε την πλάτη και άρα δεν είχε καμία πρόθεση, αλλά το χέρι δεν το είχε τόσο κολημμένο, ώστε να μην υπήρχε τίποτα. Νομίζω λοιπόν ότι ο διαιτητής προσμέτρησε στο τάκλιν του Ρέτσου και αυτή τη φάση και αποφάσισε να δώσει ένα πέναλτι για τις δύο στιγμές!

Ρέτσος

Κατά τα άλλα, ο Σέρερ θα μπρούσε να αφήσει να εξελιχθεί η επίθεση του Ολυμπιακού στο 94’, κι όχι να σφυρίξει τη λήξη ακριβώς στο τετράλεπτο που είχε υποδείξει καθυστερήσεις, αφού οι διαιτητές σχεδόν πάντα την αφήνουν την τελευταια επίθεση να παιχτεί. Πέναλτι στο τάκλιν του Κίνι στο 89’ στον Τάντιτς δεν υπήρχε. Αλλά νομίζω ότι υπήρχε φάουλ πάνω στον Μασούρα στο 4ο λεπτό, σε φάση που την άφησε ο διαιτητής να εξελιχθεί κι η Φενέρμπαχτσε έφτασε κοντά να ανοίξει το σκορ. Θα ήταν μία τραγωδία για τον Ολυμπιακό ένα 0-1 εκείνη την στιγμή.

Και για το τέλος ένα Emoji

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.