Παναθηναϊκός: Ο Αλόνσο δεν είναι Σάρι, αλλά είναι πιο συμβατός από τον Σάρι

Παναθηναϊκός: Ο Αλόνσο δεν είναι Σάρι, αλλά είναι πιο συμβατός από τον Σάρι

Παναθηναϊκός: Ο Αλόνσο δεν είναι Σάρι, αλλά είναι πιο συμβατός από τον Σάρι

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την τελική επιλογή προπονητή στον Παναθηναϊκό, την ανεδαφική προοπτική συμφωνίας με τον Μαουρίσιο Σάρι και τον πήχη που είχε ήδη εκτοξευτεί - για διαφορετικούς λόγους - από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και τον Φατίχ Τερίμ.

Δεν βλέπω μεγάλο… ενθουσιασμό στους φίλους του Παναθηναϊκού στην προοπτική της συνεργασίας της ομάδας με τον Ντιέγκο Αλόνσο. Κι΄ όμως, αν το καλοσκεφτούμε, ο Ουρουγουανός στα 49 του είναι μια πολύ πιο συμβατή επιλογή για τον Παναθηναϊκό συγκριτικά με τον Μαουρίσιο Σάρι. Προσοχή: όχι «καλύτερη» (κάτι που δεν θα μάθουμε ποτέ εφόσον ο Ιταλός τελικά έμεινε στην πατρίδα του), αλλά συμβατή.

Είναι πιο συμβατή όχι μόνο για το τεράστιο ποσό που προσέφερε το club στον Σάρι και το οποίο δεν θα μπορούσε να «αντιστοιχηθεί» και για το ρόστερ της ομάδας το οποίο ουδεμία σχέση θα είχε με το ρόστερ της Νάπολι, της Τσέλσι, της Γιουβέντους και της Λάτσιο. Είναι πιο συμβατή όχι μόνο διότι εξ΄ αρχής οι πιθανότητες ήταν ελάχιστες και στην πραγματικότητα ο Σάρι απλώς συμπεριφέρθηκε «ευγενικά» στον Παναθηναϊκό. Είναι πιο συμβατή κυρίως διότι ο Παναθηναϊκός προσλαμβάνει έναν τεχνικό διψασμένο για επιτυχία μετά τη βροντώδη αποτυχία στη Σεβίλλη, την οποία παρέλαβε υπό... διάλυση από τον Μεντιλίμπαρ που την είχε «χτίσει» το καλοκαίρι. Εναν τεχνικό που έρχεται με το κεφάλι χαμηλά και τα κίνητρα στα ύψη. Αλήθεια, όλες αυτές τις μέρες αναρωτήθηκε κανείς το εξής απλό: «Γιατί να έρθει ο Σάρι στον Παναθηναϊκό;»

  • Για το πρεστίζ; Οχι βέβαια. Τι πρεστίζ να του προσθέσει ο Παναθηναϊκός στο προπονητικό προφίλ του, ακόμα κι αν πάρει το πρωτάθλημα; Δεν είναι ούτε Αλμέιδα που ήρθε για να φτιάξει με το δικό το πρότζεκτ το όνομά του, ούτε Μεντιλίμπαρ που κατέκτησε πέρυσι τον πρώτο του τίτλο στην καριέρα του και δεν έχει εργαστεί ποτέ σε ομάδες επιπέδου Τσέλσι και Γιουβέντους.
  • Για τα λεφτά; Εχει μπόλικα. Κι ένας άνθρωπος ο οποίος παρατά την τράπεζα για να γίνει προπονητής στα 44 του στην ερασιτεχνική Sangiovannese, φιλοχρήματος δεν είναι.
  • Για την υπέροχη ζωή στη Γλυφάδα; Κατ' αρχήν δεν είναι... Τερίμ. Δεν είναι bon viveur. Και επίσης τα προβλήματα υγείας στενών οικογενειακών προσώπων του, δεν θα του επέτρεπαν να απολαύσει την όντως υπέροχη Αττική και Ελλάδα (αν έχεις λεφτά η ομορφότερη χώρα του κόσμου).

