Athens Kallithea: Ποιος είναι ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος που την οδήγησε στη Superleague
- O δικηγόρος που έγινε δισεκατομμυριούχος
- Η πρώτη του επένδυση στον αθλητισμό
- Το «όραμα» του Φιλιππάκου και ο ρόλος του Πιλάβιου
Ιστορική χρονιά για την Καλλιθέα. Μετά από 18 χρόνια «περιπλάνησης» στις χαμηλότερες κατηγορίες του ελληνικού ποδοσφαίρου (Γ' Εθνική, Football League και Superleague 2) ο σύλλογος των Νοτίων Προαστίων πανηγύρισε τη σπουδαία άνοδο στη Stoiximan Superleague.
Φυσικά υπάρχει μια βασική διαφορά σε σχέση με την παρουσία της στα «σαλόνια», το 2006. Πλέον δεν είναι (απλά) Καλλιθέα αλλά... Athens Kallithea. Ένα εμπορικά άκρως επιτυχημένο rebrand, που συνδυάστηκε και με αγωνιστική επιτυχία.
Όλα άλλαξαν για το κλαμπ όταν τον Αύγουστο του 2021 ο Άντριου Μπάρογουεϊ μπήκε στην ομάδα αγοράζοντας το 90% των μετοχών του συλλόγου. Μετά από τρία χρόνια και επένδυση πολλών εκατομμυρίων από τον Αμερικανό επιχειρηματία η Athens Kallithea πέτυχε τον μεγάλο στόχο της ανόδου, έχοντας ως επικεφαλής τους Τεντ και Πιτ Φιλιππάκο, οι οποίοι «έτρεξαν» αυτό το project, ενώ είναι και επενδυτές στο κλαμπ.
Όμως, ποιος είναι αυτός ο Αμερικανός που έβαλε και πάλι την Καλλιθέα στον «χάρτη» της Superleague;
O δικηγόρος που έγινε δισεκατομμυριούχος
O 57χρονος (10/2/1967) Άντριου Μπάρογουεϊ μεγάλωσε στο Τσέρι Χιλ του Νιού Τζέρσεϊ. Φοίτησε στο Cherry Hill High School East και στο Πανεπιστήμιο Rutgers, στο οποίο πήρε μπάτσελορ στις κοινωνικές επιστήμες και εν συνεχεία πήρε διδακτορικό στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.
Ως νομικός εξειδικεύτηκε στις σύνθετες ομαδικές αγωγές για διεκδικήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με τα (πολλά) χρήματα που έβγαλε από τη δικηγορία το 2009 έκανε την πρώτη του μεγάλη επιχειρηματική κίνηση και ίδρυσε την εταιρεία διαχείρισης hedge fund «Merion Investment Management», η οποία στεγάζεται σε Νέα Υόρκη και Αριζόνα.
Τι είναι το hedge fund; Ο ακριβής όρος είναι «αντισταθμιστικό αμοιβαίο κεφάλαιo υψηλού κινδύνου». Πρόκειται για επενδυτικά κεφάλαια που μπορούν να ενσωματώνουν μια ευρύτερη γκάμα επενδύσεων και χρηματοοικονομικών προϊόντων σε σχέση με άλλα επενδυτικά μοντέλα. Αυτά όμως τα αμοιβαία κεφάλαια είναι διαθέσιμα μόνο σε συγκεκριμένους επενδυτές όπως τα Ασφαλιστικά Ταμεία, Ιδρύματα, Πανεπιστημιακά κληροδοτήματα και επενδυτές με πολύ υψηλά ποσά προς επένδυση.
Όπως προκύπτει από τις ΗΠΑ η συνολική περιουσία του Μπάρογουεϊ είναι πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια!
Είναι δις παντρεμένος. Με την πρώτη του γυναίκα, Ελίς Σίτνερ έχει δυο παιδιά, τον Τζέικομπ και την Τζέσι. Μετά το διαζύγιο του παντρεύτηκε στις 3 Νοεμβρίου του 2018 την Σάρα Τσέιμπερς. η οποία τον κατήγγειλε τον Μάρτιο του 2023 για ενδοοικογενειακή βία, ενώ ήταν σε διάσταση. Μάλιστα στις 23 Μαρτίου συνελήφθη στο Κολοράντο, όμως αφέθηκε άμεσα ελεύθερος, με εγγύηση. Τελικά στις 30 Αυγούστου οι εισαγγελείς κατέθεσαν αίτηση για απόρριψη των κατηγοριών.
Η πρώτη του επένδυση στον αθλητισμό
Η Καλλιθέα δεν ήταν η πρώτη αθλητική επιχειρηματική δραστηριότητα του Μπάρογουεϊ. Μάλιστα η παρθενική φορά που ο Αμερικανός επένδυσε στον χώρο των σπορ ήταν σε μια αγορά εκατοντάδων εκατομμυρίων, όπως είναι αυτή του NHL, του χόκεϊ επί πάγου των ΗΠΑ.
Το 2013 προσπάθησε να αγοράσει τους Ντέβιλς και μάλιστα δάνεισε στο σύλλογο 30 εκατομμύρια δολάρια. Το deal δεν προχώρησε και εν τέλει ο Μπάρογουεϊ μπήκε στο χόκεϊ ένα χρόνο αργότερα, το 2014, όταν αγόρασε το 51% των μετοχών των Αριζόνα Κογιότς, δίνοντας το ιλιγγιώδες ποσό της τάξης των 152 εκατομμυρίων δολαρίων. Μάλιστα τρία χρόνια αργότερα, το 2017, έγινε το απόλυτο αφεντικό του κλαμπ, αφού αγόρασε και το υπόλοιπο 49%.
Το 2019 έκανε μια «αναπάντεχη κίνηση», όπως την χαρακτήριζαν τα αμερικανικά δημοσιεύματα, καθώς πούλησε το 95% των μετοχών των Κογιότς στον Αμερικανο-Κουβανό δισεκατομμυριούχο, Άλεξ Μερουέλο. Χωρίς να είναι γνωστά τα ακριβή νούμερα του deal ο Μπάρογουεϊ εκτιμάται πως καρπώθηκε από την πώληση της ομάδας περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ!
Λόγω της καταγγελίας της δεύτερης συζύγου του το NHL τον απέβαλε δια παντός από την ενασχόληση του με το χόκεϊ επί πάγου.
Το «όραμα» του Φιλιππάκου και ο ρόλος του Πιλάβιου
Μα πώς βρέθηκε ένας άνθρωπος της οικονομικής εμβέλειας του Μπάρογουεϊ στα διοικητικά μιας ομάδας της Superleague 2; H απάντηση έχει ονοματεπώνυμο. Τεντ Φιλιππάκος. Ο Ελληνοαμερικανός μπήκε το 2016 στη Βενέτσια ως Chief Marketing Officer / Chief Executive Officer και στην ομάδα των Νοτίων Προαστίων διέκρινε αυτό που είχε δει και στο project των Ιταλών. Ένα «άγραφο χαρτί» που ο ίδιος μπορούσε να δημιουργήσει αυτό που ήθελε.
Με τη βοήθεια του επί σειρά ετών συνεργάτη του και μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Βενέτσια, Άντριου Γκόλντμαν, o Φιλιππάκος προσέγγισε τον Μπάρογουεϊ για να γίνει ο χρηματοδότης της Καλλιθέας της νέας εποχής. Μια επένδυση χαμηλού κόστους και χαμηλού ρίσκου για τον Μπάρογουεϊ, καθώς το «deal» έκλεισε στις 300.000 ευρώ.
Η κρούση στην ΠΑΕ Καλλιθέα έγινε με τη διαμεσολάβηση ενός τρίτου προσώπου, του δικηγόρου Σοφοκλή Πιλάβιου, του οποίου η συμβολή ήταν καθοριστική στην αλλαγή σελίδας τoυ συλλόγου. Μάλιστα ο νυν δικαστής του CAS και πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ και διοικητικό στέλεχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός βρέθηκε στο «Ελ Πάσο» και στα δύο τελευταία ματς της σεζόν.
Μετά από τρία χρόνια και μια επένδυση της τάξης των 5,5 με 6 εκατομμυρίων ευρώ (κατά προσέγγιση) η Καλλιθέα επέστρεψε στη Superleague έπειτα από 18 χρόνια, χάρη στα χρήματα του Μπάρογουεϊ, τη διοικητική καθοδήγηση και την οικονομική συνδρομή των συνεπενδυτών αδελφών Φιλιππάκων που «τρέχουν» τα πάντα στην ομάδα και είναι οι άνθρωποι - κλειδιά στη γέννηση και την εκτόξευση του «brand» της Athens Kallithea.
«Αυτοί οι άνθρωποι πήραν την ομάδα από το μηδέν. Δεν είχε φανελάκια, ούτε κώνους», είχε πει στο Gazzetta ο Γιώργος Μανθάτης μετά την άνοδο στη Stoiximan Superleague. Αυτή η επιτυχία δεν είναι η κορύφωση του project αλλά η αρχή ενός νέου κεφαλαίου.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.