Παναθηναϊκός: Ο Ιωαννίδης το πάνω χέρι στην απόφαση για μεταγραφή, όχι το club

Παναθηναϊκός: Ο Ιωαννίδης το πάνω χέρι στην απόφαση για μεταγραφή, όχι το club

«''Άκυρο'' του Ιωαννίδη στην Λιλ, επανέρχεται με νέα πρόταση η Σπόρτινγκ Λισαβώνας»

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για το πιο καυτό θέμα του Παναθηναϊκού τη συγκεκριμένη περίοδο, τη μεταγραφή ή όχι του Φώτη Ιωαννίδη.

Ξεκινήσαμε από Γαλλία, Αγγλία και Γερμανία. Με Ρεν, Λιλ, Φούλαμ, Γουέστ Χαμ και Στουτγάρδη. Συνεχίσαμε με Πορτογαλία και το… μεγάλο σίριαλ με την Σπόρτινγκ Λισσαβώνας το οποίο έχει λήξει με την απόρριψη της πορτογαλικής πρότασης. Τα πορτογαλικά media άρχισαν να «χωνεύουν» πριν από λίγες μέρες ότι ο Φώτης Ιωαννίδης δεν θα καταλήξει στην πρωταθλήτρια Πορτογαλίας, αλλά αυτή η υπόθεση έχει λήξει εδώ και καιρό.

Συνεχίζουμε τώρα, αυτές τις μέρες, με Αγγλία (Ιπσουιτς) και με Ιταλία: η Μπολόνια που συμμετέχει (όπως και η Σπόρτινγκ) στο Group Stage του «νέου» Champions League όντως τον θέλει τον Ιωαννίδη, αλλά προς το παρόν δεν έχει καταθέσει πρόταση, διότι δεν έχει τα απαραίτητα χρήματα. Ισως να το κάνει αυτό αν προηγουμένως πουλήσει έναν – δυο παίκτες της. Όμως ακόμα και σ΄ αυτή την περίπτωση, ακόμα κι αν η πρόταση οποιασδήποτε ομάδας αγγίξει τα 30 εκατ. Ευρώ (ποσό που δελεάζει τον Παναθηναϊκό), αυτό που δεν έχουμε αντιληφθεί είναι ότι τον πρώτο λόγο για την πιθανή πώληση του Ιωαννίδη δεν τον έχει ο Παναθηναϊκός. Τον έχει ο παίκτης!

Ο Αλαφούζος θα τον ήθελε αρχηγό στον Βοτανικό

Το επαναλαμβάνουμε για να το εμπεδώσουμε: όσο αναχρονιστικό κι αν ακούγεται, αν η υπόθεση ήταν μόνο στο χέρι του Γιάννη Αλαφούζου, αν δηλαδή ο Ιωαννίδης ήταν ένα παιδί που θα ήθελε να μείνει στον Παναθηναϊκό για επιπλέον δέκα χρόνια, θα έμενε! Δεν θα τον πωλούσε ούτε με 50 εκατ. Ευρώ. Θα έμενε, να είναι πρώτος στο χωριό, «σημαία», να σπάσει όλα τα ρεκόρ εκτός από του Δομάζου και του Βαζέχα, να είναι αρχηγός στον Βοτανικό, όλα αυτά τα ωραία. Όμως ο Αλαφούζος ξέρει ότι τον Ιωαννίδη δεν μπορεί να τον «κρατήσει» για πολύ.

Αν η Ελλάδα είχε προκριθεί στα πέναλτι επί της Γεωργίας, ειδικά μ’ αυτούς τους φορ που βλέπουμε στο Euro 2024 (πολύ χαμηλό το επίπεδό τους κατά μέσο όρο), ο Φώτης πιθανότατα θα «αποχαιρετούσε» από εφέτος. Ηταν άτυχος, όπως και όλα τα παιδιά της Εθνικής. Όμως δεν είναι τύπος που βιάζεται να φύγει εφέτος.

Λογικό θα ήταν να πάει στην Σπόρτινγκ ή στην Ιπσουιτς


Λογικό θα ήταν να πάει στη Σπόρτινγκ. Απολύτως λογικό. Σε έναν από τους πλέον ανερχόμενους προπονητές (Ρουμπέν Αμορίμ), σε ένα σούπερ selling club, στην πρωταθλήτρια Πορτογαλίας που παίζει στο Group Stage του καινούριου Champions League. Λογικό θα ήταν να πάει και στην Ιπσουιτς. Σε έναν σούπερ ανερχόμενο προπονητή (Μακ Κένα ή Μαρέσκα ήταν το τελικό δίλημμα της Τσέλσι μέχρι πριν από λίγες μέρες!), σε μια ομάδα που προέρχεται από δύο σερί προβιβασμούς, στην Premier League να τον βλέπουν όλοι. Για τους δικούς του λόγους, σε καμία εκ των δύο περιπτώσεων δεν πίεσε ο Ιωαννίδης. Αν πίεζε, αν έλεγε «θέλω να φύγω για Ιπσουιτς», θα πήγαινε. Ανεξαρτήτως ποσού. Κι ας έχει ο Λεβαδειακός, δηλαδή ο Γιάννης Κομπότης, το 45% της μεταπώλησης. Θα πήγαινε διότι δεν υπάρχει καμία ουσία στην παραμονή ενός «ξενερωμένου» παίκτη.