Aν ο Αλόνσο πετύχει, ουδείς το γνωρίζει. Ομως αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι πρόκειται για έναν 49χρονο Ουρουγουανό τεχνικό, ο οποίος έχει «παρόμοιο» βιογραφικό με τον συνομήλικό του Ματίας Αλμέιδα (που κουβαλά πολύ βαρύτερο όνομα ως ποδοσφαιριστής) και έρχεται με πάρα πολύ μεγάλη δίψα για να πετύχει. Με μεγάλο τιμ, με μικρή «ευρωπαϊκή» εμπειρία, με επιτυχίες στο Μεξικό, με πέρασμα από το MLS (όπως και ο Αλμέιδα) και με μεγάλη δυσπιστία λόγω Σάρι.

Προφανώς είναι άδικο να κριθεί ο Αλόνσο με γνώμονα τον Σάρι, το καταλαβαίνουν και νήπια αυτό. Προφανώς ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς λόγω του έργου του και του αληθινά «παναθηναϊκού» προφίλ του, αλλά και ο Φατίχ Τερίμ λόγω του ονόματός του έβαλαν τον πήχη πάρα πολύ ψηλά και το θέμα του Σάρι τον εκτίναξε στη στρατόσφαιρα. Ομως για όλα αυτά δεν έχει καμία ευθύνη ο Αλόνσο.

 

Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι ο Παναθηναϊκός «δούλευε» παράλληλα - σωστά - με τον Σάρι. Eχοντας φάει και χυλόπιτες ασφαλώς. Ισως και από (θεωρητικά) ικανότερους προπονητές από τον Αλόνσο, όπως είναι και το φυσιολογικό, διότι μιλάμε για την τέταρτη δύναμη στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Και ότι αν δεν είχε βγει στη δημοσιότητα το όνομα του Σάρι, ο Αλόνσο θα γινόταν δεκτός με απόλυτα θετικό πρόσημο. Εν αναμονή λοιπόν. Διότι επαναλαμβάνουμε: ειδικά για την τρέχουσα σεζόν, το μεγαλύτερο ρόλο θα το παίξει η ευστοχία στις μεταγραφές.

Υ.Γ. 1: Eνα «μπράβο» το αξίζει ο Νίκος Παπαδόπουλος για την εικόνα της Εθνικής Ελλάδας στο φιλικό που παρακολούθησε η… μισή Γερμανία. Το Nations League δεν είναι μακριά, σε τρεις μήνες αρχίζει και πάλι. Ο Μάκης Γκαγκάτσης έχει μπόλικους μπελάδες στο κεφάλι του από τώρα. Νέος επικεφαλής της ΚΕΔ, επικοινωνία με τον Ροσέτι, νέα σύμβαση για το VAR, προπονητικό κέντρο της Εθνικής Ελλάδας, τα άφησε όλα για τον επόμενο ο Μπαλτάκος. Ενας μπελάς λιγότερος αν επιλέξει τον προφανή καταλληλότερο για την Εθνική ομάδα, ώστε να μην παιδεύεται και με το θέμα του νέου προπονητή. Το θέμα είναι αν θέλει ο Ιβάν. Αν θέλει, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην τον υποδεχθούμε με τη μπλε φόρμα. Κι ας μην έπαιρνε πολλούς Ελληνες στον Παναθηναϊκό όπως του καταλογίζουν πολλοί. Πρόβλημα με τους Ελληνες δεν έχει ο κόουτς. Πρόβλημα με την «ελληνική νοοτροπία» ορισμένων έχει…

Υ.Γ. 2: Επειδή βλέπω τρομερή θριαμβολογία επειδή ο ΠΑΟΚ αρνήθηκε την πώληση του Κωνσταντέλια, ας το σημειώσουμε από τώρα. Ο ΠΑΟΚ πήρε το πρωτάθλημα βασικά επειδή του το «χάρισε» η ΑΕΚ και δευτερευόντως επειδή εκείνος ήταν τόσο καλά προετοιμασμένος σωματικά και πνευματικά στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια των play offs. Aν ο ΠΑΟΚ δεν κάνει πραγματική αναβάθμιση και όχι «ντεμί» μεταγραφές σε φορ, μεσαία γραμμή, δεξιό μπακ, στόπερ, θα μειώσει σε σημαντικό βαθμό τις πιθανότητές του για πρωτάθλημα και καλή πορεία στην Ευρώπη. Προφανώς το ίδιο ακριβώς και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό ισχύει με την περίπτωση του Ιωαννίδη στον Παναθηναϊκό. Αλλά εκεί, στον Παναθηναϊκό, το πρόβλημα αυτή την περίοδο δεν είναι το οικονομικό, αλλά οι επιλογές που θα κάνει στις μεταγραφές.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...