ΠΑΟΚ: Όταν η αγορά ξέρει ότι μπορεί να δώσει υπεραξία ακόμη και σε έναν 36χρονο…

ΠΑΟΚ: Όταν η αγορά ξέρει ότι μπορεί να δώσει υπεραξία ακόμη και σε έναν 36χρονο…

ΠΑΟΚ: Όταν η αγορά ξέρει ότι μπορεί να δώσει υπεραξία ακόμη και σε έναν 36χρονο…

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τα μεταγραφικά του ΠΑΟΚ με αφορμή την υπόθεση Καμαρά και την επιλογή του. Διάφορα σχόλια και για άλλες υποθέσεις.

Κάθε μέρα στο χώρο του ποδοσφαίρου αποδεικνύεται με πολλούς και διάφορους τρόπους ότι ο προπονητής κάνει την ομάδα και η ομάδα «κάνει» τους παίκτες. Ειδικά στον ΠΑΟΚ όποιος έχει μάτια… βλέπει.

Διάβαζα πολλά και διάφορα για τον Μαντί Καμαρά και μεταξύ αυτών ένα ερώτημα, για το πώς και γιατί ενώ η ΑΕΚ του έκανε μεγαλύτερη πρόταση, εκείνος επέλεξε τον ΠΑΟΚ. Γιατί άραγε ο Καμαρά και ο κάθε Καμαρά που ξέρει και νιώθει (πολύ ή λίγο) από την ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα, μπορεί και να βάζει (σήμερα) το οικονομικό σε δεύτερη μοίρα και να διαλέγει τον ΠΑΟΚ; Δεν έχω καμία διάθεση αναφοράς, σύγκρισης ή ίντριγκας με την ΑΕΚ. Θα παραμείνω στον ΠΑΟΚ και σε ένα ακόμη μεγάλο διαπραγματευτικό πλεονέκτημα που διαθέτει σε όσους έχουν μια μικρή ή μεγάλη γνώση του ποδοσφαίρου που παίζεται στη δική μας χώρα. (Για την ΑΕΚ και το κλείνω, απλά πιστεύω ότι έχει μπει σε μία πολύ κρίσιμη και δύσκολη φάση στην εποχή που ξημέρωσε μετά τον Μελισσανίδη. Απορώ μάλιστα με όσους δεν κρατάνε μια… πισινή και δηλώνουν τόσο αισιόδοξοι μετά από μία τέτοια αλλαγή).

Ξεκινάω με παράδειγμα: Ο Καμαρά στον πολύ καλό Ολυμπιακό του Μαρτίνς σε σχέση με τον Καμαρά στον περσινό ανοργάνωτο Ολυμπιακό του… όποιου ήταν μέχρι να έρθει ο Μεντιλίμπαρ. Και θα δείτε τον Καμαρά στον ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου. Είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα είναι ακόμη καλύτερος από αυτόν που είδαμε το 2019, το 2020 και το 2021.

Η δουλειά στον ΠΑΟΚ

Ποιο είναι πανθομολογουμένως το βασικό πλεονέκτημα των πρωταθλητών Ελλάδας; Ο Λουτσέσκου και η δουλειά του. Η ομάδα που γρήγορα έφτιαξε από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά, η τακτική παιδεία της, η οργάνωσή της, τα βασικά στοιχεία της σε φάση άμυνας, επίθεσης, στις εξαιρετικές μεταβάσεις της και φυσικά στις στημένες μπάλες. Όλα αυτά μαζί και με τον εκπληκτικό χαρακτήρας ενός συνόλου που όσα χτυπήματα και αν δέχθηκε, όσες φορές και αν έπεσε, σηκώθηκε και πρωταγωνίστησε μέχρι την τελευταία στιγμή του τελευταίου αγώνα. Και όλα αυτά τα πέτυχε ποντάροντας στις αρετές των παικτών που ήξερε ότι διαθέτει, καλύπτοντας όμως ταυτόχρονα (και μαεστρικά) τα σημαντικά κενά που είχε το ρόστερ του. Όλα όσα -εννοείται- ΠΟΤΕ δεν λέει δημοσίως, αλλά καθημερινά αναλύει με τους συνεργάτες του.

Κάπως έτσι, σε αυτό το πολύ-πολύ-πολύ δουλεμένο σύνολο, ο ΚΑΘΕ παίκτης ανέβασε την απόδοσή του, έφθασε ή και ξεπέρασε το ταβάνι του και φυσικά μέσα στη χρονιά δημιούργησε πρόσθετη αξία σε σχέση με αυτή που είχε το καλοκαίρι του 2023. Τόσα απλό είναι. Ο προπονητής κάνει την ομάδα με τα υλικά που έχει και η ομάδα μετά ανεβάζει τους παίκτες αγωνιστικά και χρηματιστηριακά.

