ΑΕΚ: Ο Ρομπέρτο Περέιρα έμαθε δίπλα στον Αλμέιδα και τώρα θα υπηρετεί το πλάνο του «Πελάδο»

ΑΕΚ: Ο Ρομπέρτο Περέιρα έμαθε δίπλα στον Αλμέιδα και τώρα θα υπηρετεί το πλάνο του «Πελάδο»

Ο Ρομπέρτο Περέιρα που έκλεισε η ΑΕΚ με τη φανέλα της Ουντινέζε

bet365

Ο Ρομπέρτο Περέιρα είχε συμπαίκτη τον Ματίας Αλμέιδα στη Ρίβερ Πλέιτ. Τώρα ετοιμάζεται να τον έχει προπονητή στην ΑΕΚ, με τον «Πελάδο» να βλέπει στον συμπατριώτη του τα ιδανικά στοιχεία για τον αντι-Αραούχο. Τα χαρακτηριστικά του 33χρονου επιτελικού χαφ μέσα από το Wyscout.

Το κενό που άφησε ο Σέρχιο Αραούχο στην ΑΕΚ καλύπτεται από έναν άλλο Αργεντινό. Τον Ρομπέρτο Περέιρα. Όπως διαβάσατε νωρίτερα, η ΑΕΚ ετοιμάζεται να κάνει δικό της τον 33χρονο επιτελικό μέσο που έμεινε ελεύθερος από την Ουντινέζε φτάνοντας σε συμφωνία μαζί του για διετές συμβόλαιο ως το καλοκαίρι του 2026.

Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στο βιογραφικό του, αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόκειται για μια πολύ έμπειρη επιλογή με παραστάσεις για χρόνια από τα γήπεδα της Serie A και της Premier League. Με τη φανέλα της Ουντινέζε στην Ιταλία κυρίως, αλλά και της Γιουβέντους, και με εκείνη της Γουότφορντ στο Νησί.

Ο «Τούκου», όπως είναι το παρατσούκλι του λόγω της καταγωγής του από το Σαν Μιγκέλ ντε Τουκουμάν, μετράει 251 συμμετοχές στη Serie A με 29 γκολ και 38 ασίστ και 106 συμμετοχές στην Premier League με 16 γκολ και 5 ασίστ, έχει παρουσίες και σε επίπεδο Champions και Europa League, ενώ με την Εθνική Αργεντινής έχει 19 συμμετοχές και δύο γκολ. Τα πρώτα του βήματα στην Αργεντινή πάντως τα έκανε στη Ρίβερ Πλέιτ, μαζί με τον Ματίας Αλμέιδα.

Στο πλάι του Αλμέιδα ο Περέιρα έκανε τα πρώτα βήματα στη Ρίβερ Πλέιτ

Το καλοκαίρι του 2009, όταν ο Περέιρα προβιβαζόταν στην πρώτη ομάδα της Ρίβερ, ο Αλμέιδα θα επέστρεφε στους αγαπημένους του «Μιγιονάριος» για να κλείσει την ποδοσφαιρική του καριέρα. Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα για δύο χρονιές στη Ρίβερ, πριν πάρει μεταγραφή για την Ευρώπη, ο Περέιρα τα έκανε πλάι στον «Πελάδο».

Ο νεαρός τότε «Τούκου» βρέθηκε στις δύο αυτές σεζόν αρκετές φορές στο αρχικό σχήμα πλάι στον Αλμέιδα στον άξονα της μεσαίας γραμμής της Ρίβερ και φαίνεται ότι πήρε πολλά από τη μαχητικότητα, το πάθος και την αυτοθυσία του Ματίας. Και τα έφερε η ζωή έτσι ώστε 13 χρόνια μετά να βλέπει τους δρόμους τους να ξανασμίγουν, έχοντας αυτή τη φορά τον Αλμέιδα όχι συμπαίκτη, αλλά προπονητή και τον ίδιο να βρίσκεται σε μια ώριμη πια ποδοσφαιρική ηλικία με μεγάλη εμπειρία στις πλάτες του.

Τα στοιχεία του Περέιρα ταιριάζουν σε αυτό που ζητάει ο Αλμέιδα

Ο «Τούκου», όπως αναφέραμε, προορίζεται για να καλύψει το κενό που άφησε ο Αραούχο στη θέση πίσω από τον επιθετικό. Ένας ιδιαίτερος ρόλος, πολύ κομβικός στο πλάνο του Αλμέιδα στην ΑΕΚ. Και ο Περέιρα έχει όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για αυτό καθώς διαθέτει αυτά που ζητάει ο Αλμέιδα. Καλός με την μπάλα στα πόδια, με ικανότητα στο να πατάει περιοχή και να σουτάρει και ταυτόχρονα να βγάζει πίεση και ένταση στο πρεσάρισμα ψηλά. Διαθέτοντας ταχύτητα και δύναμη. Με λίγα λόγια ικανός τόσο στο δημιουργικό όσο και στο ανασταλτικό κομμάτι, πατώντας σε όλους τους χώρους, όπως φαίνεται και από το heatmap του στο Wyscout παρακάτω.

Συνολικά στην καριέρα του, σύμφωνα με το Wyscout, ο Περέιρα μέσο όρο έχει 86% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις. Συγκεκριμένα καταγράφει 78,8% επιτυχία στις προωθητικές μπαλιές, 82,1% ακρίβεια στις πάσες στο τελευταίο τρίτο και 65,8% επιτυχία στις πάσες μέσα στην αντίπαλη περιοχή, ενώ στις βαθιές μπαλιές έχει ακρίβεια 69,6%. Πρόκειται με λίγα λόγια για ένα πολύ καλό χειριστή της μπάλας σύμφωνα με τους αριθμούς. Επίσης μέσο όρο έχει 2,52 επαφές με την μπάλα μέσα στο «κουτί», πραγματοποιώντας 4 ντρίμπλες ανά ματς με 47,3% επιτυχία, σουτάροντας 1,18 φορές ανά παιχνίδι.

Όσον αφορά τα ανασταλτικά του χαρακτηριστικά, συνολικά στην ποδοσφαιρική του καριέρα, ο Περέιρα σύμφωνα με το Wyscoyt έχει μέσο όρο 52,1% επιτυχία στις αμυντικές μονομαχίες. Μπαίνει μέσο όρο σε 2,73 διεκδικήσεις που αφορούν δεύτερες μπάλες με 34,3% επιτυχία, ενώ κερδίζει το 60% των τάκλιν που επιχειρεί. Ανά παιχνίδι μετράει 2,79 κοψίματα και 4,78 ανακτήσεις, τις μισές εκ των οποίων στο μισό του αντιπάλου.

Το heatmap του Περέιρα

Περέιρα vs Αραούχο στο ανασταλτικό κομμάτι: Ποιος υπερτερεί;

Συγκρίνοντας τον Περέιρα με τον Αραούχο στο aggressive κομμάτι του παιχνιδιού στο Wyscout παρατηρεί κανείς ότι διαθέτουν παρόμοια χαρακτηριστικά χωρίς την μπάλα στα πόδια. Ο «Τούκου» για παράδειγμα μέσο όρο έχει 41,4% κερδισμένες μονομαχίες, ενώ ο «Τσίνο» 39,5%. Στις διεκδικήσεις που αφορούν τις δεύτερες μπάλες, επίσης έχουν την ίδια επιτυχία, με τον Περέιρα, όπως αναφέραμε, να κερδίζει το 34,3% και τον Αραούχο τις 35,8%. Ο Περέιρα δεν επιχειρεί τάκλιν με την ίδια συχνότητα με τον Αραούχο, ωστόσο όταν το κάνει, το πραγματοποιεί με μεγαλύτερη επιτυχία καθώς πλάι στο δικό του 60% ο «Τσίνο» έχει επιτυχία 38,9%.

Στα κοψίματα και στις ανακτήσεις, όπως τονίσαμε, ο Περέιρα έχει μέσο όρο 2,79 και 4,78 αντίστοιχα, ενώ ο Αραούχο 2,18 και 3,84, δηλαδή πάνω-κάτω ανάλογα στατιστικά με ελαφρύ προβάδισμα του Περέιρα. Βέβαια ο «Τούκου» κάνει λιγότερα φάουλ μέσα στο παιχνίδι με μέσο όρο 1,04, ενώ αντίθετα ο Αραούχο κάνει 2,32 φάουλ ανά ματς. Από την άλλη ο «Τσίνο» είναι καλύτερος από τον «Τούκου» στο ψηλό παιχνίδι κερδίζοντας μέσο όρο 37,6% από τις εναέριες διεκδικήσεις του σε αντίθεση με το 21,7% του Περέιρα.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα