Παναιτωλικός: Οι 5 λόγοι που οδηγούν στην παραμονή του Πετράκη

petrakis_intime.jpg

bet365

Ο Γιάννης Πετράκης είναι επί της ουσίας ο εν ενεργεία προπονητής του Παναιτωλικού και την επόμενη σεζόν και η παραπάνω εξέλιξη προβάλει ως η μάλλον «λογική», ύστερα από τα φετινά του πεπραγμένα.

«Εχω όλη την καλή διάθεση, όπως και η άλλη πλευρά. Νομίζω ότι το θέμα είναι τυπικό. Εχουμε μια ακόμα συνάντηση την άλλη εβδομάδα και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά», τάδε έφη λοιπόν Γιάννης Πετράκης αναφορικά με την παραμονή του στον Παναιτωλικό, μετά τη χθεσινή (11/5) αναμέτρηση του «Γεντί Κουλέ» όπου τα «καναρίνια» επικράτησαν 2-1 του ΟΦΗ και έκλεισαν με το δεξί τη σεζόν.

Ετσι τερμάτισαν στην 9η θέση της Stoiximan Super League και μάλιστα υπάρχει το credit πως έριξαν αυλαία με τέσσερις σερί νίκες που τους εξασφάλισαν την παραμονή τους, ενώ συνάμα έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου.

Επί της ουσίας ο 64χρονος κόουτς προανήγγειλε την ανανέωση της συνεργασίας του με το club, κάτι που σύμφωνα με το ρεπορτάζ προκύπτει ως «κλειδωμένο» και μάλιστα ήδη «τρέχει» ο σχετικός σχεδιασμός.

Αυτόματα τις επόμενες ημέρες θα έχουμε και τις σχετικές επίσημες ανακοινώσεις, αλλά η ουσία φαίνεται πως δεν αλλάζει και απομένει μόνο το official του ζητήματος.

Το πώς οδηγηθήκαμε σε αυτή την εξέλιξη είναι μάλλον... λογικό, με γνώμονα τα πεπραγμένα του Πετράκη στο Αγρίνιο. Ας δούμε λοιπόν πέντε πιθανούς λόγους που δύναται να την «ερμηνεύσουν»...

1) Ανέλαβε την ομάδα στις αρχές του Οκτωβρίου, σε μία δύσκολη καμπή για εκείνη και έκλεισε τη σεζόν με ρεκόρ 12-9-13 σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ οι οκτώ από τις 13 ήττες που γνώρισε ήταν από το «Big 5». Παράλληλα ο Παναιτωλικός έφτασε υπό την ηγεσία του για πρώτη φορά μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου. Το πρόσημο, στη «σούμα» του, ήταν θετικό.

2) Βέβαια σε αυτό συνέβαλαν οι τέσσερις σερί νίκες με τις οποίες έκλεισε η ομάδα τη χρονιά, εκ των οποίων οι τρεις ήταν εκτός έδρας και πιο συγκεκριμένα σε Καισαριανή, Τρίπολη, Ηράκλειο, ενώ ενδιάμεσα κέρδισε τον Ατρόμητο στο «κλουβί», στο παιχνίδι που «σφράγισε» τη «σωτηρία» της. Τα «καναρίνια» είχαν, κακά τα ψέμματα, πολλά «καρδιοχτύπια», κυρίως μετά το 0-1 από τον Βόλο για τη 3η αγωνιστική των Play Out που τα έφερε στη ζώνη του υποβιβασμού και αναγόρευσε σε «τελικό» το παιχνίδι με την Κηφισιά που ακολουθούσε. Ο Πετράκης όμως πήρε πάρα πολύ καλό βαθμό στον τρόπο που προετοίμασε την ομάδα τακτικά αλλά και πνευματικά, κάτι που του πιστώνεται στο έπακρο. Οι «κυανοκίτρινοι» παρουσιάστηκαν πανέτοιμοι σε όλους τους τομείς και σε αγώνες όπου το διακύβευμα ήταν μία ολόκληρη κατηγορία. Το μάτι τους... γυάλιζε και δεν μπορεί να μην το πιστωθεί (και) εκείνος, όπως φυσικά και οι συνεργάτες του.

3) Διαχειρίστηκε εξαιρετικά το υπάρχων έμψυχο δυναμικό και «κέρδισε» τα αποδυτήρια, ελέω και του χαρακτήρα του. Απαντες έχουν να λένε τα καλύτερα και στα περισσότερα γήπεδα που πηγαίνει ως φιλοξενούμενος «κερδίζει» το χειροκρότημα της εξέδρας. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που απολαμβάνει σχεδόν καθολικό σεβασμό. Ακόμη λοιπόν και παίκτες που δεν ήταν αυτό που λέμε «κολώνες» της ενδεκάδας αποτελούσαν ενεργό μέλος της ομάδας και δεν ήταν τυχαίο πως όσο πλησιάζαμε προς το φινάλε έπαιρνε πολλά από τις αλλαγές του. Το ότι είχε 18 plus ποδοσφαιριστές έτοιμους ανά πάσα στιγμή, είναι για εκείνον ένα μεγάλο credit. Τελευταίο και πιο τρανταχτό παράδειγμα ίσως αποτελεί η περίπτωση του Καρέλη, που δεν είχε αγωνιστεί εσχάτως αλλά ξεκίνησε χθες βασικός κόντρα στον ΟΦΗ και σημείωσε ένα πανέμορφο γκολ. Σα να μην πέρασε μια μέρα που λένε...

4) Επί ημερών του βελτιώθηκαν αισθητά ποδοσφαιριστές και προκύπτουν τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα. Πιο αισθητό δεν είναι άλλο από την «εκτίναξη» του Λιάβα, που στην πορεία της σεζόν καθιερώθηκε στον άξονα και πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις. Παράλληλα μπορεί να σταθεί κάποιος στην «επιστροφή» του Χατζηθεοδωρίδη που στις αρχές της περιόδου και πριν την έλευσή του ήταν στην εξέδρα αλλά μετέπειτα πήρε χρόνο και έκανε ορισμένα πολύ καλά παιχνίδια, όπως και η κατακόρυφη άνοδος του Ντίας κυρίως στα Play Out. Αυτό δείχνει πως τους «πέρασε» πράγματα και αφουγκράστηκε ότι είχαν να του πουν. Παράλληλα υπάρχει και η παράμετρος «νέα παιδιά» και το συγκεκριμένο στοιχείο έχει μία επιπλέον «ανάγνωση». Στο Emileon διατηρούν «παράδοση» ώστε να βγάζουν παίκτες και υπάρχει μία «φουρνιά» που ακολουθεί και η οποία διαθέτει potential, άρα χρειάζεται στο «τιμόνι» ένας προπονητής που δουλεύει με νεαρούς, όπως το έχει πράξει εκείνον στο παρελθόν.

5) Το πώς διαχειρίστηκε τους παίκτες που ήρθαν τον Γενάρη αποδείχθηκε εκ των υστέρων πολύ θετικό, όσο και αν στις αρχές δεν το αντιλαμβανόμασταν απόλυτα. Δηλαδή. Παρότι ο Παναιτωλικός κινδύνευε, όλες οι χειμερινές μεταγραφές μπήκαν σταδιακά και μόνο μετά τη συμπλήρωση ενός εύλογου χρονικού διαστήματος στην ομάδα. Ετσι όταν έπαιξαν είχαν ενσωματωθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο και αυτό βοήθησε τόσο εκείνους όσο φυσικά και ευρύτερα το group. Ευρύτερα εμπιστεύεται τους παίκτες που έχει εκείνη τη στιγμή διαθέσιμους στο 100% και όταν για παράδειγμα προχωρά σε κινήσεις όπως η παραπάνω τους του δείχνει στην πράξη. Το «έχει» αυτό και έτσι μεγιστοποιήθηκε το αίσθημα της δικαιοσύνης και της ισότητας. Είναι αυτό που λέμε όσα ξέρει ο νοικοκύρης (σ.σ. προπονητής), δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος.

Πλέον βρισκόμαστε εν αναμονή της επισημοποίησης της παραμονής του στον πάγκο του Παναιτωλικού, όπου πάντως «τρέχουν» και τα ζητήματα των ανανεώσεων. Ηδη άλλωστε ο Λιάβας άνοιξε τον... σχετικό χορό, ενώ με γνώμονα την «αίσθηση» που υπάρχει ο Μλάντεν μάλλον θα ακολουθήσει άμεσα.

Ευρύτερα στο Αγρίνιo υπάρχουν πολλά ανοικτά σχετικά «μέτωπα» και αυτή τη στιγμή δεν προκύπτει κάποια ξεκάθαρη κατάσταση για το τι και πώς. Αλλωστε ακόμη είναι (πολύ) νωρίς. Ως εκ νέου αντίστοιχη εκτίμηση δύναται να ειπωθεί ότι οι Καπίνο, Ξενιτίδης, Βοϊλης, Χουάνπι, Σενγκέλια δεν θα παραμείνουν, χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει κάτι, απλά έτσι είναι η μπάλα. Θεωρία εντελώς και με γνώμονα διάφορα «σενάρια»: Αν π.χ. δεν συνεχίσει ο Τσιγγάρας που είναι free agent, αυτό δεν θα αναιρέσει ότι πρόκειται για ένα παιδί που έχει τιμήσει όσο λίγοι τη φανέλα του club στα έξι έτη που τη φορά και δίνει πάντα το 100%. Ωστόσο είναι αυτό που λέμε έρχεται το πλήρωμα του χρόνου για κάτι άλλο.

Εικόνα πάντως για το τι και πώς θα υπάρχει τις επόμενες ημέρες, ίσως και εβδομάδες. Υπάρχει άλλωστε και το «κεφάλαιο» δανεικοί, που καλούνται να επιστρέψουν στους συλλόγους που ανήκουν. Δύναται να αποκλειστεί π.χ. η παραμονή, με ανάλογο καθεστώς, του Πέρες; Γιατί να συμβεί αυτό;

Το μόνο σίγουρο είναι πως συμβόλαιο και για την επόμενη χρονιά έχουν αυτή τη στιγμή οι Τσάβες, Οικονόμου, Μαυρίας, Μπακάκης, Στεργιάκης, Λομόνακο, Ντίαζ, Μπουζούκης, Λιάβας, Κοντούρης, Νικολάου, Αναστασόπουλος, Παπαζώης.

@Photo credits: INTIME
 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα