Σαββίδης – Κωνσταντέλιας: Η ηχηρή απάντηση στις φοβίες των άλλων…

Σαββίδης – Κωνσταντέλιας: Η ηχηρή απάντηση στις φοβίες των άλλων…

Σαββίδης – Κωνσταντέλιας: Η ηχηρή απάντηση στις φοβίες των άλλων…

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει για το παρασκήνιο πίσω από την κοινή απόφαση Ιβάν Σαββίδη και Γιάννη Κωνσταντέλια να πουν «όχι» στην Ζάλτσμπουργκ και ο 21χρονος «μάγος» του ΠΑΟΚ να συνεχίσει να λάμπει στα ελληνικά γήπεδα με την «ασπρόμαυρη» φανέλα.

Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας δεν είναι παιδάριο πια. Είναι 21 ετών. Για πολλούς, το τρενάρισμα «μένω εδώ, φεύγω στο εξωτερικό» δεν θα αντέχει προσεχώς, ως τακτική. Το σίγουρο είναι πως το έντονο φλερτ της Ζάλτσμπουργκ τον έφερε πολύ γρήγορα μπροστά σε σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του. Και οι επιλογές είναι, ολότελα, δικές του. Γιατί, απλούστατα, πρόκειται για τη δική του ζωή.

Με απόσταση ολίγων εβδομάδων από την κατάκτηση του πιο συγκλονιστικού πρωταθλήματος όλων των εποχών από τον ΠΑΟΚ, ο «Ντέλιας» είδε το όνομά του να φιγουράρει καθημερινά στον ελληνικό και ξένο Τύπο, άκουγε ανθρώπους να (τον) συμβουλεύουν «να μην πάει πουθενά, εδώ να μείνει, θα 'ναι βασιλιάς, γιατί να ψάξει το αβέβαιο;» κι άκουγε κάποιους άλλους (λίγους) να τον παρακινούν ότι «αξίζει να κάνει παγκόσμια καριέρα, με μια μετεγγραφή στο εξωτερικό». Τρέλα…

Το ποδόσφαιρο και η εμπλοκή ισχυρών επιχειρηματιών, τύπου Ιβάν Σαββίδη, παραμένει να είναι μια αιματηρή διαδικασία γι’ αυτούς που βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να οδηγήσουν τις ομάδες στην κορυφή. Παίρνει (πολύ) σκληρή δουλειά, έχει εκατό μέτρα ανήφορο και δέκα ίσωμα κι ύστερα πάλι άλλα εκατό ανήφορο, φέρνει αλλεπάλληλες στενοχώριες και μία χαρά (πηγή κουράγιου), όπως η κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος, θέλει πίστη. Και στήριξη, αποσυνδεδεμένη από το άμεσο αγωνιστικό αποτέλεσμα. Και χρήματα, βεβαίως, βεβαίως…

Θέλει, εν ολίγοις, επένδυση σε νέες πληθυσμιακές ομάδες. Όπως φρόντισε να κάνει ο Ιβάν Σαββίδης με δεκάδες εκατομμύρια. Στις ακαδημίες. Γιατί αυτά τα παιδιά που προέρχονται απ’ τα σπλάχνα του κλαμπ αγαπούν τυφλά, άδολα, όχι «υπό τον όρο» της νίκης και των χρημάτων. Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας είναι ένα ολοζώντανο παράδειγμα.

Τα χαρμόσυνα νέα για το «όχι» στη Ζάλτσμπουργκ φώτισαν τις ψυχές των φίλων του ΠΑΟΚ. Ηταν αγαλλίαση. Και ένδειξη επένδυσης (του Σαββίδη) προς τη (μοναδική) σωστή κατεύθυνση. Με την έξυπνη ανάρτηση της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ στο Instagram να μαζεύει χιλιάδες... καρδούλες!

Αλλά, να μην ξεφεύγουμε, το θέμα μας είναι ξεκάθαρα η παραμονή Κωνσταντέλια. Η θέση του, ανάμεσα στο «κάτσε εδώ, πού να τρέχεις τώρα;» και στο «φύγε να εκτοξεύσεις την καριέρα σου και να κυνηγήσεις τα πιο άγρια όνειρά σου». Ρωτώντας κι άλλους μεγαλύτερους, ήταν περίπου βέβαιον ότι θα... μπερδευόταν (όπως όταν μαζεύεις γνώμες γιατρών για το ίδιο ζήτημα) ακόμα περισσότερο.

Ευτυχώς, για τον ΠΑΟΚ, άκουσε τον Ιβάν Σαββίδη. Εξάλλου δεν ήταν η πρώτη φορά που μίλησαν. Σχεδόν μια φορά κάθε εβδομάδα οι δυό τους επικοινωνούσαν με πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη των Πρωταθλητών Ελλάδας. Ο «Ντέλιας» τον ένοιωθε σαν δεύτερο πατέρα του. Ο Σαββίδης του συμπεριφερόταν σαν δικό του παιδί. Συζητούσαν τα πάντα, μοιραζόντουσαν τις ανησυχίες για την ομάδα, κουβέντιαζαν για την πρόοδο του Γιάννη.

Ο Κωνσταντέλιας δεν είναι 18-20 ετών, έφτασε στο σταυροδρόμι που (αρχίζουν τα καλύτερα χρόνια της διαδρομής του στην μπάλα, οπότε) ήξερε πως έπρεπε να αποφασίσει πώς θέλει να είναι, την επόμενη δεκαετία, η ζωή του. Θέλει να γίνει το έμβλημα του ΠΑΟΚ; Μαζί του. Θέλει, ίσως, να την ψάξει... έως το «Καμπ Νου»; Μαζί του, επίσης. Προς το παρόν όμως θα συνεχίσουμε να τον απολαμβάνουμε με την «ασπρόμαυρη» φανέλα. Κατά βάθος αυτό ήθελε απ’ την πρώτη στιγμή που η Ζάλτσμπουργκ, όχι απλώς έδειξε ενδιαφέρον για εκείνον, αλλά το μετουσίωσε σε τρεις προτάσεις, με την επιμονή της παραλίγο να δικαιωθεί και να τον κάνει δικό της.

Όμως, ο «Ντέλιας» «φτιάχτηκε» με την κατάκτηση του πρωταθλήματος και ήθελε να ζήσει το όνειρο του Τσάμπιονς Λιγκ με τον ΠΑΟΚ. Γι’ αυτό και όταν ο Ιβάν Σαββίδης (θα) του είπε ότι «ο επόμενος μεγάλος στόχος είναι η είσοδος στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ», δεν το σκέφτηκε ούτε δευτερόλεπτο και (θα του) απάντησε «μένω εδώ πρόεδρε, δεν πάω πουθενά…»!

Η πρώτη πρόταση που έκανε η Ζάλτσμπουργκ το χειμώνα άγγιζε τα 12,5 εκατ. Ευρώ, με τον ΠΑΟΚ να απαντά αρνητικά και τους Αυστριακούς να στέλνουν μήνυμα πως θα επιμείνουν, καθώς παρακολουθούν τον 21χρονο Βολιώτη μεσοεπιθετικό εδώ κι 1,5 χρόνο σχεδόν από τότε που καθιερώθηκε στην ενδεκάδα του «Δικεφάλου» κι όσο εκείνος ανέβαζε την απόδοσή του, τόσο η αυστριακή ομάδα έδινε το βάρος της στην απόκτησή του.

Η συμφωνία, η οποία δουλεύτηκε κι επετεύχθη ανάμεσα στα στελέχη των δύο ομάδων, έφτασε στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος είναι πάντα εκείνος που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Κι όπως το συνηθίζει, έκανε την ανατροπή. Λέγοντας ένα μεγαλοπρεπές «όχι» στα 17,5 εκατομμύρια Ευρώ (με προκαταβολή στα δέκα εκατ. Ευρώ) και στο 18% ποσοστό μεταπώλησης, που βάσει των πωλήσεων της Ζάλτσμπουργκ μπορεί να έφτανε κι άλλα τέσσερα με πέντε εκατομμύρια.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας. Θέλει ψυχή για να πεις όχι σ’ ένα τέτοιο deal, κρατώντας στην ομάδα τον καλύτερο παίχτη του Ελληνικού Πρωταθλήματος! Ήταν μια τεράστια κίνηση από τον Ιβάν Σαββίδη, που αποδεικνύει ότι ο ΠΑΟΚ μεγαλώνει μέρα με την ημέρα και αποκτά σιγά σιγά τη δυναμική που θα πρέπει να έχει στο χάρτη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Και κάτι τελευταίο, επίσης, σημαντικό. Για όσους τον ξέρουν καλά ο Γιάννης Κωνσταντέλιας (που δικαιολογημένα φαντάζομαι θα κληθεί άμεσα να υπογράψει νέο συμβόλαιο με πολύ καλύτερες αποδοχές από τις 550.000 Ευρώ το χρόνο) κράτησε μια υπόσχεση που είχε δώσει στον εαυτό του και είχε μοιραστεί με τους δικούς του ανθρώπους. Όταν επέστρεψε από την ίωση που είχε «μπει» στα αποδυτήρια στις αρχές Απριλίου, εκεί ανάμεσα στα ματς με την Κλαμπ Μπριζ και τα play off, δούλεψε σκληρά ακόμα και εκτός προγράμματος. Εκανε ατομικές προπονήσεις για να νιώθει εκείνος καλύτερα στο γήπεδο, ήθελε να βάλει τη σφραγίδα του στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Και το έκανε με τον πιο πειστικό τρόπο.

Στο φινάλε της δεύτερης γεμάτης του επαγγελματικής του σεζόν στον ΠΑΟΚ, ο «Ντέλιας» φρόντισε και έδωσε πειστικές απαντήσεις όντας καθοριστικός και με σημαντική εμπλοκή στο άκρως εντυπωσιακό «4Χ4» επί της ΑΕΚ (2 γκολ), του Ολυμπιακού (1 ασίστ), του Παναθηναϊκού (1 ασίστ) και με την τρομερή, απίστευτη, μοναδική ντρίπλα (αν και χτυπημένος από το μαρκάρισμα του Βεστράτε) πάνω στον Ουντουμπάτζο στη νίκη-τίτλου επί του Άρη.

Χάρη στον Ιβάν Σαββίδη, θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τον 21χρονο «μάγο», όπως τον είχα αποκαλέσει απ’ την πρώτη στιγμή, το φθινόπωρο του 2020, που είδα ζωντανά κι από πρώτο χέρι τι έκανε στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ, μέχρι την στιγμή που θα φύγει (γιατί κάποια στιγμή θα φύγει…), ως τότε, επιτρέψτε μου την άποψη ότι η πιο καθαρή κι αξιόπιστη προσέγγιση στην αληθινή πραγματικότητα του ποδοσφαίρου της πόλης επιτυγχάνεται όσο μακρύτερα ζει κανείς από την «τρέχουσα πραγματικότητα» (των ραδιοφώνων, και λοιπών opinion-making μέσων) της Θεσσαλονίκης.

@Photo credits: PAOK FC

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.