Ολυμπιακός: Από τον Βαλβέρδε και τον Ορμπάϊθ, στον Μεντιλίμπαρ και τον Γκαρθία!

Ολυμπιακός: Από τον Βαλβέρδε και τον Ορμπάϊθ, στον Μεντιλίμπαρ και τον Γκαρθία!

Ο Ντάνι Γκαρθία

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για τον Ντάνι Γκαρθία, συνδέοντας τον με τον Ιμπόρα, αλλά και τον Ορμπάϊθ!

Πάει λοιπόν κι ο Ιμπόρα. Ακολούθησε τον ίδιο δρόμο που είχε πάρει κι ένας άλλος έμπειρος Ισπανός αμυντικός χαφ, ο Ορμπάιθ-έμεινε κι αυτός ένα χρόνο στον Ολυμπιακό κι ενώ αρχικά είχε αντιμετωπιστεί με δυσπιστία, στο τέλος αποχώρησε χειροκροτούμενος.

Τον Ορμπάιθ τον είχε φέρει στα 32 του ο Βαλβέρδε το καλοκαίρι του 2011 από την Αθλέτικ Μπιλμπάο, με τον Βάσκο να φοράει τα «ερυθρόλευκα» σε 37 παιχνίδια (τα 32 βασικός και τα πέντε αλλαγή) πρωταθλήματος, Κυπέλλου, Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ. Κι ήταν τόσο καλός που στο Ολυμπιακό ήθελαν να τον κρατήσουν, αλλά το καλοκαίρι του 2012 αποχώρησε, έχοντας πάρει νταμπλ, μαζί με τον Ερνέστο βρίσκοντας ένα πολύ υψηλό συμβόλαιο στη Ρωσία, στη Ρούμπιν Καζάν.

Τον Ιμπόρα τον έφερε στα 35,5 χρόνια του ο Μαρτίνεθ το περασμένο καλοκαίρι από τη Βιγιαρεάλ, με τον Λεβαντίνο να φοράει τα «ερυθρόλευκα» σε 30 παιχνίδια (11 βασικός και 19 αλλαγή) πρωταθλήματος, Κυπέλλου, Γιουρόπα Λιγκ και Κόνφερενς Λιγκ. Και ήταν τόσο καλός, στο τέλος, που στον Ολυμπιακό δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να συνεχίσει παρότι πλέον 36,5 ετών, αλλά μόλις χθες αποχαιρέτησε προκειμένου να επιστρέψει στην αγαπημένη του Λεβάντε.

Τη θέση του στο ρόστερ παίρνει ένας άλλος Ισπανός, για την ακρίβεια Βάσκος όπως κι ο Ορμπάϊθ, αμυντικός-κεντρικός χαφ, ο Ντάνι Γκαρθία, στα 34 του, από την Αθλέτικ Μπιλμπάο κι αυτός (!), με τον Μεντιλίμπαρ να τον φέρνει, έχοντας συνεργαστεί μαζί του στην Έϊμπαρ, όπως είχε συνεργαστεί ο Βαλβέρδε με τον Ορμπάιθ στην Αθλέτικ!

orbaiz

Βλέπουμε πολλές ομοιότητες στις περιπτώσεις των τριών αυτών παικτών. Χωρίς να είναι ο μόνος λόγος που μας κάνει να πιστεύουμε ότι μπορεί τώρα να μην πετάει κανείς την σκούφια του από τη χαρά του για την απόκτηση του Γκαρθία, αλλά του χρόνου τέτοια εποχή θα είναι όλοι ικανοποιημένοι από την παρουσία του στον Ολυμπιακό. Διότι μιλάμε για ένα παίκτη που παίζει 10 χρόνια στην Α΄κατηγορία της Ισπανίας, με 303 παιχνίδια στην πλάτη του, εκ των οποίων τα 273 σε επίπεδο αρχικής ενδεκάδας στο κορυφαίο επίπεδο, αυτό του ισπανικού πρωταθλήματος.

Αν ο παίκτης αυτός δεν σταθεί άτυχος από τραυματισμούς, νομίζω ότι δεν πρέπει να έχουμε πολλές αμφιβολίες για το πόσο μπορεί να βοηθήσει τον Ολυμπιακό. Και λόγω της ποιότητας του και λόγω της αναμενόμενης προσαρμογής του με τη βοήθεια του Μεντιλίμπαρ, που τον είχε στην Έϊμπαρ για κάποια χρόνια υπερπολύτιμη μονάδα. Στάθηκα απλά στους τραυματισμούς, γιατί εδώ και μια διετία έχει βγάλει κάποια σχετικά προβλήματα-πέρυσι έλειψε δύο φορές, ένα μήνα και 15 ημέρες, ενώ φέτος έλειψε 15 ημέρες και 2,5 μήνες.

Με το πολύ σημαντικό να είναι ότι από τα τέλη του Γενάρη ο Γκαρθία ήταν απολύτως υγιής, εξ ου και έπαιξε σε οκτώ παιχνίδια και ήταν στον πάγκο σε άλλα 12. Άρα, και στα 20 τελευταία παιχνίδια της Αθλέτικ ήταν διαθέσιμος για τον Βαλβέρδε.

Άσχετο:

Ο ΠΑΟΚ τον Μαντί Καμαρά και η ΑΕΚ τον Παπέ Σισέ, λοιπόν!

Αν και η ΑΕΚ έχει μακρά σχετική παράδοση της τελευταία 10ετία! Από τους Ιρανούς, τον Χατζισαφί και τον Ανσαριφάρντ έως τον νεαρό Χρυσόπουλο! Κι από τον Γιαννιώτα έως τον Λαμπρόπουλο και τον Σοϊλέδη! Άσε που πρέπει να έχω ξεχάσει κι ένα-δύο ακόμη!

Η φωτογραφία της ημέρας:

Η αλήθεια είναι ότι ο Ιμπόρα δεν είχε στον Ολυμπιακό, βλέποντας τη συνολική εικόνα, την παρουσία που περιμέναμε. Κέρδισε όμως κατά κράτος τις εντυπώσεις στις 40 τελευταίες ημέρες της σεζόν! Κυρίως με τη συνεισφορά του στην κατάκτηση του Κόνφερενς Λιγκ. Εκεί, που έπαιξε 75 λεπτά (β΄ημίχρονο και παράταση) στη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε, 90 λεπτά στο πρώτο παιχνίδι με την Άστον Βίλα, 72 λεπτά στη ρεβάνς με τους Άγγλους και σε ολόκληρο το 120λεπτο με τη Φιορεντίνα. Αλλά και σε κάποια σημαντικά ντέρμπι πρωταθλήματος, στο ίδιο 40ήμερο! Στο 2-1 επί του ΠΑΟΚ παίζοντας 90 λεπτά και στο 2-2 με τον ΠΑΟ στη Λεωφόρο, μπαίνοντας αλλαγή στο ημίχρονο.

Το πρόβλημα με τον Ισπανό είναι ότι πρόκειται για βαρύ σκαρί, που θέλει τον χρόνο του. Έτσι, ενώ ξεκίνησε βασικός τη σεζόν με τον Μαρτίνεθ στον πάγκο, άργησε να βρει ρυθμό. Κι όταν έδειξε να τον βρίσκει, σιγά σιγά, τραυματίστηκε σοβαρά και έμεινε πολύ πίσω. Με την κατάσταση γι΄ αυτόν να χειροτερεύει όταν έφυγε ο συμπατριώτης του προπονητής και ανέλαβε ο Καρβαλιάλ, ο οποίος δεν τον υπολόγιζε-γι΄ αυτό και όντως είχε υπάρξει θέμα αποχώρησης του.

iborra_intim

Ακόμη και με τον Μεντιλίμπαρ ο Ιμπόρα άργησε να πάρει μπρος. Ο Βάσκος με το που ήρθε αμέσως τον εμπιστεύθηκε, καθώς ήξερε την αξία του από το ισπανικό πρωτάθλημα, όμως ο πανύψηλος αμυντικός μέσος κινήθηκε αρχικά σε χαμηλές στροφές, ακόμη κι όταν τον έβαλε βασικό με τον Αστέρα Τρίπολης και τον Παναιτωλικό. Γι΄αυτό, άλλωστε, κι ο προπονητής τον χρησιμοποιούσε μεν πάντα, αλλά ως αλλαγή και συνήθως λίγα λεπτά.

Μέχρι που προφανώς κάποια στιγμή ο Ιμπόρα βρήκε τα πατήματα του και έκανε την έκρηξη του σε εκείνο το ματς, το πιο δύσκολο του Ολυμπιακού στην πορεία του προς την κατάκτηση του Κόνφερενς Λιγκ, στην Κωνσταντινούπολη κι έκτοτε έγινε μία εκπληκτική μονάδα για την ομάδα. Για να αποδειχθεί ότι καμιά φορά στο ποδόσφαιρο, για να πάρεις το 100% από έναν παίκτη, πρέπει να τον περιμένεις παραπάνω απ΄ότι θα ήθελες.

Και για το τέλος ένα Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.