Παναθηναϊκός: Βασικές αρχές, πράγματα που έγιναν καλά και κακά και όσοι ξεχώρισαν ατομικά

Παναθηναϊκός: Βασικές αρχές, πράγματα που έγιναν καλά και κακά και όσοι ξεχώρισαν ατομικά

Παναθηναϊκός: Βασικές αρχές, πράγματα που έγιναν καλά και κακά και όσοι ξεχώρισαν ατομικά

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου σχολιάζει την εικόνα του Παναθηναϊκού στο φιλικό κόντρα στην Πάφο.

Ο Παναθηναϊκός του Ντιέγκο Αλόνσο συμπλήρωσε σήμερα δύο εβδομάδες προετοιμασίας και έδωσε το πρώτο του επί της ουσίας φιλικό κόντρα στην Πάφο επί αυστριακού εδάφους.

Η pre season του Τριφυλλιού μπαίνει από αύριο στην τρίτη εβδομάδα και θα ολοκληρωθεί στις πέντε, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η προετοιμασία για τον πρώτο αγώνα στα πλαίσια του δεύτερου προκριματικού γύρου του Europa League.

Μέχρι στιγμής ο 49χρονος κόουτς δεν είχε στη διάθεσή του πέντε διεθνείς που ήταν στο Euro(Μλαντένοβιτς, Μαξίμοβιτς, Σπόραρ, Βέρμπιτς, Τσέριν), τον πιο επιδραστικό παίκτη του ρόστερ(Φώτης Ιωαννίδης) λόγω τραυματισμού και τον Μπάλντοκ που ενσωματώθηκε προχθές.

Όλα τα παραπάνω δεδομένα μας βοηθούν να μιλήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια για το πρώτο δείγμα του Τριφυλλιού στο σημερινό φιλικό και να έχουμε στο μυαλό μας πως σε επίπεδο προσώπων, ο Παναθηναϊκός θα έχει πολλές-προς το καλύτερο- διαφοροποιήσεις στην ενδεκάδα του.

Εξάλλου αναμένονται ακόμη τέσσερις μεταγραφές(Ρεμπότσο που θα μιλήσουμε για τα χαρακτηριστικά του όταν θα έχουμε εικόνα από τα πεπραγμένα του τα προηγούμενα χρόνια, δύο top class εξτρέμ και έναν στόπερ)

Προφανώς στα φιλικά το τελευταίο που έχει σημασία είναι τα αποτελέσματα, το πιο σημαντικό είναι να βλέπεις πράγματα που θέλει και δουλεύει καθημερινά ο προπονητής.

Κόντρα στην Κυπελλούχο Κύπρου ο Παναθηναϊκός:

  • Εμφάνισε τις βασικές αρχές στο παιχνίδι που θέλει να περάσει ο Αλόνσο. Άμεσο και κάθετο ποδόσφαιρο, high press στο build up του αντιπάλου, άμεσο πρέσινγκ όταν χάνεται η κατοχή, δεδομένες αρχές και στο ''χτίσιμο'' των επιθέσεων. Υπήρχαν στιγμές που αυτά πέτυχαν πάνω στο χορτάρι κι άλλες που απέτυχαν. Νορμάλ πράγματα για την εποχή που βρίσκεται το σύνολο του έμπειρου τεχνικού. Για παράδειγμα από counterpressing, οι Αθηναίοι δημιούργησαν τις δύο μεγάλες ευκαιρίες με Γερεμέγεφ και Τσοκάι. Επίθεση, απώλεια κατοχής, κόντρα πίεση, κλέψιμο, άμεση επίθεση, τελική σημαντικής αξίας.
  • Απέναντι σε οργανωμένη άμυνα ο Παναθηναϊκός δεν ήταν καλός, δεν είχε καθαρό μυαλό και ποιοτικές επιλογές στα τελευταία μέτρα, με αποτέλεσμα η Πάφος να τον αντιμετωπίσει με ευκολία.
  • Υπήρχαν στιγμές που δεν υπήρχαν οι κατάλληλες αποστάσεις, οι σωστές κινήσεις και ο συγχρονισμός στο high press, με αποτέλεσμα στο πρώτο μέρος οι Κύπριοι να το ''σπάνε'' με ευκολία και να δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις. Λογικό για την εποχή κι αυτό.
  • Στα αμυντικά στατικά, ιδιαίτερα στα κόρνερ, οι ''πράσινοι'' δεν είχαν καλή αντιμετώπιση των φάσεων και έδωσαν δύο-τρεις εύκολες εκτελέσεις.

Από κει και πέρα και όσον αφορά το ατομικό κομμάτι:

  • Πολύ καλό παιχνίδι από τον Γιούρι Λοντίγκιν. Εκτός από τις σωστές επιλογές με τα πόδια, ο ομογενής κίπερ έκανε μια σπουδαία επέμβαση στο τετ α τετ με τον Τάνκοβιτς και κατέγραψε ακόμη μία εξαιρετική έξοδο στα πόδια του επιτιθεμένου σε κατάσταση τετ α τετ... καπακώνοντας την μπάλα. Κάνει ακόμη μία εξαιρετική προετοιμασία.
  • Ο Γουίλιαν Αράο είτε ως αμυντικός μέσος είτε ως κεντρικός αμυντικός ήταν σημείο αναφοράς. Σωστές τοποθετήσεις, ακόμη πιο σωστό διάβασμα, πολύ καλές μεταβιβάσεις.
  • Ο Γιώργος Βαγιαννίδης ξεχώρισε στη δεξιά πλευρά, έκανε ένα γεμάτο ματς, τόσο δημιουργικά όσο και ανασταλτικά.

Περισσότερα πράγματα θα έχουμε να πούμε το Σάββατο μετά το φιλικό με την Μπράουνσβάιγκ ενώ τα πιο σημαντικά φιλικά είναι αυτά που θα γίνουν στην Αθήνα, όταν θα έχει ο Αλόνσο όλα τα ''όπλα'' στην διάθεσή του.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.