ΠΑΟΚ: Πώς πάει, αλλά και πώς θα γυρίσει από την Ολλανδία…

ΠΑΟΚ: Πώς πάει, αλλά και πώς θα γυρίσει από την Ολλανδία…

ΠΑΟΚ: Πώς πάει, αλλά και πώς θα γυρίσει από την Ολλανδία…
Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει στην πτήση για Ολλανδία για τις σκέψεις του αναφορικά με το πώς μπορεί να επιστρέψει ο ΠΑΟΚ σε δύο εβδομάδες από τώρα.

Άλλη μία πτήση που έχει τελικό προορισμό την Ολλανδία για να καλυφθεί άλλο ένα (18η φορά για εμένα) βασικό στάδιο προετοιμασίας του ΠΑΟΚ! Μαζί με τους πρωταθλητές λοιπόν, κάθε μέρα για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Υπάρχει όραμα. Είναι τόσο βασική αυτή η συνθήκη! Από τη μία είναι η ανάγκη για το σήμερα. Πρέπει να «πατάει» καλά η ομάδα, να έχει στέρεες βάσεις. Από την άλλη όλος ο κόσμος που νιώθει ΠΑΟΚ, έχει τεράστια ανάγκη να βλέπει μπροστά και να οραματίζεται. Κι αυτό γίνεται… Όσο είναι καλά ο Σαββίδης, ο Λουτσέσκου και η μεταξύ τους σχέση, όλοι οι ΠΑΟΚτσήδες μπορούν να αισθάνονται ασφάλεια για το παρόν και να κάνουν όνειρα για το μέλλον.

Ας αφήσουμε τα γενικά και να πάμε στα επίκαιρα, τα καθημερινά που πρέπει να στρώσουν ακόμη καλύτερα. Βλέπω στο αεροδρόμιο Μακεδόνια την αποστολή των πρωταθλητών και σκέφτομαι αρκετά πράγματα…

1) Ασυναίσθητα ψάχνω να δω τα μούτρα του Λουτσέσκου. Είναι… κάπως, άρα (για το γούρι) καλά ξεκινάμε.

2) Ο ΠΑΟΚ ξεκινάει με καλό και πολύ δουλεμένο σωματικά, τακτικά και πνευματικά ρόστερ. Είναι πολύ καλύτερο από το περσινό την ανάλογη στιγμή, αλλά και πολλών άλλων προετοιμασιών.

3) φθάσαμε βέβαια Ιούλιο και η ομάδα δεν έχει ενισχυθεί όσο θα περιμέναμε. Ήταν βασική προϋπόθεση να έχει έναν στόπερ ακόμη και προφανώς έναν χαφ και έναν φορ, αφού είχε κρατήσει τον κορμό των πρωταθλητών.

4) Ο ΠΑΟΚ που έχει χάσει παίκτες (Κεντζιόρα, Μεϊτέ, Τζίμας) έχει και μία αμφιβολία για Σαμάτα και Κοτάρσκι για τους οποίους υφίσταται μεταγραφική πίεση. Μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλοι, σε μία σύνθετη διαδικασία, γιατί όποιον ρόλο κι αν έχει ο καθένας, η αντικατάσταση ειδικά όταν μπούμε σε περίοδο καλοκαιρινών αγώνων-τελικών, θα είναι επικίνδυνη για τη συνοχή του συνόλου. Δηλαδή, εύκολα λες… «ας φύγει τώρα ο Σαμάτα, μια και τον θέλουν στη Σαουδική Αραβία», ο παίκτης όμως πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα και επιτυχημένα. Για το πότε ο ΠΑΟΚ μπορει να βρεθεί με φορ τον… Ντεσπόντοφ ή τον Δαρέλα στα πρώτα προκριματικά χαμπάρι δεν θα πάρουμε, όπως δηλαδή και το 2021 στα ματς με τη Λέφσκι.

