Παναθηναϊκός: Η αγαπημένη λέξη του Αλόνσο, rondos μάχης και transition (vids)

Παναθηναϊκός: Η αγαπημένη λέξη του Αλόνσο, rondos μάχης και transition (vids)

Ο Ντιέγκο Αλόνσο
Το ''press, press, press'' του Ντιέγκο Αλόνσο, τα ιδιαίτερα απαιτητικά rondos του Ουρουγουανού τεχνικού και η δουλειά στις καταστάσεις transition. Αποστολή στην Αυστρία: Νίκος Αθανασίου.

Αν μία λέξη ειπώθηκε περισσότερες φορές από το στόμα του Ντιέγκο Αλόνσο στη σημερινή προπόνηση του Παναθηναϊκού ήταν μία: Press. Πίεση, δηλαδή. Ο Ουρουγουανός τεχνικός θέλει από τις πρώτες ημέρες της παρουσίας του στον πάγκο του Τριφυλλιού, να βάλει στον ποδοσφαιρικό εγκέφαλο των παικτών του, την άμεση επανάκτηση της κατοχής της μπάλας, τις γρήγορες και συντονισμένες αντιδράσεις στο αμυντικό transition(όταν χάνεται η μπάλα δηλαδή), δουλειά που έχει ως απώτερο στόχο και σκοπό το... πνίξιμο του αντιπάλου και την κυριαρχία στον αγωνιστικό χώρο.

Στο πρόγραμμα του πρωινού της Δευτέρας εδώ στο Σλάντμινγκ της Αυστρίας όπου το Gazzetta βρίσκεται με την υποστήριξη της Novibet, το πρόγραμμα ξεκίνησε με ασκήσεις φυσικής κατάστασης και συνεχίστηκε με rondo.

Μία άσκηση συνηθισμένη, πολύ σημαντική, όμως, καθώς οι παίκτες βρίσκονται σε μικρό χώρο, πρέπει να λάβουν γρήγορες αποφάσεις, κάτω από μεγάλη πίεση, αποφάσεις που αφορούν τόσο τις επιλογές στη πάσα, στη κίνηση για να γίνουν διαθέσιμοι αλλά και στον τρόπο που πρέπει να αμυνθούν για να κλέψουν την μπάλα.

Rondo από rondo μπορεί να διαφέρει ως προς τους αριθμούς και την ένταση, αλλά αυτό το ''5-2'' με τους παίκτες που χάνουν την μπάλα να τρέχουν και να μπαίνουν στο απέναντι rondo και με την ένταση στον... θεό, θύμισε ''μάχη'' κανονική.

Ο Αλόνσο και οι βοηθοί του ανέβασαν την ένταση πάρα πολύ ψηλά, ζητούσαν συνεχώς τα ζητούμενα της άσκησης σε μία πολύ απαιτητική κατάσταση για τους ποδοσφαιριστές.

Στη συνέχεια σε ένα προπονητικό ''κουτί'', σε έναν μικρό χώρο δηλαδή, ο Ουρουγουανός τεχνικός χώρισε τους παίκτες σε τρεις ομάδες των έξι ατόμων κι έναν μπαλαντέρ(Μπρέγκου).

Σε κάθε άκρη του γηπέδου υπήρχαν δύο μικρά τέρματα. Κυκλοφορία, άμεση πίεση για ανάκτηση της κατοχής, με όποια ομάδα κλέβει να έχει το δικαίωμα να σκοράρει. ''Press, press, press᾽᾽ η μόνιμη εντολή του Αλόνσο που ζητούσε-προφανώς- και σωστές μεταβιβάσεις σε αυτά τα 7vs6 παιχνίδια.

Έπειτα οι παίκτες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Πορτοκαλί ομάδα και πράσινη ομάδα. Πορτοκαλί: Λίλο (Καρακασίδης), Γεντβάι, Τσόκαϊ, Βαγιαννίδης, Φικάι, Ρούμπεν, Νίκας, Βιλένα, Μαντσίνι, Μπρέγκου, Γερεμέγεφ. Πράσινη: Ξενόπουλος, Αράο, Σένκεφελντ, Κάτρης, Κυριόπουλος, Ζέκα, Τρουιγιέ, Τζούριτσιτς, Κρυπαράκος, Νταμπίζας.

Σε κάθε άκρο της μίας περιοχής είχε δημιουργηθεί ένα ''κουτί'', όπου η μία ομάδα έστελνε την μπάλα στον αντίπαλο και έπρεπε συντονισμένα και άμεσα να πιέσει για να την επανάκτηση της κατοχής, όσο ο αντίπαλος προσπαθούσε να βγει στην επίθεση.

Ο Αλόνσο και ο άμεσος συνεργάτης του, Ντιέγκο Ραϊμόντι, σταματούσαν συνεχώς αυτή την άσκηση και έδιναν οδηγίες για καλύτερες κινήσεις στο πρέσινγκ. Αυτές οι καταστάσεις transition(επιθετικό-αμυντικό και αμυντικό-επιθετικό) συνεχίστηκαν για αρκετή ώρα και με διαφορετικά μοτίβα.

Στο φινάλε ο Ραϊμόντι δούλεψε με την αμυντική τετράδα και τις κινήσεις που αυτή θα πρέπει να κάνει σε διάφορες καταστάσεις του παιχνιδιού και ειδικά σε κατά μέτωπον επιθέσεις, όπου θα πρέπει να υπάρχουν οι σωστές αποφάσεις, οι σωστές κινήσεις για να μην πλησιάσει ο αντίπαλος στην περιοχή αλλά και για να προκύψει χώρος στην πλάτη της άμυνας, προς όφελος του επιθετικού.

*Mἀγκνουσον και Μπράουν ακολούθησαν πρόγραμμα στο γυμναστήριο.

Γιούρι Λοντίγκιν αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα στη μέση και έμεινε και σήμερα προληπτικά εκτός.

*Ο Γιώργος Τζαβἐλλας είχε συνεχόμενα τετ α τετ με τους παίκτες της ομάδας, τόσο πριν όσο και μετά την προπόνηση.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα