ΑΕΚ: Η απογείωση του Κοϊτά και τα 15 γκολ...! (vids)

ΑΕΚ: Η απογείωση του Κοϊτά και τα 15 γκολ...! (vids)

koita

bet365

Ο Αμπουμπακαρί Κοϊτά που θα φορά, εκτός απρόοπτου, τη φανέλα της ΑΕΚ δεν ήταν πέρσι μόνο ένας εκ των κορυφαίων παικτών της Belgian Pro League αλλά και μακράν ο πιο βελτιωμένος παίκτης της κατηγορίας και όχι μόνο.

Τη φανέλα της ΑΕΚ θα φορά πλέον και εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου ο Αμπουμπακαρί Κοϊτά, αφού ο 26χρονος εξτρέμ αναμένεται άμεσα να ανακοινωθεί από την Ενωση.

Γεννημένος στην παραθαλάσσια πόλη Πικίν της Σενεγάλης που είναι η χώρα καταγωγής της μητέρας του, ο πατέρας του διατηρεί «ρίζες» από το Μάλι και τη Μαυριτανία και λόγω αυτού επέλεξε, το 2023, να αγωνιστεί στην Εθνική ομάδα της τελευταίας, παρά το «πρέσινγκ» που δέχθηκε από τις άλλες δύο Ομοσπονδίες.

Βέβαια «ανδρώθηκε» ποδοσφαιρικά στο Βέλγιο και ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Αντβέρπ όπου πάντως δεν τον «πίστεψαν», ίσως και γιατί μέχρι τα 13 του έπαιζε στις αλάνες με φίλους και όχι σε κάποιο συγκροτημένο club της ηλικίας του. Βέβαια όπως λέει ο λαός μας... κάθε εμπόδιο για καλό.

Στην Γκελ έγινε επαγγελματίας, στη Γάνδη βρέθηκε το 2017 για πρώτη φορά σε υψηλό επίπεδο αλλά η «εκτόξευση» ήρθε πέρσι στην Σιντ Τρούιντεν.

Οπου όχι μόνο αναδείχθηκε δια... περιπάτου MVP του club, αλλά ήταν συνάμα και ένας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών της Pro League. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα πως τον Ιανουάριο το όνομά του «φιγουράριζε» σε δεκάδες βρετανικά και βελγικά ρεπορτάζ που υποστήριζαν πως θα συνεχίσει στην Premier League για χάρη της Γουότφορντ.

Η συγκεκριμένη μεταγραφή όμως δεν έγινε ποτέ, ο Κοϊτά συνέχισε στο «Stayen» και μάλιστα «κέρδισε» το «Gouden Croc» της χρονιάς, μία διάκριση που απονέμεται στον καλύτερο Αφρικανό παίκτη της λίγκας.

Το αν κάποιος είναι ή όχι ο κορυφαίος σε μία κατηγορία είναι και κάπως υποκειμενικό, όμως στην περίπτωση του Κοϊτά ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει πως το 2023/24 ήταν ο πιο βελτιωμένος ποδοσφαιριστής του βελγικού πρωταθλήματος και γιατί όχι, στο αντίστοιχο Top 10-15 ολόκληρης της Ευρώπης, με γνώμονα πως το εκεί πρωτάθλημα λογίζεται και είναι εκ των ισχυρών της «Γηραιάς Ηπείρου» (σ.σ. Νο 8 στην επιμέρους βαθμολογία της UEFA).

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022/23 δεν σημείωσε κάποιο επίσημο γκολ (!) σε αντίθεση με το 2023/24 που «εκτοξεύτηκε» στα 15 και μετατράπηκε σε «killer».

Ο Τόρστεν Φινκ τον διατήρησε αριστερά αλλά του άλλαξε τακτική προσέγγιση

Αυτόματα προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα «πώς συνέβη αυτό;», όπου η απάντηση είναι ξεκάθαρη και έχει μόλις δύο λέξεις: Τόρστεν Φινκ.

Ο παλαίμαχος μεγάλος άσος της Μπάγερν Μονάχου ανέλαβε το καλοκαίρι του 2023 τη Σιντ Τρούιντεν - προερχόμενος από την Αλ Νασρ - και αμέσως διέγνωσε το «λάθος», όπως τρανά αποδείχθηκε μετέπειτα, που γίνονταν στην περίπτωση του Κοϊτά.

Βλέπετε και ο Φινκ όπως ο προκάτοχός του Μπερντ Χόλερμπαχ έπαιζε με τρεις στόπερ και ως επί το πλείστων χρησιμοποιούσε διάταξη 3-4-3 (σ.σ. ή 3-4-1-2), όμως ο τελευταίος και «φρέναρε» τον Κοϊτά καθώς του ανέθετε περισσότερα ανασταλτικά καθήκοντα και δεν τον είχε «μόνιμο» στην ενδεκάδα του. Αντίθετα ο διάδοχός του καθιέρωσε τον Μαυριτανό και του έδωσε ως επί το πλείστων επιθετικές πρωτοβουλίες, αφού αντιλήφθηκε τις ικανότητές του.

Πιο συγκεκριμένα συνέχισε μεν να τον κρατά στο αριστερό «φτερό» αλλά πλέον ο 26χρονος συνέκλινε και πατούσε στα αντίπαλα καρέ, σε αντίθεση με παλαιότερα που έμενε σχεδόν μόνιμα καθηλωμένος στον «ασβέστη».

Την ίδια στιγμή όπως και η ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα έτσι κι ο Φινκ που πλέον συνεχίζει στην Γκενκ αρέσκονταν σε παιχνίδι με κατοχή μπάλας και υπό αυτές τις συνθήκες ο Κοϊτά ξεδίπλωσε τις αρετές του.

Η μετάλλαξή του απασχόλησε πολλάκις τα media στο Βέλγιο και όλοι οδηγήθηκαν στο άνωθεν συμπέρασμα, ότι δηλαδή η αλλαγή πλάνου της Σιντ Τρούιντεν ήταν για εκείνον καταλυτική. Οχι της θέσης που επί χάρτου ήταν η ίδια, αλλά της νοοτροπίας και των «υποχρεώσεών» του μέσα στις τέσσερις γραμμές.

Πλέον παρουσιάζονταν «απελευθερωμένος» και έδειχνε να απολαμβάνει το ποδόσφαιρο. Επαιρνε επιθέσεις στην πλάτη του, έβγαζε τελικές γύρω από την περιοχή και άλλαζε συνεχώς θέση. Δεν έμενε στατικός, κάτι που και βοηθούσε την ομάδα του αλλά και δημιουργούσε «πονοκεφάλους» στην αντίπαλη.

Σκοράρει και με τα δύο πόδια, διαθέτει σουτ «κεραυνό»

Αλλωστε και εκείνος... έσπευσε να δικαιώσει τον πρώην πια προπονητή του για την τακτική αλλαγή που του προσέφερε, ξεδιπλώνοντας τις εκτελεστικές του αρετές. Είναι χαρακτηριστικό πως χρησιμοποιεί και τα δύο του πόδια, κάτι που αποτυπώνεται στον πλουραλισμό που επέδειξε στον τομέα της... παραγωγικής διαδικασίας.

Από τα 15 περσινά του τέρματα μόνο τα 3 ήταν από την άσπρη βούλα, όπου βρήκε επιπλέον 4 φορές δίχτυα με ισάριθμες «βολίδες» έξω από την αντίπαλη περιοχή με το δεξί και 1 με το αριστερό. Από εκεί και πέρα σκόραρε και με απευθείας εκτέλεση φάουλ (με το δεξί), ενώ σε 6 περιπτώσεις κούνησε πλεκτό μέσα από το «κουτί» με την «ιδιότητα» του δεύτερου φορ (4 με το αριστερό και 2 με το δεξί). Αυτόματα δεν... ξέρεις από που και πώς δύναται να σου κάνει τη ζημιά.

Το μεγαλύτερό του προσόν στο κομμάτι της δημιουργίας είναι το 1 vs 1 και όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στο Βέλγιο το επιχειρεί σχεδόν 10 φορές σε κάθε παιχνίδι (σ.σ. πρώτος σε αυτή τη λίστα) με άνω του 60% ποσοστό επιτυχίας, ενώ μόλις απελευθερωθεί ψάχνει άμεσα την κάθετη μεταβίβαση. Συν τοις άλλοις άπαντες στέκονται στο ότι δύσκολα χάνει υπό πίεση την κατοχή, αφού παίζει έξυπνα με το σώμα του.

Εάν, δε, προσθέσουμε σε όλα τα παραπάνω και το γεγονός πως βοηθά τα μέγιστα ανασταλτικά αφού στην Χόλερμπαχ-εποχή ήταν αρκετές φορές ο αριστερός μπακ σε ένα 5-3-2, κάτι που σημαίνει πως ξέρει να αμυνθεί, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί εκτόξευσε κατακόρυφα τις «μετοχές» του και έρχεται στα μέρη μας συνοδευόμενος από εξαιρετικές συστάσεις.

Η «εκτόξευση» του Κοϊτά με αριθμούς

Σεζόν 2022/23
Αγώνες: 31
Τελικές: 42
Γκολ: 0
Ασίστ: 3

Σεζόν 2023/24
Αγώνες: 38
Τελικές: 139
Γκολ: 15
Ασίστ: 3

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα