Παναθηναϊκός: Τα τέσσερα ανοιχτά θέματα μετά τη λήξη της σεζόν

Παναθηναϊκός: Τα τέσσερα ανοιχτά θέματα μετά τη λήξη της σεζόν

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Παναθηναϊκός: Τα τέσσερα ανοιχτά θέματα μετά τη λήξη της σεζόν

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τον Φώτη Ιωαννίδη, τον Φατίχ Τερίμ, τους παίκτες που είναι στον «αέρα» και τα τέσσερα τελευταία ματς του Παναθηναϊκού στην τρέχουσα σεζόν.

Εμειναν τρεις αγωνιστικές και ο τελικός Κυπέλλου. Κι αυτή τη φορά αν ο Παναθηναϊκός χάσει το πρωτάθλημα, θα του φταίει μόνο ο... ίδιος. Εχασε εννιά βαθμούς στη regular season από Ατρόμητο, Κηφισιά, Λαμία, ΟΦΗ, ηττήθηκε με «αυτοκτονική» αρχική ενδεκάδα εντός έδρας από τον ΠΑΟΚ στα play offs, ηττήθηκε κατά κράτος στο κρίσιμο ματς εναντίον της ΑΕΚ. Ο ρεαλιστικός στόχος πια (εκτός κι αν η Ενωση «αυτοκτονήσει») είναι να μην κατρακυλήσει στην τέταρτη θέση και να ολοκληρώσει «γλυκά» τη σεζόν με την κατάκτηση του Κυπέλλου εναντίον του Αρη που ψάχνει τον πρώτο τίτλο του μετά το 1970.

Ο,τι κι αν κάνει η ΑΕΚ στην Τούμπα και στο «Γ. Καραϊσκάκης», τα τελευταία τέσσερα ματς της σεζόν ίσως παίξουν το ρόλο τους για το μέλλον κάποιων στο Τριφύλλι. Αλλιώς κλείνει η σεζόν με Κύπελλο και δεύτερη θέση, αλλιώς κλείνει με ήττα στον τελικό, τέταρτη θέση και αποκλεισμό από την Ευρώπη! Ομως υπάρχουν και πάμπολλα ανοιχτά θέματα για τους Πράσινους που δεν εξαρτώνται από τα αποτελέσματα σ' αυτά τα τέσσερα τελευταία παιχνίδια. Εξηγούμαστε...

Θέμα Νο 1: Ιωαννίδης

Ο,τι κι’ αν γίνει τον επόμενο μήνα, τα δεδομένα για τον Φώτη Ιωαννίδη, δεν αλλάζουν. Εχει τρέξει μια εκπληκτική σεζόν με τον Παναθηναϊκό, στην οποία έγινε και ο βασικός σέντερ φορ της Εθνικής Ελλάδας. Eχει βελτιωθεί απίστευτα σε όλα (δύναμη, αντίληψη, τεχνική, εκτέλεση) μέχρι του σημείου να θυμίζει… «Μπενζεμά των φτωχών» σε πολλές από τις κινήσεις του και να του χαρίζει δημόσια κομπλιμέντα ο Ματίας Αλμέιδα. Eχει δημιουργήσει «όνομα» στην αγορά. Μπορεί ο Παναθηναϊκός να του προσφέρει νέο συμβόλαιο μέχρι το… 2040, μπορεί να πάρει συμβόλαιο ύψους 1,5 εκατ. Ευρώ, όμως τίποτα απ’ όλα αυτά δεν διασφαλίζει το κλαμπ. Γιατί; Διότι όπως έχουμε σημειώσει κατ’ επανάληψη, η παραμονή του στο Τριφύλλι αυτό το καλοκαίρι δεν θα εξαρτηθεί κυρίως από τον Παναθηναϊκό. Aλλά κυρίως από τον ίδιο.

Αν προκύψει προσφορά που θα τον δελεάζει (επαναλαμβάνουμε: όχι ως προς το οικονομικό σκέλος, αλλά το πρότζεκτ της ομάδας για τον ίδιο, το πρωτάθλημα που συμμετέχει η ενδιαφερόμενη ομάδα, ο προπονητής της), ο Ιωαννίδης θα φύγει. Προφανώς δεν θα φύγει με 10 εκατ. Ευρώ, αλλά με πολλά περισσότερα, μεγάλος μέρος των οποίων θα καρπωθεί ο Λεβαδειακός που έχει υψηλότατο ποσοστό μεταπώλησης. Ισως και να καταρρίψει το ρεκόρ πώλησης του Ρέτσου. Όμως αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία για τον Παναθηναϊκό. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ως κλαμπ πρέπει ανά πάσα στιγμή να είναι έτοιμος γι’ αυτό το ενδεχόμενο, να έχει κάνει ενδελεχή έρευνα αγοράς, να έχει έτοιμες εισηγήσεις. Και να έχει σκεφτεί πώς θα αξιοποιήσει τα χρήματα από την πώληση του Φώτη.

Θέμα Νο 2: Τερίμ

Μιλώντας… θεωρητικά, ο Φατίχ Τερίμ πήγε στον Παναθηναϊκό για να πάρει το πρωτάθλημα. Ηταν δεύτερος επί Γιοβάνοβιτς, η αλλαγή έγινε για να τερματίσουν πρώτοι οι Πράσινοι. Στη regular season με τον Τερίμ, μετά τους έξι «πεταμένους» βαθμούς εναντίον Λαμίας, Κηφισιάς και ΟΦΗ, τερμάτισαν τέταρτοι. Δηλαδή, κατ’ ουσίαν, τελευταίοι. Ο Τερίμ έχει συμβόλαιο μέχρι το τέλος του 2025. Και βάσει των σημερινών δεδομένων, φαίνεται απίθανο το πρόωρο διαζύγιο, δηλαδή η απόλυσή του στη λήξη της εφετινής σεζόν. Ποια είναι τα σημερινά δεδομένα; Οτι ο Παναθηναϊκός χάνει το πρωτάθλημα και συμμετέχει στο Conference League της επόμενης σεζόν. Χωρίς, ασφαλώς να γνωρίζουμε τι θα συμβεί στον τελικό του Κυπέλλου.

Μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο για τον Παναθηναϊκό αυτά τα σημερινά δεδομένα; Ασφαλώς. Αλλά πλέον εξαρτάται βασικά από την ΑΕΚ η εξέλιξη του πρωταθλήματος. Μπορεί να πάνε χειρότερα; Βεβαίως. Μπορεί να τερματίσει στην τέταρτη θέση. Η' και να ηττηθεί στον τελικό από μια ομάδα που φαίνεται σαφώς πιο «διψασμένη» αυτή τη στιγμή για το τρόπαιο συγκριτικά με τους Πράσινους οι οποίοι έχουν ως μεγάλο στόχο το πρωτάθλημα και κατέκτησαν το Κύπελλο μόλις πριν από δύο χρόνια, επικρατώντας με 1-0 επί του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ.

Τι θα γίνει σε περίπτωση τόσο ηχηρής αποτυχίας, ουδείς μπορεί να γνωρίζει. Ο Γιάννης Αλαφούζος έχει απολύσει αρκετούς προπονητές χωρίς αυτό να είναι αναμενόμενο, με κορυφαίο το «αντίο» στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, και ενδεικτικό αυτό στον Γιώργο Δώνη. Συνεπώς, τίποτα δεν αποκλείεται σ΄αυτό το απευκταίο για τους Πράσινους σενάριο, δεδομένου ότι ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός είναι πανθομολογουμένως «απρόβλεπτος» στις αποφάσεις του. Προς το παρόν ο Τερίμ φαίνεται ακλόνητος και είναι πολύ πιθανό να αληθεύουν πρόσφατα τουρκικά δημοσιεύματα (πριν από το 3-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια) σύμφωνα με τα οποία έχει ήδη συζητήσει με τον Αλαφούζο για το πλάνο της επόμενης σεζόν. Αυτό, άλλωστε, είναι και το λογικό. Όμως ούτε καν αυτό συνεπάγεται κάτι απολύτως βέβαιο για το τέλος της σεζόν.


Θέμα Νο 3: Λήγοντα συμβόλαια

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία. Δέκα συμβόλαια λήγουν το καλοκαίρι! Κι αν μείνουν έστω οι… πέντε από τους δέκα, θα είναι έκπληξη! Τρεις είναι ήδη δεδομένο ότι αποχωρούν για διαφορετικούς λόγους. Ο Μπερνάρ που… βαρέθηκε να περιμένει τον Παναθηναϊκό και ήθελε ούτως ή άλλως να επιστρέψει στην πατρίδα του, ο Μπρινιόλι που αρνήθηκε την πρόταση του Τριφυλλιού και ο Χουάνκαρ στα 34 του. Πιθανότατα ο Ζέκα θα κρεμάσει τα παπούτσια του και απομένουν οι εκκρεμότητες με Κώτσιρα και Παλάσιος. Ο Αρκάς εκτός απροόπτου θα παραμείνει, ο Αργεντινός είναι στο 50% - 50%: αν θέλει συμβόλαιο «εκατομμυρίου» δεν θα το βρει στον Παναθηναϊκό. Μπορεί να το ψάξει σε άλλη ελληνική ομάδα ή στην Αργεντινή και το Μεξικό.

Από τους τέσσερις δανεικούς τα φαβορί προς παραμονή είναι ο Ντραγκόφσκι (με διαπραγμάτευση με τη Σπέτσια) και ο Γεντβάι (με καταβολή της ρήτρας αγοράς στη Λοκομοτίβ Μόσχας). Φαβορί προς αποχώρηση είναι ο Ούγκο (στην Μπαϊα) και ο πολυσυζητημένος Σαμέτ Ακαϊντίν, πρωταγωνιστής και στα δυο πρώτα γκολ της ΑΕΚ στην OPAP Arena, ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει στη Φενέρμπαχτσε, αφού προηγουμένως παρουσιαστεί ως «βασικός» στην Εθνική Τουρκίας του Euro, με προπονητή τον πρώην κόουτς του στην Αδανα Ντεμίρσπορ, Βιτσέντζο Μοντέλα. Επισημαίνεται ότι το θέμα των στόπερ είναι πολύπλοκο για τον Παναθηναϊκό της επόμενης σεζόν, καθώς ο μοναδικός… σίγουρος είναι ο Χόρντουρ Μάγκνουσον μετά τη θεραπεία του. Ολοι οι άλλοι (Σένκεφελντ, Πάλμερ – Μπράουν…) είναι στον «αέρα» και ουδείς γνωρίζει σε ποια θέση θα υπολογίζεται κυρίως του χρόνου από τον προπονητή ο Αράο, δεδομένης της απόκτησης του Μαξίμοβιτς.

Θέμα Νο 4: Οι «εξαφανισμένοι» των play offs

Κατά τη διάρκεια των play offs δημιουργήθηκε μια «ξεχωριστή» κατηγορία παικτών. Αποτελείται από ποδοσφαιριστές των οποίων τα συμβόλαια δεν λήγουν τον Ιούνιο, αλλά έχουν πάρει ελάχιστο χρόνο συμμετοχής από τον Φατίχ Τερίμ κατά τη διάρκεια του μίνι πρωταθλήματος, όταν δηλαδή ο Τούρκος κόουτς είχε ελάχιστες απουσίες σε όλα τα παιχνίδια, κατά μέσο όρο μία ανά ματς (πρώτη φορά που θα απουσιάσουν τρεις παίκτες θα είναι αύριο, εναντίον του Αρη, με τους τιμωρημένους Γεντβάι – Ακαϊντίν και τον τραυματία Μπερνάρ).

Αν παραμείνει ο Τούρκος τεχνικός στο Τριφύλλι, ουδείς μπορεί να μιλήσει με απόλυτη σιγουριά για το μέλλον των Σένκεφελντ, Αϊτόρ, Πέρεθ, Τζούρισιτς, Γερεμέγεφ που έχουν συμβόλαιο μέχρι το 2025 και για του Μαντσίνι που έχει συμβόλαιο μέχρι το 2026!

Ο Σένκεφελντ επί παραδείγματι, δεν έχει παίξει ούτε λεπτό στα play offs, όντας σε κάποια ματς και τραυματίας. Πριν τα play offs έχει μόνο πέντε συμμετοχές επί Τερίμ, μία ως βασικός. Ο Αϊτόρ έχει μηδέν λεπτά συμμετοχής στα play offs, συνήθως μένει εκτός 20άδας. Ο Ρουμπέν Πέρεθ έχει παίξει μόλις 137 λεπτά, έχει μείνει χωρίς συμμετοχής στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια. Ο αδικημένος Τζούρισιτς έχει παίξει 21 λεπτά! Ο Αλεξάντερ Γερεμέγεφ έχει... ξεχαστεί! Εχει «εξαφανιστεί» με 12 λεπτά συμμετοχής. Ο Ντάνιελ Μαντσίνι έμεινε εκτός 20άδας στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, συνήθως ξεκινά από τον πάγκο, δεν έχει παίξει ούτε μία φορά ως βασικός (65 λεπτά συμμετοχής). Μιλάμε για έξι παίκτες που δεν είναι «παιδάκια».

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...