Παναθηναϊκός: Τα δυο βασικά προβλήματα του Αλόνσο σ' ένα μουντό καλοκαίρι...

Παναθηναϊκός: Τα δυο βασικά προβλήματα του Αλόνσο σ' ένα μουντό καλοκαίρι...

Παναθηναϊκός: Τα δυο βασικά προβλήματα του Αλόνσο σ' ένα μουντό καλοκαίρι...

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τις πρώτες μέρες του Ντιέγκο Αλόνσο στην προετοιμασία του Παναθηναϊκού, τις άμεσες μεταγραφικές ανάγκες του και την τεράστια σημασία της καλοκαιρινής ευρωπαϊκής περιπέτειας του Τριφυλλιού.

Τόσες μέρες ασχολούνται τα media με τον περίφημο καινούριο αριστερό μπακ του Παναθηναϊκού σ' ένα καλοκαίρι γενικά... ξενερωτικό για τον μέσο φίλο της ομάδας. Αλλοι είχαν ξενερώσει και παραμένουν ψυχροί μετά από τη φαεινή ιδέα Αλαφούζου για αντικατάσταση του Γιοβάνοβιτς με τον Τερίμ. Αλλοι απογοητεύτηκαν με το σίριαλ Σάρι και τη (θετικότατη για τον Παναθηναϊκό κατά τη γνώμη μου) κατάληξη στον Ντιέγκο Αλόνσο, άλλοι με τη μετακόμιση από τη Λεωφόρο στο ΟΑΚΑ, άλλοι με τις... «μη μεταγραφές», άλλοι με τον... Τζαβέλλα, ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

Η μεταγραφή του Μαξίμοβιτς έχει ξεχαστεί (λάθος!), η μεταγραφή του Μπάλντοκ προφανώς δεν προκάλεσε ρίγη ενθουσιασμού, το Κύπελλο επίσης έχει ξεχαστεί (θα θυμούνται όλοι μόνο το buzzer beater του Βαγιαννίδη και τέλος), μεταγραφές πολλές δεν προβλέπονται, η «μουντάδα» κυριαρχεί.

Ο νέος κόουτς τρέχει μια προβληματική περίοδο προετοιμασίας. Χωρίς τον βασικό φορ και καλύτερο παίκτη του. Χωρίς την καλύτερη μεταγραφή του. Χωρίς το καλύτερο οκτάρι του. Χωρίς Σπόραρ και Βέρμπιτς. Με πολλούς πιτσιρικάδες. Με πολλούς παίκτες που θα αποκλειστούν από την «ευρωπαϊκή» λίστα. Με δυο αμυντικούς μέσους που έχουν συνολική ηλικία 71 έτη. Ομως όλα αυτά συνθέτουν το στιγμιότυπο. Το «σήμερα», το «τώρα». Σε μια εβδομάδα θα είναι διαφορετικά, σε δυο εβδομάδες ακόμα καλύτερα.

Είναι σαφές ότι η σχετική τύχη που είχε ο Παναθηναϊκός για τον β΄ προκριματικό γύρο του Europa League (Μάριμπορ ή Μπότεφ) του παρέχει... μια κάποια «πολυτέλεια» χρόνου για να κοιτάζει προς τον Αύγουστο δεδομένης της καθυστέρησης που προκαλεί το Euro στην αγορά γενικά. Είναι επίσης σαφές ότι ο Αλόνσο σ' αυτά τα δυο πρώτα «ευρωπαϊκά» ματς (το πρώτο στις 25 Ιουλίου) θα βασιστεί στους «παλιούς». Σ' αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, τα δύο βασικά προβλήματα του Αλόνσο δεν είναι ο αριστερός μπακ (μια χαρά είναι ο Μλαντένοβιτς για το επίπεδο της Μάριμπορ).

Το πρώτο πρόβλημα είναι οι εξτρέμ. Θα βγάλει το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας με Μαντσίνι – Αϊτόρ, ενώ έχουν φύγει οι δυο βασικοί της περυσινής σεζόν (Παλάσιος - Μπερνάρ): δηλαδή ο καλύτερος εξτρέμ του στον πρώτο γύρο και ο καλύτερος σε όλη την υπόλοιπη σεζόν! Ο Βέρμπιτς θα πάρει την άδειά του (όχι πως με την επιστροφή του θα αλλάξει κάτι... φοβερό), ο Αλόνσο θα συνεχίσει να δοκιμάζει και να πειραματίζεται, ας μην ξεχνάμε ότι ο Παναθηναϊκός δεν έχει περιθώριο να πάρει έναν απλώς «καλό» εξτρέμ βάσει των επιδόσεων του διδύμου που αποχώρησε. Xρειάζεται έναν παικταρά, σίγουρα καλύτερο αυτών που ήδη έχει...

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ο Φώτης. Αλλη ομάδα ο Παναθηναϊκός με τον Ιωαννίδη, άλλη ομάδα χωρίς αυτόν. Οχι μόνο για τα γκολ. Για τη συνολική λειτουργία και συνεισφορά του. Πότε θα ξεκινήσει προπονήσεις είναι άγνωστο. Πότε θα είναι απόλυτα έτοιμος να παίξει, είναι άγνωστο. Mοιάζει πιθανό να μην προλάβει το πρώτο ματς σε 22 μέρες – ακόμα δεν έχει αρχίσει καν τρέξιμο λόγω του προβλήματος στον ώμο. Ούτως ή άλλως ο Αλόνσο θα κληθεί να βρει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα το καλοκαίρι στην Ευρώπη ενόψει της εκκίνησης του πρωταθλήματος.

Δυστυχώς για εκείνον, οι συνθήκες μοιάζουν πιο δύσκολες συγκριτικά με τις αντίστοιχες περυσινές του Ιβάν. Ομως ο Ουρουγουανός ήξερε πού ήρθε. Και γνωρίζει πολύ καλά ότι θα είναι καθοριστική η πορεία του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι για την εδραίωσή του ή για μια αρχή γεμάτη αμφιβολίες από τα μέσα Αυγούστου...

Υ.Γ. 1: Οσο funny είναι για το ελληνικό ποδόσφαιρο η «συμμαχία» ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού (και για τις δύο πλευρές funny, όχι μόνο για τον ΠΑΟΚ όπως παρουσιάζεται κυρίως λόγω του θέματος της πολυμετοχικότητας με τον θρυλικό Ιωάννη Καλπαζίδη, τον οποίο δεν έχουμε δει ποτέ!), άλλο τόσο funny είναι η συμμαχία Παναθηναϊκού – ΑΕΚ. Ειδικά από την πλευρά του Τριφυλλιού του οποίου ο πρόεδρος είχε πει «Η ΑΕΚ είχε καλή ομάδα, αλλά έκλεψε το πρωτάθλημα, το πιστεύω ακράδαντα ότι έκλεψε το πρωτάθλημα!».
Ο Αλαφούζος έχει πάντα την τάση να πηγαίνει ενάντια του εκάστοτε «ισχυρού». Γι' αυτό και έκανε αντιπολίτευση αρχικά στον Μαρινάκη. Γι' αυτό «μπήκε» στη συμμαχία ΑΕΚ – ΠΑΟΚ. Γι' αυτό έφυγε από τη συμμαχία αργότερα. Γι' αυτό συμπορεύτηκε με τον Μαρινάκη εν συνεχεία, βλέποντας τι γίνεται στην ΕΠΟ. Αυτή την περίοδο, ειδικά αυτή την περίοδο, δεν είχε κανέναν λόγο απολύτως να μπλεχθεί σε «συμμαχίες» και σε εκλογές. Πραγματικά απολύτως κανένα λόγο.

Οσο για την επόμενη μέρα στην ΕΠΟ; Αρχικά τα πράγματα θα εξελιχθούν σίγουρα καλύτερα. Αργότερα, ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί...


Υ.Γ.2: Μακάρι να κατατεθεί κάποια στιγμή στον Αλμπέρτο Μπρινιόλι η ερώτηση «γιατί αποφάσισες να αρνηθείς την πρόταση του Παναθηναϊκού και να αποδεχθείς την πρόταση της ΑΕΚ;». Και μακάρι να απαντήσει ειλικρινά. Αλλά το βλέπω «χλωμό». Και το πρώτο και το δεύτερο.

@Photo credits: INTIME, Δημήτρης Μπίρνταχας

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...