Ο Ολυμπιακός, ο ιδιαίτερος γκολτζής Ελ Κααμπί κι ο…Μπακαμπού!

Ο Ολυμπιακός, ο ιδιαίτερος γκολτζής Ελ Κααμπί κι ο…Μπακαμπού!

Ο Ολυμπιακός, ο ιδιαίτερος γκολτζής Ελ Κααμπί κι ο…Μπακαμπού!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta δέκα πράγματα για τον Ελ Κααμπί, αλλά και το μέλλον του, απλά με αφορμή το γκολ του στον ευρωπαϊκό τελικό.

Σκεφτόμουν τον εαυτό μου, τις αντιδράσεις μου όταν έβλεπα τον τελικό, και κούναγα το κεφάλι μου. Στον Ελ Κααμπί αναφέρομαι.

Το τι μπινελίκι του έριχνα επί 116 λεπτά δεν περιγράφεται! Και νομίζω ότι έχω δίκιο! Δεν πρέπει να έκανε τίποτα καλό ως σέντερ φορ μίας ομάδας που παίζει ευρωπαϊκό τελικό. Εννοώ στο καθαρά επιθετικό κομμάτι-ειδάλλως πάλευε έξω από την περιοχή, έπαιρνε κεφαλιές, ενίοτε λειτούργησε και ως κεντρικός επιθετικός στιλ «κολόνα», έσπασε δηλαδή μία δύο μπάλες. Αλλά γενικά μιλάμε για μία μετριότητα από τις λίγες.

Όσες επιθέσεις του Ολυμπιακού έφταναν στα πόδια του, τις χάλαγε. Όπως για παράδειγμα μία στο ξεκίνημα, σε συνεργασία Ποντένσε, Τσικίνιο, Φορτούνη. Σε άλλες δύο περιπτώσεις έχασε το κοντρόλ ενώ βρίσκονταν στην περιοχή και κόπηκε πριν μπορέσει να τελειώσει τις φάσεις. Σε μία ακόμη περίπτωση, προς το τέλος του α΄ ημιχρόνου, που τον βρήκε ωραία ο Ποντένσε, άργησε να αντιδράσει και τον πρόλαβε ο γκολκίπερ με δυναμική έξοδο. Πιο μετά ξανά το ίδιο: καλή πάσα Ποντένσε, χωρίς να την αξιοποιήσει. Και άλλη μετά! Πάλι καθυστέρησε και δεν τέλειωσε τη φάση.

Έξι φορές ο Ελ Κααμπί έκανε τις χειρότερες δυνατές επιλογές σε καλές επιθέσεις του Ολυμπιακού. Το παιχνίδι τελείωνε, είχα κουραστεί να μπινελικιάζω και έλεγα ότι τον κρατάει μέσα ο Μεντιλίμπαρ για τα πέναλτι. Μόνο ππου μάλλον τον κράταγε μέσα ο Μεντιλίμπαρ για «τη μία φάση»! Τη μία καλή φάση στην οποία μπορεί να μπει ο Ελ Κααμπί και να κάνει το γκολ. Και το έκανε! Με εκπληκτικό τρόπο. Κι ήταν ο άνθρωπος που έκρινε τον τελικό.

Έτσι είναι το ποδόσφαιρο, τι να πω. Ίσως έτσι είναι κι ο Ελ Κααμπί, εν πολλοίς! Δεν το έχει με την ντρίμπλα, δεν είναι ιδιαίτερα ταχύς, δεν είναι «ειδικότητα» του το κοντρόλ, δεν είναι το καλύτερο του να πλασάρει σε τετ α τετ, δεν παίζει ποτέ με το δεξί! Και βγαίνει αρκετά συχνά οφσάίντ! Πώς έβαλε 33 γκολ, λείποντας και ένα μήνα στο Κόπα Άφρικα; Πολύ απλά, ο άνθρωπος το έχει το γκολ. Σε όλη του την καριέρα το είχε. Είτε έπαιζε στο πρωτάθλημα Μαρόκου, είτε σε μικρή τουρκική ομάδα, είτε τώρα στον Ολυμπιακό. Τη μυρίζεται ρε παιδί μου τη φάση.

s

Οι κινήσεις του είναι εκπληκτικές, κινήσεις φοβερού στράικερ. Το ίδιο και οι τοποθετήσεις του. Και όταν βγαίνει καλή σέντρα από τα πλάγια, θα το βάλει το γκολ, είτε με κεφαλιά, είτε με σουτ, ακόμη κι αν χρειαστεί να κάνει τον καμικάζι, να συρθεί στο έδαφος, να κάνει ψαλιδάκι η, και να μπει ο ίδιος με την μπάλα στα δίκτυα με προβολή. Το θέμα είναι να τελειώσει τη φάση με τη μία-αν καθυστερήσει λίγο, πάει το έχασε το γκολ. Και, τέλος, είναι καλός και στα πέναλτι.

Εκεί που με εξέπληξε ήταν στα δύο παιχνίδια με την Άστον Βίλα, που βρέθηκε τρεις φορές τετ τετ με τους αντίπαλους γκολκίπερ, τις δύο με τον Όλσεν της Εθνικής Σουηδίας και τη μία με τον Μαρτίνεθ, της Εθνικής Αργεντινής. Και τους νίκησε και στα τρία τετ α τετ, με άψογες εκτελέσεις. Την στιγμή κατά την οποία τον είχαμε δει σε τόσα άλλα τετ α τετ να πλασάρει απογοητευτικά. Να ήταν θέμα τύχης η, θέμα focus 100%; Νομίζω και τα δύο, και πιο πολύ το δεύτερο.

Είναι ιδιαίτερος παίκτης ο Ελ Κααμπί. Άμα βρει τη ρέντα του, είναι ασταμάτητος. Κάποια στιγμή έβαλε 13 γκολ σε 10 παιχνίδια του με τον Ολυμπιακό! Αν χάσει τη ρέντα του, μπορεί να χάσει κάθε επαφή με τα δίκτυα (το φθινόπωρο είχε έξι παιχνίδια χωρίς γκολ) και, το χειρότερο, μπορεί να μην βλέπεται καν από πλευράς απόδοσης. Στις οκτώ τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος έβαλε μόλις δύο γκολ (το ένα με πέναλτι στη Λαμία) κι έτσι έχασε εύκολα τον τίτλο του πρώτου σκόρερ από τον Μορόν του Άρη. Στο ίδιο διάστημα έβαλε εννιά γκολ στα νοκ άουτ του Κόνφερενς Λιγκ και βγήκε πρώτος σκόρερ στη διοργάνωση (με 11 συνολικά)!

Τέλος πάντων, τώρα σημασία έχει αν μείνει στον Ολυμπιακό. Εφόσον είναι αληθή τα 50% των όσων γράφονται γι΄ αυτόν στο εξωτερικό, θα φύγει, πληρώνοντας το by out που έχει με τους «ερυθρόλευκους», που όμως δεν παρατάνε την προσπάθεια τους για να τον κρατήσουν, με νέο πλέον συμβόλαιο, κλειστό, κι όχι 1+1, και με αυξημένες αποδοχές.

yh

Αν ήμουν στη θέση του Ελ Κααμπί και είχα μία γενναία προσφορά από τον Ολυμπιακό για ένα τριετές συμβόλαιο, εγώ θα το σκεφτόμουν να μείνω. Από την ομάδα που κάνεις την καλύτερη σεζόν της καριέρας σου, πρέπει να το σκεφτείς και να το ξανασκεφτείς για να φύγεις, λέω εγώ. Με προπονητή τον Μεντιλίμπαρ έβαλε μέσα σε 3,5 μήνες τα 20 από τα 33 γκολ του. Άρα, σημαίνει ότι του ταιριάζει ο τρόπος του παιχνιδιού του Βάσκου.

Ας ρωτήσει, παρεμπιπτόντως, να μάθει την τύχη του περσινού πρώτου σκόρερ του Ολυμπιακού, αλλά και του πρωταθλήματος, του Μπακαμπού, που επέλεξε να αφήσει τον Πειραιά με τη λήξη του συμβολαίου του το περασμένο καλοκαίρι, κι ενώ είχε πολύ μεγάλη προσφορά από τον Μαρινάκη. Υπέγραψε στο Ντουμπάι, στην Αλ Νασρ. Δεν έπαιξε καν γιατί γκρίνιαζε εκεί η γυναίκα του, πήγε στη Γαλατασαράι και ήταν αλλαγή του Ικάρντι, ώσπου έφυγε και πήγε το χειμώνα στην Μπέτις, όπου είναι όλο τραυματίας.

Άσχετο: Για να καταλάβετε τι είχε γίνει με τα εισιτήρια στο Ολυμπιακός-Φιορεντίνα. Κάθε παίκτης του Ολυμπιακού είχε πάρει από το σύλλογο μόνο 10 μαγικά χαρτάκια!

Η φωτογραφία της ημέρας:

Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της ΟΥΕΦΑ, οι παίκτες του Ολυμπιακού έτρεξαν 150,7 χλμ στον τελικό με τη Φιορεντίνα (90 λεπτά και παράταση)! Σαφώς περισσότερα από τους Ιταλούς (146,9)…

Μάλιστα, αν πάμε να δούμε τα ανάλογα δεδομένα από τον πιο πρόσφατο αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ που είχε κι εκείνος παράταση, το μεγάλο παιχνίδι Μάντσεστερ Σίτι-Ρεάλ Μαδρίτης (1-1), που εν τέλει κρίθηκε στα πέναλτι, θα διαπιστώσουμε ότι η Ρεάλ είχε τρέξει αρκετά λιγότερα χλμ από τον Ολυμπιακό (147,6)!

uj

Σίγουρα ένα παράσημο για τους «ερυθρόλευκους» και τη δουλειά που έχουν κάνει στο Ρέντη αυτό το διάστημα των περίπου 3,5-4 μηνών με τον Μεντιλίμπαρ. Αλλά κι ενδεικτικό της θέλησης που εείχαν να κάνουν τα πάντα προκειμένου να πάρουν το τρόπαιο-είδαμε τον 36χρονο Ιμπόρα για παράδειγμα σχεδόν να συναγωνίζεται τον 22χρονο Έσε!

Όπως έχει σημασία να αναφέρουμε και το ρόλο του γυμναστή της ομάδας Χρήστου Μουρίκη, ενός ανθρώπου που είναι χρόνια στο Ρέντη και τον εμπιστεύεται τυφλά ο σύλλογος. Και δεν είναι μόνο ότι είναι καλός στη δουλειά του. Είναι ότι βρίσκεται «πάντα εκεί»! Μπορεί να έχουν ρεπό οι πάντες, αλλά στο προπονητήριο του Ολυμπιακού δύο άτομα θα βρεις, όπως λένε αυτοί που ξέρουν: τον Μουρίκη και τον (team manager) Θοδωρή Κοκκινάκη.

f

Και για το τέλος ένα Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.