Ποιος παίκτης του ΠΑΟΚ δεν ανέβασε την αξία του μέσα στη χρονιά που πέρασε έπειτα από το ποδόσφαιρο που έπαιξε η ομάδα και μετά από τις επιτυχίες σε Ελλάδα και Ευρώπη;

Ακόμη και στον 36χρονο

Ο Κοτάρσκι; Ο Κουλιεράκης; Ο Μπάμπα; Ο Κεντζιόρα; Ο Μεϊτέ; Ακόμη και ο 34χρονος Σβααμπ! Φυσικά και ο Όττο που βάζω στοίχημα ότι φέτος θα είναι 50% επάνω! Ο Μεϊτέ δεν ξέρει ότι στον ΠΑΟΚ εκτοξεύτηκε; Να γράψουμε για τον Κωνσταντέλια; Για τον Ζίβκοβιτς με την καλύτερη σεζόν της καριέρας του; Για τον Μπράντον που είπε στο φινάλε το μαγικό: «Εδώ φθάσαμε να πάρω εγώ πρωτάθλημα…». Εννοείται ότι σε ένα μικρό ποσοστό θα υπάρχουν και εξαιρέσεις με τον Λουτσέσκου να έχει θέμα με τα φορ και τις τεράστιες απαιτήσεις του από αυτά.

Για να μην πλατειάζω: Ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου όπως είναι δουλεμένος και δομημένος, είναι ικανός να αναγεννήσει και να εκτοξεύσει εκ νέου σε απόδοση και να δώσει νέα αξία, ακόμη ακόμη και στον 36χρονο Τάισον! Καμία υπερβολή! Εγώ λέω ότι η παικτάρα αυτή που τον χειμώνα του 2022 ήταν ξεχασμένος στη Βραζιλία και ήρθε εδώ και τρέχει με την μπάλα πιο γρήγορα από τον καθένα (πέρα από όλα τα άλλα) το καλοκαίρι του 2025 με την μπάλα που θα παίζει, όταν τελειώνει από τον ΠΑΟΚ, μπορεί και να έχει πέντε-έξι-εφτά προτάσεις για να συνεχίσει αλλού.

Αυτός είναι ο ΠΑΟΚ, η αγορά το ξέρει και κάπως έτσι πολλοί-πάρα πολλοί παίκτες υψηλού επιπέδου επιδιώκουν να έρθουν και να παίξουν στο πολύ δουλεμένο σύνολο του Ράζβαν Λουτσέσκου. Γιατί; Γιατί ξέρουν ότι πέρα από το πολύ καλό κλίμα, πέρα από τη συνέπεια της ΠΑΕ, πέρα από την καταπληκτική συμπεριφορά όλου του Οργανισμού σε αντίθεση με άλλους που στοχοποιούν τους παίκτες, θα παίξει μπάλα που στο τέλος του συμβολαίου θα τον έχει 30-50-60% επάνω σε επίπεδο αξίας.

Ξέρω, ξέρω … Ο Μεϊτέ δείχνει να μην ενστερνίζεται αυτή την άποψη και προς το παρόν ψάχνει άλλες επιλογές. Οκ! Δεν σκέφτονται όλοι το ίδιο και ο συγκεκριμένος ψάχνει τώρα να πιστωθεί την καλή του χρονιά στην ομαδάρα του ΠΑΟΚ, με συμβόλαιο 2-3 εκατομμυρίων ετησίως. Εντάξει. Πάω και γι’ αυτόν ένα στοίχημα: Τέτοια μπάλα που έπαιξε εδώ σε αυτόν τον ΠΑΟΚ (ό τι έπαιξε τέλος πάντων με αυτό τον ψυχισμό που εμφάνισε) ΔΕΝ μπορεί να παίξει αλλού. Αυτός ο συγκεκριμένος…

* Ακόμη και έτσι με τον ΠΑΟΚ να έχει κλείσει μέχρι σήμερα μόνο δύο από τις πέντε μεγάλες εκκρεμότητές του στη προαγωνιστική περίοδο, η κατάστασή του είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με όλους τους ανταγωνιστές. Είμαστε στο ξεκίνημα της σεζόν και ο ΠΑΟΚ με Σαββίδη, Λουτσέσκου και δουλεμένο κορμό παικτών με εξαιρετική νοοτροπία που διαθέτουν, συνεχίζει και είναι καλύτερα από όλους. Θα δούμε και στα τέλη Ιουλίου όταν ξεκινούν τα επίσημα ματς. Όλα για τον ΠΑΟΚ θα είναι ακόμη καλύτερα αν πριν φύγει για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας (1/7) έχει κλείσει τα θέματα του στόπερ (Κεντζιόρα) και του πέμπτου χαφ στον άξονα.

* Θα το ζυγίσει καλά ο ΠΑΟΚ το θέμα Στέφανου Τζίμα. Η πρώτη ενέργεια της επέκτασης συμβολαίου ήταν αυτονόητη. Από εδώ και πέρα θα ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά για να αποφασίσουν αν πρέπει να πάει δανεικός. Σε κάθε περίπτωση και επειδή ίσως αργήσει η απόκτηση τέταρτου φορ, ακόμη και το timing της απόφασης θα παίξει ρόλο. Όπως και να έχει ο ΠΑΟΚ προσέχει και θα προσέξει τα πάντα για ένα ταλέντο επιπέδου Κωνσταντέλια. Τόσο καλός…

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.