Η ΑΕΚ άλλαξε, αλλάζοντας τερματοφύλακες

Η ΑΕΚ άλλαξε, αλλάζοντας τερματοφύλακες

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Η ΑΕΚ άλλαξε, αλλάζοντας τερματοφύλακες

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τα νέα στοιχεία που βάζουν στο παιχνίδι της ΑΕΚ ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι και ο Θωμάς Στρακόσα.

Συχνά ανοίγουμε συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο που αναβαθμίζει ή διαφοροποιεί, με όρους τακτικής, το παιχνίδι της μια ομάδα με τον ίδιο προπονητή από τη μια σεζόν στην άλλη. Έτσι κι αλλιώς αυτό είναι κύριο ζητούμενο για δύο από τις μεγάλες ελληνικές ομάδες - τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, δεδομένου ότι έχουν την ανάγκη διαφοροποιήσεων προκειμένου να μην είναι εύκολο στον αντίπαλο να τις διαβάσει και να τις αντιμετωπίσει. Αν δεν άλλαζαν τίποτα στα μοτίβα της επιθετικής ανάπτυξης και αν τοποθετούνταν με τον ίδιο περσινό τρόπο για να αμυνθούν και με τις ίδιες τακτικές ενέργειες, ο ΠΑΟΚ του Ραζβάν Λουτσέσκου και η ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα θα ήταν εύκολα αντιμετωπίσιμες από αντιπάλους που είχαν μελετήσει καλά αυτές τις ομάδες κατά την διάρκεια της προηγούμενης σεζόν.

Δεν θα πει κανείς το ίδιο για τον Ολυμπιακό, διότι ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ είναι μεν “περσινός” αλλά δεν είναι κάποιος που είχε χτίσει την ομάδα - δηλαδή δεν είναι κάποιος που είχε την ευχέρεια μιας προετοιμασίας για να βάλει πολλά ζητούμενα σε κάθε ποδοσφαιριστή του και να παρουσιάσει πολλά διαφορετικά μοτίβα επιθετικής ανάπτυξης ή αμυντικής τακτικής.

Συχνά μια λύση για τακτικές τροποποιήσεις έρχεται μέσα από τα διαφορετικά ατομικά χαρακτηριστικά ενός ποδοσφαιριστή ο οποίος αντικαθιστά ένα “περσινό” στέλεχος. Η ΑΕΚ έχει μόλις ολοκληρώσει την δημιουργία ενός τέτοιου παραδείγματος με το νέο δίδυμο που επέλεξε για την θέση του τερματοφύλακα. Σχετικά με το αν είναι ή όχι καλός με την μπάλα στα πόδια ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι ή σχετικά με το αν έχει ή όχι την ικανότητα να βγαίνει μακριά από την εστία και να επεμβαίνει νομίζω δεν έχει νόημα να επιχειρήσω μια ανάλυση σε βάθος. Είναι κοινή γνώση ότι όταν βάζει τον καλό εαυτό του στο γήπεδο ο Ιταλός τερματοφύλακας μπορεί να γίνεται επιδραστικός στην επιθετική ανάπτυξη και πολύ ασφαλής όταν χρειάζεται να λειτουργήσει εκτός μεγάλης περιοχής ως τελευταίος αμυντικός ή να αφήσει την γραμμή του για να επέμβει σε μια σέντρα.

Ας περάσουμε στον Θωμά Στρακόσα. Το δείγμα των αγώνων του με την Αλβανία στο Euro 2024 απέναντι σε ομάδες με την δυναμικότητα της Ισπανίας ή της Κροατίας δείχνει έναν τερματοφύλακα που παίζει με αυτοπεποίθηση με το δεξί του πόδι ακόμη και όταν ο αντίπαλος φτάνει να τον πρεσάρει επιθετικά και με ένταση, όπως συνέβη με τους Κροάτες. Και στα δύο αυτά παιχνίδια οι μακρινές μεταβιβάσεις του προς το μεσαίο τρίτο ήταν ένα μοτίβο επιθετικής ανάπτυξης για την Αλβανία διότι ο προπονητής πόνταρε στην ακρίβειά του κάθε φορά που σημάδευε τον σέντερ φορ ή τους πλάγιους επιθετικούς. Καλή ακρίβεια είχε και στο βολέ, το οποίο ήταν η λύση που του είχε υποδείξει ο προπονητής του στο παιχνίδι με τους Κροάτες. Σε αυτά τα ματς ο Στρακόσα χειρίστηκε με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα τις καταστάσεις κάθε φορά που επιχείρησε να ξεκινήσει μια επίθεση με κοντινή πάσα ή κάθε φορά που ένας συμπαίκτης που πιεζόταν του γύριζε την μπάλα για ασφάλεια. Στο Euro 2024 ο Στρακόσα έδωσε την εντύπωση ενός βελτιωμένου, στο κομμάτι αυτό, τερματοφύλακα συγκριτικά με το προφίλ που είχε δύο χρόνια πίσω, όταν η Μπρέντφορντ τον αποκτούσε. Κι είναι εντυπωσιακό, αν κανείς αναλογιστεί ότι ο Στρακόσα δεν καθιερώθηκε στον αγγλικό σύλλογο.

 

Μαθημένος σε μια ομάδα που αμυνόταν με βάθος, την Λάτσιο στον καιρό του Σιμόνε Ιντσάγκι, ο Στρακόσα δεν βρισκόταν συχνά μπροστά στην ανάγκη να βγει από την μεγάλη περιοχή του για να επέμβει μπροστά από έναν επιθετικό που είχε κινηθεί στην πλάτη της άμυνάς του. Μεγαλώνοντας όμως φαίνεται ότι δούλεψε και σε αυτό το κομμάτι.

Θεωρητικά, με βάση τα όσα έδειξε στο Euro, ο Στρακόσα είναι τερματοφύλακας που δεν διστάζει να αφήσει τη γραμμή της εστίας του σε μια σέντρα προς την περιοχή του.

Με όλα τα παραπάνω, κάποιος που παρακολουθούσε την ΑΕΚ στην διάρκεια της τελευταίας διετίας μπορεί να καταλάβει ότι ο Ματίας Αλμέιδα αλλάζει την ομάδα του με τις επιλογές που έκανε για την θέση του τερματοφύλακα. Πλέον μπορεί να περιμένει καλύτερες άμεσες επιθέσεις που ξεκινούν από τον τερματοφύλακα, καλύτερες αποφάσεις με τα πόδια όταν οι αμυντικοί επιστρέφουν την μπάλα στον τερματοφύλακα και κατά συνέπεια πιο ασφαλές passing game στο μισό της ΑΕΚ, και μεγαλύτερη τόλμη και αποφασιστικότητα στο παιχνίδι του τερματοφύλακα μακριά από τη γραμμή της εστίας. Με καθυστέρηση ενός έτους, ο Αργεντινός προπονητής κάνει μια καίρια αλλαγή στο παιχνίδι της ομάδας του και περιμένει από τις επιλογές του να τον δικαιώσουν στο τερέν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.