Άρα… Ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ (έχει κι αυτό την σημασία του σε επίπεδο αυτοπεποίθησης) ξεκινάει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας πολύ καλύτερα από άλλες σεζόν. Έχει προπονητάρα και εκπληκτικό τεχνικό τημ μαζί του, σε γκρούπ που δουλεύει με αξιοθαύμαστο τρόπο σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Με πόση ανυπομονησία περιμένουμε να παρακολουθήσουμε το καθηλωτικό τους πρόγραμμα στο γήπεδο, εκεί όπου 30 παίκτες και 12-15 μέλη της ομάδας δουλεύουν με απίστευτο συγχρονισμό και χημεία…
Κι ενώ είμαστε απόλυτα βέβαιοι για τη δουλειά που θα γίνει στην Ολλανδία, έχουμε περιέργεια, αλλά και ανάγκη να γυρίσουμε από εκεί με ακόμη πιο γεμάτο και πιο ποιοτικό ρόστερ. Δεν θέλει ο ΠΑΟΚ πολλά πράγματα…

Αν αυτές τις ημέρες έρθει ο Κεντζιόρα, αν φύγει ο Σαμάτα και αντικατασταθεί άμεσα αλλά και επιτυχημένα (αυτό θα κριθεί αργότερα) και κάποια στιγμή ο ΠΑΟΚ αποκτήσει καλύτερο και πιο σταθερό (αγωνιστικά και ψυχοπνευματικά) χαφ από τον Μεϊτέ, τότε είναι βέβαιο ότι 15 Ιουλίου που επιστρέφουμε, θα είναι όλοι πολύ πιο σίγουροι για τη χρονιά που ακολουθεί και κυρίως για τα πρώτα κρίσιμα ευρωπαϊκά παιχνίδια.

Εννοείται ότι εγώ δεν γράφω καμιά φιλοσοφία ή κάτι τόσο έξυπνο που δεν έχουν σκεφτεί εδώ και πολλές μέρες όλα τα ανώτερα στελέχη και ο προπονητής του ΠΑΟΚ. Το χω ξαναγράψει: Δεν είμαστε εμείς οι έξυπνοι ή οι μόνοι που θέλουμε το καλό αυτής της ομάδας. Όσοι δουλεύουν στον ΠΑΟΚ ξέρουν πολύ-πολύ καλύτερα τις συνθήκες που επικρατούν και τις ανάγκες που υπάρχουν για να γίνει η ομάδα καλύτερη απ ότι είναι. Δουλεύουν, προσπαθούν να συνδυάσουν πολλές παραμέτρους με βάση τους όρους που βάζει ο απαιτητικός ιδιοκτήτης και πάντα μετά από κάποιο διάστημα, κάτι πετυχαίνουν. Καλώς ή κακώς βέβαια, όλοι στον ΠΑΟΚ γνωρίζουν πώς… ό τι και αν γίνει, στο τέλος υπάρχει ο μάγος στον πάγκο που μπορεί να πάρει ένα υλικό του 6 ή του 7 και με τη δουλειά του σε σύντομο διάστημα να το πάει στο 8 ή στο 9. Επαναλαμβάνω ότι αυτό το έχουν εμπεδώσει… καλώς ή κακώς.

Ένας ΠΑΟΚ λοιπόν που φθάνει στο Χορστ της Ολλανδίας και μία ομάδα που ευχόμαστε να επιστρέψει ενισχυμένη στη Θεσσαλονίκη για να ξεκινήσει τους αγώνες που μπορούν και πρέπει να κάνουν το όνειρο… πραγματικότητα…

Εκεί θα είμαστε για να μεταφέρουμε τα γνωστά… Ξέρετε…

Η… σκληρή δουλειά, οι φωνές και οι απαιτήσεις του προπονητή, το build up, το πρέσινγκ ψηλά και το repress που λέμε όλοι εμείς οι περισπούδαστοι δημοσιογράφοι, για να δείξουμε ότι ξέρουμε κάτι παραπάνω, οι…γάμπες του Εσίτι, ο Ντόουγκλας που δεν βλέπει κανέναν, και όλα αυτά τα φοβερά και τρομερά που παραδοσιακά μας απασχολούν…

Καλά να περάσουμε και καλή δουλειά στους πρωταθλητές. Με υγεία για όλους…

* Στο euro πολλές ομάδες παίζουν… μπάλα. Ίσως είναι πρόβλημα γι αυτές ότι οι εθνικές δεν έχουν πολύ χρόνο να δουλέψουν. Υψηλού επιπέδου, κανονικό ποδόσφαιρο, παίζει η Ισπανία. Εμείς οι οπαδοί της Αγγλίας απλά αναρωτιόμαστε τι…ακριβώς παίζουμε και πώς ή πόσο τύχη χρειάζεται να περάσουμε και τους Ελβετούς που προς το παρόν είναι καλύτεροι. Κι αυτοί και οι Αυστριακοί που επίσης παίζουν καλό ποδόσφαιρο και όχι… μπάλα.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.