Παναθηναϊκός: Με το γκάζι στο πάτωμα

Παναθηναϊκός: Με το γκάζι στο πάτωμα

Παναθηναϊκός: Με το γκάζι στο πάτωμα
Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για την πρώτη γεύση από τις προπονήσεις του Ντιέγκο Αλόνσο στο Σλάντμινγκ της Αυστρίας.

Press. Η αγαπημένη λέξη του Ντιέγκο Αλόνσο. Η φωνή του Ουρουγουανού τεχνικού να ζητά πίεση και πίεση και κόντρα πίεση για να δημιουργήσει στο τέλος της ημέρας ένα σύνολο που θα πνίγει τον αντίπαλο, είναι μία από τις ρουτίνες των πρώτων προπονήσεων του Παναθηναϊκού επί αυστριακού εδάφους.

Το Gazzetta βρίσκεται στην Αυστρία με την υποστήριξη της Novibet.

Αυτό που θέλει να δημιουργήσει ο 49χρονος κόουτς και να παρουσιάσει πάνω στο χορτάρι είναι σίγουρα κάτι το πολύ ελκυστικό στο μάτι. Μία ομάδα δηλαδή που θα παίζει στο μεγαλύτερο διάστημα των αγώνων με το πόδι στο γκάζι, με φουλ ένταση, μία ομάδα που θα αναπτύσσεται στο γήπεδο με τους κανόνες του κάθετου ποδοσφαίρου με και χωρίς την μπάλα.

Στην πιο πρόσφατη δουλειά του, στη Σεβίλλη, υπήρχαν παιχνίδια που τα ‘’θέλω’’ του παρουσιάστηκαν στον αγωνιστικό χώρο, η εικόνα ήταν εντυπωσιακή αλλά τα αποτελέσματα δεν δικαίωσαν την απόδοση της ομάδας του.

Η ήττα από την Λανς με 2-1 εκτός έδρας και το 1-1 με την Βιγιαρεάλ εντός, είναι δύο από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα.Το αν θα τα καταφέρει στον Παναθηναϊκό, να παρουσιάσει μία τόσο αξιόλογη εικόνα που θα συνδυάζεται και με αποτελέσματα, είναι κάτι που ουδείς μπορεί να γνωρίζει. Εμείς σε τούτη την γωνιά δεν διαθέτουμε την μαγική σφαίρα που δείχνει το μέλλον, όποτε μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για όσα βλέπουμε στο Σλάντμινγκ τις πρώτες ημέρες της εποχής του 49χρονου κόουτς στους Αθηναίους.

Ο Παναθηναϊκός που επιθυμεί να φτιάξει θα είναι ένα σύνολο που θα πιέζει ασταμάτητα, μετά από κάθε απώλεια της κατοχής.

Όπου και αν βρίσκεται η μπάλα. Αυτό είναι το βασικό γνώρισμα που θέλει να περάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο σύνολο του. Για αυτό και το ‘’Press, press, press᾽᾽ ακούγεται δεκάδες φορές κατά την διάρκεια των προπονήσεων.

Προπονήσεις που διακρίνονται για την πολύ μεγάλη ένταση, ένταση μέσα από τις πολύ απαιτητικές ασκήσεις αλλά και από τον τόνο που δίνουν οι συνεργάτες του κατά την διάρκεια αυτών. Ειδικά ο άμεσος βοηθός, Γκαμπριέλ Ραϊμόντι, και ο γυμναστής, Νίκολας Μεϊντάνα, είναι μία μόνιμη παραγωγή παρακίνησης, απαίτησης και κινήτρου, ώστε όλοι να λειτουργούν στο 100%.

Τίποτα λιγότερο από αυτό. Σε σχέση με άλλες προετοιμασίες τα τελευταία αρκετά χρόνια, το γυμναστήριο έχει πολύ ενεργό ρόλο στην καθημερινότητα. Για παράδειγμα στη προπόνηση της Δευτέρας, το πρόγραμμα είχε ένα δυνατό μισάωρο εκεί και έπειτα στον αγωνιστικό χώρο.

Σε μία προπόνηση όπου για πρώτη φορά ‘’έδειξε’’ το 4-2-3-1 ως διάταξη που προτιμά. Έχουμε αναφερθεί πολλάκις στο παρελθόν πως η διάταξη δεν λέει παρά ελάχιστα για τον τρόπο που αγωνίζεται μία ομάδα.

Έχει κι αυτό την αξία του αλλά επειδή μιλάμε για περιγραφή στατικών θέσεων και όχι δυναμικών, η αξία είναι μικρή. Σημασία έχει που πιέζεις, πως πιέζεις, πως επιχειρείς να αναπτυχθείς, ποιοί παίκτες και ποιά χαρακτηριστικά αυτών εμφανίζονται στην ενδεκάδα.


Άρα, λοιπόν, το πλέον σημαντικό κομμάτι είναι πως ο Αλόνσο δουλεύει καθημερινά πάνω σε αυτά που παρουσίασε ως τις βασικές του αρχές: Πίεση, ένταση, καθετότητα. Και επίσης σημαντικό είναι το γεγονός πως αυτές τις ιδέες τις δουλεύει με έναν ξεκάθαρο τρόπο, με ασκήσεις που έχουν νόημα αλλά και ενδιαφέρον για τους παίκτες και με την μεθοδολογία του 2024.

Από κει και πέρα, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποιοί θα είναι οι εξτρέμ που θα αποκτηθούν(όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο ενόψει προκριματικών Europa League) και το αν τελικά θα παραμείνει πιστός στην αρχική του εισήγηση για μη απόκτηση κεντρικού χαφ, πέρα από μεσοεπιθετικούς, έναν στόπερ και αριστερό μπακ.

Για να έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανιστεί σε ικανοποιητικό βαθμό το σχέδιό του, είναι αναγκαίο να αποκτηθούν ποδοσφαιριστές που θα μπορούν να το υπηρετήσουν. Ήδη ο Μπάλντοκ και ο Μαξίμοβιτς είναι προς αυτή, την σωστή κατεύθυνση...

Y.Γ: Είναι δεδομένο πως ο Παναθηναϊκός πρέπει να βρει τι δεν λειτουργεί καλά στην ακαδημία του τα τελευταία χρόνια και χάνει σημαντικά project των τελευταίων ετών. Ο Μάριος Τζαβίδας, ο Δημήτρης Καλοσκάμης, τώρα πολύ κοντά στο να αποχωρήσει βρίσκεται και ο Τιάγκο Ρομάνο, ο Μπιλάλ αποχαιρέτησε.

Υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα, λιγότερο διαδεδομένα, όπως ο νεαρός Τσίγκας που ολοκλήρωσε την σεζόν ως πρώτος σκόρερ στη Bundesliga K17.

Είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργηθεί ένα μονοπάτι από την ακαδημία προς την πρώτη ομάδα, ακόμη και με κάποιους ευεργετικούς δανεισμούς, από την στιγμή που το εγχείρημα με την δεύτερη ομάδα απέτυχε. Όπως και να έχει η επιλογή του διευθυντή της ακαδημίας, μετά το φινάλε με τον Βαγγέλη Σάμιο, είναι πάρα πολύ σημαντική, εκεί το κλαμπ έχει ανάγκη από μία τοπ επιλογή έπειτα φυσικά από την διαδικασία των κριτηρίων για την θέση αυτή.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.