ΠΑΟΚ: Ο Κεντζιόρα, ένας χαφ και ο Κοτάρσκι

ΠΑΟΚ: Ο Κεντζιόρα, ένας χαφ και ο Κοτάρσκι

ΠΑΟΚ: Ο Κεντζιόρα, ένας χαφ και ο Κοτάρσκι

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τα κρίσιμα μεταγραφικά δεδομένα των πρωταθλητών λίγο πριν το βασικό στάδιο της προετοιμασίας, αναφέρεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και κλείνει με κάτι πιο γενικό για τον ΠΑΟΚ του Σαββίδη.

Ο ΠΑΟΚ είναι καλά, έχει τον αέρα του πρωταθλητή, «πατάει» καλά, εννοείται βέβαια ότι… πάντα υπάρχει και το… καλύτερα. Αυτό ψάχνουμε και πιστεύουμε ότι… προσεχώς θα το βρούμε.

Το πρώτο δύσκολο δεκαήμερο της χρονιάς, με τις δυνατές προπονήσεις και το διπλό ημερήσιο πρόγραμμα μέσα στον ελληνικό καύσωνα τελειώνει και ετοιμαζόμαστε για την Ολλανδία. Εκεί οι γερές βάσεις της ομαδάρας του Λουτσέσκου πρέπει να θεμελιωθούν ακόμη καλύτερα και σε φυσική κατάσταση, αλλά και τακτικά, εννοείται και στη νοοτροπία, με κεντρικό στόχο την επιτυχία στα καλοκαιρινά παιχνίδια. Όλα μα όλα δουλεύονται, κάθε μέρα όλη μέρα, στο γήπεδο, αλλά κι εκτός αυτού. Για να καταλάβεις αυτό και να εμπεδώσεις τον τρόπο δουλειάς του κορυφαίου προπονητή χρειάζεσαι χρόνο, γι αυτό κι εκείνος δεν θέλει πολλά νέα πρόσωπα που θα χρειαστούν σημαντικό διάστημα για να προσαρμοστούν. Τέλος πάντων αυτά είναι γνωστά, το θέμα είναι τώρα τι κάνουμε…

Ο Λουτσέσκου θα ήταν πανευτυχής αν είχε από… χθες τον Κεντζιόρα και έναν χαφ, κατά προτίμηση τον Μεϊτέ. Αργότερα θέλει και έναν φορ φυσικά και έναν αριστερό winger κι από εκεί και πέρα ό τι άλλο χρειαστεί ανάλογα και με πιθανές αποχωρήσεις. Αλήθεια είναι ότι η ομάδα έμπλεξε στην υπόθεση Κεντζιόρα, μια και η Ντιναμό Κιέβου που έχει άλλους έξι μήνες συμβόλαιο μαζί του, κατάλαβε την ανάγκη του ΠΑΟΚ και… πουλάει «τρέλα» με απίστευτες απαιτήσεις. Σήμερα που «μιλάμε» είμαι αισιόδοξος ότι είναι τόσο μεγάλη η αποφασιστικότητα ΠΑΟΚ και Κεντζιόρα για να γίνει η δουλειά που έστω και στις επόμενες τέσσερις-πέντε μέρες, θα βρεθεί η λύση. Στο κάτω-κάτω εννιά φορές στις δέκα «γίνεται» του παίκτη και έτσι θα συμβεί με τον Πολωνό. Σήμερα Σάββατο αυτή είναι η πιο σοβαρή και κρίσιμη υπόθεση για την ομάδα. Ο Κεντζιόρα ΔΕΝ είναι ο καλύτερος στόπερ στον κόσμο, αλλά ο ΠΑΟΚ για να ξεκινήσει να παίζει τα κρίσιμα καλοκαιρινά προκριματικά ΠΡΕΠΕΙ να έχει συνοχή σε σχέση με το πώς τελείωσε την περσινή σεζόν.

Στα χαφ και στην πέμπτη αλλά βασική επιλογή, ο ΠΑΟΚ δεν δείχνει αποφασιστικός. Ο Μεϊτέ τον κορόιδεψε, δεν του απαντούσε καν, του σπατάλησε χρόνο και μετά η κατάσταση μπλέχτηκε. Η κάθε εναλλακτική τύπου Μίσιτς, Μάριν ή άλλου έμπειρου ή πιο νεαρού οκταριού, ποιοτικού ή ταχυδυναμικού ή εγκεφαλικού ή box to box μέσου, έχει μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα. Ο ΠΑΟΚ μέχρι τώρα δεν έφθασε στο… αμήν και γι αυτό δεν πήρε την οριστική απόφαση να ρίξει όλο το βάρος σε έναν, για να τον αποκτήσει.

Φορ και Κοτάρσκι

Τα δεδομένα είναι παρόμοια και για τον φορ για τον οποίο ο ΠΑΟΚ έχει αποφασίσει να ξεκινήσει με τους περσινούς, να «παλέψει» όσο πάει του Μπρέθγουεϊτ και να περιμένει για να προκύψουν κι άλλες πολύ καλές και όσο γίνεται σίγουρες επιλογές, έτσι ώστε να μειωθεί στο ελάχιστον το ρίσκο της μεταγραφής. Τα τελευταία χρόνια ο ΠΑΟΚ δεν τα κατάφερε καλά με τα φορ (η μόνη θέση στην οποία και ο Λουτσέσκου αποτυγχάνει ίσως να δώσει υπεραξία σε παίκτες) και τώρα θα προσέξει πολύ ακόμη και αν αργήσει λίγο.

Το θέμα που προσωπικά με ανησυχεί πιο πολύ είναι του Κοτάρσκι. Δεν είναι ο καλύτερος ή ο πολυτιμότερος παίκτης του ΠΑΟΚ, αλλά θεωρώ την πιθανή αλλαγή και την μεταγραφή τερματοφύλακα, την πιο επικίνδυνη που μπορεί να προκύψει σε μία ομάδα που λέμε ότι έχει συνοχή και ψάχνει ενίσχυση σε λίγες θέσεις. Δυσκολεύομαι να βρω κάτι που λείπει από τον Κροάτη (ίσως η έξοδος και η ηγετική προσωπικότητα, αλλά είναι μόνο 24) και πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ την ομάδα να μπαίνει σε διαδικασία ρίσκου αναζήτησης και αλλαγής τερματοφύλακα λίγο πριν παίξει τη… μισή χρονιά της. Είναι τόσο μα τόσο σημαντική η θέση. Είναι τόσο μα τόσο κομβική η εμπιστοσύνη που πρέπει να εμπνέει σε όλη την ομάδα και στον τρόπο παιχνιδιού της ο τερματοφύλακας. Κι εδώ βέβαια μετράει πάρα πολύ το τι θέλει ο παίκτης, ο εκπρόσωπος του οποίου φαίνεται να κάνει τα πάντα για να τον διαφημίσει στην Ιταλική αγορά.

Δύο τα ερωτήματα για το ζήτημα Κοτάρσκι μέσα στο πολύ κρίσιμο καλοκαίρι του ΠΑΟΚ με τους Ιταλούς να κάνουν μεγάλη προσπάθεια για να πλησιάσουν τα 10 εκατομμύρια που τον κοστολογούν οι πρωταθλητές: Εφόσον παραμένει, θα είναι απόλυτα συγκεντρωμένος σε μία τέτοια περίοδο πολλών κρούσεων γι αυτόν; Αν ο ΠΑΟΚ πάρει τα πολλά εκατομμύρια και αποφασίσει την παραχώρηση, πόσο δύσκολη είναι μία τέτοια αλλαγή σε αυτή την χρονική στιγμή;

Για εμένα η συγκεκριμένη αντικατάσταση (αν τελικά προκύψει) είναι η πιο δύσκολη και επικίνδυνη από οποιαδήποτε άλλη στην ομάδα του ΠΑΟΚ.

* Κλείνοντας, μερικά μηνύματα και αυτονόητα συμπεράσματα για τον ΠΑΟΚ και το που έχει φθάσει για όσους ακόμη και τώρα δυσκολεύονται να το εμπεδώσουν. Για όσους θεωρούν ότι είμαστε στο 1990 και όχι στο 2024 με τον ΠΑΟΚ να έχει στην κεφαλή του τον Ιβάν Σαββίδη με τις εμπειρίες των 12 ετών πίσω του.

Ο ΠΑΟΚ του Σαββίδη λοιπόν, δεν είναι εκείνος ο αφελής, φτωχός συγγενής που θα κάνει ό, τι του λένε για να πάρει ψίχουλα. Ο ΠΑΟΚ -εδώ και αρκετά χρόνια- ορίζει και αποφασίζει για τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Εννοείται ότι πρόκειται και για τον ΠΑΟΚ που μέσα σε όλα κοιτάζει και το δικό του συμφέρον, το οποίο αυτή την περίοδο επιβάλλει playoffs για τον πρωταθλητή με τις ομάδες που βρίσκονται στις θέσεις 1-4.

Ο ΠΑΟΚ χωρίς αντίπαλο (παρά τις περί του αντιθέτου… απειλές που αποδείχθηκαν φρούδες ελπίδες) πρότεινε τον δικό του εκπρόσωπο για την ΕΠΟ και ο ΠΑΟΚ είναι εκείνος που θα πρωταγωνιστήσει και στη Λίγκα, εκεί όπου το ΜΟΝΟ σοβαρό θέμα που τώρα διακυβεύεται, είναι η αλλαγή του σκανδαλώδη τρόπου με τον οποίον διεξάγονταν τα playoffs για τον πρωταθλητή, άσχετα αν ο ΠΑΟΚ έκανε φέτος το θαύμα και τα κατέκτησε απέναντι στην ΑΕΚ με την παρουσία σε αυτά του Άρη και της Λαμίας.

Από εκεί και πέρα μπορεί ο καθένας να ασχολείται με τον ΠΑΟΚ (και όχι με τα δικά) έναν πρωταθλητή ΠΑΟΚ που «πουλάει». Λογικό να ασχολείσαι με τον πρώτο και με αυτόν που τώρα τελευταία κερδίζει παντού και χαλάει τη συνήθεια σε όσους τώρα τελευταία η ήττα έγινε…δεύτερη φύση.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.