Ντάνι Γκαρθία: Τον λένε «εξολοθρευτή», παίζει ντραμς και είναι «παιδί» του Μεντιλίμπαρ

Ντάνι Γκαρθία: Τον λένε «εξολοθρευτή», παίζει ντραμς και είναι «παιδί» του Μεντιλίμπαρ

garcia_medilibar.jpg

bet365

Ο Ντάνι Γκαρθία εκτόξευσε τις ποδοσφαιρικές του «μετοχές» υπό τις οδηγίες του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, χαρακτηρίζεται από το δυναμικό του παίξιμο στα χαφ και το πώς αντιλαμβάνεται τον χώρο ευθύνης του... αποτυπώνεται στα τατουάζ που «χτύπησε» στις δύο του γάμπες.

Το όνομα αυτού Ντάνι Γκαρθία λοιπόν και ο Ισπανός χαφ εισήλθε εσχάτως στην ποδοσφαιρική μας πραγματικότητα καθώς αναμένεται να συνεχίσει στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό.

Ετσι ο 34χρονος χαφ θα παίξει, εκτός απρόοπτου, για πρώτη φορά εκτός Ισπανίας, επειδή όμως θα βρεθεί σε γνώριμο περιβάλλον (σ.σ. θα δείτε μετά το γιατί) ενδέχεται για εκείνον να μειωθεί αισθητά ή ακόμη και να εκμηδενιστεί ο παράγοντας προσαρμογή.

Αλλωστε δείχνει ποδοσφαιριστής που του αρέσουν τα... δύσκολα και δεν είναι τυχαίο πως στην πατρίδα του πολλάκις χαρακτηρίζεται ως «καταστροφέας», «εξολοθρευτής» ή παρομοιάζεται ακόμη και με γεωργικά εργαλεία, με το σκεπτικό το πώς «κόβει» το αντίπαλο παιχνίδι στο χώρο της μεσαίας γραμμής.

Κλασικό «6αρο-8άρι» με καταγωγή από την Γκιπούθκοα της χώρας των Βάσκων, σε ανύποπτη στιγμή αναφέρθηκε στα «ερεθίσματά» του και σε όσους επέδρασαν καταλυτικά στο πώς αντιλαμβάνεται το άθλημα. «Παρατηρώ ορισμένους που παίζουν ή έπαιζαν στο κέντρο, όπως τον Αντερ Ιτουράσπε, τον Σέρχιο Μπούσκετς και τον Κλοντ Μακελελέ. Τους παρακολουθώ και παίρνω πράγματα», ανέφερε σχετικά, ενώ ορισμένοι τον αποκαλούν ως «Γκατούζο της Θουμαράγκα», ελέω της «τρέλας» που έχει για την μπάλα!

Για την ιστορία Θουμαράγκα είναι η κωμόπολη των περίπου 10.000 κατοίκων που γεννήθηκε τον Μάιο του 1990.

Η πρώτη του ενασχόληση με τη «στρογγυλή θεά» ήταν στην Ντεπορτίβο Ουρόλα του Σαν Σεμπαστιάν, στα 17 του βρέθηκε στα τμήματα υποδομής της Ρεάλ Σοσιεδάδ, όμως επαγγελματίας έγινε στη Βαλένθια και την Αλικάντε. Εκεί έμεινε μέχρι το 2011, όταν και συνέχισε στη Χετάφε, ενώ το 2012 επέστρεψε, άνδρας πια, στη Ρεάλ Σοσιεδάδ.

Ωστόσο εκεί δεν τον «πίστεψαν» και πήγε δανεικός στην Εϊμπάρ της τρίτης κατηγορίας, όπου με το «καλημέρα» έγινε βασικός και το καλοκαίρι του 2013 πανηγύρισε την άνοδο στη δεύτερη, κάτι που οδήγησε στην ανανέωση του on loan καθεστώς του. Η επόμενη σεζόν ήταν εξίσου ιδανική αφού συνδυάστηκε με τον προβιβασμό της ομάδας στη La Liga και εκείνος συνάμα πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις που τον αναγόρευσαν σε ηγέτη της.

Αυτόματα δεν αποτέλεσε έκπληξη που το 2014 μετακινήθηκε σε αυτή με «μόνιμη» μεταγραφή και εκεί «έχτισε» το όνομά του. Το club εδραιώθηκε στα «σαλόνια», εκείνος ήταν «κολόνα» του, πήρε το περιβραχιόνιο, αναδείχθηκε σε εκ των MVP του και μέχρι το 2018 που αποχώρησε το «κοντέρ» του... έγραψε 223 εμφανίσεις με τη φανέλα του, κάτι που τον κατατάσσει στο Top 15 ποδοσφαιριστών της ιστορίας του σε επίπεδο συμμετοχών.

Εκείνο τον Ιούνιο ήταν που πήγε «πακέτο» με τον Αντερ Κάπα στη μεγάλη ομάδα των Βάσκων, την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Στο «San Mamés» πέρασε έξι φανταστικά χρόνια και αγαπήθηκε πολύ από την εξέδρα. Το πάθος και η αγωνιστικότητά του αποτέλεσαν σημείο αναφοράς, ενώ υπάρχουν δεκάδες δημοσιεύματα που υπογράμμιζαν πως ανεξαρτήτως του χρόνου συμμετοχής του έδινε πάντα το 100%.

Ξεχώρισε, διακρίθηκε, κατέκτησε τίτλους, έφτασε επιπλέον δύο φορές μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου αλλά πρόσφατα αποφάσισε πως ήρθε η στιγμή να γυρίσει νέα σελίδα στην καριέρα του και να αναζητήσει μία καινούργια πρόκληση, η οποία θα αφορά τα μέρη μας και τον Ολυμπιακό.

Παρότι μάλιστα η πλευρά του συλλόγου του μετέφερε πως θα ήταν καλύτερα για εκείνον να ανακοινώσει την αποχώρησή του πριν το τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι της περασμένης σεζόν (σ.σ. στις 19 Μαΐου κόντρα στη Σεβίλλη), εκείνος το έπραξε μερικές μέρες μετά και ενόψει του φινάλε της περιόδου που έγινε στον εκτός έδρας αγώνα με τη Ράγιο Βαγιεκάνο.

Ο λόγος; Κόντρα στη Σεβίλλη οι φίλοι της Αθλέτικ αποχαιρέτησαν τους Ικέρ Μουνιάιν και Ραούλ Γκαρθία που αγωνίζονταν για πάνω από μία δεκαετία στον σύλλογο και η συγκεκριμένη βραδιά τους «ανήκε». «Δεν έπρεπε να στρέψω αλλού την προσοχή του κόσμου και παρότι είχα ήδη πάρει την απόφασή μου περίμενα να τη δημοσιοποιήσω μερικές ημέρες μετά. Δεν χρειάζονταν κάποια ιδιαίτερη τελετή στο γήπεδο, ώστε να καταλάβω την αγάπη και τον σεβασμό των φιλάθλων. Το ξέρω πώς νιώθουν για μένα», ανέφερε σχετικά σε μία κίνηση ... respect.

Γκαρθία για Μεντιλίμπαρ: «Δεν επιθυμεί να... μένω ήσυχος μέσα στο γήπεδο. Να του κάνουν άγαλμα στην Εϊμπάρ»

Τώρα, λοιπόν θα γίνει κάτοικος Ελλάδος όπου θα συνεργαστεί εκ νέου με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Οπως αναφέραμε παραπάνω ο χρόνος προσαρμογής του ενδέχεται να μειωθεί αισθητά, καθώς ο κόουτς του Ολυμπιακού τον ξέρει πάρα πολύ καλά αφού για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα τον είχε παίκτη στην Εϊμπάρ. Εκείνος δε ήταν που τον βοήθησε το μέγιστο ώστε να βελτιωθεί και οι εμφανίσεις που έκανε υπό τις οδηγίες του αποτέλεσαν το «διαβατήριό» του ώστε να συνεχίσει στην Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Συνολικά ο 34χρονος μέσος έπαιξε σε 105 ματς όλων των διοργανώσεων με τον Μεντιλίμπαρ στον πάγκο και το πώς τον εξέλιξε δεν αποτυπώνεται μόνο στο ότι έγινε καλύτερος στα χέρια του και πήρε «προαγωγή» για το μεγάλο club των Βάσκων. Ο ίδιος ο παίκτης το... αποκάλυψε σε ανύποπτη στιγμή. «Παλαιότερα οι προπονητές που είχα με ήθελαν περισσότερο στατικό. Ο Μεντιλίμπαρ αντίθετα δεν επιθυμεί να... μένω ήσυχος μέσα στο γήπεδο»!

Αυτόματα αποτυπώνεται ανάγλυφα τι μπορεί να περιμένει από εκείνον ο κόουτς των «ερυθρολεύκων» και εφόσον επιβεβαιωθούν οι «συστάσεις» που τον ακολουθούν, τότε αναμένεται να «καταγράψει» πολλά χιλιόμετρα με τη φανέλα των Πειραιωτών.

Ευρύτερα η εκτίμηση που «τρέφει» ο ποδοσφαριστής στο πρόσωπο του 63χρονου τεχνικού «φωνάζει» μέσω των όσων είπε σε αντύποπτη στιγμή για εκείνον. «Εφτιαξε μια σούπερ ομάδα και έπαιξα μαζί του το καλύτερο ποδόσφαιρο. Είναι ένας κανονικός προπονητής, που κάνει κανονικά πράγματα. Δίνει τη σωστή βάση σε όλους τους παίκτες. Είναι απαιτητικός και αυτή η απαίτηση κάνει τους παίκτες του να το δείχνουν με ένταση και επιθυμία να κερδίσουν. Αξίζει να του κάνουν ένα άγαλμα στην Εϊμπάρ». Πρόκειται για... ατάκες που... μιλάνε από μόνες τους.

Μεντιλίμπαρ για Γκαρθία: «Αρχηγός δεν είναι αυτός που απλά φορά το περιβραχιόνιο. Εκείνος το έχει αυτό»

Βέβαια και ο Μεντιλίμπαρ φαίνεται πως τον εκτιμά απεριόριστα σε όλους τους τομείς.

Το 2017 όταν ο Γκαρθία αποτελούσε τον Νο1 «στόχο» της Βαλένθια είχε σχολιάσει «μακάρι να μείνει», όπερ και τελικά εγένετο.

Ο παίκτης εκτόξευσε τις ποδοσφαιρικές του «μετοχές» υπό τις οδηγίες του και σε ανύποπτη στιγμή ήταν η σειρά του έμπειρου προπονητή να του «πλέξει» τιο εγκώμιο. «Αρχηγός δεν είναι απλά αυτός που φοράει το περιβραχιόνιο. Είναι πολύ περισσότερο ο τρόπος που κινείται στο γήπεδο, το πως βοηθάει τους συμπαίκτες του, τι κάνει στις προπονήσεις και στα αποδυτήρια. Πρέπει να σε σέβονται όλοι για την εικόνα σου και πιστεύω πως ο Ντάνι Γκαρθία το είχε αυτό».

Δεν είναι τυχαίο πως στο διάστημα της κοινής τους παρουσίας στο «Ipurua Municipal Stadium» υπήρξαν στη χώρα της Ιβηρικής δημοσιεύματα πως τον «κοιτάνε» clubs όπως η Γουέστ Χαμ και η Σαουθάμπτον της Premier League, αλλά και η γερμανική Βέρντερ Βρέμης. Μάλιστα για ένα χρονικό διάστημα μεταδίδονταν για πολλές ημέρες ότι και η Μπαρτσελόνα εξετάζει το ενδεχόμενο απόκτησής του.

Με τις «ευλογίες» του Βαλβέρδε και η αποθέωση στο «αντίο» του

Εάν πάντως κάποιος ξέρει αυτή τη στιγμή τον Γκαρθία καλύτερα από τον κάθε έναν είναι φυσικά ο Ερνέστο Βαλβέρδε, καθώς ο Βάσκος κόουτς τον είχε μέχρι και πρότινος παίκτη στην Αθλέτικ Μπιλμπάο. Το «Μυρμήγκι» στηρίζονταν αρκετά στον έμπειρο χαφ και αθροιστικά από το 2022 όταν και ξεκίνησε η συνεργασία τους στο «San Mamés» έπαιξε σε 48 ματς υπό τις οδηγίες του. Ο 60χρονος έχει «γράψει» τη δική του ιστορία στους «ερυθρόλευκους» και προφανώς θα ζητήθηκαν περαιτέρω πληροφορίες για την κατάστασή του, πριν «φιξαριστεί», όπως φαίνεται, η άφιξή του στο λιμάνι.

Μάλιστα αποχαιρέτησε όλους στο club της χώρας του μέσω μίας συγκινητικής μίνι-τελετής που διοργανώθηκε, όπου είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τελευταία φορά στους πρώην πια συμπαίκτες του. Η ομάδα του δώρισε μία φανέλα με το Νο 195 που αντιστοιχούσε στις συμμετοχές του με την Αθλέτικ Μπιλμπάο και μόλις τελείωσε τα όσα είχε να πει, τον σήκωσαν στα χέρια.

φψζψ

Πήγε στην παρουσίασή του με μαυρισμένο μάτι!

Στη συνέχεια θα γυρίσουμε τον χρόνο πίσω στις 4 Ιουνίου του 2018, όταν και παρουσιάστηκε από την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Μετά τις σχετικές ανακοινώσεις εμφανίστηκε ενώπιον των δημοσιογράφων ώστε να κάνει τις πρώτες του δηλώσεις και ύστερα πάτησε στον αγωνιστικό χώρο στον «Λάκο των Λεόντων». Τότε λοιπόν τα βλέμματα όλων έπεσαν αμέσως στο πρόσωπό του, αφού το ένα του μάτι ήταν μαυρισμένο και εύλογα άρχισαν ορισμένοι ψίθυροι.

Στην εξέλιξη της Συνέντευξης Τύπου ρωτήθηκε σχετικά και η απάντησή του έγινε viral στην Ισπανία αφού ήταν αφοπλιστική. «Ημουν μέχρι και πριν από μερικές ημέρες στην Ιμπίθα όπου και έκανα προπονήσεις, αλλά δεν προχωράω σε... ημίμετρα και έπαιζα στο 100%. Ε, σε μία φάση χτύπησα με το κεφάλι ενός και έτσι προκλήθηκε».

Ο Γκαρθία φαίνεται πως ακόμη και στις διακοπές του παίζει στο... φουλ, δεν... καταλαβαίνει που λέμε σε απλά ελληνικά και δεν το κρύβει!

Μαζί με συμπαίκτες του έφτιαξαν συγκρότημα, έβγαλαν CD και έπαιξαν στον γάμο του!

Ξέχωρα πάντως από τις ποδοσφαιρικές του αρετές διακρίνεται και για την καλλιτεχνική του «φλέβα» και μάλιστα πριν από μερικά χρόνια αποφάσισε να... ενώσει τις δυνάμεις του με πέντε συμπαίκτες του στην Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Πιο συγκεκριμένα εκείνος και οι Βιγιαλίμπρε, Ντε Μάρκος, Βαλενθιάγκα, Βέσγκα και Λέκουε ίδρυσαν τη ροκ μπάντα «Orsai» (εκ του οφσάιντ) και το 2021 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους CD που περιείχε το τραγούδι «One club men».

Η παρουσίασή του έγινε λίγο μετά την κατάκτηση του Σούπερ Καπ από τους Βάσκους και ο κόσμος «αγκάλιασε» το εγχείρημα που επιχειρήθηκε και μάλιστα ήταν για καλό, αφού όλα τα έσοδα που προέκυψαν διατέθηκαν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ο 34χρονος μέσος είναι ο ντράμερ του συγκροτήματος που μεταξύ άλλων ανέλαβε και τη διασκέδαση των καλεσμένων στον γάμο του νέου χαφ των «ερυθρολεύκων», ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του Ναρόα, υπό το...άγρυπνο βλέμμα του πιστού τετράποδου φίλου τους Μανολίτο.

