Παναθηναϊκός: O δεκάλογος της προετοιμασίας του Ντιέγκο Αλόνσο

Παναθηναϊκός: O δεκάλογος της προετοιμασίας του Ντιέγκο Αλόνσο

Παναθηναϊκός: O δεκάλογος της προετοιμασίας του Ντιέγκο Αλόνσο
Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για όσα δούλεψε στην Αυστρία ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού.

Ο Παναθηναϊκός από τα ξημερώματα της Κυριακής επέστρεψε στη βάση του, στην Αθήνα, μετά από δεκαπέντε ημέρες δουλειάς στο Σλάντμινγκ της Αυστρίας.

Ο Ντιέγκο Αλόνσο σε αυτό το δεκαπενθήμερο ήταν το κεντρικό πρόσωπο, προσπαθώντας να περάσει την φιλοσοφία, το αγωνιστικό του σχέδιο στο σύνολό του, ένα σύνολο που είχε αρκετές και σημαντικές απουσίες, κατά βάση λόγω του Euro 2024.

Το Gazzetta με την υποστήριξη της Novibet παρακολούθησε από κοντά την δουλειά του Ουρουγουανού προπονητή και με κριτήριο τις προπονήσεις που ήταν ''ανοιχτές'' για τους εκπροσώπους του Τύπου, σε τούτο το σημείωμα θα μιλήσουμε για όσα έκανε ο 49χρονος κόουτς.

Το αν αυτή η δουλειά θα μετουσιωθεί και θα δημιουργήσει έναν Παναθηναϊκό πρωταγωνιστή, κυρίαρχο και πρωταθλητή, μόνο ο χρόνος μπορεί να το δείξει...

Πίεση

Ο Αλόνσο αφιέρωσε αρκετό χρόνο στις προπονήσεις στη δουλειά που έχει να κάνει με την πίεση. Είτε με το high press, είτε με το counter press. «Press, press, press» ήταν η μόνιμη εντολή του, στις διάφορες ασκήσεις που είχε δημιουργήσει για την δουλειά σε αυτό το κομμάτι. Εξάλλου και στις... προγραμματικές του δηλώσεις, είχε βάλει την πίεση ως ένα από τα τρία κύρια χαρακτηριστικά της ομάδας που θέλει να παρουσιάσει πάνω στο χορτάρι.

Χτίσιμο επιθέσεων

Ένα άλλο κομμάτι που είχε εντάξει στον μικροκύκλο των δύο εβδομάδων, αφορούσε το build up. Δούλεψε πάνω σε διαφορετικά μοτίβα στο «χτίσιμο» των επιθέσεων, έχοντας πάντα και την εναλλακτική της άμεσης μεταφοράς της μπἀλας προς το αντίπαλο μισό, σε καταστάσεις αριθμητικής ισορροπίας(3vs3 ή 4vs4). Κατά βάση, όμως η επιθυμία του έχει να κάνει με ανάπτυξη του παιχνιδιού με κοντινές, συρτές, κάθετες πάσες και στη δημιουργία μηχανισμών για την αποφυγή της πίεσης, με την μπάλα στο έδαφος.

Βίντεο φιλοσοφίας

Ο Αλόνσο χρησιμοποίησε τα περσινά παιχνίδια για να δείξει μέσα από το βίντεο όσα θέλει να κάνει η δική του ομάδα. Τουλάχιστον πέντε φορές πριν την προπόνηση έδειξε στους παίκτες του όλα όσα θέλουν να κάνουν με τον δικό του τρόπο. Σε γενικές γραμμές ο Λατινοαμερικανός προπονητής χρησιμοποιεί την εικόνα για να περάσει την φιλοσοφία του, μεταφέροντας έπειτα τα πράγματα στην προπόνηση. Μάλιστα, την Παρασκευή ακύρωσε την απογευματινή προπόνηση για να δείξει σε βίντεο στιγμιότυπα από την πρωινή προπόνηση, όπου άσκηση στο build up δεν βγήκε σωστά, παρά ελάχιστες φορές.

Φουλ του γυμναστηρίου

Σε πολλές προπονήσεις, το πρόγραμμα ξεκινούσε στο γυμναστήριο κι έπειτα στο γήπεδο. Αυτή σίγουρα ήταν μία από τις διαφοροποιήσεις σε σχέση με προετοιμασίες άλλων ετών και προπονητών. Το αγωνιστικό στιλ του Αλόνσο μπορεί να εξυπηρετηθεί μόνο από σύνολο που θα έχει άριστη φυσική κατάσταση και το γυμναστήριο ήταν ένας τρόπος για την δημιουργία αυτής της κατάστασης.

Ένταση

Μέσα από τις ασκήσεις αλλά και από τις οδηγίες που ήταν συνεχόμενες και έντονες, ο Αλόνσο και το επιτελείο του, δημιουργούσαν προπονήσεις με πολύ μεγάλη ένταση, πολύ απαιτητικές. «Η προπόνηση είναι σαν τα παιχνίδια, δώστε τα όλα» ήταν μία από τις ατάκες του έμπειρου κόουτς που θέλει εκτός από πίεση και κάθετο ποδόσφαιρο και την ένταση να χαρακτηρίζει τον δικό του Παναθηναϊκό.

Η διάταξη

Ο Παναθηναϊκός θα έχει ως αρχική διάταξη που περιγράφει όμως στατικές και όχι δυναμικές θέσεις, το 4-2-3-1. Με τους μπακ να παίζουν ως εξτρέμ, τους ακραίους να κλείνουν προς τα μέσα για να δημιουργούν περάσματα στα μεσοδιαστήματα, το ''10'' να κινείται περισσότερο σαν περιφερειακός επιθετικός και λιγότερο ως μέσος.

Τα φιλικά

Επί αυστριακού εδάφους το Τριφύλλι έκανε μια προπόνηση με την Ουνιόν Χάους(14-0) και έπαιξε δύο φιλικά με Πάφο(0-0) και Μπράουνσβαϊγκ(0-1). Κόντρα στους Κύπριους εμφανίστηκαν οι βασικές αρχές, η εικόνα είχε καλές και κακές στιγμές ενώ απέναντι στους Γερμανούς, ο Παναθηναϊκός ήταν κακός, εμφανίζοντας και απόλυτα λογικά σημάδια κόπωσης από το σκληρό πρόγραμμα των προπονήσεων.

Το coaching

Όσον αφορά το coaching, στο τελευταίο φιλικό οι θέσεις του Τύπου, ήταν ακριβώς πίσω από τον Αλόνσο, οπότε το δείγμα για την συμπεριφορά του κατά την διάρκεια των αγώνων, ήταν καλό. Ο Ουρουγουανός «παίζει» την κάθε φάση, την κάθε στιγμή, την κάθε κατοχή και την κάθε άμυνα μαζί με τους παίκτες του. Δίνει οδηγίες συνεχώς, παροτρύνοντας για το σωστό και οι στιγμές των έντονων παρατηρήσεων είναι ελάχιστες.

Οι ομαδικοί δεσμοί

Εκτός προπονήσεων, ο Αλόνσο που φημίζεται για την δημιουργία εξαιρετικού κλίματος στις ομάδες που έχει εργαστεί, προσπάθησε να δημιουργήσει ομαδικούς δεσμούς ακόμη πιο ισχυρούς, με αποκορύφωμα το απόγευμα που ξόδεψε η ομάδα, κάνοντας rafting.

Το επιτελείο

Όλοι οι βοηθοί του Αλόνσο είχαν απόλυτα ενεργό ρόλο στη προετοιμασία. Ο άμεσος βοηθός, Ντιέγκο Γκάμπριελ Ραϊμόντι, δούλεψε αρκετά στο ανασταλτικό κομμάτι με τους αμυντικούς, ο γυμναστής, Νίκολας Μαϊντάνα, δεν χαρίστηκε λεπτό σε κανέναν και ήταν πάρα πολύ απαιτητικός, ο αναλυτής Φακούντο Στικ εκτός από την μετάφραση των ισπανικών στα αγγλικά, έδινε συνέχεια οδηγίες ενώ ο Γκιγέρμε Ροντρίγκες, ο head of performance, ήταν ο υπεύθυνος για το πρόγραμμα εκγύμνασης.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.