Να το κάνουμε λιανά με ένα υποθετικό παράδειγμα για να το καταλάβουμε: αν η «Χ» Νιουκάστλ κάνει πρόταση 15 εκατ. Ευρώ στον Παναθηναϊκό, ο Ιωαννίδης θα πάει στη Νιουκάστλ αν το επιθυμεί εκείνος. Κι ας είναι «λίγα» τα χρήματα. Αν η «Ψ» Ατλέτικο Μαδρίτης κάνει πρόταση 40 εκατ. Ευρώ και ο Ιωαννίδης δεν θέλει να πάει, δεν θα πάει στη Μαδρίτη! Κι ας είναι πολλά τα χρήματα.

Τα κριτήρια του Φώτη


Ποια είναι τα κριτήριά του το ξέρει μόνο ο ίδιος, ο μάνατζέρ του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και το στενό περιβάλλον του. Σίγουρα δεν είναι το χρήμα το πρώτο κριτήριο. Μπορεί να είναι το πρότζεκτ της ομάδας για τον ίδιο. Ο χρόνος συμμετοχής του. Ο προπονητής. Το επίπεδο του πρωταθλήματος. Η κατάσταση της ομάδας. Η πόλη. Όλα αυτά μαζί! Όμως στην τελική, όσο κι αν ο Παναθηναϊκός λόγω επικοινωνιακής ανάγκης έχει αρχίσει να διαφημίζει τις «χυλόπιτες» για τον Φώτη (αφού προς το παρόν δεν έχει να διαφημίσει νέους παίκτες…), η απόφαση θα ανήκει ουσιαστικά στον ίδιο τον παίκτη. Τυπικά στο club που θα πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο δια παν ενδεχόμενο, ουσιαστικά όμως στον ίδιο τον παίκτη.

Υ.Γ. 1: Μια σύντομη ματιά στους παίκτες που απαρτίζουν την αποστολή του Παναθηναϊκού για το πρώτο στάδιο προετοιμασίας στην Αυστρία αρκεί για να αντιληφθεί κάποιος πόσο δύσκολο είναι το έργο του Ντιέγκο Αλόνσο, ο οποίος δεν έχει στη διάθεσή του ούτε έναν καινούριο παίκτη (απόντες Μαξίμοβιτς – Μπάλντοκ), ούτε τους διεθνείς Ελλάδας – Σερβίας – Σλοβενίας, οι οποίοι θα ενσωματωθούν σταδιακά: Λοντίγκιν, Ξενόπουλος, Λίλο, Καρακασίδης - Βαγιαννίδης, Σένκεφελντ, Γεντβάι, Μάγκνουσον, Πάλμερ – Μπράουν, Κάτρης, Φικάι - Ρούμπεν, Ζέκα, Τσόκαϊ, Τζούρισιτς, Μαντσίνι, Αϊτόρ, Βιλένα, Αράο, Νίκας, Τρουιγέ, Μπρέγκου, Κυριόπουλος, Κρυπαράκος, Γερεμέγεφ και Νταμπίζας. Πάλι καλά για τον Παναθηναϊκό που η κλήρωση στον β΄ προκριματικό γύρο του Europa League ήταν θετική και μπορεί να «αγοράσει» δύο επιπλέον εβδομάδες για τα πιο δύσκολα.

Υ.Γ. 2: Η επιλογή του Γιώργου Τζαβέλλα δεν είναι παράλογη. Ο Παναθηναϊκός επενδύει στη δίψα του για μια καινούρια καριέρα, στο δυναμισμό του, στην ικανότητά του εντός των αποδυτηρίων, στην καλή επαφή του με τους παίκτες. Ο Τζαβέλλας δεν πήγε στον Παναθηναϊκό για να κάθεται στον πάγκο και να φωνάζει στους διαιτητές, στον τέταρτο και στον αντίπαλο πάγκο, όπως νομίζουν πολλοί. Μπορεί να συμβεί κάποια στιγμή λόγω του χαρακτήρα του, όμως δεν προσελήφθη γι’ αυτό το λόγο! Προσελήφθη για να μην «πέφτουν» όλα στον τεχνικό διευθυντή και για να έχει έναν πολύτιμο συνεργάτη ο προπονητής.

Κριτήριο της επιτυχίας ή της αποτυχίας του δεν (πρέπει να) αποτελεί το πόσο… Παναθηναϊκός είναι. Ούτε η σχέση του με την κερκίδα από την οποία (και με δική του ευθύνη ορισμένες φορές) έχει ακούσει πολλά. Ο Νταμπίζας είναι… Αρης, είχαν επιχειρήσει να τον τραμπουκίσουν προτού καν αναλάβει τα καθήκοντά του, αλλά παραμένει ο πιο επιτυχημένος βάσει μπάτζετ (τότε, σε δύο εποχές…) και στόχων τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού επί Αλαφούζου. Η επιτυχία του Τζαβέλλα στο πόστο του θα καθοριστεί βασικά από έναν παράγοντα: από τον ξεκάθαρο διαχωρισμό των ρόλων! Αν μπερδευτούν τα πράγματα με τον Αλόνσο ή τον Παπαδημητρίου, κάτι που δεν είναι διόλου απίθανο, όλο αυτό δεν θα πάει καλά. Και είναι ευθύνη του Αλαφούζου να προστατεύσει αυτόν τον διαχωρισμό, αν θέλει να πάει καλά το νέο σχήμα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...