Ολυμπιακός: Πώς έφτασε ημιτελικά Ευρώπης με διαιτητές Champions League και χάνει τα ντέρμπι με αυτούς που φέρνει η ΚΕΔ;
Αντί προλόγου: Από τον Κόντε ο Ολυμπιακός είχε δεχθεί το γκολ του ίσως πιο πικρού ευρωπαϊκού αποκλεισμού του, το 1999 στα τελευταία λεπτά του 1-1 με τη Γιουβέντους στο ΟΑΚΑ…Κι από τον Μπονούτσι, έναν παίκτη που έγραψε ιστορία (12 χρόνια) στη Γιουβέντους, ευτύχησε να γευθεί την πιο γλυκιά πρόκριση του, τώρα με τη Φενέρμπαχτσε, με το τελευταίο χαμένο πέναλτι…Ο ένας Ιταλός του «επέστρεψε» ό,τι είχε στερήσει ο άλλος…
Μία καλή ερώτηση με αφορμή την πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά του Conference League και την επιστροφή του στο ελληνικό πρωτάθλημα με ντέρμπι απόψε με τον ΠΑΟΚ;
Πώς, από τη μία, ο Ολυμπιακός πάει σούπερ στην Ευρώπη με διαιτητές που παίζουν Champions League και, από την άλλη, δεν μπορεί να πάρει νίκη σε ντέρμπι στο ελληνικό πρωτάθλημα με τους διαιτητές που φέρνει η ΚΕΔ της ΕΠΟ;
Ο Ολυμπιακός στη φετινή ευρωπαϊκή πορεία του παίζοντας με διαιτητές που σφυρίζουν στο Champions League (όχι γενικά κι αόριστα, αλλά σε τούτη τη σεζόν), βλέπε Τουρπέν (Γάλλος), Μακέλι (Ολλανδός), Στίλερ (Γερμανό), Νίμπεργκ (Σουηδός), Σέρερ (Ελβετός), Μαριάνι (Ιταλός), Μπαστιέν (Γάλλος), Κρογκ (Δανός), Τρεϊμάνις (Λετονός), Ρούμσας (Λιθουανός), απέκλεισε τη Φενέρμπαχτσε (3-2, 0-1) και τη Φέρεντσβαρος (1-0, 1-0), και την Γκενκ (1-0, 1-1), και την Τσουκάριτσκι (3-1, 3-0), και την Τόπολα (5-2, 2-2), αλλά και νίκησε τη Γουέστ Χαμ (2-1)! Έχοντας πρόβλημα μόνο με τον Μπαστιέν, που είχε άδικα αποβάλλει τον Ντόη στο 70’ στο 2-2 με την Τόπολα, με το σκορ 2-1.
Από την άλλη, στο ελληνικό πρωτάθλημα παίζοντας είτε με διαιτητές παντελώς άπειρους, είτε με κάποιους σφυρίζουν χαμηλότερου επιπέδου ευρωπαϊκές διοργανώσεις η, και καθόλου, έχει καταστραφεί στα ντέρμπι. Βλέπε ήττες από ΠΑΟ (0-2 κι 1-3), από ΑΕΚ (1-2 και 0-1), από ΠΑΟΚ (2-4) με τους Γερμανούς Σλάγκερ και Γιαμπλόνσκι, τον Σλοβάκο Μαρέφκα και τον Σλοβένο Γιούγκ.
Αντιθέτως, όταν τον έπαιξε ο Πορτογάλος Αρτούρ (Champions League) έφερε 1-1 με την ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια, με τον έμπειρο Γερμανό Ντίνγκερτ κέρδισε 4-1 τον ΠΑΟΚ και με τους επίσης έμπειρους Χίγκλερ (Ολλανδός) και Βάινμπεργκερ (Αυστριακός) έφερε ισοπαλίες στο Κύπελλο με τον Παναθηναϊκό (0-0 κι 1-1).
Είναι τυχαία όλα αυτά; Και μην παραμυθιαστεί κανείς με το ψέμα ότι δεν έρχονται διαιτητές Champions League στην Ελλάδα. Ακόμη και αυτή η ΚΕΔ της ΕΠΟ, έφερε φέτος διαιτητές Champions League, μόνο που τους όρισε σε ντέρμπι άλλων ομάδων, όχι του Ολυμπιακού (πλην του Αρτούρ). Βλέπε τον Στίλερ στο ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-2, τον Γερμανό Σίεμπερτ στο ΠΑΟ-ΠΑΟΚ 2-3, τον Σλοβένο Ομπρένοβιτς στο ΠΑΟΚ-Άρης 0-1 και τον περίφημο Γερμανό Μπριχ στο ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-0.
Λεπτομέρεια: για το αποψινό Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ ορίστηκε ο μόλις 30χρονος Πορτογάλος Μιγκέλ Νογκέϊρα, που σφυρίζει Conference League. Έχει παίξει άλλη μία φορά τον Ολυμπιακό και δη την Κ19 στη φετινή μεγάλη πορεία της στην Ευρώπη, στο 0-0 με την Ίντερ στο Καραϊσκάκη απόβάλλοντας 20 λεπτά πριν τη λήξη με πολύ αυστηρή δεύτερη κίτρινη κάρτα τον Παπακανέλλο αφήνοντας τον Ολυμπιακό με 10 παίκτες.
Ας ελπίσουμε πρώτον να δούμε εκ μέρους του Νογκέϊρα μία καλύτερη διαιτησία σήμερα και δεύτερον να είναι σωστός ο έμπειρος συμπατριώτης του Μπρούνο Εστέβες, που θα είναι στο VAR (έχει σταματήσει εδώ και χρόνια να σφυρίζει) και τον θυμόμαστε από το περσινό ΑΕΚ-ΠΑΟ 0-0, που είχε καλέσει τον περίφημο Νταμπάνοβιτς να πάρει πίσω την απίστευτη απόφαση του για ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ στα τελευταία λεπτά.
Άσχετο:
Όλες οι ήττες του Ολυμπιακού στην Κωνσταντινούπολη έχουν προκύψει με τον ίδιο τρόπο! Από ένα πολύ γρήγορο γκολ, όπως τώρα που η Φενέρμπαχτσε άνοιξε το σκορ στο 11’. Έτσι είχε χάσει και δύο φορές από τη Γαλατασαράι (0-1 και τις δύο με γκολ στο 9’ και στο 25’), έτσι είχε χάσει κι από την Μπεσίκτας 1-4 (με τα δύο πρώτα γκολ στο 10’ και στο 22’). Αντίθετα, όποτε ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ μέσα στην Τουρκία, πάντα κέρδισε αυτός (3-0 τη Φενέρμπαχτσε, 1-0 την Μπασάκσεχιρ και 3-0 την Οσμάνλισπορ)!
Να προσέξουμε στο γκολ που έφαγε ο Τζολάκης την Πέμπτη, ότι ναι μεν κυκλοφόρησαν πολύ ωραία την μπάλα οι Τούρκοι, αλλά υπήρξε και φοβερή αδράνεια των παικτών του Μεντιλίμπαρ. Αρχικά, οι Ρόντινεϊ και Ντόη δεν συνεργάστηκαν καλά κι έπαιξαν από πολύ μακριά τον Τάντιτς, που πάσαρε με όλη του την άνεση στον Σιμάνσκι. Στη συνέχεια, ο Κάρμο έπαιξε κι αυτός από πολύ μακριά τον Σιμάνσκι, που είχε όλο τον χρόνο να βρει τον Ιρφάν. Και στο τέλος, ο Ποντένσε ήταν ένα…στρέμμα μακριά από τον Ιρφάν, ενώ έπρεπε να πάει να τον μαρκάρει, καλύπτοντας τον Ορτέγκα, που αναγκαστικά είχε συγκλίνει προς το κέντρο της άμυνας για να μαρκάρει τον Ντζέκο. Κι όταν ο Ορτέγκα βρέθηκε ανάμεσα σε Ντζέκο και Ιρφάν, σπεύδοντας προς τον δεύτερο την στιγμή του σουτ, ήταν δύσκολο να προλάβει να πάρει καλύτερη θέση.
Όλο το μυστικό ήταν ότι πρώτον οι τρεις αμυντικοί δεν μάρκαραν από κοντά τους αντιπάλους τους, εξ ου κι ο Μεντιλίμπαρ ήταν εξοργισμένος στον πάγκο και δεύτερον η κακή νοοτροπία του Ποντένσε να μην γυρνάει να βοηθάει τον αριστερό μπακ. Το δε ακόμη χειρότερο είναι ότι στην εξέλιξη του αγώνα ο Πορτογάλος ξανάκανε το ίδιο πράγμα, αφήνοντας παντελώς αμαρκάριστο τον παίκτη που έπρεπε να μαρκάρει. Το…περίεργο είναι ότι στο συγκεκριμένο παιχνίδι ο Ποντένσε ήταν μαχητής και πέντε έξι φορές γύρισε πίσω κι έκοψε-έκλεψε, κάνοντας σωστές κινήσεις. Όχι όμως στις πιο κρίσιμες στιγμές.
Η φωτογραφία της ημέρας:
Για κάποιο λόγο Μεντιλίμπαρ δίνει ανάσες σε Κάρμο και Φορτούνη στα ίδια παιχνίδια! Βέβαια, ήταν άλλα εκείνα στο Αγρίνιο, στη Λαμία και με το Βόλο εντός έδρας και άλλο το σημερινό σήμερα με τον ΠΑΟΚ. Από την άλλη, ενόψει Άστον Βίλα ο Ολυμπιακός έχει μείνει με δύο στόπερ (Ρέτσο, Κάρμο) και με δύο εξτρέμ (Ποντένσε, Φορτούνη), λόγω των τιμωριών των Μασούρα και Ντόη…
Ο δε Ρόντινεϊ, που κι αυτός έχει αποκλειστεί από την αποστολή του αποψινού αγώνα, είναι ο παίκτης που με τον Μεντιλίμπαρ έχει χρησιμοποιηθεί περισσότερο από κάθε άλλον (ήταν 13 φορές βασικός σε 14 ματς και ανάσες είχε πάρει μόνο στο Αγρίνιο). Ο άλλος πιο επιβαρυμένος επί Μεντιλίμπαρ είναι ο Ελ Κααμπί (12 φορές βασικός και δύο αλλαγή στα 14 ματς), με τον Μαροκινό ίσως να μείνει στον πάγκο απόψε.
Η απουσία, πάντως, του Κάρμο ίσως σημαίνει ότι θα παίξει βασικός σήμερα ο Ιμπόρα, ειδάλλως κονταίνει πολύ η ενδεκάδα του Ολυμπιακού, ο δε ΠΑΟΚ είναι πολύ επικίνδυνος στις στατικές φάσεις με τους στόπερ Κουλιεράκη, Κετζιόρα, κι όχι μόνο. Να θυμίσω ότι ο Ολυμπιακός είχε κεφαλιά στο δοκάρι με τον Ιμπόρα την Πέμπτη σε εκτέλεση φάουλ του Φορτούνη, φτάνοντας τόσο κοντά στο γκολ με κεφαλιά από στημένη φάση πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες! Σήμερα, απόντος του Φορτούνη, την ευθύνη για τα φάουλ και τα κόρνερ θα πάρει κάποιος εκ των Πορτογάλων.
Παρεμπιπτόντως, πραγματικά είναι άτυχος ο Κάρμο, που δεν έχει μπορέσει να βρει δίκτυα σε κάποια προώθηση του σε φάουλ και κόρνερ. Είχε δοκάρι στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ (4-0) και την Πέμπτη μετά την κεφαλιά του Ιμπόρα στο δοκάρι, πήρε και τη δεύτερη κεφαλιά ο Πορτογάλος στόπερ, με έναν Τούρκο αμυντικό να διώχνει την μπάλα προ της γραμμής της εστίας του Λιβάκοβιτς.
Κάτι επιπλέον για τον Ιμπόρα: ο προπονητής τον πέρασε στο ημίχρονο της ρεβάνς με τους Τούρκους αφενός μεν για να ελέγξει η ομάδα καλύτερα τη μεσαία γραμμή, αφετέρου δε για να ισχυροποιηθεί στο ψηλό παιχνίδι, γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στις στατικές φάσεις, με τον Ολυμπιακό παρά την πίεση που δέχθηκε μέσω πολλών κόρνερ και φάουλ να ανταποκρίνεται πάρα πολύ καλά, χάρη στις κεφαλιές που πήραν οι Κάρμο, Ιμπόρα και κυρίως ο Ελ Κααμπί!
Υπήρχε, όμως, κι ένας ακόμη λόγος της αλλαγής του Ιμπόρα. Θα μπορούσε να βάλει ο προπονητής τον Όρτα από το ημίχρονο. Ήθελε, όμως, τον Ιμπόρα, ώστε παίζοντας μπροστά από τα στόπερ να αντιμετωπίσει τον Ντζέκο, που είναι μανούλα να βγαίνει από την περιοχή και να κάνει τον πίβοτ, σπάζοντας την μπάλα στους τρεις κυνηγούς που παίζουν πίσω του, αλλά και υποχρεώνοντας κατά κάποιο τρόπο τον ένα στόπερ να φεύγει από τη θέση του, για να τον ακολουθεί, αφήνοντας πιο άδειο το κέντρο της άμυνας. Με τον Ιμπόρα να καλύπτει τον Ντζέκο, ο Ντόη κι ο Κάρμο δεν έφευγαν από τη θέση του κι ο Ολυμπιακός απειλήθηκε από ελάχιστα έως ποτέ. Ο δε Ντζέκο εξουδετερώθηκε τόσο που τον έκανε αλλαγή ο προπονητής του στο 73’…
Οι δε Κάρμο, Ιμπόρα σε συνεργασία με τον Ντόη καθάρισαν και ουκ ολίγες σέντρες που έβγαλαν οι Τούρκοι από τα πλάγια, με τον Ντόη πραγματικά να ανταποκρίνεται εξαιρετικά σε όλες τις κρίσιμες στιγμές μέσα στην περιοχή του ολυμπιακού, έχοντας καίριες επεμβάσεις σε πέντε (!) περιπτώσεις, από τις οποίες θα μπορούσε να προκύψει μεγάλος κίνδυνος για τον Τζολάκη. Ο Ντόη βγήκε επανειλημμένως πρώτος στην μπάλα και έδιωξε, όπως βγήκε και στα πλάγια και έκοψε. Θα πρέπει, από την άλλη, να προσέξει περισσότερο τα μαρκαρίσματα που φέρνουν φάουλ και κάρτες, αλλά και τις πάσες του στην επίθεση. Αλλά για στόπερ που ήταν δύο μήνες όχι στο ψυγείο, αλλά στην κατάψυξη, ήταν πάρα πολύ καλός. Λογικά, βρίσκοντας πάλι ρυθμό αγώνων θα είναι ακόμη καλύτερος.
Κατά τα άλλα, σχολιάζοντας τα της αποστολής, βλέπουμε ότι είναι εκτός ο Αλεξανδρόπουλος (πλέον είναι υγιής, αλλά επί της ουσίας έχει να παίξει δύο μήνες), ο Μπιανκόν (ο προπονητής δεν τον έχει εμπιστευθεί ούτε λεπτό μετά το 1-3 από τον ΠΑΟ στο οποίο ήταν βασικός) κι ο Καμπράλ (μετά από δύο παιχνίδια στα οποία τον είχε βάλει βασικό, στα επόμενα εννιά του έχει δώσει 25 λεπτά στη Λαμία, με το σκορ ήδη 3-0).
Και για το τέλος ένα
🇦🇷🧲 Santiago Hezze fue el jugador de Olympiacos con más PASES PRECISOS (39/49) y más RECUPERACIONES (9) en la clasificación ante Fenerbahçe.
— dataref (@dataref_ar) April 18, 2024
👉 Jugará las SEMIFINALES de la UEFA Conference League ante el Aston Villa de Dibu Martínez. pic.twitter.com/wM2yyooeDH
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.