Ξέχωρα από τα διάφορα events που υπήρξαν το βράδυ της τελετής (σ.σ. ακόμη και ακροβατικά), τα έξι μέλη των «Orsai» ανέβηκαν επί σκηνής και έδωσαν άλλο χρώμα στο γλέντι, όπου το παρών έδωσε σύσσωμο το ποδοσφαιρικό τμήμα του club και όχι μόνο. Η εικόνα του Γκαρθία να παίζει ντραμς με το γαμπριάτικο κουστούμι... έκλεψε την παράσταση!

Λάτρης των τατουάζ, η αφιέρωση στον πατέρα του και τα δύο άκρως ποδοσφαιρικά «χτυπήματα» στις γάμπες του

Ο «Ζοριονάκ», όπως τον φωνάζουν ορισμένοι στη χώρα του, λατρεύει τα τατουάζ και υπάρχουν δεκάδες στο σώμα του. Κυρίως στα χέρια του, όπου δεσπόζουν διάφορες εικόνες και σύμβολα, μεταξύ άλλων και τα αγαπημένα του ντραμς.

Στην πλάτη του ξεχωρίζει μία πυξίδα, κάπου αλλού ένας μαχητής πολεμικών τεχνών ενώ συγκλονίζει η αφιέρωση στον πατέρα του όπου γράφει «Το όνειρό μας έγινε πραγματικότητα».

Παράλληλα στους μηρούς του έχει «χτυπήσει» ημερομηνίες όπου κατέκτησε τρόπαια με την Αθλέτικ Μπιλμπάο, ενώ στις γάμπες του είναι ίσως τα πλέον χαρακτηριστικά της με την καλή ένοια «ποδοσφαιρικής τρέλας» που φαίνεται πως τον διακατέχει.

Στην αριστερή υπάρχει ένας παίκτης που κάνει τάκλιν σε κάποιον άλλον και στη δεξιά, ως συνέχεια της φάσης (!), ο ρέφερι του δείχνει κάρτα και εκείνος απορεί! Iσως αυτό να είναι και βιωματικό και να αποτυπώνει τον δυναμισμό του και το πώς λειτουργεί μέσα στις τέσσερις γραμμές!

Ευρύτερα πρόκειται για άνθρωπο που δεν... μασά τα λόγια του ή «κρύβεται», αφού για παράδειγμα πήρε θέση υπέρ του Βινίσιους Ζούνιορ όταν ο επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης έπεσε θύμα ρατσιστικών επιθέσεων.

Την ίδια στιγμή βρέθηκε παλαιότερα και στο πλευρό ποδοσφαιριστών που αποτέλεσαν «στόχο» της εξέδρας με αφορμή την αγωνιστική τους παρουσία. «Ο κόσμος νομίζει πως επειδή παίζουμε μπάλα και κερδίζουμε πολλά χρήματα θα μας λέει ότι θέλει, αλλά δεν είναι έτσι. Δεν μπορούν να γνωρίζουν σε τι κατάσταση βρισκόμαστε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το «μήνυμα» στα παπούτσια του

Για φινάλε κάτι που προκύπτει ως συμπέρασμα. Παρότι 34 ετών τόνισε πρόσφατα σε μία συνέντευξή του πως είναι διατεθειμένος αλλά και σε θέση να αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο για πολλά χρόνια ακόμη και ότι θέλει να παίξει και εκτός των συνόρων του.

Ετσι στην Ισπανία δεν αποτελεί και τόσο μεγάλη «έκπληξη» η διαφαινόμενη συμφωνία του με τον Ολυμπιακό ελέω της παρουσίας του Μεντιλίμπαρ στον «ερυθρόλευκο» πάγκο.

Ο Ντάνι Γκαρθία με αριθμούς

Συμμετοχές
La Liga: 303 ματς/3 γκολ/9 ασίστ
La Liga 2: 44 ματς/2 ασίστ
Segunda División B: 100 ματς/1 γκολ
Copa del Rey: 32 ματς
Supercopa: 4 ματς/2 ασίστ

Τίτλοι
Copa del Rey: 1 (2023/24, Αθλέτικ Μπιλμπάο)
Supercopa: 1 (2020/21, Αθλέτικ Μπιλμπάο)
La Liga 2: 1 (2013/14, Εϊμπάρ)

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα